Fnate titter ut av vindu

I serien Fnater titter ut av vindu kommer nå denne…

Fnate fløy mye United før. Men i det siste har det nesten bare vært American Airlines. De er liksom kule med Fnater. Han får alt han orker av brus og Skittles, uansett hvor i flyet han sitter. Og så er det kantina på Denver da. Fnate er “alltid” på American kantina. Om han ikke er der i utgangspunktet, pleier Fnate å vræle, og så drar pappa opp kortet sitt og ordner biffen. 

 

Men i dag er ikke Fnate der. Pappa insisterte på å dra på United kantina. Fnate er ikke blid… men de har fikset store selvbetjente sjokoladedispensere og serverer brus i store glass nå. 

 

Det er vanskelig å være så fryktelig sur. Så han må snu seg, så Pappa ikke ser at han smiler, der han har hånda dyyyypt nedi sjokoladeskåla.

 

Neste stopp Pittsburgh. Det er stålbyen. Pittsburg Steelers og sånt. Det er akkurat som Lillestrøm. Lillestrøm er jo Flisbyen, og alle har hørt om stålflis. Same-same-but-same

Mårrakvist i Denver

Fnate sitter og myser utover fra vinduskarmen på hotellet sitt i Denver. Han gjør dype innhugg i en Fnat Pellegrino flaske og har litt mindre hjemlengsel enn sist han blogget. 


 

Årsak: Fnate fikk bli med til Gale-Bob i går. Hele dagen var han og Pappa sammen med Bob og gjengen. Fnate liker Bob. Bob har masse ting som durer og bråker. Store geværer og sier akkurat som han mener. Det er litt i Fnates gate. Åsså har han stor pick-up truck fra 60-tallet. Den bråker veldig. 

 

Fnate forteller villig om den enorme muskedunderen han har kjøpt for å jage eventuelle fugler på verandaen, og Bob synes det er spennende. Men erter Pappa og lurer på om Pappa skal ut og jakte innsekter eller skyte blader av trærne. 

 

Alle som erter Pappa har en stjerne i Fnates bok. 

Styrerommet

Fnate skal fly Alaska Airlines, og stod rådvill sammen med Pappa, etter å ha kommet igjennom sikkerhetskontrollen. 

 

Hva nå? Alaska er ikke med i noen sånne fjonge allianser, men etter å ha sett igjennom det som var av kafeer og sånt bestemte Pappa seg for å prøve å komme inn på Alaska loungen. Styrerommet, kaller de den, og Fnate føler at det passer han godt. 

 

– “Kan vi komme inn?” – spurte Pappa

– “Ja” – sa de

– “Hææææ? men hvorf…” – forsøkte Pappa, men Fnate var allerede på vei opp i andre etasje, der sjokoladekjeksen og brusen var. Når Pappa omsider tok han igjen satt han der klar. Han hadde bestilt brus til seg og fnatøl til Pappa

– “Jammen…” – forsøker Pappa. 

 

Men det er mye visdom i levesettet til Fnate. Om noen sier ja, skal man aldri spørre hvorfor. Det er bare å løpe som om skattefuten var i helene, og ta til seg så man blir flau. 

 

Neste stopp Denver

Det var en bra lang tur…

Det ble en bra lang tur over til Seattle. Mellomlanding i Toronto var nok ikke det lureste som har blitt gjort. 5 timer der, og så 5,5 timer videre til Seattle. Det var to trøtte tryner som kom frem. 

 

Siden det ble så voldsom en tur fikk Fnate en liten trøst. Nemlig ekte Cola. Sånn svart Cola. Det er fryktelig sjelden Fnate får det, for det er ikke så sundt. Men i går fikk han. 

 

Sukkeret går rett i knollen på han, men han tømte hele flaska før han veltet rundt og sovnet. Fremdeles er det vrient å få kontakt med han

Det er ikke bare bare med sukkersjokk når du ikke er vant lenger. 

 

Men i dag blir det uansett rolig. Inn til Seattle sentrum og titte litt rundt. Kanskje ta ferga ut til Bainbridge Island… hverken Fnate eller Pappa har jo stort til overs for byer uansett. 

 

En busk, en båt og en kald brus er bedre

Meanwhile in Canada

“Så heldige dere er som kan reise så mye” – sa stuttbein på tekstmelding til Pappa

 

Fnate og Pappa er litt usikre der de sitter i Toronto, med en lang mellomlanding på vei til Seattle. Fnate er klam, har litt luft i magen og er generelt småtufs. Han kunne sittet hjemme og sett på TV og drukket brus. Kanskje besøkt Bestemor og gått en tur i Losbyskogen. Men istedenfor sitter han her. I lobbyen på et flyplasshotell, for å slå ihjel tid. 

Han kunne vært på sputikken og kjøpt Bris og Japp. Kjørt en tur rundt omkring i bilen. Kost seg på verandaen eller kranglet med noen av kompisene til Pappa, som sikkert hadde kommet for å drikke øl. Han kunne syklet på tur og fulgt med når Pappa forsøkte å trylle frem en mamma.

 

Men isteden er han her. 

 

Han er litt usikker på om han er heldig. Men han er sikkert det. Han hadde aldri møtt “gale-Bob” eller blitt kjent med den fullstendig (!) sprø dama som jobber for han og Pappa i Junaiten (både Fnate og Pappa setter seg med popcorn og 3D-briller når hun begynner å styre og romstere). Han hadde ikke fått egen stol hos BA eller blitt lokalkjent på Bainbridge. Han hadde neppe opplevd Lamma og hadde ikke visst om delikatessebutikken i Junaiten. Hadde han lært å bygge sandslott i Bermuda og vært i jungelen i Australia? Neppe.

 

Sjansen er stor for at han hadde levd livet i en skuff mens Pappa og (en eller annen) mamma hadde styret rundt med masse barn og annen elendighet. 

 

Så jo… Fnate er heldig. Han er superstjerne

 

Han skulle bare så veldig gjerne sittet hjemme i sofaen sammen med Pappa akkurat nå. Kranglet om hvilken kanal som skulle på og syklet bort til Essoen for å kjøpe is. 

 

Grompf

 

– “jepp, vi er dødsheldige” – skriver han og Pappa tilbake til stuttbein. Stuttbein har “ett hjul i hvert hjørne” og er ei ok dame. Hun skal kanskje bli med Fnate på tur i løpet av høsten. 
 

Loddet solgt!!

Da er forhandlingene over, og Fnate har fått omsatt Flax loddet sitt. Forhandlingene startet hardt, men det siste døgnet har Pappa plutselig blitt svært mye mer imøtekommende. 

 

Til slutt måtte Fnate gå ned fra 53,- til 52,-, men han fikk oppgjøret i kronestykker, slik han ønsket.

 

Det er litt problematisk å telle opp, ettersom Fnate kun kan telle til 5. Han prøvde først med stabler a 5 kroner. Da var det lett å sjekke innholdet i hver stabel. Utfordringen ble at det ble fler enn 5 stabler. For å få 5 stabler måtte det til fler enn 5 kronestykker per stabel. Han klør seg lenge i hodet, over denne problematikken. Men til slutt gikk han for et kompromiss. Det er 5 kjempehøye stabler og en liten stabel. Det virker korrekt. 

 

Uansett blir det avklart når de mates inn i USB-trakta, for betaling av hva Fnate vil kjøpe for dem. Nåde Pappa om han har lurt Fnaten sin, men det ville vært drøyt. Selv for Pappa

Det han er mer bekymret for er hvorfor Pappa har vært så imøtekommende i det siste. Booket tur til Yellowstone… kjøpt loddet hans… hentet opp maskin som snurrer og durer (fnate elsker sånne maskiner). 

 

Det må være noe som lurer her. Noe Fnate ikke helt har funnet ut av. 

 

Har Pappa funnet en ny Mamma som ikke Fnate liker? Skal Fnate fly røddyse til Bergen, eller enda lenger? Må Fnate begynne på skolen (han har allerede gått lenge på livets skole, og det er slitsomt nok)? Har Topp Ris fabrikken gått konk? Har BA lagt ned Club kitchen?

 

Det er ikke godt å si, men Fnate forbereder seg, i det stille, på stormen som han frykter vil komme. 

 

Nå har han i det minste kontanter. Og det er noe gamle sjefen til Pappa lærte begge to – “Aldri fly tom for kæsj.”

Ny maskin i kåken

Noen maser om at Pappa skal ha funnet på uhyrligheter mens Fnate var opptatt av noe annet, i dag. Men han har ikke klart å finne ut hva. Han har riktignok oppdaget en enveis billett med BA hjem fra Fnat Vegas i Januar, men det er det eneste han får opp på appene sine. Så han er bittelitt usikker på hva folk gnåler om.

 

Det Fnate har vært opptatt av er et underlig kostebinderi Pappa har slept opp av kjelleren og romstert med.

 

Det ser ut som en sånn lefse-bake-plate som Bestemor har, men den går rundt og rundt og spiller musikk. Fnate har aldri sett sånt før, og alt som kan krype og gå sitter og ser skeptisk på den.

Dette må være det nyeste av det nye, for Fnate har altså aldri sett noe lignende. Og han er da tross alt rimelig oppdatert.

Yellowstone…

Forhandlingene om loddsalget til Pappa er fremdeles ikke helt i havn. Begge parter har vist seg som harde forhandlere, og så kom plutselig FedEx mannen og forsøkte å stikke kjepper i hjulene.

 

Fnate var i et bittelitt dårlig humør der en stund… mens han satt og romsterte med appene på telefonen sin.

Men så oppdager han plutselig ting… Det er bestilt billetter fra Denver til Jackson Hole (Yellowstone) i Oktober…

 

“He he…” – tenker han lystig for seg selv, og hiver seg over Fnat Seasons appen.

 

Der er det ingenting. Men det kommer nok. Det kommer nok heeeeelt sikkert.

 

Pappa er ikke helt tulling allikevel, kan det se ut til.

Flax…

Fnate hadde bursdag på søndag, og tradisjonen tro ble den feiret på Ekberg Restauranten sammen med Tellef.

 

Av Bestemor fikk han, som vanlig, den beste pakken…

Et Flaxlodd…

Fnate skraper og skraper og skraper… på siste summen blir han bare stum… 50 kroner… Det tilsvarer et helt års ukepenger… det er det meste han noensinne har vunnet.

 

For en fyr som kan dra til Bora Bora for 37,50, er det en nokså betydelig sum grunker, og Fnate må ta en liten besvimelse i bordplata.

Etter hvert kommer han til seg selv og bare skuer utover Oslo og tidvis ned på loddet.

 

Hva nå?

 

Alle som har vunnet stort kan underskrive på at det ikke mangler på gode råd til vinnerne. Her hagler også rådene inn.

 

– “Du kan få 2 nye lodd, Fnate… Da kan du vinne enda mer”

– “Ta de 50 kronene du, Fnate”

 

Det er allikevel Tellef som hoster opp det mest utspekulerte rådet.

 

– “Selg det. Kjøperen kan veksle inn i 2 nye logg og vinne opp til en million. Du bør kunne selge det for over 50 kroner”

 

Det er et råd som gir mening, synes Fnate.

 

Og siden har han ligget i forhandlinger med Pappa. Fnate vil ha 53,- kroner for det, mens Pappa byr 51,-.

 

Fnate vil også ha oppgjøret i kronestykker, mens Pappa står hardt på 10-ere. Det er ventet at forhandlingene vil ta hele uken. Det er uansett en stund til man kan reise til Bora Bora, så tiden jobber for Fnate.

 

Avisselgeren fra Aleppo

Fnate trengte sårt penger i reisekassa etter å ha kommet hjem fra Dubai og Hång Kång. SÅRT!!!

 

Så han rasket sammen det han fant av aviser i kåken og overtalte Pappa til å sykle opp til Bestemor, samme dagen som han kom hjem. Han la det han hadde ut på trappa og ringte på…

Han så utover det nokså stusselige utvalget sitt og biter seg i underleppa. De eldste avisene er borti 2 uker gamle, og den nyeste er flere dager gammel. Han føler seg litt som Avisselgeren i Aleppo… kanskje noe for en roman?

 

Men han kommer på Pappas lærdom, at man må selge de bæra man har. for det er de eneste bæra man har å selge.

 

Pappa har alltid sagt at man må vri ulempene sine til noe positivt. Det finnes alltid en god vinkling.

 

Han pønsker og pønsker mens han venter… og han venter desperat i nesten 20 minutter. Bestemor er nemlig ikke hjemme. Til slutt må han skrive en lapp og legge igjen avisene. Der skriver han at det er han som har vært der og at han håper på et eventuelt bud på avisene sine dagen etter.

 

Og så var det salgsargumentet da…

 

Dette er bekreftede nyheter. Vanlige nyheter kan du ikke vite helt sikkert at stemmer. Disse er gamle nok til å ha blitt bekreftet av andre media. Her… og bare her er du garantert å ikke bli lurt. Bud mottaes. – skriver han. Så er det bare å sykle hjem.

 

Og dagen etter fikk han hele 5 kroner for bunken. Han skyller pengene frem og tilbake i hendene. Strålende fornøyd.

 

– “Det ordner seg for greie gutter… men, Fnater… de ordner biffen sjæl!” – proklamerer han stolt

 

Og Pappa er imponert. Det var et utmerket salgstriks.

 

Det er Fnaten til pappa’n sin det