Fnat på rømmen…

Fnate vil på elefantsafari i Thailand. Pappa sier at vi ikke har nok penger.

 

Så la Fnate ut bilde av elefantsafariplassen på Facebook. Der pleier han alltid få støtte. Men også der var det bare motgang å spore. Til slutt ga han helt opp, hentet sekken sin og rømte.

 

Like etter kom han vrælende tilbake. Han hadde glemt at det var vinter, så det var dritkaldt. Når man ikke kan rømme en gang er det virkelig trist å være Fnat. Pappa fikk medlidenhet og sa at han kunne få rømme i sekken til Pappa og så skulle ikke Pappa si noen ting. Dermed kunne han være på rømmen hele dagen.

 

Snufsende slo Fnate til, og tasset opp i sekken. Når Pappa kom til kontoret tasset han ut, hentet tusj og tegnet. Han tegnet en palme, en elefant og seg oppå elefanten.


Så letet han frem en masse bilder fra elefantturstedet han vil til. Blant annet dette, fra fellesfrokosten:
(rettigheter; Four Seasons Hotels and Resorts)


Så tok han med til Bestemor og spurte om det ikke var urimelig at han ikke fikk reise dit.

 

Bestemor så straks hvor rett han hadde og tittet lenge og strengt på Pappa. – “Det er klart du må ta med Fnate din dit!” – sa hun strengt. Fnate visste det. Man kan alltid stole på Bestemor. Nå gjenstår det bare å se hva Pappa sier.

Fnate tester ut den nye JAPP’en

Det er mandag. Fnate har blitt tipset av Pappa’n til Sparkende Foting om at det er en ny Japp i butikken. Fnate er oppglødd og skulle egentlig ut å kjøpe igår. Han får ukepenger på Søndag og det pleier å holde til en sjokkis eller en brus.

 

Desverre ble Pappa så skral i tromma igår, at det ikke ble noen tur ut. Fnate var deppa, men klaget ikke. Så flink var han at Pappa sa han skulle få en sånn Japp i bonus på mandag. Nå er det mandag. Fnate var tidlig oppe for å handle.

 

Den nye Jappen har helt ny innpakning. Ganske fin og blank.

Så er det konsistenstest. Kan en Fnat sitte på Jappen uten at den mister fasongen? Fnate tester på den romtemepererte Jappen, og det er null problem.

Så er det den kritiske fasen – lukt og smak. Lukten er velkjent – sjokolade. Sjokolade av lyseste sort.

 

Den nye Jappen inneholder ekstra ingredienser, som nøtter. Det betyr at den nærmer seg Snickers. Fnate liker det også, så det er ikke negativt. Problemet med Snickers er at Fnate ikke klarer å tygge eller fordøye nøttene i den. Så dagen etter prutter han hele nøtter. Da hører man det plinge i skåla.

 

Fnate smaker på Jappen, og den er nydelig. Deilige crispy nøttebiter som han lett tygger, blandet med den nyanserte og kompliserte Japp-smaken. Fnate er solgt. Dette er en knallsjokkis. En vinner!

Det er ingen tvil om at denne kommer til å havne på handlelista ganske ofte.

 

Oppe hos Bestemor, som har kommet hjem fra Syden, handler det om å få igang flyplassen til Helge igjen. Atlantico har vært stengt en stund, men nå skal den opp igjen. Blandt annet for å åpne den nye ruta til Houston.


Det er mye som skal opp og stå. Nå har de 4 fly her også, så flygelederkunnskapene begynner å strekkes.

 

Helge i tårnet har jo, ifølge seg selv, stålkontroll. men 4 fly samtidig blir ganske heftig multitasking. Han tar gjerne imot tips fra andre flygeledere om hvordan de balanserer så heftig trafikk.

VM dag i Casa Fnating

Det er hjemmelørdag og ski-VM. Fnate nærmest “bor” i den nye sofaen og Pappa har også blitt venner med den.

 

Og så er det ski-VM da. Fnate gleder seg aller mest til Northug skal ut og gå, men siden Norge er best ser han på damene også. Det blir svært spennende. Så spennende at Fnate må sette seg på stuebordet for å komme nærmere TV’en.

Det er fire Norske i tet… Fnate tror på Bjørgen. Pappa på Johaug. Det så inderlig spennende. I siste bakken tør ikke Fnate se mer og spinner tilbake i sofaen og gjemmer seg delvis bak dyna si.

Men det er ingenting å være redd for. – “4 GULL TIL NÅRGEEEEEE…. JAAAAAAAAAA

 

Nå er det bare å komme seg ut og kjøpe lørdagsgodt før Northug skal ut. Fnate er anpusten, svett og har konkurransemage.

Fnate fått soffa

Fnate var først noe skeptisk til å få sofa. Han hadde så fine stoler og en helt fast plass på ene bordet.

 

Han og Helge skulte når den ble montert. Helt til det gikk opp for dem at Pappa jo var omtrent like stor handyman som han var god til å strikke selbuvotter. Så de hentet seg kokosboller og satte seg og så på. Pappa bruker mange ord som han ikke pleier når han snekrer.

 

Men så til slutt var sofaen ferdig. De tasser nølende bort til den. Fnate prøvehopper litt og oppdager at den har en fenomenal spenst. Sekunder senere hopper begge to så bomullen flyr i stua.

 

Nå nekter de å forlate den. Helge hentet rett og slett dyna, for gutta skal campe.


“Til å være relativt nonchalant utruga fyrer, så har vi det ikke så galt.” – flirer Fnate. Han har fjernkontroll, sjokoladebolle og brus innen rekkevidde.

 

Imorgen er det Northug på TV.

En fin uke dette her…

Fnate er hjemme i kåken sammen med Helge igjen og det er en fin uke. Pappa er veldig oppskjørta fordi han får sofa imorgen. Han er stolt siden han, etter bare 4,5 år i leiligheten, allerede har fått kjøpt inn sofa.

 

Så er det jo litt planlegging av en ganske omfattende jobbtur som starter om 1,5 uker.

 

Og på torsdag kommer Bestemor hjem. Helge gleder seg aller mest, siden han da kan lande den nye kjerra på Atlantico flyplassen. Han har nemlig funnet feilen på batteriet. Det var ei lita plasthempe som måtte draes ut, og så fungerte alt etter hensikten. Han har sendt melding til Boeing om det, så kanskje de kan få sine Dreamlinere i luften igjen også. Når han hadde tatt den ut var det umiddelbart full gass. Her viser han plastbiten på stortåa.

Og så kom det kort fra Tellef, som er igjen i Syden sammen med Bestemor. Han synes nok ikke det var like gøy når gutta dro. Det leses med stor entusiasme.

Helge tar for sikkerhets skyld en liten smak på det også. Det smakte bare papp, så det var litt nedtur.

Heldigvis var det sjokoboller i kjøleskapet.

Verdens beste sjokoladeboller.

Fnate liker gjestebøker

Fnate har vært med som velferdsoffiser igjen. Etter et ublidt møte med skattevesenet må Pappa stå på for at det skal bli mer turer til Fnatheim eller andre hytter. Fnate hjelper til. Denne turen var det litt rundt omkring, men mest i Stockholm. Fnate gir full gass og slurper i seg Cola. En viktig del av det å være velferdsassistent.

I Stockholm var det messe. Men også messer blir ferdige, og etter at Pappa hadde gitt bort alle utstillingsmøblene til hun jenta i resepsjonen bar det til flyplassen; Fnatlanda.

 

Der hadde de noe helt nytt, nemlig en møteplass for en klubb som heter businessclass.se. Det har han jo sett antydninger til i Oslo, men ikke helt sånn her. De hadde til og med gjestebok. Møteplassen lå inne i kantina til SAS.

Fnate liker gjestebøker og skriver flittig i British Airways sin i London. Han skriver alltid hva han mener. Pappa tipper de blir kjempeglade.

– “Sånn må det jo være” – sier Fnate, og tenker at de sikkert blir glade. – “Like glade som da du skrev – NORTHUG RULER – på tavla i lobbyen i Stockholm?” – spør Pappa og gir Fnate en liten kokos i knollen.

 

Fnate rister bare oppgitt på hodet. Pappa skønner ingenting.

GOLDEN TICKET…

– “Fnaaaaaaaaaaaaaateeeeee… Det er brev til deg” – roper Pappa når han kom hjem fra jobb. Det var stille i kåken ettersom Helge skrudde på flyet sitt og Fnate ikke hadde stått opp.

 

– “Hæææææææææææ?” – grynter det fra skuffen til Fnate. Pappa må løfte Fnate opp fra skuffen mens han gnir seg i øya. Fnate har sovet 20 timer, men det er null problem. Så får han øye på logoen på brevet. – “HELGE!!!!! Seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee” – roper han. Det er brev til Fnate fra selveste British Airways. Du vet, de med skuff.


Saft suse… Fnate og Helge titter i andakt på brevet. Så røsker de opp. Det henger ganske godt sammen så Fnate slipper et par ufrivillige duer underveis og blir svett på ryggen.


Men til slutt får han det opp. Det gikk ikke den vanlige måten. Det måtte røskes og rives mens man ropte ufinheter.


Så åpenbarer det seg et langt brev… Fnate misliker lange brev… Men på toppen…

 

En Golden Ticket? Gol… “GOLDEN TICKET????” – Brøler Fnate. – “Husker du han Willy Wånka???? Gullbillett. Åååååå….” – Fnate ser umiddelbart sammenhengen. Sjefen i British Airways heter Willy Walsh. Willy Walsh – Willy Wonka…. Fnate har fått Golden Ticket.

– “Hva gjør den?” – spør Helge måpende.

– “Aner ikke” – sier Fnate – “Men det er en Golden Ticket fra BA. Vi kan sannsynligvis gjøre hva som helst…”

 

Nå kan Tellef sitter der nede på Tenerife. De to her hjemme har Golden Ticket. Nemligdessåmegbasta.

Gateway 2 Atlantico

Fnate måtte til slutt hjem. Tellef skulle være igjen sammen med Bestemor så klart, men Fnate og bikkja måtte hjem. Det var nitrist.

 

De fikk et siste måltid hos Bestemor før det var tiden for å reise. Bikkja fikk vann og Fnate fikk julekaker. Tellef visste ikke helt hva han skulle si, så han så heller på fra litt avstand.


Som for å gni det inn var det ikke kantine for han på Tenerife flyplassen. Når han og Pappa kom til Fnat Palmas var det ikke der heller.

– “Men vi er jo helter av Canariunionen???? Fnater uten grenser….” – Fnate er fra seg. Pappa synes det er rart at SAS ikke har kantine der når de har flere fly ut derfra enn mange andre steder. Fnate vil bare ha brus.

Heldigvis ordner det seg til slutt. Pappa er igjennom hele kortstokken før omsider et kort skaffer adgang. – “Makan…” – sier Fnate.

Det ble noen timers tur hjem. Både Fnate og Pappa purka som noen hosteskaft. Staut var i kofferten. Siden noen har fått for seg at Pappa er “SAS Fanboi” vil Fnate ha med et bilde fra vinduet i flyet. Den som skrev det skulle sjekket hvor mye Pappa har gneldret om laksen til SAS.

Hjemme var stemningen derimot skyhøy. Helge har forhandlet frem ei strålende kjærre som kan være perfekt til ei rute fra Atlantico (HLK) via Stavanger (SVG) til Houston (IAH). Den har doble midtganger og er en såkalt BBJ (Bora Bora Jet). Det vil si at den ikke kan selges til fraktbransjen.

 

– “Detta er seineste generasjon kjærre.” – Helge legger ut med et bredt glis. Han har deltatt på et brevkurs i PR. – “bruker svært lite suppe” – fortsetter han.


Imidlertid er det ikke bare roser i leiren til Helge. Det viser seg nemlig at kjærra hans er satt på bakken pga batteriproblemer.

 

– “Ingen fare” – sier han raskt. – “Dette er helt normalt og det er ingen grunn til bekymring“. Imens klør han seg i hodet.

 

Mon tro om det er den lille plastbiten under der som må nappes ut før det blir noe flerr i batteriet?

Batteriproblemer eller ikke, Helge har store forhåpninger til dette prosjektet.

Verdens høyeste Fnat

Hvor mange Fnater har opp igjennom årene bikket 3500 meter over havet? Neppe særlig mange. Nå tok imidlertid Bestemor ansvar og orienterte Pappa om at gutta skulle få dra på toppen av El Teide. Det er en gammel vulkan og den er 3700 meter høy. Bestemor skulle betale. Fnate ser stolt på Pappa. – “Det er Bestemor det…” – sier han. 

 

Det blir en lang kjøretur og Fungerende er GPS. Pappa kjører og gutta sitter bak sammen med Bestemor og titter. Særlig Staut er ekstremt oppskjørta.

 

Bilen kan kjøre opp til ca 2200 meter. Deretter er det taubane før Fnate og Tellef er helt oppe. Staut blir igjen nede sammen med Bestemor. – “Tipper vi er de første elefantene på toppen av El Teide” – gliser Fnate. Pappa og Fungerende tipper at de har rett. 

Det er fryktelig høyt oppe. Man mister nesten pusten, men det er veldig gøy også. Det er gøy når man er høyt over skyene uten å fly. Tellef er mest opptatt av lavaen. – “Detta er akkurat som Honolulu… På Hawaii har de sånn. Den er porøs. Litt som Stratos” – legger Tellef ut. 


 

Fnate følger sånn halveis med på teknologipraten til Tellef. – “Så la oss dra til Sponnodulu da” – sier Fnate før han løper videre til neste utkikspost. 

 

– “Honolulu” – retter Tellef småirritert. – “jaaaadaaaa…” – Fnate svinser avgårde. – “Pappaaaa, vi må til Sponnodulu på Hawway” – roper han i farta. Han er oppslukt av å være første elefnat på El Teide. 

 

Imens går Bestemor tur med Satut nede på 2200 meter. Hunder har nemlig ikke lov til å bli med til toppen. Staut tiller stolt utover det hele. Inni seg lurer han på om det vil være mulig å tisse på hver eneste hjørne i denne skrekkelige dalen i løpet av en livstid. Han er usikker. 

Han gjør imidlertid så godt han kan.

Samtidig vet han hvem som er sjef og som han er lojal mot. Det er mot Fnate. Så han sparer ei lita skur til Fnate er tilbake, så også Fnate kan slepe han ut i skogen på tissetur.


 

Pappa’n til Fnate synes det er en veldig fin skog. Imorgen bærer det hjem. Og da er det ikke noen ferietur før til sommeren. Ihvertfall ikke som er Fnatlagt enda. Grøss og gru.

Den absolutte drømmetur i Syden

Bestemor er bare best i verden. Sikkert derfor hun heter Bestemor også. Tilfeldig? Neppe!

 

Staut har hele tiden hatt et bånd som Fnate kan holde han i. Dette båndet har det stått “god jul” på, og Fnate har hele tiden mistenkt at det har vært brukt sammen med gavepapir. Pappa har derimot sagt at et orntlig hundebånd koster for mye penger. 

 

Da bestemor hørte det, slo hun hånda i bordet og ba Pappa skjerpe seg veldig. – “Her har Staut reist halve jorda rundt med livsviktige medisiner, og så får han ikke en gang et skikkelig bånd????” – Bestemor er i harnisk og ser strengt på Pappa. Pappa har ikke noe svar. Deretter tar hun resolutt med seg Staut og Fnate til dyrebutikken. Fnate får pelle ut akkurat det han mener han vil ha. 

 

Det blir en tøff lenke og naglebånd – noe som markerer hvor barsk Staut egentlig er. Fnate er ikke så rent lite stolt, og Staut vil også vise seg litt ekstra frem.

 
 

Etterpå vanket det kake. Pappa får bare til nød smake. Gutta, derimot nyter sin nyvunne status som Fnater uten grenser. Eller “Helter av Canariunionen”, som Fnate så beskjedent kaller det.

 
 

Imorgen skal de på fjelltur og se på El Teide.