Ønskereisen med Fnatsbanene

Tellef var fremdeles hos Fnate og de brukte stort sett tiden foran TV’en. Pappa mente imidlertid at det måtte stimuleres og sa til slutt at de kunne si akkurat hvor de ville på tur, så skulle vi dra dit dagen etter. Dagen etter var idag. Det ble oppstandelse og høylytte diskusjoner i stolen. Til slutt fallt de på Fredrikstad!

 

– “Fredrikstad????” – utbrøt Pappa. – “Definitivt Fredrikstad. Og vi vil kjøre tog og drikke brus og spise Japp og og og…” konkluderte Fnate. Etter beslutningen haglet tipsene inn på Facebook siden til Fnate. Pappa booket billetter og til Fredrikstad bar det. Da de kom ombord i toget fikk de gullmynter av konduktøren. De kunne brukes i NSB sin versjon av Club Kitchen. -“Saft suuuuuse” – mumler Tellef før de stormer nedover gangen med gullmynten veivende over hodet.


De ble borte en stund, og strevet veldig da de kom slepende på varm sjokolade. – “Vi fikk varm sjokolade!” – flirer Fnate. – “Det får man ikke på SAS. Der får bare bittesmå barn servert gratis kaffe av flyvertinner med brunt hår.” – Stemmer Tellef i. Fnate bare rister på hodet av det. Man får Cola også, nemlig. Pappa betaler. 

 

Tellef heller i seg varm sjokolade og følger ikke med ut av vinduet. Uheldigvis er dette et krengetog, og kombinert med litt mye sjokkis bærer det rett i papirposen.


Fnate er litt smartere og sitter heller og følger litt med ut av vinduet. Ikke at det var så mye å se på, men det var noe. Blandt annet et tre.

Vel fremme i Fredrikstad skulle de se på gamlebyen. Det er bare det at det var så sinnsykt dårlig vær at gutta ikke engang kunne komme seg ut av sekken og se. Så dårlig vær at paraplyen til Pappa brakk og alle ble våte.

 

Fnate irriterer seg grenseløst over at det ikke finnes noen Hudson News butikker i Norge. Det er det vi kunne trengt nå. Men gutta finner en nødløsning, og så er det bare å bunkre opp og reise tilbake.

 

– “Japp og Cola er uansett bedre enn gamle hus” – Sier Fnate. – “visdomsord!!!” – stemmer Tellef i. Han har blitt bedre i magen igjen. “Få det ut og på’n igjen” – sier Fnate.

Det var fint å kjøre tog idag. Gutta fikk prøvd omtrent alle plassene i kabinen, de fikk tittet rundt, de fikk raidet “kantina” og ikke minst; de fikk vært på tur.

 

Fennomenal by!” – avslutter Fnate, med munnen full av Japp.

Kaos på Atlantico

Det råder fullstendig kaos på Atlantico flyplassen. Tellef har vært borte i 2 dager og det begynner å demre for alle at Helge ikke klarer dette alene. Det er pingviner og kakerlakker på vingene, det er biler som har bulket i flyene og en liten tug-elefant som er helt i sin egen verden. Bagasje ligger strødd utover.

Telleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeef” – Helge er litt smådesperat. Men Tellef er fremdeles hos Fnate.

Tellef gikk lei

“Helge, Helge, Helge, Helge og atter Helge…” – klaget Tellef. Bare fordi han er en stor og svimete boms får han all oppmerksomhet. I tillegg må Tellef jobbe og slite på Atlantico flyplassen, mens det er Helge som får hederen og æren.

 

Når Matmor til syvende og sist kom hjem med en stor orkidé og Tellef ikke en gang fikk lov til å smake på den… Da var det nok. Han rømte ned til Fnate. Fnate ble overlykkelig over besøket og Pappa dro frem sjokoladekaker. Tellef var utsultet på sjokolade og hiver innpå.

Etter at den aller værste sulten var stillet begynte det Supermann film på TV. Superman Returns, heter den. Superman er en av de få som er tøffere enn både Northug og Drillo. Begge er enige i det. Fnate følger spent med, mens Tellef fortsatt har hovedfokus på sjokoladen.

Etter filmen henter Pappa dyna så de kan kose seg og “døgne” i stua. Litt i god gammel stil. “Det er ikke så lett å alltid skulle være den eldste og liksom mest fornuftige” – mumler Tellef. Pappa-Fnat skjønner godt hva han mener og lar han få med sjokkisen til sovesofaen. I kveld skal Tellef få være bare Tellef.

 

Fnate på sin side er relativt sorgløs og har begynt å sette opp neste Bora Bora – app. Han må legge inn nytt bakgrunnsbilde og sette opp ny nedtelling. 75 dager er mer enn 7, og derfor kjempelenge. Men det er godt å vite at man er igang med nedtellingen til neste tur.

 

Tellef fokuserer mest på sjokoladekaka.

Men etter et helt døgns slumrefest er det omsider på tide å køye.

De vil vekkes i kveldinga.

Kontroll av grana

Det er sen høst og tid for den årlige målingen av grana til Helge. Tidligere har han målt mest om sommeren, men i år har det vært så mange jern i ilden at han ikke har hatt tid. Nå begynte det imidlertid å bli så kaldt at det ikke ville være mulig.

 

Allerede var det imidlertid så kaldt at da han kom inn måtte han legge seg rett ut foran varmeovnen.

Der lå han til han hadde besvimt, og så litt til, før Matmor slepte han vekk og satte han i stolen sin så han kunne komme til seg selv. Når han har fått ristet litt på hodet og blunket litt ser han at treet virkelig har vokst.

Hele 7 centimeter har det vokst siden ifjor. Mye takket være den nye oppgraderte plasseringen.

Status update…

Det er mange ting som foregår, men alt i alt har en viss form for hverdag begynt å melde seg igjen. Utover det faktum, selvfølgelig, at Fnate skal treffe Mamma imorgen. Mamma og Pappa samtidig. Han er veldig oppspilt over dette, men mer om det senere.

 

Hos bestemor er de også kommet seg litt til ro igjen. Helges flyplass har, etter å ha sett ut som Kabul i flere måneder, etterhvert blitt satt i operativ stand igjen. Uheldigvis har det vært en del Aeroflot piloter der som har insistert på å lande på terminaltaket. Men i løpet av noen dager vil nok dette også løse seg.

 

– “Det har vært mangle på folk i tårnet” – messer Helge. Selvfølgelig uten å nevne at den som er manglet er nettopp han selv. Han har isteden mesket seg med diverse nedfallsfrukter i fjernt og nær.

 

Fnate har på på sin side hatt en tur til Amsterdam på tirsdag. Bare en dagstur, og siden han og Pappa ikke rakk flyet hjem ble det mange timer å vente. Kantina i Amsterdam var ikke noe å samle på, så han og Pappa endte opp på Grand Lux Café. Der hadde de sånn brusdisk med krakker.

Fint med brusdisk og høye krakker altså. Men hva i huleste tenkte de på??? Var det ikke samme folk som lagde krakker og disk? Hvem som helst kan se at det er umulig for en Fnat å rekke opp til brusdisken. Unødvendig å si at han ble ganske irritert.

 

Det skal nevnes at det også manglet noen i tårnet på Røyken også, så det ble sikkelig lang venting tilsammen. Mulig Helge burde søkt jobb der?

Han som oppfant dilemma burde settes i fengsel!!!

Fnate er muggen. Han begynte eftaen som en glad liten skroting, men nå er han muggen. Da han stod opp idag tidlig visste han at Obama var sjef og at han skulle ha gjemmekontor sammen med Pappa i 4 dager til ende. Han rotet rundt i Obama effektene sine fra 2008, pludret og koste seg.

 

Så kom plutselig noe som het dilemma og ødela alt. Pappa hadde selvfølgelig skylda. Akkurat som vanlig.

 

Først kom Pappa og sa at “jeg må til Amsterdam imorgen. Skal du være med“? Fnate mistet Obama capsen i gulvet. “Jammen…” begynte han. Han og Pappa skulle jo være hjemme. Fnate ville være hjemme. Pappa sa at det var i orden. Men da begynte Fnate å tenke på hva han gikk glipp av. SAS kantina… Den lille sjokkisen i matboksen… På den andre siden ville han kule’n i skuffen. Men tenk om han gikk glipp av noe gøy.

 

Fnate ble sur skroting istedenfor glad liten skroting. Pappa fortalte at det som plaget han var dilemma. Fnate kan ikke fordra dilemma. Til slutt sier Pappa at de kan kjøpe en Japp på Gardermoen. Det vipper skåla og Fnate er med. Han skal fly tur/retur Amsterdam med SAS, og han skal på kantina.

Med ett ble han blidere. Om ikke like blid som før.

 

Men jammen skulle ikke Pappa ødelegge igjen. Da Pappa hostet frem dressen sin falt det ut en t-skjorte. – “Hah, skromping” – flirer Fnate og slipper en promp. Det var en Mitt Romney t-skjorte. utfordreren til Obama.

 

Desverre føler Pappa plutselig for å vise han noe nederst på trøya. Fnate blir målløs. Romney’s maskot er en elefant… Det kan ikke være sant. “ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅHHHHHHH…..” – Fnate gir opp. Hvorfor blir alt så vanskelig?

Det er ikke mulig. Et nytt dilemma.

 

Det positive med Romney er at han har en elefant som maskot. På den andre siden mener Romney at folk skal ta konsekvensen av handlingene sine. Det siste synes selvfølgelig Fnater er fullstendig urimelig.

 

Og hvorfor kan Romney få ha elefant som maskot når det er Obama som er sjef?

 

Hva har det gått av verden? Denne dagen er ihvertfall ødelagt. Men han gleder seg til Japp imorgen.

Respekt for elger…

Hjemme i Norge kan folk bare ture frem som de vil. Her i Jackson er det helt anderledes. Her får elger den respekten de fortjener. 

 

Helge vil gjerne komme med et eksempel. Se på dette lysskiltet i veien:

Med oppfølgeren:

Vanskeligere er det ikke… Gjensidig respekt er det det handler om. Han får den varme gode følelsen inni seg av dette. Nesten like bra som nedfallsfrukt.

Henry Harahjerte – Stifinneren

Det var dag to i Yellowstone og en groggy Pappa voknet, tryllet frem en kaffe fra Nespressoen og spurte Fnate hva de hadde lyst til idag. Men det var ikke noe svar å få. Pappa spurte igjen, men Fnate bare ristet på hodet.

 

– “Er du ikke Fnate idag, da?” – spurte Pappa, som har jo har vært borti dette før. Fnate rister frenetisk på hodet. – “Han er den berømte stifinneren Henry Harahjerte” – sier Tellef. – “Det var han de oppkalte HH klærne etter.” – utdyper Helge. Akkurat, tenker Pappa.

 

Korrekt tiltalt viser det seg at stifinneren vil ut og finne en sti. Det var ikke så uventet, i og for seg. Stien skal lede til mange dyr. For å finne stien trenger de sikringskost, sier Henry. Det skal han imidlertid angre litt på, da Pappa svinger innom og kjøper nettopp det. Det smakte råtten kongle! Men Pepsien var ok.

Dernest bar det avgårde. – “opp i høyden. Vi skal til Signal Hill” – kommanderte stifinneren. Og opp bar det. På toppen er han helt sikker på at han kommer til å finne masse elg. Han speider og speider. Tellef har gått lei, og Helge har egentlig ikke vært seg selv i hele dag. Han går fortsatt og “sparker i grusen” etter jenteelgen ikke ville prate med han igår.

Etter mye om og men får til slutt stifinneren sparken av de to andre. Han finner hverken elger eller noen av elefantene han har lovet. Dessuten blir været værre og værre. Pappa sier at vi er nødt til å få bilen ned fra Signal Hill og ut av skogen før det blåser opp enda værre. Vel nede blåser det så kraftig at en nærvøs gjeng ser de store grantrærne falle som fyrstikker rundt seg. Pappa kjører som bare rakker’n for å komme ut i åpent terreng. 

 

Til slutt var det i orden og det kan stoppes. Det var faktisk litt skummelt, for det deiset greiner ned i veien og mange trær knakk. Foran seg ser de stormens øye.

Vel inne i stormens øye hvisket Pappa – “Henry… Se der…“. Og dermed oppdager den store stifinneren 3 rådyr. Han gjør stor stas på seg selv og legger ut i det vide og det brede til Tellef og Helge om hvordan han oppdaget nettopp dette sporet.

De blir fryktelig imponert og han får umiddelbart tilliten tilbake. Og med tillet kommanderer stifinneren gjengen opp til en ny topp. Teaton Pass. Pappa er litt i tvil ettersom den lille rundingen av godvær er i ferd med å passere. Men gutta står på sitt. 

 

Denne toppen er betydelig høyere. Når vi kommer til toppen har vi faktisk parkert inni en sky. Det blåser så kraftig igjen at ingen får lov til å gå ut. Det blir bare en kort dokumentering av den store stifinneren Henry Harahjerte på toppen. Bunnen av dalen foran der ligger på litt over 2000 meter, så han er nok høyere oppe enn han noen gang har vært før. 

Han fant ikke de lovede elefantene der heller, men siden været var i ferd med å bli så ille at selv han forstod at man måtte dra ble det ikke noen store opptrinn.

 

Nå er gjengen tilbake på hotellet og sitter foran peisen på rommet med resten av Pepsien. Fnate kåsserer om stifinning mens Tellef og Helge tålmodig hører på. 

Ekspedisjon 1

Fnate er fremdeles litt skurrete i tromma når det legges ut på ekspedisjon. I tillegg har skoene til Pappa begynt å lukte død byrotte, så første sak på agendaen var å kjøpe nye sko. Derfor holder Tellef nesa foran vifta i bilen hver gang han må trekke pusten. Helge holder hodet ut av vinduet og Pappa later som ingenting, selv om tårene presser på. 

 

Fnate derimot, han er strålende fornøyd. Han er på tur. 

Og Helge… Han er euforisk. – “Tenke seg til… Nasjonalt elgbeskyttelsesområde” – roper han. Han klarer ikke holde latteren og gleden tilbake. – “Elk betyr ik… ÆÆVVV” – Tellef begynte en innvending, men får et dugelig tupp i rompa av Fnate. Det er ingen grunn til å fortelle Helge at ‘elk’ ikke betyr ‘elg’. Tellef er flink på teori, Fnate er flinkere på promp og å beholde den gode stemningen.

Helge frykter ingenting lenger etter dette. Ikke at det var en overraskelse, dette er jo en av grunnene til at Helge ønsker seg hit i oktober. Mens gjengen kjører videre hører de på nyheter. Dagens toppsak på lokalnyhetene er at en grizzlybjørn har ramponert en rekke epletrær i tettstedet ‘Moose’, og derfor er utvist fra området. 

 

Så så de en foss.

Helt på slutten av dagen ble Helge sittende og titte etter artsfredner å snakke med. Han har jo forsøkt dette før, men sist løp de bare sin vei. Denne gangen så han bare en i det fjerne. Den tittet tilbake på Helge, men ville ikke komme bort på en prat. 

Dessuten var det en jenteelg. – “Kvinnfolk og tomflasker er uansett det værste jeg veit” – mumler Helge og tusler inn i bilen. Fnate svarer med å dunke han i knollen med en tom Colaboks, og får en dugelig kokos tilbake. 

Et fyrverkeri av forventninger…

Gutta er fremme i Yellowstone. Det vil si, i Jackson Hole, like sør for Yellowstone nasjonalpark. Det har vært en lang reise. Det er nemlig sånn at Pappa alltid må jobbe noen dager i Denver først. Da jobber han gjerne 16 timer i døgnet og gutta kan ikke gjøre annet enn å justere jet-lag’en og kule’n på rommet.

 

Mens Helge og Tellef sov som tømmerhoggere var Fnate helt i la-la-land. Han gledet seg så voldsomt og hadde såååå jet-lag at han ikke klarte å gjøre noen ting. Mens de to andre sov nær sagt hele døgnet satt Fnate oppe. Det kokte av sommerfugler i hodet uten at han klarte å sortere. Så han satt bare, med hendene slapt ned og stirret med tallerkenøyer.

Men heldigvis gikk det ikke mange dagene før gutta kunne sette i vei. Pappa, som den skrotingen han er, lot seg rive med av et tilbud fra United om oppgradering tll F. Desverre for Pappa rotet han med vekslekursen. Siden gutta også hadde bedt om stor leiebil kunne han heller ikke drikke, så det ble verdens dyreste glass med brus. 

 

Vel fremme ble de tatt imot som konger. De fikk brev fra overadmiralitetet på Fnat Seasons, der de ble ønsket velkommen tilbake. Så fikk de en fabelaktig trestubbe med sjokoladebelagte jordbær. Pappa fyrer opp i peisen og gutta slafser innpå.

Etterpå skjer det som ofte skjer med Fnate. Etter å ha vært overspent i flere dager, og deretter stappet i seg godteri når alt har løst seg… Da blir han ille skral i tromma. Han lager helt ugudelige promper som ikke gjør det spesielt lett å sove. Det ender opp med at Tellef setter lokk på Fnate.

Det bedrer raskt innemiljøet og en stund synes Fnate det er morro. Det er mange spennende lukter i en god promp. Det er også litt stilig akustikk inni glassdomen. Men det varer ikke lenge før han blir grønn i trynet og Pappa må komme til unnsetning. 

 

Men nå er det altså morgen igjen og gutta skal ut på ekspedisjon.