Gjemmekontor trening

I ettermiddag skal Tellef og Helge opp til Bestemor igjen. Etter all planleggingen med Bora Bora tur, visum også videre bestemte Fnate seg for å lære dem om hjemmekontor.

 

Presis kl 8 labbet de ut av senga. Logget på kontormaskinen. Hentet dyna. Labbet ut i stua. Satte på TV og la seg til.

“Noen ganger må man svare på en mail helt på morran også, så folk skjønner at du jobber.” – kan Fnate fortelle.

Han er en veteran i faget. Resten av dagen har de tenkt å se på TV og surfe litt på internet og blogge litt. Det likte forresten idéen om å innføre visumplikt på besøk i Casa-Fnate for å spe på Bora Bora budsjettet.

 

“Sånn er det på lønnstrinn 3” – smiler Hegel fra kontoret sitt.

Bora Bora – reisekassa er ikke helt full…

Helge og Tellef overnatter hos Fnate etter visumhjelpen. De har også med seg sin Canarifant og det går mye greiere når de er to. Da kan de leke litt med hverandre og trenger ikke oppmerksomhet hele tiden.

Det gir de andre gutta tid til å booke ferdig Bora Bora turen sin. Det er veldig stas. Men når de er ferdige og oppdager hva som er igjen av reisekassa er det mindre stas. Det er en krone. Det blir ikke mye roomservice og brus i kano av dette.


Her trengs det seriøs action.

 

Det første de gjør er å lage en “Bora Bora Foundation”, og Pappa er rask med å bidra med en dollar.

Men man kan vel trygt si at de fortsatt har en vei å gå før de kan velte seg i Cola i pålehytta si.

Visum hjelp

I dag hadde Fnate en ganske slitsom vertikal dag på hjemmekontoret. Rett etter påske skal nemlig Fnate på svipptur til Guangzhou i Kina for å lete etter fabrikker som lager falske JAPP. Det er en kort avstikker på knapt et døgn ettersom hoveddelen av turen er i Hong Kong. Men Pappa skulle intervjues av noen Kinesere i Guanzhou og da kunne Fnate benytte sjansen til å lete etter fabrikker.

 

Problemet er at Fnate må ha visum i passet sitt for å komme til Kina. Og da trengs det en søknad som er nesten umulig å finne ut av. Han klager sin nød, da Tellef forteller Bestemor at han er ganske god på sånt. Han tar med Helge og blir med til Fnate for å hjelpe. Fnate hadde ikke kommet langt. Bare navn, og så skulle det velges “M” eller “F” like etter. “Menneske eller Fnat” – tenker Fnate. “Den var enkel!”. Men så ble det værre.

 

Heldigvis viste det seg at Tellef har greie på mer enn motoriserte kjøretøy. Han guider lett Fnate igjennom søknadssidene.

Han stiller alle de vanskelige spørsmålene så Fnate forstår. Helge hjelper til med å slå opp i passet. “Har noen kalt deg noe annet enn Fnate” – kan Tellef spørre. “Mamma kalte meg for dutten” svarer Fnate. “Da fører du det opp der” – fortsetter Tellef. Plutselig ble en uoverkommelig oppgave som en lek.

 

“Hvor ble du født?”

“Veldig usikker…”

“Da skriver du det der”

“Passnummer??? Helge…”

“Passnummer 2” – Svarer Helge. Glad for å kunne hjelpe.

“Passtype? Er du diplomat eller har du ordinært pass” – fortsetter Tellef i stort tempo.

“Detta passet er ekstraordinært” – utbryter Helge i triumf.

“Da velger du other, og fører opp ekstraordinært der”

 

Men det er flere sider og spørsmålene blir mer og mer infløkte. Hva er for eksempel formålet med turen? Jo, det er å finne JAPP-fabrikk.

Lenger nede hadde imidlertid Fnate allerede fyllt ut på forhånd. Han trodde han hadde funnet noen enkle. Men jaggu var det bra han hadde med Tellef.

 

“Hvorfor har du svart ja på alle disse?” – spør Tellef oppgitt. Fnate mumler bare at han generelt er en positiv fyr og at de fleste blir glade når man svarer ja.

Da Tellef opplyser at Fnate nettopp har bekreftet at han er kriminell, har seriøse mentale problemer og har minglet med syke dyr skjønner han at han har vært litt rask. Skal si det var en god idé å invitere ned Tellef.

 

Til slutt er det bare personalia igjen. Der hadde også Fnate fyllt ut litt. Tellef ser oppgitt på han. “Familiemedlems navn; Mamma?????” sier han strengt. “MAMMA????”. Men Fnate står på sitt. Mamma er Mamma. Det fins bare en Mamma. Så det får stå i fred. Han får støtte av Helge som sier at han aldri har hørt om noen som har fler enn en Mamma.

Pappa som har hørt hvor lur Tellef er spør til slutt om han ikke burde bli med til Hong Kong. Han kunne sagtens vært til hjelp. Timelønn skal han også få. Tellef er ikke sen om å takke ja.

Likviditetsbudsjett og likviditet

Fnate har fått blod på tann og kjører på med mer økonomikurs for folk flest. Et annet ord Fnate bruker mye er likviditet. Det er veldig viktig å være likvid.

 

Likviditeten avgjøres i følge Fnate ca den 20-ende hver måned. Ihvertfall for folk flest. For Fnate skjer det litt mer støtvis og det gjør det svært mye vanskeligere å oppnå. Men det er enklest å forklare den vanlige måten.

 

Som regel får man lønn den 20-ende hver måned. Da kommer det inn penger på konto.

Så går dagene, og man bruker av pengen. De man har brukt forsvinner ut til venstre.

Oftest går dagene enda videre og da forsvinner det jaggu enda mer penger. Disse forsvinner videre ut til venstre ettersom man kjøper sjokolader, brus og andre nødvendigheter.

Så nærmer man seg den 20-ende og ny lønning. Det er da man kommer til det kritiske punktet. For å være likvid må kontoen være fullstendig tom før den 20-ende. Ellers får ikke den nye lønningen plass. Det er derfor det er så utrolig viktig å være likvid.

 

Ofte må man ty til livsunødvendigheter for å oppnå full likviditet før den 20-ende. Er man bevisst på dette vil alle pengene ha forsvunnet ut til venstre og man er mett og god. I eksempelet nedenfor er Fnate 100% likvid.

…Og kan bli og glad se neste pengebunke trille inn på konto.

Med faste utbetalinger er dette enkelt. Fnate får penger inn i ny og ne, ettersom det er ukepenger og der han selger Dagens Næringsliv til Fungerende. Årlig får han også bonus, og da er det ofte krevende å bestandig være likvid.

 

Men få klarer det så godt som Fnate

Totalkapitalmetoden – en liten forklaring

I forrige blogginnlegg kom det opp et av Fnates uendelig mange faguttrykk. Som nevnt er han jo velferdsoffiser i et betydelig konsulentfirma og omgir seg derfor med et mangfold av avanserte ord og uttrykk.

 

Tydeligvis var det ikke alle som forstod dette med Totalkapitalmetoden, så Fnate bestemmer seg for å utdype litt hva han mener. Noe måtte han uansett gjøre ettersom Pappa kom tidlig fra kontoret og forstyrret han i hjemmekontoret. Et horisontalt sådant.

 

Totalkapitalmetoden brukes når man har en mengde kapital. Man tar først den totale mengden kapital. Her representert ved en drøy neve dollar.

Når man har samlet sammen den totale mengden kapital, er metoden å gå på internet. For eksempel på www.fourseasons.com og se seg om til men finner et sted med brus som passer til den totale mengden kapital.

På dette tidspunktet er det viktig å krysse fingrene og håpe at ikke Pappa blir så altfor sinna, men at han ser at dette vil bringe mer velferd. Så trykker man “Make a reservation”. Etterpå kan man sjekke at raideren ligger i bookingen, slik at alt er i orden.

Når man har kommet til dette punktet, og stappet pengene i USB trakta er den totale kapitalen borte. Null og niks er igjen. Det er kun støv og god samvittighet tilbake.

Til sist er det en viktig siste detalj i denne metoden. Det er å passe på å gjemme seg bak jukkapalmen akkurat når Pappa oppdager hva som har skjedd, og så holde seg der de første minuttene. Dette krever en del presisjon og trening.

 

Kort fortalt er det altså dette som er Totalkapitalmetoden. En metode som sørger for at det aldri hoper seg opp sparepenger på kontoen.

Hotelltrening for Canarifanten

Fnate kom seg til slutt på tur til Stockholm. Med vinterdyna si og med Canarifanten. Det var egentlig aldri noen diskusjon. Etter en fin tur på kantina i Oslo og en svipptur i Gøteborg var han fremme i Stockholm. Han forsøkte seg litt med at han ville ha smusstillegg for å ikke bo på Sheraton, men da sa Pappa stopp. “Den må du lenger ut på landet med” – sa han bare. Fnate innså den. Man kan ikke få smusstillegg for å bo på Radisson Blu Royal Viking.

 

Pappa skulle rett ut og spise en ku så Fnate pakket raskt ut og startet med å vise Canarifanten alle fordelene med Fnates jobb. Fnate er tross alt velferdsoffiser i et betydelig (iflg Fnate) konsulentfirma.

 

Han rigget opp den medbrakte dyna si (med ku-mønster) og lærte først opp i bruk av hotell TV. Til Fnates irritasjon kunne Canarifanten opplyse at de hadde TV på hotellet i Tenerife også.

Deretter bærer det til tørrvareavdelingen. Den må inspiseres grundig, og evt prøvesmakes, forteller Fnate. Canarifanten gjør store øyne. Sånn var det ikke i Tenerife. For ordens skyld prøvesmaker de ganske mye før de tørste og fine konkluderer med at dette var i orden.

Tørsten slukker man i minibaren” – fortsetter Fnate. Canarifanten er henrykt. Han har bare hørt om minibar før. Minibaren er godtkjent og Fnate gir den et terningkast 4. Den er jo ikke full akkurat, men det er helt klart akseptebelt i dagens marked.

Til slutt testet de soveposene. Hotellet hadde lagt frem to greie soveposer. De testet begge og ga dem terningkast 5. Fluffy og fine, men ikke så gode som hos British Airways. De er litt trekkfulle ved bena.

Men siden de ikke er vant til campingliv byttet de raskt ut soveposene med den gode senga og medbrakt dyne.

 

På toppnivå i konsulentbransjen er det små detaljer som skiller” – forteller Fnate ivrig. Canarifanten har omsider oppdaget hvilken ekstremt viktig toppleder han bor sammen med og bare lytter. Suger til seg alle de høytravende meldingene Fnate kommer med. Og det er ikke få nå som han har noen som lytter.

 

Totalkapitalmetoden” – Sier for eksempel Fnate med viktig stemme. “oj oj oj…” – mumler Canarifanten, full av beundring.

 

Det var enkelt og greit en lykkelig Fnate som skulle hjem dagen etter. Det hadde vært en utmerket tur.

“Jeg drar ingen steder uten dyna!!!”

Fnate var irritert. Pappa hadde akkurat informert om at vi måtte ha en rask tur til Gøteborg og Stockholm med en overnatting. Det var greit nok, men da Pappa fortsatt med at vi ikke skulle bo på Sheraton måpet han bare. Da Pappa la til at vi skulle med 06.40 flyet ble han sinna.

 

Det skjer ikke før det snør i Sommarland” – kommenterte han snurt.

 

En rask tur på yr.no avslørte desverre at det så absolutt var snø i Sommarland i Bø. Fnate ble svært forundret over dette. “Jeg drar ihvertfall ingen steder uten dyna” – Fnate var bestemt. Noe måtte han også få av forhandlingene.

“Greeeeeeeeeit” – sa Pappa. Han innså at det ikke blir en liten bag med Fnat, tannbørste, pc og et skift allikevel. Det blir full oppakning med trillekoffert.

 

Men Fnate er fornøyd. Kantina er nemlig åpen når han kommer imorgen.

Lørdagsidyll

Lørdagen er her, Pappa har sovet lenge og Fnate er i knallhumør. Det meste er på plass i dag. Først og fremst har Pappa vært ute og kjøpt lørdagsgodt helt uoppfordret. Spennende ser det også ut. Fnate har klemt og luktet og gleder seg veldig.

Oppe hos Bestemor er det også idyll. Helge leker med den lille Canarifanten og trives veldig i farsrollen. Tellef som er medfar titter mest på, men koser seg han også. “Det er fint å ha noen å passe på” – sier Tellef, og lar det henge i luften om han mener Helge eller Canarifanten.

Selv om Pappa har funnet på noe så utgjort som å sette bevegelsessensor og kamera på sjokoladeskuffen, så klarer ikke det å dempe Fnates gode humør. Her er han knipset natt til lørdag. Sjokoladen var imidlertid så god at den var verd skjennepreken dagen etter. “Kost vs nytte” – mumler Fnate om den saken.

Fnate utforsker også farsrollen litt med sin Canarifant, men han er ikke like komfortabel i rollen som Helge. Han irriterer seg over at den er lite beskjeden og ikke særlig takknemlig. Om Fnate gir den brus drikker den opp brusen uten et ord, og blir bare stående og stirre på Fnate. Fnate blir usikker og gir den litt mer. Slitsomme greier.

 

Fnate har blitt så usikker på den at den må bo i en egen skuff i stua. Derfra titter den ut.

Fnate er med jevne mellomrom borte og dytter den litt på nesa, men er usikker på om den kan bo hos han.

 

Fnate skal snart opp til Bestemor og diskutere dette.

Blindpassasjerer på vei hjem også…

Da var Helge og Tellef kommet hjem. Desverre en hel uke for tidlig, ettersom Pappa hadde blitt litt lurt av et reiseselskap. Men nok om det. Fnate var sporenstreks med opp for å høre hvordan det hadde vært.

 

“Seeee så brun jeg har blitt!!!” – Var det første Helge ropte. Han kom Fnate i møte. Fnate måtte innrømme at Helge var usedvanlig brun etter sydenturen. Her sitter han og Tellef på plass i godstolen igjen.

Men om man titter litt nærmere oppdager man “blindpassasjerene”. Det er strengt tatt en fyr som sjarmerte seg innpå Bestemor. Hun tenkte at Helge og Tellef ville like en fyr å passe på. En som minnet litt på Sities elefanten de har adoptert i Kenya. Det slo ikke feil.

 

Men allerede før de reiste hjem krevde fyren familiegjenforening med bror sin. Ergo endte de opp som to stykker. Fnate har sagt ja til å passe broren litt. Han er skeptisk, men det går nok over.

Men den lille elefanten virker jo bare snill. Om enn litt vilter. Så vi får se.

Sårry daaaaa…

Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa.  Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Joda, det skal jeg det. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa.