SAS generator

Fnate er hjemme igjen.

 

Men med en hel dag hjemme får han virkelig tid til å tenke. Det han tenker på i dag er at det jaggu meg er lenge siden sist han fløy internasjonalt med SAS. Men den neste måneden har han plutselig intet mindre enn 6 flyvninger bestilt med dem. Når Pappa kommer hjem har han bestemt seg for at han må øve.

 

Pappa må spille rollen som Crew.

 

Fnate tasser høytidelig opp på kjøkkenbordet og klæsser rompa bestemt, men vennlig i bordplaten. Da ingenting skjer veiver han iherdig med armene, før Pappa forstår. Han vil så klart bli tilbudt dagens aviser. Pappa tilbyr et utvalg, og Fnate velger New York Times. Han setter seg og leser litt i denne.

Han leser og leser. Det vil si, han strimyser på bildene og ser viktig ut.

 

– “Skal det være noe å drikke på?” – spør Pappa

– “Ikke enda, jeg må sette meg litt grundig inn i setejusteringen først. Har De en katalog over setet?”

– “Jada, det har jeg”

Fnate studerer alle de kjekke funksjonene så grundig som mulig. Det er mye å sette seg inn i på en vaskeekte SAS flight.

– “Nu kan jeg ta noget at drikke” – utbryter Fnate når han er fornøyd.

 

Rask kommer det glass og serviett på bordet

– “Hva skal det være da, ærede sølvmedlem?” – spør Pappa høflig.

– “COLA!!!!”

 

Dette blir raskt servert

Fnate gafler i seg all brusen. Etterpå føler han rett og slett for en liten høneblund. Han strekker seg godt ut, slipper en Cola-rap og dunker seg på brystkassa.

 

Så er det på med øyeskyggen og full strekk.

Jo… Han smaker litt på det. Blir ikke verst å ta en flytur med SAS igjen. Første er om 1,6 uker.

I traktene til Onkel F

Det er med en skeptisk mine Fnate tasser inn i gemakkene til den skumle, men også spennende Onkel F. Det var Onkel F som i sin tid var mistenkt for å piratkopiere Japp i Kina. Fnate reiste da til Kina, men uten å finne bevis.

 

Onkel F gjør også andre grusomme ting, som for eksempel å fly KLM. Masse KLM. 

 

Nå skulle Fnate igjen fly KLM selv, og Pappa hadde slått til på et tilbud ved innsjekk. Så nå satt Fnate i kantina til selveste Onkel F, selv om Fnate ikke har Råkkestjerne-kort hos KLM. 

 

Blant annet sitter han og leser seg opp på nyheter på telefonen sin, og super litt brus.

Men Pappa legger merke til at han svært ofte bare “må vekk et ærend”. Imidlertid har Pappa blitt ganske god på å legge sammen 2+2, og Fnate var selvfølgelig og romsterte i kake- og sukkertøyavdelingen.

Det er virkelig en helt utmerket avdeling. Det er ingenting å si på den. La det være klinkende klart. 

 

Det eneste man må passe på er BA spioner i forkledning. De bør ikke se Fnate her. Så Fnate ser på kakene med det ene øyet, mens han bruker det andre til å speide. Han lytter etter folk som sier – “Jolly good, chaps. Smashing good lounge, this“. Eller folk som drikker te. Eller folk med sixpence og skinnlapper på albuene. Kommer det slike gjemmer han seg raskt under en kaffekopp. 

 

Det er viktig at det er kaffekopp og ikke tekopp. Slikt må observeres på forhånd. 

 

Folk som holder fest i te-avdelingen skal man uansett holde en fornuftig avstand til. Men mer om det en annen gang. 

Smelly Belly

Fnate spiste aldeles for mange Jelly Belly igår, og idag er han Smelly Belly. Det tyter ut de grusomste promper, og kan kunne rett og slett ikke slippes ut av sekken under flyturen ned til Amsterdam. 

 

Pappa var på sin side så trøtt at han sov, og ved ankomst grep han sekken med Fnaten i og strenet avgårde. Kofferten glemte han ombord i flyet og måtte gå tilbake og hente. Det var imidlertid ikke det eneste som ble glemt. Den nye boka ligger fremdeles i flyet. Fnate er oppgitt.

 

Men sånn er det med Pappa, og når leiebilen hentes er magen litt mer i ordning. Fnate setter seg derfor til rette og er kartleser

Fnate skal først til Waalwijk… Der har de visstnok fått minibar…

Plutselig råkkestjerne, plutselig ikke

Før reiste Fnate og Pappa mye rundt i Fnatinavia, og etter å ha vært på spesialsuppebolletur i fjor fikk Fnate Rockestjernekort hos Radisson. 

 

Men i det siste har han reist mindre der, og mer andre rare plasser. Asia og Fnatmerika og sånt. Alt har liksom blitt anderledes. Fra å ha vært råkkestjerne hos SAS og Radisson har Fnate blitt råkkestjerne hos BA og Fnat Seasons. Det er jo fint. Samma greia, de bare prater et annet språk.

 

Men når Pappa plutselig booker seg og Fnatingen inn på Radisson Gardermoen med poeng, for å kunne stå opp bittelitt senere før flyet imorra, er Fnatingen i hundre. Han er helt klar. Han hopper i lobbyen, griper nøkkelen og springer opp trappene til rommet. Adrenalinet er bare for voldsomt til å ta heis. 

 

Men… Når Pappa kommer inn på rommet sitter Fnate der på et tomt bord og skjønner ingenting. 

“jammen jammen jammen…” – mumler han. Ikke er det jordbær, ikke er det sjokkis, ikke er det kake og det er ihvertfall ikke popkorn dyppet i honning og sjokkis.

 

– “I går hadde vi jo alle slag og bordet fullt og jeg kunne såve åsså atte åsså da…” – Det er slett ikke det samme å komme til et sted man er vant med å være råkkestjerne uten lenger å være det. Å sitte å se på ting man ikke kan så mye som riste på uten å få regning er liksom ikke det man er vant med. 

Heldigvis sier Pappa at han kan få ta det han vil. Han må bare bestemme seg først. Men det er liksom ikke det samme. 

 

I går kom han hjem til soverommet, og så hadde de fyllt det opp med alle slag. Potetgull og popkorn og skåler og glass. Brev til Fnate, et kort han kunne sende videre. Alle mulige ting. Men nå blir det ikke helt det samme. Fnate surver.

 

Til slutt tar pappa Jelly Belly boksen og deiser i hodet på han og ber han ta seg sammen. Med Jelly i “belly-en” blir humøret straks bedre. Men det er klart anderledes. 

 

Imorra skal han til Nederland med KLM og leiebil. Før var Pappa råkkestjerne der. Pappa tror nedturen nå kan bli omtrent like stor som Fnate sin. 

Et hjemme bortefra hjemme

Dere kan bare gjette… Selv om Fnate har en uke på tur er han endelig en natt hjemme uten å være hjemme. 

 

Hvor ellers har de det digge sengetøyet med små firkanta ruter på, der Fnate kan ligge i åkken vinkel han vil, og bare føle seg bra?

Og som klarer å overraske han med nytt komplismentary godteri hver gang. Hele tiden noe nytt. I dag var det popkorn dyppet i honning og skjokolade…

…som kjenner Fnate godt nok til å vite at om ikke Pappa også får noe nattagodt, så blir det krangel og dårlig stemning… Det kan jo ikke bli noe annet, med tanke på hvor han er:

Hvor ellers kan Fnate bare trekke et fremlagt pledd over seg og ligge med hele hodet oppi godteskåla og kose seg, mens Pappa runder av for kvelden?

Er det rart Fnate bare vil bo hos disse folkene?

Elephant & Castle…

Jobben som velferdsoffiser har både oppturer og nedturer. I går var først en solid opptur, ettersom Fnate og Pappa fikk masse tid sammen på kantina i Oslo. Men så kommer, som så ofte, den sure svie. 

 

Fnate skulle overnatte på flyplassen i London, for det var så dyrt inne i byen. Og når Pappa skal drive å spare går det sjelden bra. Ei heller nå… Flyplasshotellet i London er det jaggu ikke lett å være velferdsoffiser. Bare se hva han har å jobbe med. 

Det blir litt som å forsøke å fly til månen med et papirfly, så han jager Pappa ned i lobbyen for å handle mer forsyninger. Det er sannelig et slit slit noen ganger. Det er ikke rare greiene Pappa kommer med heller, men litt er det. 

 

Og bra er det… Det trengs nemlig, når Pappa blir liggende og sende meldinger før han sovner. Da trenger Fnate litt greier for å få tiden til å gå. 

Når Pappa omsider er klar for å sove har Fnate “romstert” bort hele beholdningen og raper fornøyd før han legger seg han også. 

 

Så kommer det oppturer igjen. Det er møter i London, og Fnate tar den beste t-banelinjen i hele verden – den til Elephant & Castle (elefant & slott). Riktignok ikke heeeelt frem, men et godt stykke. Og en dag… En dag… Da skal han helt frem. 

Møtet går sin gang og Fnate super brus. Etter møtet må han jogge avgårde med Pappa for å rekke skobutikken. – “Kirkesko?????” – utbryter Fnate da han kommer frem. Men Pappa er ubøyelig. Det er sånne sko han vil ha. Bena blir målt, og minst ti ulike bredder, høyder og dybder av sko blir testet. Fargerprøver blir snap’et til Norge og snart tytes det ut med sko. Fnate skjønner ingenting av dette. 

 

Han vil nemlig ikke ha sko. Sko er gugge. 

 

Det han derimot vil er å gå på kantina. Og på kantina skal han. Neste stopp er Edinburgh. Der skal Pappa jobbe litt om kvelden, så han kan ikke ha seg bobler. Men Fnate kan, og går for en Highland Springs 2014, mens Pappa bestiller Superkantinas spesialmat – burger. 

I følge Pappa er ikke burgeren heeeelt den samme etter hestekjøttskandalen, men den er grei. Det er skikkelig rent kjøtt og ikke så usunt som det kan virke. 

 

Fnate gir beng og trekker på skuldrene. Han skal bort og raide boksene med sjokoladekjeks. 

 

Neste stopp – Edinburgh

Sommerfnater i magan…

Imorra skal Fnate ut på tur igjen. Ikke noe veldig langtur, men han gleder seg allikevel. Og når en liten fyr gleder seg så får han sommerfugler i magen.

 

Da er det fint å ha fått film av Agent Discus. Den heter British Airways, a very British airline. Fnate har sett den flere enn 5 ganger, og han oppdager stadig nye detaljer. Kort sagt er det en ekstremt interessant film.

Dette er en av svært få ting Pappa kan sette på som holder Fnate 100% oppdatt og dedikert i en hel time. Han er klistret til skjermen og sier ikke et ord mens det foregår.

Han håper virkelig at han får fatt i en oppfølger en dag.

 

Men for nå duger denne, og det er en fin avveksling fra å sitte og vri seg i stolen mens sommerfuglene herjer i magen.

Hjemmehelg…

Da har Fnate vært hjemme nesten en uke… Han kom hjem fra Junaiten på mandag kveld og hadde en fenomenal tur.

 

BA byttet til en ny flytype mellom London og Oslo. Disse flyene brukes normalt bare til Midtøsten, og har en helt spesiell funksjon som er ideell for elefanter og elger. Altså, gutta foretrekker normalt skuff. De har også testet skap, boks og smalt B-sete. Men på dette flyet hadde de rett og slett en egen kabin. Den var litt mindre enn hva Fnate hadde hos Emirates (noe som gikk helt over styr), men allikevel svært komfortabel. Fnate og Helge finner seg meget godt til rette.

Ved landing gjør de det raskt klart at de aldri skal fly på noen som helst annen måte. Pappa bare nikker. Han har hørt dette før, og regner med at Fnate raskt glemmer.

 

Nå er det lørdag, og Fnate venter på lørdagsgodt. Han har lyst på mange forskjellige ting, men klarer ikke bestemme seg. Han vil ha Topp-Ris, han vil ha Japp, han vil ha Cola, han vil ha trekubber (sånne puncheboller med marcipan utenpå og brune ting inni), han vil ha Gullbrød… Men han må velge en ting. I henhold til Pappas regime er det godteri maks en gang i uken, og det er bare en ting.

 

Frustrerende, ja. Men Fnate merker hvordan han gleder seg så mye mer til hver gang.

 

For å få tiden til å gå jobber han med dekorasjon av Pappas koffert. Dette skulle ha vært gjort for lenge siden, men han har slitt sånn med å få tak i klistremerker fra Skjåk camping, og Larkollen Camping. Så til slutt shoppet han litt i Wyoming. Ikke perfekt, men helt klart en begynnelse.

Utifra forutsetningene er han godt fornøyd med resultatet. Han skal fortsette senere.

 

Det fineste med kofferten til han og Pappa er at den bare har to hjul. Dermed kan Fnate trygt sitte ved siden av den uten å måtte være redd for at den brått skal rulle over han.

 

Men nå… Ut og shoppe lørdagsgodt.

Takk til NFL og tom minibar

Humøret til Helge steg etterhvert. Ikke til de helt store høyder, men omtrent til samme nivå som Fnate. Etter å ha tatt Fnates hint passe også Pappa på å ikke lagre boblende nedfallsfrukt eller druesmudi altfor lett tilgjengelig. 

 

Etter et par nokså enkle justeringer sluttet også Helge å få disse mystiske opp- og nedturene. Det er pussig hvordan ting henger sammen. 

 

Dette betyr at harmonien igjen råder mellom gutta, og humøret har faktisk begynt å stige igjen etter at de gjenoppdaget Amerikans Fotball. 

Det hjalp ytterligere når Helge fikk svinge innom lobbyen og kjøpe seg en pratisk liten NFL bag.

Noen som aner hvilket NFL team han holder med?

Det er ikke like stas i Denver

Normalt er gutta med Pappa på jobb i Denver FØR de drar til Yellowstone. Da har de det å se frem til. Denne gangen var det motsatt. 

 

Da er det forferdelig kjedelig å sitte og kuke og sture på hotellrommet mens Pappa jobber. Ikke akkurat er det Fnat Seasons de er på heller, men et utslitt Marriott hotell. 

 

Spesielt Helge har gått helt i dørken og nekter å forlate senga. 


Fnate visker imidlertid til Pappa at Helge muligens var oppe en tur i natt, og at Helge muligens listet seg bort til kjøleskapet. Pappa bør muligens vurdere å sjekke vinflaska i kjøleskapet også.

 

Pappa og Fnate konkluderer at det nok ikke utelukkende er brakkesyke som er årsaken til Helges fullstendige nedsmelting. Hvitvinen i flaska er nå helt blank og lukter mistenkelig av kloret vann. 

 

Fnate påpeker for Pappa at det trengs solid lederskap for å holde orden i rekkene blant vikinger når det ikke er mye som foregår. Pappa angrer med det samme på at han fortalte Fnate og Helge at vi er “Odins Ulver – ute på tokt”. 

 

På søndag bærer det hjemover.