Bestemor er magisk

Fnate hadde kost seg med påskeegget hele Påsken. Hver gang han åpnet det var det godterier der. Fnate elsker Påske.

 

Men så… på mandag… åpnet han det, og det var ingenting der. Han sitter nitrist foran egget sitt.

 

“Det virker ikke lenger” – surver han.

“Du har bare spist det opp, din grevling” – sier Pappa

“Næææææææææææææææææææææææææææææi”

 

Fnate vil til Bestemor med egget. Bestemor er magisk. Pappa er omtrent like magisk som en skureklut. Det har han lært av Mia. Men Bestemor… hun kan fikse ting.

 

Pappa rister på hodet, men Fnate insisterer på å dra til Bestemor med egget. Hun rynker på pannen og sier at det kan bli vanskelig men at hun skal ta det med ned i serviceverkstedet. Det ligger dypt nedi kjelleren, og det både varer og rekker før hun kommer opp igjen. Fnate sitter helt stille.

– “Det var ikke lett…” – begynner Bestemor – “Men med oljeskift og full oppblåsning så tror jeg vi har klart å redde det”

 

Åj åj åj… Fnate kan lukte at det har begynt å virke igjen. Han kan lukte det igjennom plasten til og med


Men han må love å bare åpne det en gang om dagen, så det ikke blir så fort utslitt. Fnate nikker høytidelig på hodet og tar med egget hjem.

 

Nå lar han aldri egget være for seg selv. Det skal voktes og ruges på, mens han studerer manualen for den nye maskinen Pappa har kommet slepende med.

Amazon Echo heter den, og i teorien skal Fnate kunne snakke til den og få den til å gjøre ting. Hmmmm…

 

Travle dager

Det er travle dager å være liten Fnat. I dag tidlig var det morramøte med en som heter Rob. Så tok han tog i over to timer, og møtte en annen som het Rob. Deretter ruslet han og Pappa tilbake til toget. Pappa ble bæsja på av en due (vel fortjent, så klart) og det var tid for litt snack.

 

Fnate liker snack

Med husholdningspengene fikk han også kjøpt med noe hjem. Crispy sjokolade-marshmellows… blir ikke bedre enn det. 

 

Nå er det nye 2,5 timer med tog og så skal han og Pappa møte noen de ikke vet hvordan de skal uttale navnet på.

 

“Immogen”

Påskeegg

En fin ting med å være tilbake er at Bestemor har lagd påskeegg.

 

Fnate elsker Påskeegg, og setter seg litt unna Staut, slik at ikke Staut skal grave det rett ned igjen under sofaputene.

Staut var veldig skeptisk da det ble grad opp (han graver ned alt i påvente av regnværsdager), og tripper etter å få grave det ned igjen.

 

Så Fnate må gafle innpå i en fei… noe han tross alt er nokså god til.

Systematisert ondskap…

Fnate kom seg til Reykjavik med Icelandair. Det var litt forsinket, og de visste ikke at Fnate skulle videre med SAS. Så de gav han en mat&drikke-bong. Hele 2000 Islandske Kroner var den på. Fnate skjønner med det samme at det er fryktelig mye penger, og løper avgårde med den.

 

Pappa løper etter men mister raskt sporet av Fnate… før han finner han sittende midt på gulvet i avgangshallen.

– “Alt er stengt, Pappa…” – snufser han.

“Næææh… det går ikke an, vel? Det er jo ondskapsfullt” – for en gangs skyld er Pappa enig med Fnate.

 

Sånt går søren ikke an. Å gi en liten fyr en større pengesum enn han nesten noen gang har hatt, og så kan den ikke brukes. Ikke en liten kaffebar engang, er åpen.

 

Får å virkelig håne gjestene sine har de hengt opp skilter som sier “SNURTINGAR”

– “Klart man er snurt når man blir utsatt for såpass sjofle triks…” – Fnate er ikke blid. Utrøstelig, mer passende.

 

Gode råd var dyre. Pappa tar en ekstra runde rundt og leter… da han ser masse balonger og oppstandelse borti gangen. Det viser seg at SAS åpner ny rute til København… i dag. Alle passasjerene på denne flighten får kake og brus av SAS. De har lagd SAS-kake.

 

Pappa kan prate litt Dansk, og løper tilbake til Fnate.

 

“Bli med meg. Ikke si noe. Om noen henvender seg til deg direkte, sier du bare – godaws, må jeg lige smage lit kage?” – sier Pappa. Fnate nikker. Fnate må øve raskt foran Pappa.

 

“Jeg skal lige med denher flyver til København”

“Det var da en dejlig kage”

“Må jeg få en Cola?”

“Tak skal du ha”

 

Så går han… det går som smurt å snike seg inn sammen med Pappa. Pappa tar bilder og snakker Dansk mens Fnate forsyner seg saftig i kakefatet.

Etterhvert blir Fnate for høy i hatten og prater mer enn han skulle.

 

– “Vad laver du” – spør plutslig noen?

– “Jeg laver sandslot. Jeg er faktisk leverandør til det Kongelige Danske Hof” – legger Fnate ut, med kake tytende ut av munnvikene.

 

Pappa finner det best å gå, og sleper en noe motvillig – men betydelig blidere – Fnat ut i nøytral sone.

Møkkadag

Fytti katta for en dag Fnate har hatt. Etter at han våknet av at vinden blåste har alt bare vært gugge. Flighten hans til LA ble først kansellert en gang. Så ble neste kansellert, og så ble tredje kansellert. Forslaget fra AA var å dra på lørdag. 

 

Så ble han tipset om å booke Lufthansa. Først prøvde han å avbestille SAS, men der har Polaris vært sjef for lenge, så det var; “NEIN!!!”. Men ny billet ble kjøpt for poeng hos Lufthansa. 

 

Så ble den kansellert… Og det var ingen gode nyheter i sikte. Pappa og Fnate, ble sittende leeeeeenge i terminalen og bare vente og tenke. Etter mange timer bestemte Pappa seg for å gå ut av terminalen og spørre på innsjekk. Der var det ikke mye kø, for alle ble jaget bort – eller kom seg ikke dit, da veiene er stengt. 

 

“Jeg skjønner at dette er en skikkelig møkkadag… men gidder di sjekke hvilken dag du tror jeg kan komme hjem? Bare så jeg vet hvor mange dager jeg skal bestille hotell i Denver. Jeg har så sykt lyst til å hjem”. – sa Pappa. Fnate nikket. Han hadde hørt Pappa si til noen at han vurderte å betale BA de 100.000,- de krevde for å fly han og Fnate hjem. 

– “Yes… it is a difficult day… but look… something came up… can you fly through Iceland?” – spurte hun

– “Yes!!!” – sa fnate og Pappa i kor

– “well… there is one plane that managed to land here, and that is Iceland Air… They will depart and I think you will make a same day flight to Norway… I just have to write it on a manual ticket to avoid difficult questions.”

– “Can I marry you?” – Svarte Pappa. Han var så klar for å komme hjem som en vampyr ved soloppgang. 

 

Men nå sitter han der. Flyet er der:

Og mens alle tavlene ser sånn ut…

…så er Fnate på det ene flyet som ikke er kansellert. For EN gangs skyld skal han gi Pappa litt kreditt. Men den går ut etter 15 minutter. Da er alt krise igjen. 

 

Det kan rett og slett set ut som om Fnate kommer hjem. Alle de andre Pappa og Fnate snakket med underveis i dagen skal ikke hjemover før lørdag, søndag og mandag. 

Mørk og stormfull natt…

I dag skal Fnate, i utgangspunktet, hjem. 

 

Det er en skikkelig melkerute, for å få prisen akseptabel for dem som til slutt skal betale. “Dagstur” til Junaiten midt i Påska er ikke bare bare. Fnate skal fly SAS hjemover fra Fnat Angeles. Men først må han jo komme seg fra Denver og dit. 

 

Han og Pappa hadde først bestilt et fly som gav 7-8 timer i LA. Planen var å rusle på stranda noen timer før flyet videre hjem. Men så måtte Pappa ha med trillekoffert, og da gikk den planen litt i vasken. 

 

Dessuten var det sommer her i Denver. I går var det over 20 plussgrader, strålende solskinn og bare kos. Så det føltes ikke så viktig med sol heller. Så Pappa ringte American Airlines, og fikk byttet om (gratis til og med) til et senere fly til Los Angeles. 

 

Nå var det bare i underkant av 2 timer mellom flyene. Helt perfekt. Solen skinner. Pappa og Fnate satt utenfor til Fnate ville legge seg. 

 

Hva kan gå galt?

———————————

Vi spoler noen timer fremover. Klokken er 05.53… Pappa våkner av en intens uling utenfor vinduene og står opp sammen med Fnate for å titte ut:

Snøstorm…

 

Snøstorm????? Hvordan er det mulig å gå og legge seg i tskjorta og våkne til skikkelig snøstorm. Det uler rundt vinduene og nesten bare politibilene står på veien, med blålysene blinkene gjennom snøkledte lysvispere.

 

– “Det går sikkert kjempebra, dette…” – kremter Pappa

– “uhmmmm… ja, du har jo taket på å booke rundt i sånn uvær, Pappa. Null stress det” – svarer Fnate lavmelt. 

– “Ja… ellårno'”

 

Pappa sjekker raskt på telefonen, men det går så klart ikke lenger å booke til det tidligere flyet. 

 

– “Om vi ikke rekker flyet i Los Angeles, er det da vi kan gå på en av Apostlenes mange fester? Det er jo sikkert kjempemange apostler i Fnat Angeles. Englenes by” – lurer Fnate

Vi får spørre Onkel Prostosaurus

Best… bare BEST

Fytti katta. Etter en litt treg start på turen igår trodde Fnate at dette ikke kom til å bli så best. Men så kom han ombord i Air New Zealand balja… fytti katta. 

 

En ting er at de har is

Men den butlerskjermen var bare fenomenal… Når Pappa sover kan Fnate styre den helt selv.

 

1. Man trykker på knappen for godteri og brus…

2. Så velger man “brus”

3. Så velger man “Cola”. Det kommer et stort bilde av brusen også, så man skal få vann i munnen. 

4. Så velger man hvor mange man vil ha. (dette fikk nesten Fnate til å besvime)

5. Prisen ser man nede til høyre. Den er alltid kr 0,-

6. Så trykker man ok og straks kommer det noen løpende bort med brusen.

 

Det værste er at man kan gjøre det så mange ganger man vil. Fnate er desperat etter å få en sånn maskin hjemme. 

“Det blir ikke bedre enn dette” – konkluderer Fnate. 

 

Det ble det kanskje ikke heller, men det fortsatte bra. Vel fremme i fnat Angeles måtte han igjennom tollen og så ut og sjekke inn hos American Airlines for å fly til Denver. Etter sikkerhetskontrollen ringte det i telefonen. 

 

– “Hei, er det Fnate? Dette er fra American Airlines. Vi regner med du er igjennom sikkerhetskontrollen, så da har vi klar en Cadilac ved gate 41 som tar deg bort til flyet.”

– “Dette er service for British Airways VIP’er” – forklarer dama til en hoppende fornøyd Fnat. Pappa har faktisk blitt bittelitt bedre på å booke turer i det siste. 

 

Han har faktisk det. 

21.03.2016

Fnate og Pappa våkner relativt blide og klare for tur. Men tur starter noe masete, og omgitt av mye masete og sinte folk. Først masse rødsnute turister som banner og kaller sikkerhetskontrollfolkene på Gardermoen mange ting som Fnate helt klart har lært at man ikke skal si. Så blir flyet forsinka pga syk mann.

 

Så når Fnate omsider får satt seg ned i stamsetet på BA – 1F – kommer det en stor barnefamilie som ikke hadde giddet velge seter online. Så de er spredd over det hele. Alle andre nekter å flytte seg, så Pappa tilbyr og Fnate blir pælma ut av stamstolen. Så, etter take off blir han pælma enda videre, siden familien glum ikke klarer å holde seg i ro og trenger mer plass. 

 

Med all stolleken får isteden familien Glum superstjernebehandling, og Fnate får ikke engang påfyll med brus. 

 

– “Du ha godt av å se hvordan andre folk har det, Fnate” – sier Pappa, selv om han er sur av alt maset selv. 

“Det holder å se det på TV!!” – bjeffer Fnate tilbake. Pappa er strengt tatt enig. 

 

Familien Glum styrer og maser og sparker i seterygger og står i midtgangen og roper til hverandre hele veien til London… der det er bussgate. Vel fremme må det sjekkes inn på nytt for Air New Zealand… det er det eneste stedet med kø.

 

Saktegående kø. Når Fnate og Pappa omsider kommer frem er det fremdeles ingen bak i køen. Det er symptomatisk. 

 

Men det er kantine, og på Singapore kantina har de godteri og Club Soda

Det hjelper bittelitt på humøret til Fnate vaffal.

 

Men det er lite som tyder på at dette blir en fenomenal dag

 

 

Påskeshopping…

Alle har gledet seg til Påske, og siden Fnate og Pappa skal ut på jobbreise til Junaiten fra mandag til torsdag morgen må den store Påskehandlingen foregå i dag.

 

Alle skriver lister over hva de vil ha, og når Pappa kommer tilbake er Fnate fryktelig spent på om Pappa hadde handlet det som stod på lista.

Og det var bare å konkludere med at det var innertier. Akkurat som spesifisert. Skikkelig Cola og bokstavkjeks. Det er påskedigg for helter.

Men det sluttet ikke der. For en god stund siden bestilte nemlig Pappa en Påskepakke til gutta. De kjeder seg grusomt når Pappa sitter og leser bøker, og Påsken er jo liksom bok-tid.

 

Nå kom denne med posten. Fytti katta


Det er Torbjørn Egner’s bok – JUMBO SOM REISTE UT I VERDEN

 

Gutta kan nesten ikke vente med å begynne å lese

 

Påskeharen…

Når Fnate skulle sjekke inn på Sola flyplass i dag fikk han et kart. Et hemmelig kart, bare for små fyrer. 

 

Han kan ikke røpe hvor kartet ledet, men det ledet opp, frem, høyre, venstre, rundt et hjørne og inn i en krok. Der hadde selveste påakeharen satt fra seg en kurv med godis. 

Godis som er tipp topp for små fyrer på tur. 

 

Men det er super hemmelig hvor den er.