Pappaaaaaa, jeg protesterer!

Alt begynte bra den første dagen Fnate skulle ut på tur igjen etter sommeren. Fnate skulle fly med BA, som han liker. Han skulle ha sete 1A hele reisen, noe som pleier å være umåtelig suksess. Og så skulle han selvfølgelig på kantina og drikke brus. Da han fikk se flyet ble han imidlertid rimelig paff.

 

Pappaaaaaa. Jeg legger inn protest!!!” – fortviler han. Det er det minste flyet han har sett, det er ingen Club Kitchen, ingen brus, ingen lenestol, ingen vinduskarm og ingen skuff.

Dette skal ihvertfall Bestemor få høre. Mamma også. Minst. Og ikke nok med det. Propellbladene begynte å sprute straks han kom opp i lufta. Fnate har fotobevis. Det var altså både ubehagelig, utrygt og man fikk ingen brus.

Etter den opplevelsen var liksom dagen ødelagt. Atpåtil var det noen som var frekke på flyforumet og mente at elefanter passet bedre i “the trunk”. – “Ha, ha… Veldig morsomt“.

Men… Selv om Pappa åpenbart ikke er til å stole på, og sete 1A tydeligvis ikke er en garantert suksess gir ikke Fnate seg. Han er profesjonell i rollen som veferdssjef. Han lider seg igjennom en minibarløs natt i Odense, og gafler seg igjennom minibaren på et strålende Radisson i Malmö. – “Det kan være tungt å stappe i seg alt i en minibar, men det er det som må til for at den skal være helt likvid når man reiser” – sier han mens kakesmulene triller ned på gulvet.

 

Etter Malmö reiser han tog, og humøret kommer mer og mer på plass igjen. Her sitter han på “Østgötapendlar’n” på vei fra Linköping til Norrköping. Det er tross alt både litt eksotisk og litt morro.

Etter 4 dager, når han drar hjem, er han god, trinn og blank og fin i pelsen. Så fin at han ikke en gang streiket da de ikke hadde kake på kantina på Arlanda. Han koset seg heller med å drikke brus og se på Pappa som var sur fordi de bare hadde laks og bananer.

 

Imorgen skal han lese seg videre opp på Fnater og Elefanter.  

Voknet opp som Glompf

I dag er jeg en Glompf” – forklarte Fnate da han voknet idag. Pappa som er vandt med Fnates påfunn svarte bare “javel“. -“Glompfer trenger spesielt mye oppmerksomhet og helst litt brus” – forklarte Fnate, før han tasset ut mot kjøleskapet. – “Det går kanskje over til imorgen?” – svarte Pappa. Men Fnate svarte ikke siden han var opptatt med å romstere i brusbeholdningen.

 

Fnate har vært lenge hos Bestemor, Helge og Tellef for å studere boka han fikk til bursdag. De er fremdeles ikke helt ferdige, men har jobbet hardt. Tellef har brukt lupe, Fnate har merket av viktige detaljer og Helge har sittet med bena i kors.

Men nå må Fnate bli med Pappa på en jobb tur, og så regner han med å kunne reise opp og ferdigstille studiene mot helgen. Igår ble han nemlig hentet hjem av Pappa. Så han var hjemme da han voknet som Glompf.

 

På eftan idag har han vært oppe hos Bestemor og solgt avis til Fungerende.

Og nå er det bare igjen å pakke. Imorgen skal Fnate kjøre “mini-BA” til noe som begynner på Å. Han og Pappa sjekket inn istad men har på nytt glemt om det er Ålborg eller Århus. Men det ryktes at det serveres is ombord, og begge håper de kan komme inn på kantina i Oslo.

 

Denne uken skal Fnate rekke innom både Ålborg (eller Århus), Skive, Odense, København, Malmø, Linköping, Norrköping og Stockholm. Steder Pappa skal på møter. Fnate blir travelt opptatt som velferdsoffiser.

Og Glompfen som ville ha oppmerksomhet og brus… For det første har han tømt skapet for brus. For det andre fikk han brev fra Richard Gustavsson (sjefen i SAS), om at Fnate var en av dem som hadde reist mest med SAS de siste årene. Så takket han Fnate. Fnate ble rimelig stolt. Hadde de bare hatt flyseter med skuff, så kanskje Fnate hadde reist enda mer med dem. Enn så lenge har han jo lagt ned veto mot annet enn BA på langturer. Noen ganger til Pappa’s store fortvilelse.

En fenomenal søndag for Fnate…

Borte bra men borte best, pleier Fnate å si. Men iblandt er det trivelig hjemme også. Dette var en av de søndagene. Knallvær ute, frisk og rask og klar for oppdagelsesferd sammen med Pappa.

 

Fnate har jo full kontroll på plassen sin på sykkelen og så er det bare å legge i vei. Det første Fnate fant var noen skrekkelig digre fugler. Han må stoppe og titte en stund på  de. Noen kaster brødmat til dem og da blir det veldig spetakkel og best å dra videre. “Kanadagjess” – forteller Pappa at det er. I Desember skal Fnate til Kanada og spise en is.

Den neste oppdagelsen er en fryktelig stor båt. “Ååååååå, SS Øyeren” – utbryter Fnate. “SS Øyeren? Du mener ikke MS Øyeren?” – Spør Pappa forundret. “Jooooooooooo, det er Slagskipet Øyeren. Det har deltatt i masse fylleslag og så har de reker og Arnhild har vafler. Nemlig, så!!!” – Fnate er skråsikker “For det har han kompisen din som er Kaptein og heter Wirrumsbråten sagt. Han er også proff sanger” – Fortsetter Fnate. “Kæppten, heter det i Amerika.” – opplyser han til slutt.

 

“Hva vet du om fylleslag?” – lurer Pappa. “Det er sånn som Kaptein Wirrumsbråten er kaptein for det, Pappa. De drikker masse brus og synger sanger og sånt. Og litt sånn brus som Helge drikker. Hurrabrus.”

Akkurat.

Når ekspedisjonen har pågått en stund er det tid for pause. Pause foretaes alltid i nærheten av en kiosk og det er fast reglement at Fnate får velge en ting og Pappa en ting. Det var en knallfin ekspedisjon som varte i flere timer.

Vel hjemme ble det ikke dårligere. Fnate har nemlig fått en knallfin bursdagspresang av morra til Sparkende Foting. Nemlig en bok om Fnater og Elefanter. Det er fint å ligge og kule’n med bok og brus.

Det er en ganske omfattende bok så det tar tid å få med seg alle de intrikate detaljene. Han skal rett og slett ha den med en tur opp til Tellef og Helge så de får gått ende nøyere igjennom første bind i dette verket.

Livet smiler til Fnatosaurusen, og i kveld skal han se film på iTunes.

Null hull (og null tenner)

Det var en uhyre skeptisk Fnat som blir slept inn til tannlegen. Han hadde vurdert alt. Ringe politiet, ringe Bestemor og å rømme til Afrika. Men Pappa virket stålsatt på å få vurdert gebisset til Fnate. Når han så skiltet om “Gass under trykk” ble han litt roligere. Det er jo sånn rompa hans er en gang i blandt også.

Vel inne trengs det både lokking og masing for å få han til å gape. Til slutt får tannlegen ta en titt og det tar ikke lang tid å avklare at her er alt i orden. Null hull, og null tenner. Det siste avklarer også en del ting, som f.eks hvorfor Fnater ikke liker gulrøtter og epler. Likeledes hvorfor det ikke gjør vondt om Fnate biter deg i fingeren, og hvorfor det plinger i porselenet etter at Fnate har spist Snickers.

 

Alt er med andre ord vel. Pappa, derimot må borre. Etterpå får Fnate bli med et sted han aldri har vært før, nemlig Storsenteret. Der får han trøstebrus og ser masse skrotinger.

Men best er allikevel avslutningen på dagen. Treff med flygutta, der Fnate får den kule boka av Overkvalitetskontrollmesteren og morra til Sparkende Foting.

 

Den skal leses imorgen.

Krise. Fnate skal til tannlegen

Krisen utløstes umiddelbart når Pappa nevnte det. Pappa skulle til tannlegen og Fnate skulle være med og få en undersøkelse. Først tittet Fnate bare nærvøst opp på Pappa, med skjelvende underleppe. Usikker på om Pappa mente dette. Det gjorde han desverre.

 

Da gikk Fnate i klipping. “Det er helt urimelig. Jeg er Jostein Bever og superstjerner går ikke til tannlegen. De er nemlig superstjerner og har ikke hull” – proklamerer han bestemt.

“Basta, nemlig.” – fortsetter han. Men Pappa må bare forklare at Fnate desverre må til tannlegen og få avklart om han i det hele tatt har tenner, og om det isåfall står greit til med dem. “Ååååååååååååååååååååååååååååååååååååå” – vræler Fnate og jumper ned fra pulten og setter seg bak jukkapalmen. Selveste sturekroken. Møkkadag, møkkapappa, møkkaalt.

 

Når Pappa hadde dusjet og ordnet seg var det imidlertid ingen Fnat å spore, og det måtte til en leteaksjon. Heldigvis er ikke Fnate så helt fenomenal til å gjemme seg.

Nå skal en ytterst motvillig Fnat opp til tannlegen og avklare statusen for tennene. Ikke en god dag i Casa Fnate
 

Fnate alias Jostein Bever med velykket bursdag

Igår hadde Fnate bursdag og det var stor suksess, og han har mer i vente. Selve festen var såpass bra at Pappa ikke engang fikk han med hjem. Pappa måtte derimot hente han hos gutta etter jobb idag. Gutta var som vanlig på anekset sitt. Det er relativt varmt så Helge har ordnet med en praktisk solskjerm.

Vel hjemme kan Fnate og Pappa holde bagen opp ned og riste ut pakkene. Han har fått ganske mye altså. Av Bestemor fikk han masse kule klær. Blandt annet noen vanvittig kule snekkerbukser. Han fikk også 5 dollar i lommepenger av Yellowstone-nissen, som kan komme godt med. Av Pappa fikk han et kort med kart over FNATHEIM og invitasjon tilbake 13-17 Januar 2013. Fra Lillehalvbror fikk han et langt brev med bilde av masse elefanter og en kryptisk melding om at Mamma jobber med gave.

 

The truth is in the order” – sier Pappa om det. “The proof is in the pudding“. Men Fnate stoler på Mamma.

Men straks etter possering hopper Fnate ned og løper rundt i stua i den nye buksa. Han er “Jostein Bever” og skal lage “Bever feber” i Lillestrøm! Buksa var fin altså.

Fnate vil se filmen “TED”

– “Pappaaaaaa. (Raaap) Jeg vil se filmen TED. JEg vil, jeg vil, jeg vil. Hallo forresten.” – roper Fnate i det samme Pappa låser seg inn denne søndags kvelden. “HÆÆ?” – Mumler Pappa. Han skjønner ingenting.

 

Fnate har vært hjemme alene en helg for første gang på årevis. Pappa har nemlig vært på tur et sted der det er null interessante ting. Han har bodd på internatskole uten TV, mobildekning, internet, minibar eller kiosk. Da ser Fnate null grunn til å være med. Han er istedenfor hjemme alene.

 

Når Pappa kommer seg orntlig inn i leiligheten er det et kaos som møter. Skuffen til Fnate ser bomba ut, og selv halvt ligger han i stolen med skjorta  bretta opp etter å ha slurpet i seg kollosalt mye brus. Pappa spør forferdet om han har sittet og drukket brus og sett TV hele helgen. Fnate svarer med å rape til 5.

Og nå vil han altså på kino og se “TED”. Etter å ha skrapt sammen Fnate og støvsugd han under armene tar Pappa en titt på traileren på nett og konklusjonen er umiddelbar. Fnate skal ikke se TED.

 

Det blir store protester, men til slutt er det bare å gi opp og tasse til skuffen sin. Heldigvis er det kun to dager til bursdag.

Ønskelista klar

Fnate har jobbet iherdig med ønskelista si etter at han ble minnet på hvor kort tid det er til han har bursdag. Han vet jo at mange han kjenner har spart penger over lang tid for å ha råd til fine presanger, så han vil gjøre det orntlig. Det er også bare 6 dager igjen, og det er ofte kø i butikken på lørdager.

Problemet er bare at både han og Pappa har vært i særdeles dårlig form denne uka og i helgen skal Pappa bort. Fnate skal være hjemme ettersom stedet Pappa skal til hverken har kiosk, TV, minibar, club kitchen, internet eller noe annet.

 

Så nå kommer ønskelista i full fart. Han har ikke fått tid til å lage de sedvanlige flytdiagrammene sine for å sannsynlighetsberegne sukksessraten, men tar sjansen likevel.

 

ØNSKELISTE

1. Fred i verden + div ymse med mer (alltid lurt med et taktisk ønske først)

2. Japp

3. Flere Japp

4. Cola

5. Tur til Fnatheim litt brennkvikt.

6. Lommepeng til Yellowstone tur.

7. Mamma

8. Høstgenser

9. Bok om Fnater eller elefnater

10. At Pappa skjerper seg (lite sannsynlig, men han kaster det med)

11. Bilde av elefant

12. Ny bag eller koffert. Den han har er litt ødelagt.

 

Så er det bare å kaste seg tilbake i skuffen og strihåpe. Nå er det bare 4 dager til bursdag… Det er greit å vite når man ligger der og er småtufs i trynet og har surret seg inn i kosefille og vinterklær.

Har jeg bursdag???????

Fnate kommer fortvilt løpende bort til Pappa. – “Mamma’n til Sparkende Foting skreiv på bloggen at jeg har bursdag igjen. Jeg ønsker meg jo en dullion ting. Hvorfor har du ikke sagt noe?” – Han titter veldig bekymret opp på Pappa.

Pappa forklarer at det er mange dager til Fnate har bursdag og at han har vært så opptatt med tur og greier. Om tre dager er det 5 dager igjen. Siden Fnates maks tall er 5 må det brytes ned. Når Fnate har sovet tre ganger trenger han bare sove fem ganger før det er bursdag. 

 

Han prøver å sortere denne relativt kritiske informasjonen. Det blir imidlertid fort i overkant og han må legge seg med bena høyt.

Etter litt kommer Pappa med papir og penn så han kan skrive ønskeliste. Fnate vet akkurat hva han ønsker seg.

 

– “Det er bra det er noen som tar ansvar når ikke du følger med, Pappa” – mumler han mens han begynner å få bomull tilbake mellom øra. Takk sendes til morra til Sparkende Foting.

Det er vanlig å pusse opp litt hjemme i ferien

Det er siste feriedag før Fnate skal begynne med hjemmekontor igjen på mandag. Han har fått med seg at mange bruker ferien til å pusse opp, og han ville ikke være dårligere. Fnate hadde shoppet i San Fransisco og nå som den værste survingen over savnet av Fnatheim hadde gitt seg var det på tide å pakke ut og starte oppussingen.

– “Godt verktøy er halve jobben” – sier Fnate. Han avviser Pappa som kommer med skrutrekker. Fnate går i skuffen og henter storverktøyet. Pappa lurer på om han er sikker på at han ikke vil skru fast skiltet sitt isteden, men Fnate er skråsikker. “Når jeg først gjør det vil jeg gjøre det skikkelig.” – sier han og henter frem tape dispenseren. 

 

Han må også ha på skikkelig verneutstyr når storverktøyet skal til pers. Omsider har han fått utstyrt seg tilfredsstillende og setter igang med monteringen av ny dekor til skuffen sin. Fra før var det bare en liten papirlapp med “HBF VIA”. som betyr Her bor Fnate. Voksne ingen adgang. 

Det nye skiltet har han plukket ut selv, og monteringen gikk som en drøm. Stolt kan han nyte verket sitt.

Det blei greit mye flottere på skuffen nå, ja. Nå gjenstår det bare å feire med brus.

 

Til slutt vil Fnate ønske Fru JcNorway gratulerer med dagen og lykke til videre med lille Sparkende Foting.