Kakene er trygge

Fungerende hverken mistet håret eller begynte å prate i gåter etter å ha spist de Russiske kakene. Etter en lang stund kan dermed Tellef erklære kakene for trygge.

 

Det vil si, han rakk – “kakene er tr…” – før Helge spratt frem med et tigerbrøl mot kakeboksen. Som i slow motion i et Amerikansk sportsdrama, kunne de se Helge seile grasiøst bortover i luften etter tigerspranget. Han har høyre arm strukket ut, og den treffer perfekt ned i åpningen på boksen. Kaka er ute i løpet av brøkdelen av et sekund.

 

– “Han skyter… OG scorer! Rakt upp i nättaket!” – jubler Helge med kakesmuler rundt det hele

 

Kort etter kommer de andre. Med den nyheten i havn blir Fnate ilsken og Pappa bare må sykle han opp til Bestemor.


Der spises det kake med begge hender. Pappa spør om han skal hjem idag. Det skal han bestemt ikke.

 

 

Vi erklærer herved kakeboksen for åpnet

Gutta satt ikke lenge og dvelet ved kakeboksen. Straks etter at Fnate hadde reist stimlet de rundt boksen og begynte strevet med å åpne den. De fikk det til slutt til ved at Isbjørnar holdt boksen og Helge dro i lokket.

 

Straks den er åpen er det Helge som er førstemann med hånda nedi kakefatet. God stemning

– “STOOOOOOOOOOOOOOOP” – roper plutselig Tellef. Akkurat da Helge hadde munnen på fullt gap og skulle stappe inn kaka.

 

– “Ååååh, hva er det nå da” – spør Helge mens han fortvilt titter på kaka han har drømt om i dagevis. Tellef forklarer at siden kaka er Russisk er det vanskelig å vite om KGB har noen lure-remedier oppi. Kanskje radiosendere eller tankestyrende pulver. Helge stirrer mutt på kaka, før han legger den tilbake i boksen. Tellef har et poeng, og de må finne ut av dette. De tenker.

 

– “Fungerendeeeeee, vil du ha kake?” – høres ganske snart etterpå. Fungerende er overrasket over å bli invitert på kake med slik smørblid entusiasme, men slår til.

Så sitter de der da… Følger med på Fungerende mens han tygger og smaker. Helge slever fra begge munnvikene – “hvor lenge må vi vente???” – hvisker han utålmodig, og får et dult med albuen av Yuki – “hold tåta og smil din dimling“.

 

Alle 4 sitter dermed der, med hver sine Colgate smil og ser Fungerende spise kake, for å kunne bekrefte at den er KGB-fri.

Det blir mye møter…

– “Nå må du stå opp Fnate!” – sier Pappa

– “NÆÆÆÆÆÆÆIIIII” – roper Fnate surt fra under vinterdyna si. Morgenstund er ikke noe for Fnate, med mindre det er helg. Da er han alltid oppe tidlig og plystrer rundt i kåken. På hverdager – not so much.

 

– “Men Fnate, Pappa har hjemmekontor og da må du også stå opp” – Sier Pappa. Han har litt ertende spydighet i stemmen. Selv med dyna godt trukket over hodet merker Fnate det.


– “Åååååååååh, jammen jeg vil ikke stå popp” – Prøver Fnate seg.

– “Men du pleier jo gjøre det hver dag ellers, når du har hjemmekontor og Pappa bortekontor. Du sier jo du står opp rett etter Pappa drar?” – Erter Pappa. Fnate grynter og tasser ut av senga og bort til kontorpulten, der Pappa skjenker oppi et glass Bris.

 

– “Grompf” – sier han bare og titter olmt opp på Pappa og slafser i seg litt bris. Så synker han gradvis ned og forsøker en siste lille strekk midt på kontorpulten.


– “Det blir travle dager til vanlig, tenker jeg, så du er bare liten slakk idag?” – sier Pappa. Fnate nikker.

– “Hva er det som drar mest?” – følger Pappa opp.

 

– “Blir mye møter” – mumler Fnate før han tar en liten 5-minutter midt på pulten.

 

Endelig hjemme… men…

Fnate traller omsider rundt i hjemkåken sin. Koser med Staut, sjekker ut skuffen sin, kjøleskapet alt sammen. Selv om det er kos hos Bestemor er det fint å være hjemme. Helge hadde nemlig vært med Pappa på kontoret i dag før han ble med til sitt hjem hos Bestemor. Det var stor oppstandelse over den store posen Helge hadde med. Den var nemlig full av en diger kakeboks.


Fnate slites mellom kakeboksen og Pappa. Til slutt faller valget på Pappa, og han blir med hjem.

 

Det er i og for seg bra, for posen til Helge rommer mer. Helge fikk en bonusavslutning idag. Han fikk være med i møte med den Norske oversjefadoren i Singapore Airlines. Der fikk Helge masse brosjyrer og ting, som han skal se på sammen med Tellef.

 

Fnate irriterer seg grusomt over Singapore Airlines på grunn av Singapore Gørls’en. De tar all oppmerksomheten som Pappa skulle brukt på han. Så det er nok best at Helge og Tellef vurderer katalogene i smug.

 

Slutten på en heftig reisemåned…

Helge sitter og slurper i seg en brus på flyplassen i Stavanger. Han og Fnat-Pappa passet på å sjekke ut fra flyplasshotellet kl 11:59, så de skulle være godt innenfor fristen. Pappa fikk påpakk av resepsjonen da han og Helge hadde sovet over frokosten. De hadde tross alt 21 ulike oster som nå stod uprøvd. Pappa lovet å ta grep neste gang. Nå er det bare å vente på halv-tre flyet hjem til Oslo. Helge har sete 27C – et taktisk valg i fht servering von hinten. 

Helge satt for seg selv. Det har vært en begivenhetsrik oktober. Helge har ikke en gang behøv reflektere over jakta. Og alle stedene han har vært denne måneden.

 

Denver, Jackson Hole, London, Moskva, Helsinki, Stavanger… Og så har han vært på bonuspoenghovedkvarteret i Colorado Springs… Gåtta baan…

 

– “Det blir vel deilig å komme hjem og skulle være hjemme litt nå?” – spør Pappa.

 

Helge klarer ikke helt svare. Selvfølgelig blir det deilig å sitte i sofan hos Bestemor, sove så lenge man vil, krangle med Tellef, erte Fungerende, snakke med gutta… Men det er nok litt vemodig også. Han har jo praktisk talt vært en verdensborger den siste måned. Han har vært på “de syv hav” og sett både ett og annet.

 

Helge har ganske enkelt klump i halsen. Pappa spør om han trenger en ekstra brus for å skylle den vekk, og det gjør han. 

 

Lønn skal brukes, ikke spares

Helge så aldri for seg å komme hjem med masse kroner i lomma etter Moskva jobben. Tvert om planla han å bruke alt sammen på noe fornuftig til hjemmet. Det klarte han også til de grader. Han sjoppet opp alle husholdningspengene i Moskva, og hjemme på Lillestrøm poserer han stolt med posen. Han gleder seg veldig til å vise Matmor.

Heldigvis vanker det en ørliten ekstrajobb i Stavanger denne helgen også, så det er ikke umulig at han kommer hjem med en liten slant i lomma også. Han er allerede installert på Rica flyplasshotellet og har begynt å likvidere minibaren.

– “starter alltid med svartbrusen!” – sier Helge fornøyd og begynner å laste ut første porsjon.

Sawaadikaaa….

– “Sawaadikaaaaaa, sawaadikaa, sawaadikaaaaaaaaaa….” – sa det sårt – igjen og igjen – når Pappa kom tilbake på hotellrommet etter møtene i Moskva. Pappa skjønte ikke mye, før han omsider tittet ned. 

 

Der stod Thuang og forsøkte fortvilt å si “hallo” på morsmålet sitt. Han hadde sneket seg med, ettersom han vagt husket hvor fint det var med minibar. Nå var han skremt nord og ned av alt det nye og Russiske. Helge var ikke til mye hjelp – Helge er mange ting, men han er ikke akkurat en omsorgselg.

Så denne blindpassasjeren må Pappa ta seg av. – “Sawaadikaa!” – sier Pappa mens han klemmer håndflatene mot hverandre og bukker. Da blir Thuang mye lettere til sinns og sviever avgårde for å vise det fanstiske kammeret han har funnet. Kjølekammeret, med masse brus. 

 

Det er åpenbart at Fnate må involveres mer i oppdragelsen av Thuang, så han blir mer trygg på seg selv, og ikke sniker seg med. Ihvertfall ikke til Russland. 

Skogenskonglojievskij – Eksperten

– “Rapport!” – sier Pappa da han vaser inn på rommet sent på kvelden. 

– “Helgskij rapporterer: Minibar var 100% likvid før påfyll, vaskedame skreket til og promperommet lukter død ku. Alt er utført til promp og prikke.” – Rapporterer Helge selvsikkert fra rommet. 

 

Han har så kontroll og har vært så proaktiv på arbeidsoppgavene sina at han er helt avslappa. Han trenger ikke snu seg og stå giv akt en gang. Han kan faktisk svare med øynene lukket og ryggen til, og er ikke flau for å gjøre Pappa oppmerksom på det. 

Nå på kvelden bruker han bare resten av tiden til å lese seg opp på dagens nyheter. 

 

– “Noe annet nytt?” – spør Pappa da.

“Были и называется она продается кола в супермаркете.” – Svarer Helge. Pappa hever øynebrynene i forbauselse.

– “спасибо!” – svarer han bare. Imorgen er det ny dag. Men så langt er Skogenskonglojievskif helt klart “på ballen”. 

Over-SASador-mesteren ordner opp for Helge

Helge hadde jo tatt det som en mann altså. Når han signerte opp for Moskva tur hadde han trodd det skulle bli som sist, da han reiste i British Airways First Class og bare veltet seg i nedfallsfrukt. SAS Economy var litt anderledes. Det var det, men han sa ingenting. Det behøvde han heller ikke, skulle det vise seg.

 

Først var det mellomlanding i Stockholm, der Helge ordnet seg med litt potetgull og briefet med den nye notisblokka si.

Deretter bar det nokså raskt ombord, og der startet Hollywood treatment’en. 

 

– “Är det du som heter Helge?” – spør crewet i det Helge romsterer seg på plass og borrer seg så godt som mulig ned i stolen. Helge bare nikker. – “Vi skal hilsa från över-SASadoren” – fortsetter hun da. Så blunker hun lurt og stikker til Helge en flaske nedfallsfrukt. Den han liker best – den som bobler.

Det stoppet imidlertid ikke der. Hun fyllte på med nedfallsfrukt og andre godsaker til Helge lå som et slakt i stolen. – “Jag er säker på att du orkar en til?” – sier hun bare. Og Helge orker. 

 

Nå ligger Helge på senga i Moskva og bare gurgler. Det var tidenes flytur for hans det. Snakker om Hollywood treatment. 

MOCKBA – Neste stopp

Da er det tid for den årlige turen til Moskva. Det er IKKE noe for Fnate. Til en Moskva tur trengs det en spesialist for å sørge for velferd, og spesialisten er Helge. Han har gjort dette før og er helt sikker i gamet. Det betyr at Fnate midlertidig flytter opp til Bestemor.

 

Det er lenge siden Fnate ikke har vært hjemme hos Pappa, så Pappa bekymrer seg litt for å sende han avgårde sånn. Det hadde han ikke behøvd. Fnate oppdager raskt at det har kommet en ny vinkemann fra M&M og skjærer avgårde. Han har ikke engang tid til å vinke, men veiver “Hadde” med hånda.


Helge – han har forberedet seg nøye. Akkurat som forrige gang. En av de viktigste tingene er å fore innsiden av capsen med aluminiumsfolie, for at ikke KGB skal kunne scanne hodet hans. Pappa tenker i sitt stille sinn at KGB nok ville hatt sin fulle hyre med å tolke alt som skramlet rundt inni den knollen. Men Helge er skråsikker på at det er dette som må til.

Han er så oppesen over dette oppdraget at han prompte inviterer til Moskva foredrag for Thuang og Staut, straks han kommer ned til Pappa. Han har slept frem en graf som han peker på mens han veiver med hendene og forteller… Moskva jakka er på.

– “MOCKBA – PRIVJET – SPACIBA – DOSVEDANJA!!!” – Sier Helge med innlevelse og autoritet. Han har sett på sine forbilder i USA og mener det er viktig å ta “positiv kontroll over situasjonen“. En setning han har fra Gorg Busk.

– “HELGESKOVIC SKOGENSKONGLOJEVKSIJ” – Fortsetter han. – “Nastrovje!”

 

Staut er målløs over å ha en sånn fagmann på besøk. Thuang ymter frempå med en liten “sawaadiikaa“, men det er helt feil forum. Helge på sin side er spent på om han får sånn SuperDuper flytur hjem på fredag. Pappa sier at han nok ikke får den samme som sist, da han fløy første klasse med BA, men at det skal bli bra. Det lover han.