Ferieplanleggingen utsatt pga nedfall

Gutta reiste opp til Bestemor for å feire morsdag, noe som skulle vise seg å være helt unødvendig. Det var nemlig ikke morsdag i det hele tatt. Morsdag var den 9 Februar, men Bestemor var veldig glad for pakken.

 

Fnate ser seg fortvilet rundt og drar Pappa i buksebeinet mens han hvisker intenst – “Hvor er kakene???? Det pleier alltid være kake på morsdag.” – Han er nokså fortvilet, men aksepterer til slutt at de har gått på en smell av episke proporsjoner. Det er ingen kake, og det kommer ikke til å bli kake. Det er bare å se det i øynene.

 

Helge derimot, han er fornøyd som rakker’n der han sitter og ser på det Bestemor har pakket ut. Boblende nedfallsfrukt av beste slag. Akkurat den samme som på Superkantina i London.

Den ble raskt åpnet. Pappa får følelsen av å sitte og vente på et fly bare av lukta. Bestemor gleder seg, og Helge får lov til å ta første slurken. Den er fin som snus.

Det blir en veldig hyggelig ikke-morsdags feiring. Særlig for Helge, som blir liggende hele kvelden og slurpe i seg de siste dråpene.

 

Det betyr også at han blir urøddig nok til at den store sommerferiediskusjonen må utsettes til han er i et bedre slag.

Bestemorsdag i dag

I dag er det egentlig morsdag. Mor betyr mamma og gutta har jo ingen slike. Ihvertfall ingen som praktiserer i rollen. Men på sett og vis har de det jo allikevel. De har jo den beste moren av dem alle, nemlig Bestemor!!! Altså er det Bestemorsdag. Gutta står opp grytidlig (før lunch) og begynner å planlegge gave. De vurderte lenge å gi bort punchebolla si, men endte med å spise den opp i prosessen med å pakke den inn.

 

– “Det var et uhell” – oppsummerer Fnate – “ingen kunne vite at den var så grusomt god“. Det nikkes intenst rundt pakkebordet mens de tygger i seg punchebolla.

 

Dermed kommer spørsmålet – hva nå? Gode råd er dyre, med mindre de kan finne noe hos Pappa. Fnate åpner kjøleskapet og voila. Der er det sånne ting som voksne liker. Det er faktisk akkurat sånn boblende nedfallsfrukt som Helge drikker på Superkantina i London. Det avgjør saken, og gutta forter seg å pakke inn før Pappa får brutt inn.

De er nesten klare når Pappa oppdager det. – “Øøøøøøøøyyyy!” – roper han. Det oppstår korte tumulter men etter litt forhandling, roping og veiving med armene kommer det til enighet. Gutta kan gi bort gaven, men den må åpnes på stedet. Ellers bærer bare Bestemor den rett ned i den mørke kjelleren sin og setter den der sammen med alt det andre der nede, og ingen får noensinne se den igjen.

 

Det er en avtale gutta kan godta, og dermed kan de gjøre seg ferdige. Alle bidrar. Staut bretter og holder papiret nede. Thuang og Ny-fyren taper og Fnate har overoppsyn.

Dette kan bli en fin søndag.

HVAAA??? Er ikke evolusjon bare en teori????

Fnate er forskrekket. Fnate har blitt satt til å følge med på nyinnspillingen av Pappas favorittserie fra barndommen – nemlig Cosmos. Fnate er henrykt over programmet og sitter klistret foran TV’en. Hver gang. Reprise eller ikke.

 

Han er omtrent like henrykt som Mammaen hans var da Pappa, med penn og papir forklarte at det var forskjell på planeter og stjerner.

 

Men så kommer det et utsagn som setter Fnate helt ut: – “Her kan dere se at evolusjon ikke bare er en teori, blant mange, men fakta” – sier de i serien.

 

Fnate bor jo “halve året” i Unaiten, og vet utmerket godt at evolusjon kun er en teori som må likebehandles med alle andre teorier. Som for eksempel at noen knipset fingrene og sa – BZÅINK – og lagde alle menneskene, fnatene, fosilene og fyllte kjøleskapet med brus. Alt er jo tross alt like sannsynlig. Fnate har lærte dette etter utallige diskusjoner der borte.

 

Han må ringe Helge igjen. Helge er Fnates foretrukne diskusjonspartner innen eksistensielle og politiske spørsmål. – “Uhørt!” – roper Helge ut i røret. Han vil umiddlebart ned og se reprisen av denne episoden. Som sagt så gjort, og gutta benker seg foran skjermen.

Helge myser skeptisk på skjermen og følger med på alle den pikante propagandaen. – “noter ned hvis de nevner Obamacare” – mumler han til Fnate, som nikker heftig.

 

Filmkveld i Casa Fnate

Etter 3 magre dager med småkrangling og jevnlige turer for å sture bak jukkapalmen har stemningen kommet seg i heimen til Fnate. Årsaken til sturingen er “den månedlige”… den månedlige fakturaen fra American Express. Den dytter liksom alle Fnate krumspring den siste måneden helt opp i dagen. Denne måneden kom for eksempel Rolls Royca turen på regningen og pappa var ikke blid.

 

Helgens store opptur var derimot en hemmelig telefonkode, som Fnate fikk i en subspace melding fra en agent ute i felten. Med denne koden fikk han en hel gratis Cola på Narvesen!!! Tusen Takk

 

Og på 3 dager er mye glemt og Pappa foreslår filmkveld. Fnate er med og begynner å romstere etter filmer.

Fnate velger til slutt en thriller av den harde sorten. Kill Buljo 2!

 

Snurr film.-.

Korrespondanse!!!!

Fnate hadde hjemmekontor sammen med Pappa idag. Årsaken var først og fremst at det kom noen for å rense avsuget på promperommet, men også fordi Pappa skulle sitte i fred og designe en messestand. Pappa har trylle rundt med ord som ’tisch’, ‘wand’, ‘barhocker’ und ‘stuhle’. – “Aller anfang ist schwer. Das ist ein lebensmittelgeschäft” – Pappa blir veldig entusiastisk ved pulten sin.

 

– “Do you walk to school or do you carry your lunch” – mumler Fnate. Han synes alt unntatt ‘kühlschränk’en‘ som Pappa tegnet inn er helt meningsløst.

– “Was ist los?” – spør Pappa

– “Ingenting. Jeg bare hosta” – svarer Fnate.

 

Fnate går heller igjennom dagens korrespondanse. Det er mye rart. Som vanlig er det stort sett til Pappa. Brev fra Hilton. Gullkort fra Marriott, som er litt fint, for det betyr kantine, og ellers mye regninger som Fnate grøsser litt av. Hver gang Pappa får regning fra American Express avsløres for alvor alt Fnate har bestilt i rollen som velferdsoffiser. Det er alltid tunge dager.

 

Men… sååå… Brev til Fnate. Fra Kenya.

Det var frankert med triple peanøttklistremerker og en avokado. En uhyre spesiell kombinasjon. Dette kan bare bety en ting. Brev fra elefantherberget.

 

Det var det. Det var brev fra selveste Daphne Sheldrick som takket for at Fnatingen hadde støttet dem så mye og så lenge.

Fnate liker sånne brev. Han rister konvolutten godt i tilfelle det fulgte med en sjokolade også. Det gjorde det ikke, men uansett er det lørdag i morgen. Det betyr lørdagsgodt.

 

I tillegg er det bare nøyaktig 3 uker til Fnate skal ned og besøke alle gutta på herberget.

Fnate blir varm og god i kinnene og krever at det reises opp til Bestemor

Nytten av velferdsoffiser

Fnate har sagt det før og sier det igjen. Det er smart for Pappaer å ha med velferdsoffiser på tur. Det kan virke trivielt når de hopper i senger og tømmer minibarer. Men det er jo bare på overflaten. Egentlig så fikser de velferd.

 

Nå var jo dette en kort tur, uten overnatting. Fnate var en stund i tvil om hva han da skulle ha som ansvar, men ble raskt overbevist når Pappa hadde tipset om at det kunne være å shoppe pakker til de som er hjemme. Han hadde ønskelista med på tur, og shoppet i vei i Dublin. Så langt, så vel.

 

Men så skjedde det… Flyet fra Dublin til Købenahavn var forsinket 70 minutter. Fra før hadde Pappa booket med bare 30 minutter connection i Køben, så dette betød at man ikke rakk siste flyet hjem. Det gikk mot en natt i Køben. Pappa var deppa, og da vokner Fnate til liv igjen.

 

– “Dette er en jobb for velferdsoffiseren” – sier han og skjærer av gårde. Minutter senere kommer han tilbake med denne, og Pappa blir straks gladere.


Deretter går ting slag i slag…

 

Ombord får Pappa Hollywood treatment som ingen andre. Men best av alt… Når Fnate lander i København, står Osloflyet og venter. Pappa blir målløs… (Det blir også de 150 andre passasjerene, som har ventet i 40 minutter på at Pappa og en bonde fra Nord Norge). Fnate bare trekker på skuldrene, og får en skikkelig kokos av Pappa.

 

Fnate er best, nemlig. Sånn er det.

 

Vel hjemme står det en gjeng og venter på pakker. De er svært spent og da hjelper det ikke at klokka er 02 om natten. De vil ha pakke, og de vil ha den nå.

Fnate klarte ikke finne Dum Dum Boys kassett til Staut, men han kjøpte en stor pakke eksotiske kjeks til Staut og Thuang. De er ekstremt fornøyd.

Men den mest fornøyde er ny-fyren. Han har fått den første pakka i hele sitt liv. Og han fikk akkurat det han ønsket seg – sjokolade. Han vil rett opp til Bestemor og dele med hu og Fungerende. Pappa sier at det nok kan ordnes noe på fredag.

Gutta er rett og slett svært fornøyd med Fnate sin shopping. Den mest fornøyde er imidlertid Fnate. I dag har han utført et godt stykker arbeid.

Travel dag for liten Fnat

Idag skal Fnate på dagstur, ja. Han må tidlig opp. Klokka ringer 05:30, og på så tidlige dager har Fnate hyrt inn Pappa som assistent. Det er ikke tale om at Fnate vokner, så Pappa løfter han ut av senga.

 

KL 05:32:

Og opp i bagen. Fnate småslumrer fortsatt ved avgang, og legger seg med fotingene ut av bagen for å få litt trekk på dem. De lukter hyssing etter en lang natt i en varm skuff.

 

KL 06:15 – avgang fra Casa Fnate

Det blir flytog opp til Gardermoen, der det akkurat er tid for en liten frokost på kantina. Litt skuff i dag, ettersom de ikke hadde potetgull, som er standardfrokosten. Men en Fnat så bereist så er man vant med å ta skuffelser på strak arm. 

 

Han rekker å lese seg litt opp i Coka Cola nyheter og diverse. 

 

KL 07:23 – SAS Knatina:

Fnate har bare 14 tilmålte minutter der før det bærer videre ombord. Første mellomlanding er Arlanda. Han spenner seg godt fast og legger sekken pent ved føttene.

 

KL 08:32 – Et sted over Østfold

De kommer raskt rundt med mat, men maten er fullstendig uspiselig for en Fnat. Han er glad han spiste en sjokoladekjeks i kantina. Her er hverken sjokolade eller gummibjørner til frokost. Hva tenkte de på? Bare ost, skinke og varme rundstykker. Så er det en boks med noe rart som ser ut som gjæret kumelk. 

 

KL 08:50 – Over Vänern

Mellomlanding i Stockholm. Flyet er litt forsinket, så det blir ikke tid til kantine. Men Fnate, som er seasoned traveller, lar seg ikke berøre nevneverdig. Han tasser til gate 67 og sikrer seg et glass brus mens det ventes på neste fly. Det blir bare 8-9 minutter å vente. Pappa har myrvann.

 

Kl 09:46 – ved gate F65

Flyet videre til Døbblin er akkurat samme fly som Fnate kom inn med, men det er ikke samme crew. Åpenbart skjønte Overpropellmesteren at det forrige crewet serverte håpløs mat, og byttet før Fnate skulle videre. 

 

Denne gangen var det helt anderledes. De kom heller og spurte hva Fnate ville ha. Fnate spurte om sjokkis, og da kom de med 4 ulike som han kunne velge mellom. Han var på nippet til å si “alle”, men en erfaren fyr vet å oppføre seg. Han valgte en sjokoladebolle. Til det fikk han en boks med Fnatløsa brus.

 

Kl 10:42 – Nesten tilbake i Norge igjen.

Etter måltidet kom de og lagde klar sengen til Fnate. Siden han fløy i PLUS kabinen ordnet de full seng til han, med skikkelig dyne og greier. Det ble ikke spart på noe. Fnate sovnet med det samme.

 

Kl 11:50 – Over Nordsjøen

Nå sov Fnate som en stein. Som regel vokner han og Pappa over Cardiff. Men da flyr de andre veien og det plinger i setebelteskiltet. Da er det normalt bare å komme seg ut av senga og opp i sittende. Nå sov Fnate over hele Cardiff… OG omegn. Han voknet ikke før Irskekysten.

 

Kl 11:13 (lokal tid) – utenfor Irland

Det plinger i skiltet, blåser ganske mye og Fnate får av seg dyna. Klart for landing i Døbblin.

 

Det er ganske travle dager for en liten fyr. Og dagen er ikke halvveis engang. Men nå har Fnate litt pause mens Pappa er i møter. Etterpå er det shopping og hjemtur.

 

Fnate hørte såvidt at Pappa lovet taxisjåføren å feire med en øl hvis møtene gikk bra. Om de gikk dårlig lovet han å heller drukne sorgene i en øl. Men det angår egentlig ikke Fnate. Han har pause frem til kl 17:00

 

På dagstur, og handlelista må lages

Imorra tidlig skal Fnate på dagstur til Døbblin. Det er jobbtur sammen med Pappa, som skal i et møte. Fnates jobb på sånne turer er ikke å tømme minibarer og hoppe i senga, slik som vanlig, men å sørge for generell velferd på kantiner og ombord. Se til at alle er på tå hev.

 

Og så må det shoppes litt da. Ikke tax-free, siden han er borte mindre enn 24 timer. Men litt ymse kan han kjøpe, og Pappa har gitt han et bra husholdningsbudsjett.

 

Så da setter han seg sammen med gutta og skriver ned ønsker for hva de vil ha.

Ny-fyren ønsker seg sjokolade. Han har allerede sukkererter og vil derfor ha noe å dele. Thuang er veldig usikker, siden han aldri har ønsket seg noe før. Fnate vil ha mye av alt (som vanlig).

 

Staut… Han vil ha den siste kassetten til Dum Dum Boys.

Agent Discus må læres opp i moral…

Idag fikk Fnate epost av Agent Discus. Det pleier å gjelde nye oppdagelser innen fnater’s opprinnelse, men ikke denne gangen. Denne gangen var det en preken om moral og dobbeltmoral. Ikke at han beskylte Fnate for noe, men han la frem dobbeltmoral som noe negativt.

 

Fnate blir først litt paff, og må ringe sin kumpan innen avanserte sjelelige og politiske spørsmål – Helge. Helge er en utmerket diskusjonspartner.


Fnate får raskt gehør for tankene sine.

 

– “Dobbeltmoral er også moral, Fnate” – drønner Helge. Han blir, som vanlig, svært oppskjørtet når han diskuterer.

– “Men kan dobbeltmoralen bli like høy?” – kontrer Fnate usikkert.

– “Såklart, kamerater!!!” – Helge kommer nesten igjennom røret. – “Moral er der du sier at du har, mens dobbeltmoral er det du egentlig har. Det er to sider av samme sak

– “Og ikke nok med det!!!” – konkluderer Fnate, fornøyd.

Det er som han trodde.

 

Å si at dobbeltmoral er dumt blir like teit som å mene det er feil av miljøværnere å valfarte til Antarktis og Svalbard for å se hva de skal beskytte mot turister. Nei, full skjerpings og fokuser på det du er best på.

Heston Fnatenthal…

Hverken Pappa eller Fnate liker egentlig maten til Heston Blumenthal. Han var kokk for BA sin pysjamasklasse under OL i London, og den maten smakte helt hinsides grevling. Fnate synes jo i prinsippet at alt annet enn is og sjokkis smaker promp, men her mente også Pappa at alt var fisefint og uspiselig.

 

 

I går kveld kom det program med han på TV. Fnate fikk brekninger bare ved synet, og skulle til å zappe videre da han så det magiske ordet…

… sjokolade! Han har laget et helt program om sjokolade. Bare sjokolade. Han fyller blomsterpotter med sjokoladepulver, han lager kuler og kaker. Med bare sjokolade.


Fnate blir bare sittende som paralysert og se på. Munnen er åpen og siklet renner, uten at han merker det. Pappa må sitte med klut og tørke av Fnate med jevne mellomrom.

 

Her tror man at folk er helt skrotinger, og så plutselig snur de på helen og viser de flotteste ting.