Regnvær på lørdagsgodteridagen…

Det der er så forbaska!!!!” – Fnate, grynter og vrir seg når han titter ut av vinduet, der det høljer ned.

Det er lørdag, hvilket betyr shopping av lørdagsgodt. Men når det regner er Pappa nesten umulig å få til å gå ut å handle. Det er så utgjort at det skal være sånn. Det er en kamp hver gang, og Fnate må sitte i uvitenhet i sofaen og vente når han omsider får sendt Pappa ut med handlelista.

 

Pappa veksler mellom å se på lista, på regnværet og to de to forventningsfulle gutta i soffan. Så grynter han og tar på regntøyet.

Staut logrer som en helt… Siden det allerede er regnværsdag vet han at han kan grave opp lørdasgodtet igjen umiddelbart etter at det er gravd ned.

 

Today… I’m on fire!!!!

Etter å ha sovet godt er Fnate i et strålende humør, og dagen skal bare bli bedre. Ikke lenge etter at han har voknet, kommer nyheten om at SAS har vært i kiosken og kjøpt diverse langdistansjefly for 20 milliarder. Det er minst dobbelt så mye penger som Fnate har i påskeegget sitt, konkluderer han. Minst!

 

Det er ganske kult, og han begynner med en gang å lure på om de nye flyene får skuff og Club Kitchen. Det hadde isåfall vært ganske kult. Kanske så skikkelig kult faktisk. Om noen kan si til Richard G at dette er viktig… Please?????

 

Men det kuleste skjedde her om dagen. Fnate var ute i postkassa sammen med Pappa. Som regel er det bare litt regninger samt en og annen møll i postkassa. Men akkurat den dagen var det noe annet. Det var et brev. Fra SAS. Til Fnate… Det vil si, ikke bare til Fnate men til “The honourable elephant Fnate Fnatesen“. Fnate måtte umiddelbart inn og legges med bena høyt.

Når han har kommet seg litt opp i knestående foreslår Pappa å ta med brevet opp til gutta. Det blir en stri sykkeltur, der Fnate blåser i tuta hele veien og roper at Pappa må forte seg.

 

Vel fremme hopper han av sykkelen og løper imellom bena på Bestemor og inn til gutta. – “Brev fra hovedkontoreeeee!!!! BREV FRA HOVEDKONTOREEEEEEEEET!!!” – brøler han, på vei inn i stua. Alle snur seg fort, og Pappa kan bare trekke på skuldrene til en forfjamset og spørrende Bestemor.


Gutta bråsnur seg når de ser det viktige brevet Fnate kommer pesende med. Alle samler seg rundt for å bivåne den høytidelige åpningen.

 

Fnate foreslår en salme fra “Hjelp det er juleferie” filmen. Alle stemmer derfor i; “Jooooy too the woooooooorld” mens Helge trommer bena mot gulvet og Fnate ritsjer opp konvolutten.


Oppi var det fire dødskule skilt som man kunne sette på jakka eller genseren. Helge får lov til å velge seg en til odel og eie. Han tenker lenge før han velger denne:

– “Rimelig Savi den der asså” – sier Tellef. Helge synes den er dødskul og sier han skal ha den på når han fly SAS PLUS og gjør første forsyning i trillevogna. Bare så de skjønner at de må komme tilbake flere ganger.

 

Fnate har prøvd alle men idag var det denne som gjaldt:

TODAY I’M ON FIRE (idag er jeg i fyr og flamme)

 

Og Richard G… Husk den skuffen i setet og en dugelig sjokoladebuffet på det nye flyet.

Penger er farlig…

Fnate sitter og ser over sparebøssa si. Så lenge Pappa passer på får han sitte med teppet over seg, stearinlyset på og titte på pengene sine.

 

– “Noen ganger har jeg lyst til å skylle ned alle sparepengen mine i do” – sier Fnate plutselig. – “Penger gjør folk dumme“.

– “Det behøver ikke gjøre folk dumme” sier Pappa. – “Men noen ganger går det litt galt oppi hodet på noen når det står penger på spill. Som regel mener de det ikke vondt. Det bare kortslutter.

 

Fnate funderer på dette. Igjennom en lang periode har Fnate opplevd at noen folk, som han vet egentlig er snille, ødelegger livene sine med å krangle fordi de vil ha hverandres penger. De har ikke vært direkte slemme med Fnate, men de gjør livet litt surt for omgivelsene og fryktelig surt for seg selv. Sånt gjør Fnate veldig trist, og da vil han skylle pengene sine ned i do.

 

– “Det blir ikke bedre om du skyller ned pengene dine i do?” – sier Pappa. Fnate skjønner det. På en måte. Innerst inne.

 

– “Jeg tror alle mennesker skulle opplevd å være både rike og fattige jeg, Pappa.” – sier Fnate.

Nå har hverken Fnate eller Pappa opplevd å være riktig fattige. – “Skikkelig fattig er noe helt annet enn hva vi har opplevd, Fnate. Men vi har hatt fryktelig lite spenn i perioder.” – sier Pappa.

 

Akkurat nå har han og Pappa en hel haug med penger. Men det er ikke engang 5 år siden han og Pappa hadde stor husgjeld, ingen jobb og null spenn på konto. Da første lønn kom var det 0,- på konto. Litt tidligere hadde de hatt masse penger igjen en periode. Litt før Fnate ble født hadde Pappa så lite penger at han og en kompis fikk spleisa på en halv halvliter øl på Gansvika (for å slippe å “nave”). Før det gikk Pappa konk.

 

– “Du skjønner hva jeg mener, Pappa….” – sier Fnate.

– “Joda. Var det kjipere når vi var blakke?” – spør Pappa.

– “Anderledes bare…” – Sier Fnate. “Da gledet vi oss til å kjøpe brus dagen etter. Nå gleder vi oss til å dra til Fnatheim på Bora Bora. Før hadde vi oftere venner på besøk, mens nå slipper vi grue oss til regningene kommer” – legger Fnaten vettugt ut.

 

– “Tror du vi blir blakke igjen?” – spør Fnate

– “Det håper jeg, for det betyr at vi har satset, tatt sjanser, hatt det morro og stått støe i ryggen” – Sier Pappa. Fnate retter seg litt opp under teppet og forsøker klemme litt på ryggen sin. Han vil sjekke at den er stø, men Pappa forsikrer at den er stø som rakkern. – “Blant de støeste, og på høyde med de beste i utlandet” – sier Pappa.

Fnate gomser litt Japp og legger seg.

 

– “Det jeg ikke skjønner er at folk vil ødelegge livene sine for å få mer penger og flere ting? Eneste som er fint med penger er jo å gjøre ting som er morro. Så om man ikke lenger har det morro så er det jo ikke noe vits i penger?” – Spør Fnate fortvilt og slukker lyset.

– “De håper kanskje at de en dag vinner og kan ha det morro igjen? Eller de prøver å rømme så langt av sted at ikke problemer finner dem lenger” – Sier Pappa

 

Det er ikke lett å finne noe svar på det, men Pappa synes det var ganske lurt sagt. Noen ganger burde kanskje folk gi opp kampen om de ekstra pengene og heller kose seg litt. Kanskje tillate den andre å kose seg litt også. Selv om man må spise en kamel.

 

– “Størst problem er at det oftest er to som må dele kamelen” – mumler Pappa.  

– “Kamel smaker gugge” – utbryter Fnate før han sovner.

 

Men noen ganger er det bare kamel på tallerkenen. Og som oftest er det mer enn nok til alle.

JIPPIIIII, det er lørdag

Det er endelig lørdag, og lørdag betyr lørdagsgodt. Pappa har vist seg fra sin beste side og stod opp tidlig for å gå ut å handle. Fnate behøvde ikke en gang mase.

 

For første gang skal også Staut få lørdagsgodt. Han er veldig oppspilt, og usikker på dette nye. Det er to spente fyrer som stiller seg opp og venter når Pappa går i skapet for å hente.


Først ut er Fnate, som får akkurat det han ønsker seg. Japp!

 

Nå har han spist mye “jålesjokolade” i det siste, men Japp er tross alt best.

Så er det Staut da. Dette er ukjent territorium for han og han er noe nærvøs…

 

Da han får sjokoladen sin, en Lohengrin så klart, blir han først bare stående og titte og lukte på den. Lukten og formen passer ikke sammen, så han sliter med å helt plassere den.

Til slutt innser han at dette er det beste fra to verdener. Det er et dugelig hundebein som han kan herje med. I tillegg lukter det himmelsk.

 

Resultatet er at han får et brennende behod for å grave den ned. Han dytter den raskt ned mellom sofaputene og så snur han ryggen til og begynner å sparke tepper og skrot over.

 

– “Ingen i verden kommer til å finne denne” – tenker han. Han føler seg deilig utspekulert.

For Staut er det rett og slett instinker som sier at man må grave ned sånt og spare til en regnværsdag.

 

Nå står han og titter utålmodig og spent ut av vinduet mens han venter på regn. Det må da komme regn snart????

Minuttene går… – “Kun en dråpe er nok” – tenker han. Så skal han grave den opp og kaste seg over den. Åj, åj, åj, det skal bli så innmari fint.

 

– “Kjære du der oppe, kan du søle litt regn… Pliiiiiiiis

Mystikk fra Baath…

Pappa hadde hjemmekontor sammen med gutta idag. Da måtte det være litt stille på morgenen, noe som de på ingen måte syntes var helt feil.

 

De rigget seg til og begynte å forberede sommerferien med å høre på Fnate sine samlebånd på Walkman’en. De satt musestille i hele 70 minutter og hørte igjennom “Sommeren med Fnate Vol. 7”. Masse perler der. Mega Bass Groove funskjonen gjorde seg spesielt godt på “Dancing with a Fnat” og “Fnatness on the edge of town”. Helge likte best låt nr 7 “Moose river” mens Fnate sin favoritt jo er kjenningsmelodien til Fjernynskjøkkenet. Staut deler ikke smak med noen av dem. Men han har aldri opplevd sommer før, så det hele er jo litt spennende.

Alle ting tar imidlertid slutt, og da er det fullt leven med putekrig igjen. Pappa har imidlertid ett ess i ermet. Noe han fant da han var i Bath i England i forrige uke. Der fant han nemlig en gammel mynt.

 

Den var helt tilbake fra nesten årtusenskiftet, og den var Romersk. Romerne hadde kommet til Bath på den tiden for å bygge store badekar. De bygget badekar over hele England, til Skottenes store forargelse. De ville ikke vaske seg og ble både iltre og, tidvis, ufine.

 

Til slutt ble den ene Romerske badevakta, som hette Hadrian, så innmari lei at han gravde til en diger mur. Så sa han til Skottene at om de ikke kunne oppføre seg, så fikk de bli der oppe. Skottene trampet hardt i bakken og brølte litt, før de gikk hjem hvert til sitt for å surmule.

 

Konene deres viste imidlertid råd, og lagde noe som heter ildvann av all torva utenfor. Da ble de muntre igjen.

 

Gutta er opptatt av historie så det er veldig morro når det dukker opp gjenstander fra langt tilbake, sånn som denne

Men det er først når Fnate snur den at han setter Jappen i halsen. Det er en elefant bakpå.


Det er det værste Fnate har sett. Var det elefanter der også? I oldtiden…. Det er ganske fantastisk, og gutta får fort tiden til å fly når de kan romstere med denne og tenke på hva folk hadde brukt den til opp igjennom. Japp kanskje? De vet ikke.

 

Bikkja, Staut, kunne ikke brydd seg mindre. For han er oldtiden alt fra Februar og tilbake til Jul. Han fyller 1/2 år til uka og synes bare alt er nytt og spennende.

 

Og så får han endelig Walkman’en for seg selv og spiller sin type musikk istedenfor.

“Det regner ute det drypper…”

“Brusen på kjøkkenet drypper”

“Fnaten i stolen promper”

“Jeg er fortsatt sulten men jeg gjør så godt jeg kan… Gjør så godt jeg kan…”

Du må kjøpe is, Pappa!!!!

Pappa prøvde å vekke gutta i dag tidlig. Det var sjanseløst, og Helge måtte bare bli igjen. Han får heller reise hjem på fredag. Da Pappa kom hjem fra jobb utpå kvelden lå de fortsatt nokså uforandret i sofaen. Fnate var trøtt og lå og småsutta på totten, mens Helge halvsov og filosoferte.

Ikke før Staut snudde seg og ga han en skikkelig slafs på mulen våknet han opp…

Med det resultatet at han snudde seg og la seg med beina opp. – “Fnate?” – mumler han. Fnate grynter til svar. – “Han derre fetter O.M, som har blitt undersøkt på sykehuset og fått beskjed om å holde seg unna mat som kommer fra fjøset… Hva er det egentlig?” – spør Helge.

– “Aner ikke, men det er ihvertfall ikke Japp” – mumler Fnate.

– “Neppe kake heller… Har aldri sett en kake i et fjøs” – fortsetter Helge.

 

– “Hah… Joda. Kukake!” – Slå Fnate fast.

– “Så han kan spise kake og Japp, men må holde seg unna kukaker… Den er grei” – konkluderer Helge.

– “Ja, også Kalvegod, da” – legger Fnate søvnig til.

 

– “Pappaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Du må kjøpe is…” – grynter Fnate fra soffan. Det er varmt ute.

 

Pappa snører på tøfla. Her er det ingen tid å miste.

Brunbloggerne om sjokkis, sponsing og skatt

Helge hadde kranglet litt med Bestemor siden han hadde løpt rundt i hagen i regnet og hadde blitt klissvåt på buksa. Det endte med at han spurte om å få bli med ned til Fnate en tur og heller komme tilbake imorgen. Det gikk greit.

 

Det viste seg at det også passet ganske så bra, siden Pappa hadde lovet Fnate en pakke fra London som Fnate kunne brunblogge om. Siden Helge er såpass brun var han en ideel partner.

 

De rigger seg til med servietter og det er en blanding av våt elg og forventning i lufta.

Så kommer Pappa med en hjerteformet boks. – “Det var da voldsomt til feminin boks” – mumler Helge. – “Mamma fikk sånn en gang” – mumler Fnate skeptisk. Boksen er fra Charbonnel et Walker. Lightly dusted, står det på lokket. – “Betyr det passelig dust?” – spør Helge. Ingen vet, men lokket var lett å få av.

Ingen kan sponse bloggen til Fnate. Det  har alltid vært en regel. Freia kan ikke sende en sjokoladeboks og så blogger Fnate om det. SAS kan heller ikke sende et fly. Han hadde ikke ant hvor han skulle satt det engang. Fnate blogger om det han vil. Pappa er dog et unntak. Han kan komme med saker og ting. Gjerne så ofte som mulig.

Det luktet glimrende av boksen. Gutta retter seg opp og begynner å spise.-

– “Det værste med sponsing av bloggen er at du må begynne å betale skatt” – sier Helge.

– “Det er jammen sant” – sier Fnate, mens de gomler sjokkis.

– “kommer aldri noe godt ut av å betale skatt” – fortsetter han.

– “Word bro’!” – stemmer Helge i. – “Betaler folk en hel haug med skatt må plutselig små uskyldige barn gå på skole og sånt. Hadde folk gitt beng i å betale skatt hadde barna sluppet skole” – fortsetter han.

Det er en fin-fin sjokolade.

– “Jeg hørte om en som betalte så mye skatt at morra hans måtte på hjem når hu blei gammal” – Sier Fnate, forferdet.

– “UHOLDBART!” – Helge slår i bordet og sjokoladen spruter fra munnvikene.

– “Bare se på USA. Der betaler de mindre skatt og må ikke på sykehus engang” – Helge rister på hodet.

– “Ihvertfall ikke mannen i gata” – Stemmer Fnate i. Han setter i en voldsom rap og ramler omkull sidelengs.


Boksen er tom og gutta er fornøyd. De har løst et stort verdensproblem og Helge lener seg stolt tilbake. Fnate er litt småkvalm og må lene seg litt over rekka.

 

Dagens sjokolade er “Pink Marc de Champagne truffles“. Var de ikke fine?

yin-dee-ton-rab, Fnate

Fnate sperrer opp øynene da han fyrer opp Facebook på iPad’en til Bestemor. Pappa er i London og Fnate bruker tiden hos Bestemor. Da kommer det plutselig opp bilde av en dugelig gjeng Fnater.

 

Det er Fnaten Yuki og gjengen som sitter på Elefantkampen i Thailand og titter ut etter Fnate og gutta. Fnate får sjokk. Fullstendig sjokk. Han glemmer å puste, og blir bare liggende og sprelle med beina i været. Han visste at Four Seasons elefant camp var noe for han, og han har mast lenge om å få dra.

 

Men se her, liksom… Der sitter det allerede fire fnater som bor der fast. Og de ønsker at han skal komme.


Han blir så satt ut at han knapt tror det han leser, så han sender Yuki en melding og spør om de virkelig bor der. Det gjør de, og de er skikkelig fornøyde med treffe elefanter fra hele verden. Og så jobber de med å hjelpe store elefanter i Thailand.

Fnate søker i desperasjon hjelp fra Bestemor. Hun må da stramme opp Pappa og få han til å ta med Fnate dit. Med det samme, helst. For en gangs skyld sier selv Bestemor at – “det er klart du skal dit en dag, men ikke nå“. Fnate er utrøstelig.

 

Men han lover Yuki at han skal komme neste år, og at han skal spare ukepenger så han kan hjelpe elefantene der borte litt han også.

 

I dag  klarer omsider Bestemor til å få han litt på andre tanker igjen. Hun har hjulpet gutta opp med hytta og da er det vanskelig å deppe.


Bare Tysker’n sitter igjen inne og leser Tex Willer. Nicholas er jo ikke så stiv i Norsk enda så det er greit å få litt ekstra tid

I kveld kommer Pappa og henter Fnate og Staut igjen. Fnate skal ha en alvorlig snakk med Pappa.

 

Det må da være mulig å dra til Elefantcampen?

 

แล้วเจอกันใหม่, Yuki!!!

Installert hos Bestemor

Ikke lenge etter fiaskoen i Amsterdam prøver Pappa seg på nytt med tur uten Fnating. Pappa skal på guttetur til London, og Fnate skal altså være hjemme. Det vil si, ikke helt hjemme. Han skal bo hos Bestemor og gutta.

 

På vei opp tar Pappa han med seg til kiosken og sier han kan plukke ut en pose digg og et blad. Man kan tross alt ikke sende fra seg Fnaten sin uten noe godt i sekken. Fnate kunne ikke vært mer enig, og romsterer rundt i alle hyllene før han ender opp med noe M&M-aktige greier og et western blad.

 

– “Hvordan skal du komme deg til London, da Pappa?” – spør Fnate. – “Øøøøøhhh….” – mumler Pappa og drar på det. Fnate hadde klikket i vinkel om han visste om Superkantina. Heldigvis blir han distrahert av at han kommer frem til Bestemor.

 

Han viser først alle greiene til Helge, som sitter i sofaen i frykt for alle håndverkerne Bestemor har på besøk.

 

Så setter alle gutta seg på stuegulvet og fordyper seg i Tex Willer bladet. Til og med Staut er med.

Pappa forsøker å si – “Hade bra” – men Fnate bare mumler til svar. Gutta leser nemlig western.

Dagens sjokolade… Innlegg fra en “brunblogger”

Hjemme fra USA har Fnate bestemt seg for å prøve seg som brunblogger. Rosablogger kan man jo tross alt ikke kalle seg når man er gutt. Dessuten skriver ikke Fnate om klær og sminke, men om sjokolade.

 

Dagens sjokolade har han med opp til gutta. Den ble sikret på flyplassen i København for et par uker siden og er fra Peter Beiers Sjokoladeri. Fnate flådde ut turens husholdningsbudsjett og kjøpte en boks, som etter sigende var laget av bananskall.

 

Gutta sliter litt med å få opp lokket, men det går til slutt og Helge synes det er utmerket som hatt. Så kan de hive seg over sjokoladeboksen.

Det var masse ulike sjokolader i boksen og mer enn nok til alle. Selv Fungerende fikk smake. Fungerende er forøvrig i ferd med å bytte navn til Gomle.

 

Fnate passer imidlertid på å få med seg boksen hjem igjen. Det er fortsatt noen sjokkiser igjen etter at alle har spist det de orker.


Han planlegger å kose seg med disse og se på TV i kveld.

 

Som brunblogger vet han ikke helt hva mer han skal si. På den andre siden sier ikke rosabloggerne så mye lurt heller, så han runder rett og slett av med:

 

– “Dette er dagens sjokolade. Den er fra Peter Beier. Er den ikke stilig?”