Chiller’n på verandaen

Gutta hadde forberedt seg på litt mer kummerslige forhold når de skulle ned til messeplassen. Ikke at de noen gang behøver å bo under tvilsomme forhold. Det er ikke alltid luksus, men det er orntlig. Det er det alltid. Fnate har veldig sjelden behøvd å sette ned foten for sånne ting. Ja, det har manglet minibar, men det er stort sett det værste (med et har uhederlige unntak).

 

Nå skulle de bo på et loslitt eks-luksushotell rett ved siden av messehotellet. Det er den kjeden Fnate liker, fordi alt er stemplet med en stor F, og han føler seg derfor litt ekstra velkommen.

 

I dag var han imidlertid ekstra velkommen. Han fikk kongelig velkomst som stamgjest og oppgradert til veranda i toppetasjen. Stor veranda. Fnate elsker veranda!!!

Og når Pappa hoster opp potetgull og brus elsker de det enda mer. Der sitter de og gomler og babler hele tiden mens Pappa rigger opp messe sammen med noen Danske bransjekollegaer. 

 

Pappa kommer ikke så altfor sent hjem for Danskene gjorde seg fort ferdig, hev innpå masse øl og måtte gå rett i senga kl 18:00. Når de heller ikke orket komme på middag utpå kvelden, kunne hele gjengen sitte og nyte vårkvelden på verandaen. 

 

Det er ikke så lett å se, men det er en Fnat, en elg, en brus og et glass vin der. 

Og rett frem er flystripa til flyplassen med verdens kuleste navn – John Wayne Airport. 

 

Det ser ut som om velferden stiger med antall velferdsoffiserer. Det gjør faktisk det. 

 

Det eneste som trekker ned er jo at Pappa ser ut som kommunist-Batman der han er rød i hele knollen med en kritthvit maske rundt øynene. Ble ikke noen “selfie” til sweetie-back-home i dag. 

 

Åj åj åj? Der letter en ny Southwest Airlines med gratis brus ombord. 

 

Fin katastrofedag

I går ble en riktig fin dag. Mest for gutta, men også for Pappa. Men til å begynne med, når alle voknet grytidlig så det ikke like lyst ut. Det var overskyet og fælt ute. Ikke særlig varmt var det heller. Gutta var skeptisk. Det kunne se ut som Los Angeles ikke virket slik det skulle. Egentlig skulle det ha vært jobb i dag også, men det ble ikke helt noe av.

Men man kunne jo ikke sitte på rommet hele dagen. Ut måtte man, og Pappa foreslo å rusle opp til Santa Monica. De er 6-7 kilometer å gå hver vei, så det er litt av en tur. Men i det overskyede været ville det ikke bli så galt. 

 

Pappa ga gutta penger og så at det skulle kjøpes inn en bok, litt vann til rommet og sko til Pappa. – “Den er god!!!”

 

Så la gutta i vei. først ned til Venice Beach, og så bortover stranda helt til Santa Monica. Like etter de kom ut begynte sola å titte frem. På dette tidspunktet burde Pappa tenkt på at han ikke hadde smurt seg med solkrem. Men det ble det ikke reflektert over. 

 

Fremme i Santa Monica fant gutta sportsbutikken der de selger sko? Men det er bare det at gutta ikke kom helt frem til skohylla. De hadde nemlig originale NFL fobbaldrakter. Og med Fnates helt – nr 18 Peyton Fnating. Denver Broncos? Fnate har vært nede på matta og Pappa har vært på barbecue med cheer leader jentene. 

 

Gutta måtte ha sånn trøye, så denne gangen ble det ikke sko. Trøya kostet nøyaktig alle pengene de hadde. Ferdig pruta. 

Den er litt stor, men da har de noe og vokse i. Kanskje Pappa får låne den iblant også. Men akkurat nå er Pappa så solbrent at han går i ett med trøya. Fnate synes Pappa ligner litt på Batman også, siden han gikk hele turen frem og tilbake med solbriller. Fnate synes det er veldig stilig. Pappa er ikke helt enig.

 

Men det var en fin dag, som ble avrunda med litt filmtitting på rommet. Gutta savner hytta si altså og nå er de over halvveis der.

Men nå er det jobbing igjen. Rigging av messe står for døra.

Viet Moose – snikjegeren

Helge var i et strålende humør når han omsider klatret ombord i den kjempedigre balja som skulle fly gutta til Fnat Angeles. Han fant raskt en optimal posisjon. Normalt ligger de i skuffen, alle sammen, men på Superdumboen, fant Helge seg svært godt til rette i vinduskarmboksen. Herfra har han full oversikt.

Han har også en annen fordel der. Han kan operere med Viet Cong strategi og hjemme seg under lokket til Pappa aner fred og ingen fare? før han smyger knollen opp og rasker til seg nedfallsfrukt-smudi.

Som vanlig med Helges store planer fungerer det aldeles utmerket en stund, før det ender i totalhavari. Helge blir veldig dårlig, som alltid av nedfallsfrukt, og ender opp med rompa i været. Han kan ikke begripe hva som har gått galt. 

Fnate, derimot, driver jo ikke med sånt. Han er storforbruker av brus og sjokkis. Det blir man jo også dårlig av hvis man spiser for mye. Men ikke på langt nær i samme grad som av Helge sine ting. 

 

BA hadde denne gangen en helt ny sjokkis. Den var veldig god.

Til slutt er de fremme på hotellet. Gutta blir først slept til side og undersøkt i tollen. En pinlig affære, men raskt overstått. 

 

Deretter bærer det til hotellet. Det er et riktig fint hotell og så er de på Club Floor. Det betyr kantine. En strålende kantine faktisk. Pappa sier som vanlig at det er strengt forbudt å dra dit uten følge. Gutta nikker og smiler, for Fnate er nemlig noe på lur i sekken. Et adgangskort han fikk av Onkel Danielsen i vinter, og som han ikke har fortalt Pappa at han har tatt vare på.

Dette kan bli bra. Nå kan Pappa bare jobbe så masse han vil.

Urøddig av BA…

Det er tydelig at British Airways følger med i timen. Denne gangen hadde de åpenbart fått med seg at Skogens Kongle skulle være med som velferdsoffiser, og at den boblende nedfallsfrukten dermed stod svært utsatt til.

 

Helge hadde psyket seg opp VELDIG på vei fra Oslo. Pappa satt i 1F, gutta satt i 1E og så satt det en kjempehyggelig eldre fyr i 1D. Han var litt pratsom, og på typen var han ikke så vanskelig å plassere. 

 

– “Hi I’m *****” – Sa han.

“Nice to meet you. Texas?” – spurte Pappa

– “Yup”

– “Houston or Dallas?” 

– “You’re gosh darn right. Houston. How did you…????”

– “Vill gjetting” – konkluderte Pappa. 

 

Han fyren og Helge traff hverandre på et høyere plan med det samme. De var helt på bølgelengde rent politisk. De snakket om Benghazi og Killary og Barry og skatter og sosiale goder som ingen andre. Spesielt var Herr 1D veldig opptatt av hvor lite “Barry” hadde gjort for at USA skulle bli selvforsynt med olje. Om Pappa kremtet så høyt at han ble sår i strupen, så nådde det ikke igjennom muren. Men alle fire på raden hadde en veldig morsom tur til London.

 

Så, fremme i London. Helge kommer lett joggende mot kantina. Gliset brer seg sakte rundt munnen. Når han kommer opp rulletrappa går joggingen over i lange elegante stev. Det er som han svever på skyer. 

 

“NORSK!!!” – roper han bare i det han tar et elegant hopp forbi kantinavakta. Pappa rister overbærende på hodet og viser boarding kortet hans, til vakta. Helge er i den Syvende Him? Eh…

Når Pappa kommer inn står Helge og titter rådløs over sofakanten på stamhjørnet. Det er rett foran buffeten med boblende nedfallsfrukt. Helge har lua på snei og geipen henger. De har visst at han kom og satt opp en barriære. Krise!!!!

 

Men Pappa sier at lykken bistår den ivrige. Helge skjønner poenget. Han må bryte barrierene. Ta en for laget. Stå opp for alt som er rett. 

 

– “Riders of Rohan!!!!” – roper han ut og hoper ned fra sofaen og sklir under barriæren. Det er ikke så vanskelig ettersom Helge ikke kunne rukket opp om han så hadde hoppet. Men akkurat nå er han i en annen sfære.

 

Ikke lenge etter er han tilbake. Livet er perfekt. 

– “Hvordan trives du i jobben så langt?” – spør Pappa.

– “Ikke så værst” – sier Helge. 

Planlegningsdag

I morgen bærer det til Los Angeles og Helge kom derfor over i dag. Når de første gang skal teste ut ordningen med to velferdsoffiserer så er det viktig å få lagt planer. Det er jo også en stund siden de har vært på tomannshånd så det har plenty å snakke om.

 

De løser mange verdensproblemer ved kjøkkenbordet de to gutta der. Helge fikk velge seg litt snop i butikken, og av alle ting valgte han blåbær. Fnate er svært skeptisk, men blåbær var godt det.

– “Det irriterer meg så innmari hver gang folk snakker om andre folk som er så flinke med penger” – begynner Fnate mens han tygger på et bær.

Helge myser bort på han. Men bare med det ene øyet. Det andre holder han naglet til blåbærene. Slipper han dem med blikket så mye som et sekund er han redd for å komme dårligst ut i fordelingen.

 

– “Ikke sant…” – fortsetter Fnate – “Hver gang noen ikke engang klarer å bruke opp ukelønna si får de skryt. Og om det gjentar seg begynner de voksne å si at de er flinke meg penger.”

– “Ååååååh, han Gudbrand er så flink med penger han. Se han har bingen full” – hermer Helge. Tennene han er blå av blåbær.

– “Men de er jo ikke det. Hvor flink er du med penger om du ikke engang klarer å bruke opp en ukelønn????” – Vræler Fnate irritert.

– “Skandale!!!” – stemmer Helge i.

 

Fnate er jo helt super med penger. Han bruker alle pengene hele tiden. Pappa er ikke helt bortreist han heller. Det skal Fnate innrømme. Selv om Pappa kjiper’n noen ganger.

– “Tæring etter næring” – snøfter Helge og legger seg ned på siden for å se om han klarer å nible til seg bær med munnviken. Det går utmerket.

– “Hvorfor heter egentlig blåbær blåbær?” – lurer han på. Fnate blir bare sittende og stirre på Helge og på blåbærene.

 

– “Men det aller værste er hva disse tullingene har gjort med Øyern. En eller annen dimling har tømt ut alt lavvannet”

– “Håpløst!” – Fnate tar seg til panna.

– “Så har de fyllt på med høyvann. Hva er det de tenker på? Det står jo om hus og hjem!!!” – Helge er i harnisk.

– “Makan”


– “Man kan jo lure på hva boligskatten går til.”

 

Diskusjonen gjør at bærene virkelig får ben å gå på. Faktisk er det ikke så mange igjen. Men det er også bra for, spesielt Fnate, begynner å bli orntlig sur i tromma.

– “Tror du man får blå bremsespor i buksa nå?” – lurer Fnate på.

 

Helge heller i seg resten

Nå skal de bare sitte og vente og se hvilken farge det blir. Det bobler godt i magen etter så mye blåbær, så det går nok fint.

Bryllup

Fnate kom seg til slutt ut av den mentale skrutvinga og opp for å dra i bryllupet. Han gikk og slepte litt først, men når han kom frem og så alle folkene foran kirken var humøret på topp igjen. Fnate liker når det foregår ting. Helst grusomt masse ting og aller helst samtidig. Først traff han Bestemor og satt på krakken hos henne en stund for å lette seg for tanker om hvor urettferdig Pappa var.

Deretter bar det inn i kirken, noe som normalt er grusomt kjedelig, men Pappa hadde kjøpt en brus og så lenge Fnate lovet å ikke rape fikk han stort sett stulle for seg selv. Det var ikke så galt.

Så begynte actionen. fnate kjørte båt ut til øya der en mesterkokk stod og kokkelerte alle former for grevling. I tillegg møtte han Tellef og Fetter Ku der ute. Fetter Ku skal for øvrig snart til Sri Lanka på sommerjobb. Han skal vikariere som hellig ku der i ca en uke, mens en annen ku har seg en etterlengtet ferie.

 

Men altså… Mat ja. Det ekte mesterkokker kan er å lage som for en hver Fnat. Mens Pappa fikk laks med prikker på, så hadde han laget til småretter til gutta. De syntes det var noen helt utrolige smakskombinasjoner han fikk til. Fnate likte best de hvite.

Morgenen etter er det bare å konkludere med at de hadde vært på tidenes bryllup.

Det er smeigevær og Fnatingen må bare slappe av for til uke smeller det til med jobbing igjen. Da bærer det til Fnat Angeles med Helge som visevelferdsoffiser.

Club floor i 1 etasje på hotellet

Fnate og Pappa bor nesten alltid på hotell i utlandet og sjelden i Norge. Det får noen litt rare effekter, sånn som at Pappa ofte introduserer seg på Engelsk eller prater Svensk med de i restauranten. Pinlige greier. Men Fnate har andre ting. Han har for eksempel oppdaget at enkelte hoteller har lounge, eller Club Floor, som det heter i Utlandet (som forøvrig er verdens største land). Nå er det regelen at han ikke får gå dit alene. Han har lett for å bli litt overopphetet i topplokket når andre også skal forsyne seg av kakefatet og sånt. Men han har det med å smyge seg avgårde når Pappa er ute.

 

Nå er Fnate på Sørlandet, noe som ikke er så grusomt stort land. Mens Pappa var nede for å få seg frokost utforsket Fnate litt på egen hånd. 

 

Han fant en helt strålende lounge til høyre for resepsjonen på Scandic hotellet. Der hadde de alle slag og han forsynte seg stødig av alle sakene. Han ante nok ugler i mosen da han måtte signere FNATE på en lapp i resepsjonen, men tenkte at han fikk bestige fjellene når han kom dit. 

 

Han kom dit ganske fort når Pappa kom opp til en Fnat som satt og gaflet i seg sjokkis i sofaen på rommet. 

 

– “Fnaaaaaateeeee!!!” – Pappa har strenge-tonen. Fnate kjenner det krympe seg litt i tromma og han titter så uskyldig som mulig opp på Pappa. Han har munnen full, så sjokoladebrune kinn buler av Troika. 

– “MMhmmgmmfmfmmmhhmhm?” – Han prøver å si noe, men munnen var for full. Det må tygges i en fei. Det skjønner han

– “Hva har du gjort, din dimling?”

– “De hadde lounge her?” – prøver han

– “Shop, Fnate. Shop!” – korrigerer Pappa

– “Tomato tomato?” – prøver Fnate seg. Litt spakere nå.

– “Nei, ikke tomato tomato”

– “Potato potato?”

– “Nei. Mer tomato potato”

 

Så begynner Pappa med gnålet sitt igjen om at han ikke må ditt og ikke må datt. ALDRI KAN LIKSOM HAN NOE. ALDRI? Det er bare en ting å gjøre

Holde for ørene, vræle og stappe hodet inn mellom putene i sofaen. Litt senere føles det bedre. 

 

 

Fnate skal i bryllup

Fnate har kasta seg ut på reise i privat øyemed. Han er ikke på jobb som velferdssjef, men han er heller ikke på ferie. Fnate skal i bryllup. 

 

Bryllup er noen forferdelige greier. Det værste med det hele er jo at de som bryllupperer seg skal ha gaver. Fnate stiller jo så klart opp, men han har hatt til dels voldsomme kvaler over å tømme spareegget sitt. Han har redigert beløpet frem og tilbake i dagevis. Han har puttet mer i konvolutten, men så angret. Så har han følte det litt pinlig og lagt oppi mer igjen. Han bestemte seg helt i siste liten og måtte løpe inn og gjøre en siste justering før avreise hjemmefra. 

 

Nå stirrer han småmutt på konvolutten, men samtidig glad. Det er jo gøy å gi også. Samtidig syntes han han måtte legge til at de ikke skulle bruke alt på ett sted. Makan, liksom.

Frem til imorgen skal Fnate bo på hotell i Kristiansand. Et helt nytt hotell uten minibar, som heter Scandic Bystranda. Om man vet at det ikke er minibar er det ikke så galt ettersom man kan hamstre på forhånd.

Men han syntes de kunne spandert på et kjøleskap. Nå må han styrte ned all brusen i kveld for at den ikke skal bli varm og uggen. 

 

Det er jammen meg et slit å være Fnat.

Ekstremt travle dager…

Først har Fnate hatt pressedag i dag. Det var en mengde intrikate spørsmål, men han svarte etter beste evne. Det eneste han må si han ble litt paff over, var at journalisten hele tiden refererte til han som ‘den’. Han er jo ikke noen ‘den’, han er en fyr. En av de beste.

 

Ikke før kommer han hjem så må han gå igjennom søknadene til stillingen som co-velferdsoffiser for neste ukes tur til Fnat Angeles. Det her kommet over to brev i posten. Heldigvis var det ene en regning, som han pælmet rett til Fnate. De to siste angikk Fnate

Han røsker dem opp og leser nøye igjennom. Det ene er en søknad fra Elgen Helge, som melder seg til tjeneste. Han er visstnok både ManU supporter og en trollmann i barskapet, skriver han.

 

Det neste er en anbefaling til Helge.

Det er bare en ting å si. Fnate har funnet den rette.

 

Helge – det er bare å pusse tenna og pakke bag’en. Vi henter deg på mandag.

Det er viktig å finne ut hva forskjellige folk synes

Fnate mener både det ene og det andre om verden, og den eneste måten å opprettholden en så (i egne øyne) fenomenal oversikt over alt som foregår er ved å studere.

 

– “Man må høre hva alle mener. Selv de som ikke liker Japp, selv om det kan være grusomt vrient å holde seg særiøs når de holder på å gnåle” – sier Fnate, før han fortsetter – “Det er viktig å vite hvor sprø de er, de som tror at palmeoljen i Japp er usunn. Eller folk som mener man blir tjukk av Toblerone. Har du noen gang sett en Toblerone???? Ser den tjukk ut?????? Nei, den er lang og tynn. Det er det den er”.

 

Fnate blir veldig engasjert av slike ting. Han veiver med armene og kullfilteret i snekkerbuksa kommer virkelig til sin rett.

 

I dag har han vært borte i nesten en uke og da er det viktig å bruke litt tid på dagens post.

Det lå to ting og ventet i postkassa. Først en avis det stod masse rart i. Og så var det pakke fra Texas.

 

I morra formiddag arrangerer han “møt pressen” på Lillestrøm, så det er best å være forberedt.