Lufting av Staut

Nå er ikke Staut noen stor tilhenger av turer ute i kulda, men nå hadde han sittet inne lenge. Han trives jo best foran peisen sin.

 

Men nå bar det ut. Staut var først motvillig, men ble litt mer positiv når han fikk skjerf så det ikke skulle trekke så kaldt i halsen.


Det ble etterhvert en ganske lang tur, for det var fint vær.

 

Siden Staut ikke har vært så fryktelig mye ute har det heller ikke vært så mange anledninger til å forberede han på møter med andre dyr. Når han underveis plutselig møtte på en stor flokk fugler ble han svært paff.

 

Fnate var svært spent på hva Staut skulle finne på. Staut stod helt stille, så ble han litt nærvøs og slapp en ufrivillig due som hadde vært innestengt siden i Februar. Den var så mannevond at det rykket i gassalarmen på Dyno industrier. Effekten var at fuglene enten besvimte eller dro, og kysten var klar.


Det var en riktig fin dag på tur, og med opphisselsen over møtet med fuglene kom varmen i kroppen. Resten av turen gikk som en drøm.

Litt sjokolade nå, så er dagen perfekt!

Shåv møst go on…

Turen til Fnate fortsetter. Han har fått utforsket reisetilbehøret sitt og fått de lommevarme nøttene.

 

Det meste er på stell og Fnate er i et strålende humør når han bestiller middag. Fnat Attendanten sa at siden det er første klasse kan han spise når han vil, men at det er fint om det skjer før Hamar.

 

– “Det skjer med det samme!” – sier Fnate. – “Jeg går for ALT på menyen. En av hver.”

 

Dette var ikke et uventet valg, og Fnate kan sette seg opp på spisebenken. Første rett ut er Japp. To hærlige porsjonsbiter. Til dette velger Fnate Cola. Japp og Cola er trygg havn, og sørger for at han er god og sval i magen i tilfelle resten skulle smake vondt. Han har menyen klar i bakkant så han kan følge med på hva som er i vente.

 

Hovedretten var knallgod. Det eneste han reagerte på var at den ble servert med plasten på. Det passer ikke inn i Første Klasse, syns han. – “Reglement” – sier Fnat Attendanten.


Fnate klapper seg fornøyd på magen etter dette, men er klar for mer. “Rett fra kiosken” – konseptet her er virkelig av høy klasse.

 

Siste rett er Påskeegg. Han kjenner i og for seg innholdet i dette ettersom han fikk det i gave av kompisene sine.

– “Til å drikke går jeg for “røver’n” – gliser Fnate.
– “Et godt valg. I dag er, som du ser, røver’n en frekk liten Canadenser.” – sier Fnat Attendanten. Fnate nikker. – “Det er en Canada Dry Ginger Ale. Den er en del av drikkekonseptet vårt – Langreist mat for langreist Fnat. Vil du smake først?” – fortsetter han.

 

Men Fnate trenger ikke smake først. Han legger i en rap, dunker seg på brystkassa og sier at det bare skal kjøres på. Det var ingen tabbe, for det smakte fortreffelig.

Etter dette var Fnate så fornøyd og mett at han faktisk veltet.

 

Fnat Attendanten spurte om han ville utforske sengene. Det ville Fnate. Det var tre ulike senger. Det var Overkøye, Underkøye og Hengekøye. Han prøvde den siste først. Den var spennende, men ikke optimalt når man er ekstremt mett.

Så han gikk for underkøya istedenfor. Den var strålende fin med deilig sengetøy og alt mulig.


– “Vil du vekkes til frokost?” ble han spurt helt til slutt.

– “Ikke schnakk om!” – svarer Fnate bak øyemaska.

 

Opp måtte han imidlertid til slutt. Det var mellomlanding i Trondheim. Det skal også byttes tog for den siste turen. Og hvilket tog… Det brummet så infernalsk grusomt at Fnate knapt tør tenke på hvor mange koppholdere de hadde foran i det lokomotivet, eller hvor mye det er oppstilt i. Det var et DI4. Bestefar hadde selvfølgelig visst alt dette, for han var lærer på Jernbaneskolen. Desverre døde han før Fnate ble født, men Pappa hadde noen fine turer sammen med han. Han fortalte Fnate at de hadde snakket om å reise Nordlandsbanen men at det aldri ble noe av. Med det synes Fnate det ble enda mer spennende med neste tur. – “For Bestefaaaaar!!!” – Roper han i det han spretter ombord i siste vogna. “Geronimoooo!!!” – fortsetter han, for å få de siste loppene ut av blodet.

Det er ikke Første Klasse på denne ruta. Men Fnate fikk allikevel brus. Det trengtes for turen var 10 timer lang. Pappa hadde forhåndsbestilt frokost på toget, og den kom. Men ikke før ankomst i Bodø kl 17:30. Da var det ikke så akutt behov for frokost lenger. For Fnate var det ikke så farlig for Fnat Attendanten kom med så mye Villa han ville ha og det var Troika i veska.

Nokså stor plass var det her også, og ledig nabosete såklart. Akkurat som i dumbojet er halvparten av setene mot kjøreretningen.


Mer enn nok tomleplass for en liten Fnat på tur. Men etter 10 timer var han allikevel ganske sliten og sov over besøket hos Fetter ATC i Bodø. Han sov også hele veien hjem til Oslo, men da fløy han.

 

Så hva er dommen til Fnate over denne turen på Første Klasse?

– “En soleklar terningkast 7. Det eneste som trekker ned er plasten på Japp serveringen. Fra nå av skal jeg bare reise sånn. Ihvertfall når vi skal langt, som USA i Juni!”.

 

Snugg som en bugg i en rugg!

Fnates påskeferie på Første klasse var igang. Han hadde sittet på loungen i 5 timer (soffaen), mens Pappa serverte kjøleskaptemperert Bris og litt småsnacks. Han var i et aldeles strålende humør når han entret suiten sin på Lillestrøm.

 

Den spesialtilpassede Førsteklassen hadde Pappa gitt navnet JBV – GoPlusUltra.

 

Fnate fikk Suite 41, og ble sjekket inn av en egen agent. Agenten ga nøkkel og noe remedier til Fnates personlige Fnat Attendant (Pappa).

– “Good boarding” – sa Fnat Attendanten og ønsket Fnate velkommen ombord

– “Pallo” – Svarte Fnate.

 

Han hadde ganske mye håndbagasje, men det var null problem her. Det var flere rader med hattehylle, så han kunne enkelt velge den han ville og slenge alt oppi der uten klager av noe slag.


Som alltid på Første klasse var det seng. Her var den ferdig redd opp, det stod et velkommenskilt og det var lagt frem pysjamas.


Fnate testet pysjen med det samme og den passet 100% perfekt.


Før avgang var Fnat Attendanten raskt fremme med boblevann og lommevarme nøtter. En forskjell på vanlig fnatnessclass og First er at nøttene er varme. Så Pappa gikk med dem i lomma en times tid før avgang. Perfekt. Fnate vil også påpeke at han fikk boblene servert i lisensierte Cars glass. Man kan si mye om Fnate, men han har et blikk for detaljer og oppdager når noe er helt perfekt.

Det var ikke lenge før Pappa ropte Boarding Complete. Så slang han armen i døra, rapporterte og sa at alt var greit.

 

Allerede ved Kløfta fikk Fnate utdelt Amenity kit’et sitt. Når man reiser foran gardina får man alltid en veske eller boks med ting i. Fnate synes alltid sånt er stas og normalt sett ser man en fontene av saker som flyr opp i været, når Fnate får sånne.

 

Nå føler han imidlertid at det er et spesielt høytidlige øyeblikk så han tar den først nøye i ettersyn. En klassisk røver dette her.


Så åpnes den for å kontrollere innholdet. Der er alt det som det skal være. Soveposer (sokker), øyeskygger, tannbørste, tannkrem og diverse sånne dameting.

– “Sånn som Mamma smører rundt og rundt i ansiktet” – proklamerer Fnate.

– “Har du bestemt deg for hva du vil ha til middag, Sir?” – spør Fnat Attendanten så.

 

Det har Fnate i høyeste grad…

Fnate skal kjøre suite til Trondheim

Fnate ble frelst da han fløy Emirates fly i suite mellom Bangkok og Hong Kong. Siden da har han spurt Pappa hver dag om når han kan få reise sånn igjen. Pappa har hver gang måttet minne han på at vi skal spare i år så vi kan dra på elefantcampen neste år.

 

Men som for å gni det inn har det kommet store oppslag om Stein Erik Hagen som flyr sånn. Og seinere ble han nødt til å lese at Røkke sa at “Jeg reiser dyrt. Sånn er det bare”. Fnate prøvde dette argumentet til Pappa, men det fungerte ekstremt dårlig.

 

Men det er jo litt synd på Fnate også, så Pappa bestemte seg for å lage “Første klasse suite” til Fnate. For å få til dette ble det booket togtur fra Lillestrøm til Bodø, hvorav første del foregår i egen suite opp til Torndheim. Andre kaller det kupe, men Fnate vet det er suite.

 

Pappa har lovet Fnate full pakke, og har dermed inntatt rollen som Fnat Attendant for turen. Allerede før reisen får Fnate tag til bagasjen sin. Fnate har vært hos Bestemor og fått en hel 5-er som lommepenger og vil derfor ikke sjekke inn bagasjen. Tag’en hans skal bety at det er godkjent suite-bagasje.


Han tar den på med det samme. Allerede nå, 5 timer før avreise, sitter han i “loungen” og har fått utdelt menyen for reisen. Alle på Første klasse får meny. Nå får Fnate den tidlig så han kan komme i modus, og planlegge hva han skal spise. 

I menyen er det de hærligste ting. Det er mye å velge mellom av både vått og tørt, så det var greit å få den i forkant.


Fnate vil faktisk si at det er et av de beste utvalgene han noensinne har sett på Første klasse. Visst har han sett eggerøre og gullbelagte vaktelegg på Første klasse før, men det er jo vondt. Her har de ekte Påskeegg. Storveis.

Temaet for maten er at den er sylfersk og konseptene heter “Rett fra kiosken” og “langreist mat for langreist fnat”


Så langt er Først Class opplevelsen til Fnate på høyde med det beste i utlandet.

 

Det er 5 timer igjen i “loungen” så han får plinge på litt mer brus.

 

– “PLIIIING! Pappaaaaaa…. Bruuuuuuus….” – roper han fra soffan. Dette blir en fennomenal tur. Nå er det bare å glede seg til man kommer ombord.

Fortsettelse kommer

Fnate tester Evergreen Airways

Fnate var for ikke lenge siden i Taiwan, og fikk for seg at han skulle prøve seg som reiselivsjournalist. Han skulle teste ut flyselskap.

 

Denne gangen var det Taiwanske Evergreen Airways. Fnate skulle fly fra Taipei til Hong Kong og Pappa hadde bestilt noe de kalte for Laurel klasse. Det er ikke godt å si helt hva det betød, men det det skulle han snart finne ut.

 

Først var det å kose seg i EVA kantina i Taipei. Den var helt ny og brillefin. Det var plenty av Cola og godteri. Pappa fikk med seg 30 kg håndbagasje så han var også glad.

Så bar det ombord i flyet. Fnate skulle, selvfølgelig, fly dumbojet. Dumbojeten så sånn ut:

Pappa synes den var litt gammeldags inni, og koste seg litt med at de hadde sånne store billedrørs TV’er som kom ned fra taket. De spilte også kjempefin musikk ombord før det tok av. Det var Taiwansk folkemusikk og ganske høyt. Han tok opp cameraet sitt og lagde en profesjonell video. Musikken var strålende og spilte i en halv time.

video:20130311 16

Fnate var henrykt. Så fikk Fnate dyne.


Det måtte imidlertid utforskes litt mer. Det var bare Pappa, Fnate og to til i andre etasje på dumbojet’en. De hadde en flyvertinne hver, så servicen var upåklagelig. Hun som trakk Fnate hadde mest å gjøre.

 

Ved siden av stolen var det skap. Masse skap, men ingen skuff. Det trekker ned og umuliggjør terningkast 6.


Det som imidlertid er mest krise er maten. Maten han fikk var fullstendig uspiselig. Han gnagde bittelitt på frukten, men det var ingen kake. Ingen sjokolade. Ikke så mye som en liten softis. Hva tenker de på?

Pappa synes det var ganske godt, men det hjelper ikke Fnate det minste. Det er kjipt å fly dumbo, og så måtte lande skrubbsulten.


Fnate hang litt med hodet etter den der. Heldigvis skulle han til British Airways etterpå. Der har de Club Kitchen.

 

Så hva er dommen? Det er en terningkast 4,2. Det trakk opp at han fikk egen flyvertinne. Det var også fint med dyne og tv i taket.

 

Desverre trakk det kraftig ned at han ikke fikk egen skuff, og ikke minst at maten smakte så aldeles grusomt.

Stort hemmelighetskremmeri hos Bestemor

Igår, når Pappa besøkte Bestemor var det hektisk møtevirksomhet i stua. Pappa lurte på hva som foregikk, men da skvatt bare alle til og tittet opp i taket mens de plystret på Musevisa. Helt synkront, som for å ikke vekke noe oppmerksomhet.

Bestemor visste heller ikke hva som foregikk. Det er svært sjelden at de, spesielt Helge og Grisen, klarer å konsentrere seg så lenge. Så det var åpenbart noe i gjære.

 

Dagen etter hadde ting begynt å manifestere seg. Matmor hadde fortsatt ikke fått det med seg. Men det var et egg der.


ÅPNES AV MATMOR” står det på lappen oppå egget. Pappa får lov til å titte.

 

Gutta har forberedt et Påskeegg til Fungerende. Det følger med et brev med forslag til en slags våpenhvile i bytte mot egget.


Til Fungerende

God Påske. Vi tror ikke på full fred, men kanskje det kan gå et par uker uten at du vil skyte oss, eller på annen måte gjøre livet vårt surt. Det er sikret med gaffatape til Påske. Matmor passer på.

Tellef, Helge, iBjørnar, Grizen, Fernando, Ny-Elefanten ++”

 

Pappa synes de er ganske lure. Matmor og Fungerende har ikke funnet egget enda, så det blir spennende å se hva de mener om det.

 

Gutta krysser fingrene.

Det er noe i gjære…

Det skjer noe i Casa Fnate om dagen. Fnate er ikke noen djevel på kalender. Dagene kommer og dagene går. Han merker når det nærmer seg jul, Pappa minner han på bursdag og så kan han telle ned når det er mindre enn 5 dager til han skal noe.

 

Høytider setter han umåtelig pris på.

 

Denne gangen har ikke Pappa sagt stort. Fnate har slumret seg igjennom dagens hjemmekontor og det er mørkt da Pappa kommer hjem og vekker han. Det er en trøtt Fnat som klartrer ut av skuffen og tasser mot soffan mens han sleper på den store dyna/kosefilla si.

 

Midt i soffan står det en riktig røver, som Fnate kjenner igjen.


Et Påskeegg! Fnate slikker seg rundt munnen, men oppdager at det er tapet igjen med flere runder Gaffatape.

 

– “Pappa kjenner Fnaten sin” – sier Pappa. Det er nemlig ikke Påske før til uka.

Men Fnate fortjente å kunne begynne å glede seg.

 

Fnate synes det er ekstremt urimelig å tape igjen et Påskeegg så inderlig. – “Det kan da umulig være nødv…” – I et, meget sjeldent, selvransakende øyeblikk avbryter han seg selv. Selvfølgelig er det nødvendig. Tvingende nødvendig (og høyst urimelig).

There’s a rat in the kitchen what am I gonna do…

“… There’s a rat in the kitchen what am I gonna do?

 

I’m gonna fix dat rat, dat’s what I’m gonna do. I’m gonna fix dat rat..”

 

Helge er svært oppesen når Bestemor tar han med seg opp til Tante B for å utforske rotteproblemet hennes. Han synger UB40 av full hals.


Imidlertid blir han snart overmannet. De tre rottene heter Ratos, Nonos og Deglingos, og har ingen planer om å la seg jage av en skrave elg. I flg Tante B er det heller ingen planer om å jage dem.

 

Det er en noe mer slukøret Helge som til syvende og sist må reddes ned av Bestemor. På vei hjem blir hun stoppet av noen ungdommer som spør – “er det elgen Helge?”

 

Det kan Bestemor bekrefte, og Helge føler seg straks litt bedre igjen. Fint å være kjendis.

National Elephants Day i Thailand

I dag, den 13 Mars, er det National Elephants Day i Thailand. Det er ganske fabelaktig å tenke på at det i det minste er noen land som tar elefanter på alvor. Her har virkelig Norge noe å lære.

 

Fnate startet feiringen ett eller annet sted mellom Shenzhen og Guangzhou på vei hjem idag.

Den fortsatte til Fnate sovnet under teppet til Pappa. Sånn circa ved Ulan Fnator. Da hadde han drukket usedvanlige mengder Cola. Bildet viser de to siste boksene han fikk.

Hallo Fnatpei!!!

Det var en lettet Fnat som etterhvert drar fra kantina til “han skjeggete”. I dag la også Virgin frem milliardtap, og Fnate var litt redd for at det kunne være en sammenheng mellom det og hans friske inntak av brus. 

 

Pappa beroliger han riktignok. Fnate skulle ut og kjøre dumbo fra Hång Kång til Fnatpei. Det var ikke lange turen, men han skal reise med selskapet til ei som jobbet i SAS før, nemlig EVA. I SAS kunne man spørre EVA, mens her flyr hun deg rundt omkring. 

 

Det var ei durabelig kjærre. – “Dumbo på Taiwanesisk er Combi” – legger flyeksperten Fnate ut. Pappa er skeptisk. Det var en fin tur med kjempestore stoler og en form for skuff i vinduskarmen. 

 
Fnate var sliten av alle turene og det samme var egentlig Pappa. Men noen ganger er det det som skal til. Og iblant… Bare i blant… Ligger det en gulrot i enden av veien. Riktignok oftest ikke like konkret som denne. Den var av marcipan og det var hotellet som hadde satt den frem til han. Fnate prøver den med det samme, og det er ingen tvil. Dette er Grønnsaker Fnating-Style

De hadde også en hengekøye hengende klar. Den var god, men Fnate liker best horisontale hengekøyer. 

Desverre rakk ikke han og Pappa se mye på denne turen til Fnatpei. Men det begge kan si var at det ikke var som ventet. Ikke overhodet. Mens han og Pappa trodde det ville være litt “Kina”, så var det ikke det. Det var skikkelig moderne, ordna forhold, blide folk, rent og fint… En skikkelig fin by. 

 

Pappa spiste den beste burgeren han har spist i hele sitt liv. På hotellrestauranten, av alle ting. Pappa, som normalt hater kinamat-i-kina, storkoste seg med dumplingsene han fikk av dem han var i møte med. 

 

Fnate synes seff at dumplings er grevling, og truer Pappa med å rygge ut noen egne dumplings.

 

Men Fnate fikk på sin side en glitrende minibar. Før den lange hjemturen begynner, er det egentlig bare å avslutte med ett bilde som han tok i taxien:

FNATPEI 101

 

– “I’ll be bakk” – jodler han til ei forskremt bærte i resepsjonen. Fnate likte “grønnsakene” her borte.

 

På hotellet har de farmers market i restaurangutangen på onsdager. Han har litt troa på å få prøvd ut det neste gang.