Panikken har kommet…

Elgjakta er igang og Helge har fått helt raptus. Dette er situasjonen hos Bestemor akkurat nå. Helge har flyttet inn i en pose og knytet igjen toppen. Kun to små glugger er klippet ut.

Fnate skal snart opp med Sky Mall magasinet sitt for å studere sammen med Tellef. Da skal de se nærmere på situasjonen med Helge også.

NEEEEEEEEEEEEEEEEEI…. Uæææææææææææh hæ hæ hæ hæææææææ

Fnate stirret bare vantro på Pappa. Det hadde stått på internet at man kunne bruke BA-kantina i Denver når man fløy med Iceland Air. Han hadde gledet seg og så sa dama at det ikke gikk. At vi måtte på en annen terminal og prøve Red Carpet Club. Det er som å bli forespeilet Cola og så isteden få myrvann.

 

Pappa så underleppa til Fnate begynne å dirre… Så trakk han pusten og gikk igjennom prosedyren for krisehåndtering før han satte i et gigant vræl. Så løp han rundt på lounge disken og veivet med hendene og vrælet. Men det hjalp av en eller annen merkelig grunn ikke. Det pleier å hjelpe, men nå er han jo i selveste utlandet. 

 

Til slutt tuslet Pappa ut med Fnate på slep. Pappa måtte holde han i benet mens Fnate kloret tapeten på vei ut. For en krise. Vel ute satte begge seg ned. Fnate hang med leppa. Pappa tenkte. Så så han på Fnate og ristet på hodet. – “Sånn kan vi ikke ha det, Fnate” – sa han. Fnate tittet tilbake. – “Vil Fnaten på BA-kantine så skal Fnate fordundre meg på BA-kantine“. – “Nobody puts Fnate in a corner!

 

Så bar det inn igjen. Pappa forklarte saken. Transaksjoner ble utført og Fnate kunne stolt spassere inn i BA-kantina. Nå løp han ikke, slik han pleier. Han spasserte. Varm og god i kjakan. Nå sitter han, litt skakk i trynet, og venter på brusen han har bestilt. 

Det er ingenting å si på at krisehåndteringen hans er effektiv, men denne gangen var det virkelig “på håret”. 

Fnat Lake City???

Det var en fin flytur fra Vail via Denver til Salt Lake City. Finere for Fnate enn for Pappa, faktisk. Fnate oppdaget nemlig noe som Pappa har klart å holde skjult for han i en årrekke. Nemlig United Sky Mall magasinet.

 

Dette bladet åpnet et helt nytt kapittel for Fnate. Her var alle slags luksusartikler. Alt man kunne drømme om. Han har ikke gjort noe annet enn å sitte å bla i dette etter at han fikk det av flyvertinna.

Resultatet er desverre også at han har fått dataforbud mens Pappa er ute på jobber. Pappa tar ingen sjanser før man har rukket å ha familieråd om bladet. Fnate bryr seg ikke så lenge han får bla og bla i dette fantastiske luksusmagasinet. 

 

Det eneste som en stakket stund får stjålet oppmerksomheten er et besøk på delikatessebutikken Hudson News.

Der fikk han en brus. 

 

Liten Fnat i stor Vail

Det var ikke lange turen Fnate og Pappa hadde i Vail. Totalt 28 timer fra innsjekk til utsjekk. På den tiden sov vi to netter. 

 

På Fnat Seasons hadde ikke Fnate fått levert inn raideren sin denne gangen, så minibaren var tom. Etter mye om og men ble det bestilt room service ved ankomst midnatt. Pappa satt oppe en hel time og ventet på at de skulle komme opp med en brus til Fnaten. Mannen i resepsjonen lurte på hvorfor det var så kritisk med Pelegrino ved midnatt. Det var jo satt fram vann ved senga. Men Fnate stod på sin sak. Vannet hadde ikke bobler og da var det ikke brus.

 

Til slutt kom de og Fnate køyet. 

 

Det var fint i Vail. Ingenting å si på det. Masse bygninger og kaffeer som serverte både vanlig brus og hurrabrus.

Det var også mye elger og bjørner og pumaer og sånt som hadde blitt til stein. Det var en del Asiatiske folk som tok masse bilder av hverandre med dyrene. Fnate var heller litt i det nærvøse hjørnet og foretrakk å holde seg unna. 

 

Men han måtte finne ut hva det var denne fyren leste på.

I følge Fnate var det en oppskrift på krumkaker. 

 

Men når alt skal oppsummeres måtte Pappa spørre Fnate om han ville byttet turene til Jackson Hole med turer til Vail. – “trukke det” – sier Fnate. Pappa er enig.

Sånn boblevann som rappere drikker!!!

Fnate hadde vært kjempenervøs for å skulle fly med Iceland Air. Det var for et godt formål, men allikevel. Han hadde hørt noen av verdens største globetrottere fortelle de grusomste ting. 

 

Hvor feil de tok. Fnate vet at han er noe mer optimistisk enn hva Pappa er i etterkant, men det får bare være. Det var et stort fint fly. Det hadde 4 vinger og Rolls Royce motorer. En god start, tenker Fnate.

Inni flyet var det også veldig god plass for en Fnat. Han hadde hørt dette om recline på bare 39 inches, men det var ingen problem kom han frem til. Han rakk uansett ikke frem med bena. Han var imidlertid spent på om det ville gå an å sove i disse setene. Pappa fikk midtgang og Fnate fikk vindu. Stolen var komfortabel, selv med setebeltet på.

Det varte ikke så lenge før setebelte skiltet ble slått av, og da var Fnate raskt oppe for å titte ut av vinduet. Det han savnet her var den vinduskarmen som British Airways har i dumbojet’en. Det er lett å ramle om man krabber helt opp og da kan man slå seg grusomt i snabelen. Når man står nede er det litt vanskelig å se over vinduskarmen. Her er det tydelig noen som ikke helt har tenkt seg om.

Etterhvert kommer serveringen og det er virkelig høydepunktet. Fnate holder på å besvime da han får boblevannet sitt. – “ÅÅÅÅÅÅÅÅH, det er Kristall!!!!! Det er sånn som 50 Cent og rappere og sånt drikker. Det kuleste i hele verden. JAAAAAAAA” – Han kaster seg over det. Han har aldri fått noe så glamorøst å drikke før.

 

Fnate er bokstavelig talt i himmelen. 

Etter å ha bøttet i seg to bokser kristall var det bare å sove. – “Det er sånn de kuleste rapperne gjør det, Pappa. De banker innpå Kristall og så sovner de. Morran etter lager de en sang.”  – forteller Fnate. – “Akkurat” – sier Pappa.

 

Dermed er det sovetest. Blir det mulig å sove i denne kjærra? Ingen skuff og bare 39 inch recline. Vel, det gikk utmerket. For Fnate vel og merke. Fnate strekker seg ut i sin fulle lengde og sover som bare en elefant kan gjøre. Snorker så det durer i sidepanelene. Prompen blir også kvalt av den tykke dyna, noe som er et godt kvalitetstegn. Legg merke til at Fnate har strammet setebeltet utenpå dyna, noe som er viktig så kabinpersonalet slipper å vekke deg ved turbulens.

Det skal legges til at han var betydelig mer opplagt enn Pappa når flyet landet i Denver. Pappa hadde ikke sovet så mye ettersom han er litt lenger enn Fnate. Men Fnate på sin side, er veldig positiv. 

 

Etter ankomst hoppet han og Pappa videre med et United propellfly til Vail Egle flyplass, der Fnate er nå. Det er fiiiin utsikt fra hotellrommet. 

Men tilbake til Iceland Air. Oppsummeringen til Fnate var at det var glimrende. Det han savnet var imidlertid fire ting:

1) Superkantina i London

2) Club Kitchen ombord, som han kunne raide for godteri

3) Egen skuff. Nå fikk han eget sete denne gangen, men slikt er vanskelig å garantere

4) Vinduskarm

Samlet er han enig med Pappa i at det var bra, men ikke bra nok til å bytte ut BA.

Alt er tilbake slik det skal være igjen. Dog med ett lite unntak…

Da er omsider Helge sent hjem igjen til Matmor og Fnate hentet tilbake til Pappa’n sin. Det var gøy å være i Syden, men det var jaggu fint å komme hjem også, syns Fnate.

 

Helge hadde fått gjennomgått alle papirene sine og fikk karakter M+. Eneste trekk kom fordi han ved to anledninger hadde unnlatt å forsøke å skremme rengjøringspersonalet. Men alt i alt var det strålende. Han fikk sitt livs første lønninspose og var rimelig stolt når han kom hjem. Han ga Matmor en stor bamseklem (naturligvis) og viste henne konvolutten. Hun synes det var stor stas at elgen hennes hadde vært ute i verden og kommet tilbake med harde kontanter.

Fnate brukte lørdagen på å lese seg opp på internet. Han brukte strengt tatt litt av søndagen også. Det er mye spennende på internet, men også en del avslørende informasjon. Her for eksempel kommer han over et bilde av en som heter Lillebjørn… Noen, sannsynligvis Matfar, har gitt han Cola. Men så har han etterpå sølt grønnsaker oppi brusen så den nesten blir udrikkelig. Hvorfor gjør folk sånt?

han får imidlertid ikke mye tid til å ta action for Fnate skal selv på tur. Han skal til “the Mountain States” – Denver, Salt Lake City og Phoenix. Det som bekymrer han er at han ikke skal fly BA… Familien sparer til FNATHEIM så det skal flyes Iceland Air…

 

Fnate har vridd seg og vrengt hodet for å få snudd dette, men han har innsett at han selv tjener på dette. Tross alt. Han har imidlertid forsøkt seg på å få smusstillegg, som med Norwegian. Men det har blitt blankt avvist. Det er tross alt Fnatness Class han skal fly og der flyter brusen fritt.

 

– “Men det er bare 39 inch recline… Det sier vaffal Tommy” – Gnager Fnate. Pappa bare ser på han og spør hvor lang han tror han er. – “Det kan vel ikke jeg vite vel… Ååååååh…” – surver Fnate. Han begynner å strekke bena i øst og vest. Men Pappa har allerede snudde seg.

 

Så da blir Fnate sittende der og sture og vente på at man skal dra.

– “Snart er du på kantina, vøtt. Da blir det bedre.” – prøver Pappa seg. Fnate bare snøfter og slipper en promp. – “og Reidar og OleB ville at du skulle skrive reiserapport” – fortsetter Pappa.

 

Dette fikk ihvertfall Fnate til å tenke. Reidar er tross alt en globetrotter av dimensjonariuser. Og OleB…. Han er OleB.

Den første elgen i 2K

Inni den store kjærra gjør Helge store øyne. Fnatpappa har fikset plass på den nye førsteklassen til BA. Det var første gangen for begge, og Fnate kommer til å bli eitrande sur når han finner det ut. Kabinen er helt full av rare folk, men Helge er ikke sen om å teste ut setet.

Det var bra. Men han lander bare såvidt idet før det bærer videre opp i vinduskarmen. Han trykker på en knapp og så kommer det en overrasket purser løpende med boblevann. Helge får lov til å få litt siden han har vært så flink. Helge er mildt sagt ganske fornøyd nå.

Det som imidlertid er det aller beste her er hvor ergonomisk det er utformet og hvor utrolig bra det er tilpasset elger. Helge kan nesten ikke tro det. Her er en nesten perfekt chaiselounge med TV ved fotenden. Det er første gang Helge har opplevd noe sånt. Først boblevannet og deretter kunne kule’n skikkelig foran TV’en.


Det ender med at Helge dupper av litt uti en film og får sove en god time før landing i London. I London er det kaos og endringer i sikkerhetskontrollen. Fnatpappa oppdager det heldigvis tidlig og begynner å prate med ei jente i fin uniform. Etter litt prat om løst og fast løfter hun på købåndet og viser Helge en heis bak i et hjørne. Både han og Fnatpappa takker. Plutselig kommer vi ut av heisen og er forrerst i køen. Helge kroer seg over hvor ekstremt sur Fnate kommer til å bli når han hører dette.

 

Så er det på tide med superduperkantina. Imidlertid skal det vise seg at Fnatpappa hadde to separate bookinger og dermed ikke lov til å komme inn. Nok en gang måtte det blunkes og smiles. Helge hadde lært han også, og satte på sjarmen. Til slutt blunket jenta og sa at det gikk iorden allikevel. Helge er storveis fornøyd og deler en av de sagnomsuste hurrabrusene deres med Fnatpappa.

 

– “Tipp topp tommel opp” – sier Helge fornøyd.

Så er det dags for siste ruta hjem. Helge satt seg glad opp i setet og fikk en øl. Elger liker visstnok dette. Dette er en av forskjellene på elger og Fnater. Helge får riktignok ikke mye øl. Han må dele med Fnatpappa, men han får altså smake litt på denne turen.

 

Det er da reisens eneste nedtur kommer. – “Is it yours?” – spør plutselig flyvertinna. – “Den??? DEN?????” – spør Helge sjokkert. Fnatpappa må inn og redde situasjonen. – “Neida, HAN er ikke min. Han er Matmor sin” – forklarer Fnatpappa. – “Are you sure about that” – fortsetter hun og mase. “Yes” – sier Fnatpappa. “But I take full responsibility for his actions“. Da var det visstnok greit. Men Helge var snurt i mer enn 4 minutter.

Det var to slitne karer som kom hjem. Slitne med glade. Helge synes det har vært en fenomenal tur. Nå gjenstår bare å fylle ut resten av skjemaene før lønning og retur til Matmor på lørdag. Han har en million ting å fortelle.

Den fine veien hjem

Etter en hel uke på jobb skulle Helge omsider hjem til Norge. Lite visste han at Fnatfar hadde spart en skikkelig godbit til slutt. En godbit Fnate kommer til å bli hysterisk irritert av når han finner det ut. Helge tok forøvrig ingen sjanser på vei ut til flyplassen. Her mente han det var stor fare for ytre påvirkning og tankekontroll, så han insisterte på denne heldekkende masken.

Fnatpappa trakk bare på skuldrene og sa at det var greit. Det var på togturen Helge var mest nervøs. Vel ute på flyplassen i Moskva var han lettere stemt og tok den av. Det var en ganske stor og ganske kaotisk flyplass.

Innsjekking gikk greit og deretter bar det til kantina. Den var helt full og det var tydelig at de ikke hadde sett mange elger før, for de stirret veldig. Så Helge spiste maten sin så fort som mulig.

Før han satte seg opp i vinduskarmen og tittet på flyene. Han kjente fortsatt øynene i nakken, men som han sier “har’n øyer i nakken kan en se mye rart.” – “???” – svarer fnatpappa.

På andre siden var kjærra Helge skulle fly med. Fnate hadde blitt grønn av misunnelse uansett om han hadde visst at Helge skulle fly BA.

“Det mangler vinduer foran?” – spør Helge fortvilet, og lurer på om ikke det er et dårlig tegn. Men Fnatpappa bare smiler og sier at det faktisk er tvert om.

 

– “Det er et bra tegn” – sier han. “Et veldig, veldig godt tegn“. Helge ser forundret på den store dumboen. Det er sjelden han har hørt Pappafnate så opprømt.

Fortsettelse følger…

Moose in Moscow

Det er ikke mange elger å spore i Moskva… Da Pappa omsider kom hjem fra jobb lå Helge på senga med Google Earth. For en fyr som sjelden er på tur, og ihvertfall ikke alene, var det en lang reise. Ikke at Pappa’n til Fnate var kjip, men han savnet å kunne støtte seg til Tellef, krangle med Fungerende og å få trøst og hjelp av Matmor (Fnates Bestemor). Så han lå og hadde kalkulert at det tok 44 timer å kjøre bil til Tellef. Ikke hadde han bil heller. Han fikk litt trøst og en god brus når Pappa Fnate kom hjem.

Men utover dette stikket av hjemlengsel har Helge klart seg utmerket i Moskva. Han hadde også med seg ekstra aluminiumsfolie så han har også følt seg rimelig trygg. Det skal imidlertid sies at det allikevel var vrient å finne ut av bruksanvisningen til TV’en

Og det er rimelig stusselig utsikt fra rommet.

Men verden går fremover og Helge holder ut. Han forstår mye bedre at Fnate er sliten når han kommer hjem etter denne turen.

Brown Moose down

Omsider er Helges tur igang. Den første stoppen på denne ukesturen var Göteborg. Der skulle Fnat-Pappa være på messe i to netter. Helge hadde lest seg godt opp på kravene som stiltes og var jo rimelig forberedt. Siden han var på businessreise synes han også det var viktig å lese rosa aviser. Så det gjør han først.

Etter å ha skummet overskriftene bar det over til minibaren for å sjekke innholdet der. Det så overkommelig ut, synes Helge. Han var nok en smule nervøs på forhånd. Fnate ville gitt dette et optimistisk terningkast 5 og gøvet løs på all Colaen. Helge hadde ikke helt fått med seg at det kun var Cola og sjokkis som måtte tømmes så han gultpet litt skeptisk.

Men Helge har ikke tenkt å kaste håndkleet og begynner systematisk på “A” og jobber seg igjennom alfabetet. Matfar skjønner pent lite når han kommer tilbake etter kveldens jobb, minibaren er støvsugd innvending og Helge ligger som et slakt i sin egenkomponerte seng. “Brown Moose Down…” – er det eneste Helge klarer å snøvle frem. Matfar lar han være i fred. 

Problemet er bare at morgenen etter er minibaren full igjen. Pappa Fnat gir Helge et klaps på ryggen og klyp i kinnet. – “Vis dem hva vi er lagd av, kompis” – sier han. Som han pleier å si til alle i sjappa. Helge skjelver i underleppa men gyver løs. Det går ganske bra, men hurrabrusen fikser han tross alt ikke idag også.

 

Så dagen etter er det en småværvøs elg som sitter på flybussen. Han lurer på om han har sviktet, men Matfar er tilsynelatende svært oppstemt. Minibarregningen var vistnok spesielt lav, sammenlignet med når en ‘ikke navngitt Fnat’ har vært der. Helge som føler han også har sviktet litt når det gjelder å skremme personalet veiver med armene og grynter på bussen for, om mulig, å skremme noen der.

Men det er uansett overstått. Han er ferdig med sitt første opphold som velferdsoffiser og føler selv at han har gjort det bra. En rødsnutetur videre til ARN og nytt hotell er neste punkt på agendaen. Det betyr også at han må gjøre unna første runde papir arbeid. Først er det hotellvurderinsskjema. Hotellet var Elite Park Avenue. Helge synes egentlig det var bra, og kommenterer det med en dugelig “RAAP”! På spørsmålet om minibaren ble tømt må han flaut nok bare svare “delvis”. Men han sverger inni seg at det skal bli bedre.

Så er det timeliste. Her noteres timer for alle tre dager. Det er også en hyggelig sak, nemlig smusstillegget siden Helge har flydd rødsnute. “Gull dette” – mumler Helge.

Nattens hotell er Radisson hotel Sky City, på selve Arlanda flyplassen. Matfar har akkurat kranglet seg til et rom med utsikt og Helge er ferdig med papirmølla. Gode tider.