Koselig med peis

Pappa er på hyttetur i Trysil og Fnate er hjemme med hunden. De har bunkret opp med masse sjokolade og har fyr i peisen

Det er ikke helt feil å være hjemme alene heller.

Bli kjent fasen er igang.

Fnate har kost seg med kakkelovnen og hunden i hele jula. Hunden har fremdeles ikke fått noe navn. Bestemor har en haug med forslag, mens Fnate og Pappa er beinharde på at den må få vise "sjela" si før den kan få navn.

 

Så Fnate har ligget foran kakkelovnen sammen med den og lagt ut i det vide og det breie om alle bedriftene sine. Hunden sier ikke stort, men lytter, og titter henrykt på den nye Matfaren sin (Fnate). - "... og så er jeg ganske god i fotball. Både Amerikansk, Europeisk, Australsk og Gælisk..." - kan Pappa høre når Fnate legger ut. Han babler som en foss, kakkelovnen varmer og hunden hører på.

 

Det har vært en fin jul.

 

Idag skulle vi ha Fnatheim-frokost. Det vil si brus, sjokkis og Nespresso kaffe. Det har vi alltid på verandaen på Fnatheim. Der er det så klart varmere og bedre utsikt. Men sjokkisen og kaffeen er den samme. Pappa tilbereder kaffe mens Fnate og hunden gomser sjokkis. - "... og etterpå når jeg var ferdig med det så var det jeg som hang opp månen..." - Forteller Fnate i bakgrunnen.Det er fint med Fnateheim-frokost.

Tusen takk for julepakker!!!

Det var ingen tvil. Den store vinneren i årets julefeiring hos Bestemor var Fnate.

 

Han hadde pyntet seg fint i sort dress og fikk base i alle pakkene under treet mens Pappa og Bestemor og sånt spiste grevling med sprø svor. Det smaker uansett tarmslyng. Gutta koste seg isteden under treet.

Bestemor hadde også laget pepperkaker av alle formene hun hadde fått før jul av Helge og Tellef. Det var til og med en pepperfnat og en pepperbjørnar der. Nedenfor kan man se bildet hun har rammet inn av Tellef som poserer foran en diger edderkopp han i sin tid fanget. Til venstre kan man skimte et gammelt bilde fra da Pappa var i luftforsvaret.

Uansett. Julenissen kom. Alle fikk noe. Alle var fornøyde, men det er ingen tvil... Fnate var i en klasse for seg selv. En hel bråte pakker og flere av dem var blandt de større. Blant annet en av de han hadde gått rundt og rundt hjemme fordi den var uten merkelapp.Det tok laaaaang tid å pakke opp alle pakkene og sortere alle sammen. Han fikk pakker fra øst og vest. Og Nord, egentlig.

 

Fra Bestermor fikk han dødskule klær til kjølige kvelder på verandaen på Fnatheim:

Fra Tellef og Helge fikk han sjokolader! Takk gutta!

Fra katta til Onkel F fikk han de kuleste Nordlandske tøflene. Fnate kommer ikke til å fryse mye i jula. I gamle dager når Pappa jobbet litt i butikken til Onkel F kom den katta inn på rommet til Pappa og vekket han. Den la seg først på brystkassa til Pappa. Fikk den ikke oppmerksomhet begynte den å dytte Pappa på nesa med poten. Hjalp ikke det heller fikk Pappa an real ørefik. Det hjalp alltid. Tusen takk, Katta.Av Tante B fikk han, blant annet, en spesiallaget Dagens Fnatingsliv. Spesilatilpasset til Fnate. Han skal lese den på flyturen til Bora Bora. Tusen takk, tante B.Av Pappa visste han at han skulle få pakke. Han hadde ristet og klemt på den så den helt hadde mistet fasongen. Han var sjanseløs på å finne ut hva det var. Når han pakket den opp var det en peng med Panda på. Pappa sa det var en helt spesiell peng som han kunne få mye mer enn en brus for. Han måtte tenke seg veldig godt om hva han ville bruke den til. Imens måtte han passe godt på den, siden man kan lage hakk i den med en negl. - "Er det en magisk peng?" - spurte Fnate. - "nesten" svarte Pappa.Men så kom de to største pakkene. Den ene fra nissen og den andre fra tante B og onkel H. Fra de to siste fikk han en real kakelovn, ferdig levert med opptenningsved og et dugelig fang med ved. For en fnatastisk pakke!!!! Fnate får nesten harahjerte når Pappa monterer den opp for han i stua og tenner opp første gang. Tusen takk tante og onkel!!!!

 

Fra nissen får Fnate hund! - "Jeg har fått huuuuuuuuuuuund!!!!!!!!" - Fnate blir ekstremt opprømt. Han er normalt livredd hunder (med god grunn), men denne hunden skjønner han umiddelbart at er perfekt for han. Han skal dele ansvaret litt med gutta. Det er et litt for stort ansvar å ha helt alene når man tross alt bare er en liten Fnat. Tante B har også tilbudt seg å passe den litt.Fytti katta for en julaften.

 

Foreløpig har hunden fått utdelt et teppe og blitt bundet til kjøkkenbordet inntil Pappa og Fnate får funnet ut et navn og helt hvordan alt skal organiseres.

JULAFTEEEEENNNNN!!!!

Fnate vred seg og vred seg og vred seg før han omsider sovnet utpå morrakvisten. Han gledet seg grusomt til Julaften, men ikke bare det. Julenissen har hatt tendens til å ha et spesielt godt øye til han, og derfor svinge innom Fnate med en liten pakke før han gyver løs på den vanlige runden. Pappa var imidlertid veldig bestemt på at Julenissen ikke ville finne på å komme mens han var våken. Til slutt sovnet han, og det var en groggy elefant som ble vekket på morgenen.

 
Men som håpet hadde ikke julenisse skuffet. Der, på gulvet, midt i stua lå det en pakke til Fnate. Han nølte ikke foran oppgaven. Her måtte det pakkes opp.

Når den første julegaven skal pakkes opp er Fnate alltid ekstremt entusiastisk. Det skal ikke herske den minste tvil om at den er fullstendig pakket opp. "JOY TOO THE WOOOOORLD!!!!" - brøler Fnate mens papirbitene flyr.

Til slutt slitter han med en dugelig samlig tidsfordriv. Cola, Japp, Sølvpilen og Donald. - "Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa".Om resten av julaften følger opp i denne stilen blir det episk!

Kakelinne - forsøkt lurt av Pappa

Bittelille Julaften... Pakkehaugen har bygget seg opp til historiske størrelser og Fnate er i himmelen. Det går i et vekselbruk. Iblandt går det helt i ball for han og da må Pappa frem med papirpose som Fnate kan puste i mens han ligger med bena høyt. Men for det meste sitter han bare og baser rundt blant pakkene og synger julesanger... "Her kom Fnata Claus, here kom Fnata Claus, right down Fnata Claus lane... Vixen å biksen å all the rainsdyr going down the drain..." - Han er med andre ord blid som ei lerke.

 

Det var mitt i andre vers da Bestemor ringte ned og spurte om Pappa ville opp til litt lørdagsfór. Det ville Pappa. Bestemor sa at det riktignok ikke ble det helt store ettersom det var kakelinne. Ved det siste ordet var det en som spisset ørene, der han satt i pakkehaugen. Fnate ville være med.

 

- "Kakelinne, er noe Bestemor sier når det ikke er kake. En periode der det altså ikke er kake, for at det skal bli desto triveligere med kake på julaften." - forsøker Pappa å forklare. Fnate mener det er noe av det dummeste han har hørt. Han er overbevist om at Pappa forsøker å lure han, og forlanger å bli med. - "javel" - sier Pappa. - "Men du kommer til å bli skuffet".

 

- "Kamerat Fnat, begs to differ!" - proklamerer Fnate selvhøytidelig og trer på seg lua.

 

Vel oppe hos Bestermor forklarer Pappa hva som har skjedd, i håp om støtte på sin versjon av kakelinne. Men til ingen nytte. - "Så klart Fnaten skal få kake" - sier Bestemor. Fnate stirrer bare olmt på Pappa. Det er ufint å lure Fnaten sin.

Men han stirrer ikke olmt så veldig lenge. Det lønner seg nemlig å hive seg over kakefatet før Helge, Tellef og Fungerende gafler i seg alt sammen.

 

Men, makan til Pappa en stakkars Fnat må holde ut med.

SAS redda dagen for Bestemor og Fungerende

Bestemor og Fungerende hadde vært i Bodø idag. De fløy opp med SAS i dag tidlig, og så skulle de etter planen, mot Fnates sterkeste råd, fly ned igjen med rødsnutene i kveld. Om Fnate må fly sånne har han som kjent smusstillegg på 1,- pr tur.

 

De skulle hjem kl 19:15. Men klokka 19:40 ringte telefonen til Pappa og Fnate forta seg å svare da han så det var Bestemor. - "HAAALLLLLLOOOOO" - Sa han. Men Bestemor var deppa, for flyet deres gikk ikke i det hele tatt. Og det stod bare "ny info" ditt og datt.

 

"Dette er en jobb for oss gutta!" - utbrøyt Fnate.  Så ringte han og Pappa til SAS og sa at røddysene ikke kjørte og at Bestemor og fungerende satt støkk i Bodø og ville hjem. - "Kan vi bruke bonuspoeng?" - spurte Pappa.

 

- "Nææææ, det tror jeg godt nok ikke du kan så tet på afgang" - sa den veldig hyggelige SAS-mannen.

- "Er du skråsikker?" - spurte Pappa. Så ble det tastet litt, og så sa SAS-mannen "oj, det kan du visst alikevel. Vi skal sagtens få din Bestemor hjem"

 

Nå, bare en time etter første telefon kan Fnate sitte foran skjermen og følge Bestemor og Fungerende på vei hjem på flightradar.

Samtidig er han litt sur på Pappa. At Pappa kunne tillate at de rotet seg bort i rødsnuter i utgangspunktet er jo utilgivelig. Rød snuter og gule seter skal man styre unna, mener Fnate.

 

Uansett er han skikkelig stolt over SAS som tøyde alt og fikk Bestemor og Fungerende hjem. SAS RULER GATA.

Kurvand med brus... LUREBRUS?

Fnate var altså i Polen igår. Det ble en lang dag, og Fnate sov som en strømpe på vei ned. På vei hjem var han litt mer "oppesen". På LOT-kantina i Fnatzawa flørtet med med betjeningen og liret av seg alle de Polske glosene sine. Det medførte uendelige mengder Cola. Akkurat som FedEx mannen hadde forutsatt.

 

Fnate jobbet med uhyre viktige ting på dataen sin og liret av seg "Sjenkuje", "Dåvsje", "Tak" og allt mulig annet. Damene kom med Cola.

Om noen lurte på hva han drev med glemte han hele tiden ordet "velferds-" men husket alltid "offiser". - "De skjønner ikke norsk allikevel. Det er jo en bakdel" - sier Fnate. - "Men hun hadde en bakdel jeg kunne levd med" - sa Pappa. Fnate skjønte ikke helt hva han mente.

 

Isteden tok han kameraet og knipset den første Dreamlineren til LOT. Fine greier. Den stod helt stille så den var lett å ta bilde av. I følge ryktene der nede var den som regel stillestående og ga teknikerne mye spennende å jobbe med.Men så til saken. Mellomlanding i Køben og ny kantinetur. På morgenen hadde han forsøk Kurvand for å kurere trøtten sin. Det hadde ikke hjulpet.

 

Men hva er Kurvand? Her står det "med brus"... Vann og brus er jo en selvmotsigelse. Om vann bobler skal det ikke drikkes. Dette boblet og smakte som brus. Da er det jo ikke vann. Den kurerte heller ingenting. Så det burde altså kalles brus med kurersmak. Er det juksevann? Rett og slett en lurebrus?

Fnate er usikker. Han slurpet i seg ganske mye og det var jo godt. Ingen tvil om det. Men altså...

Trøtt som et flybud

Flyet videre fra Købenfnat til Fnatzawa er over en time for sent. Fnate har vært oppe siden før kl 05 og er kanontrøtt. Nå måtte han gi opp og bikker litt i kantina.  

Han har til og med forsøkt å kurere seg med Dansk Kurvand, men til ingen nytte.

 

Fnate er trøtt som et flybud. 

Trøtt i trynet!!!!!!!

Plutselig kom Pappa og sa at vi må til Fnatzawa imorra. En plutseligdagstur. "Fint" tenkte Fnate, og så for seg kantiner og slafsing av diverse ymse.

 

Men Pappa hadde booka tur som starta 07:10. - "Er'e muuuuuuuuuuuuuuuulig????" - mumler Fnate. Han er trøtt i trynet bare ved tanken.Veldig trøtt i trynet. Men han skal kjøre SAS og noe som heter LOT. Han grynter til det. Da Pappa sa han skulle fly Fnatnessclass tilbake lysnet han litt. - "Får jeg Cola, tror du?"- mumler han. Det føler Pappa seg rimelig sikker på. Fnate er fortsatt trøtt i nepa, men litt mer motivert.

 

Desverre kommer det så en ekstremt urimelig fyr på Facebook som mener at turen knapt nok er så "plutselig" ettersom den åpenbart ble booket for en uke siden. Det er helt urimelig å mene at Fnate skulle ha fått med seg sånn, og selv om det hadde vært rimelig å forvente så er det allikevel urimelig. Fnate forbeholder seg retten til å være muggen. Men allikevel trøtt. Og tross alt litt klar for tur.

Alenebror???

Gutta har flyttet "Bora Bora simulatoren" ned foran TV'en siden det begynner å bli kveld. Pappa har kjøpt potetgull. Det er en fin kveld. Tellef strigomler potetgull. Helge har inntatt rockestjernemodus og "chiller" mens Fnate ligger og tenker høyt.

Han har rotet seg inn i et nytt dilemma.

 

- "Jeg har jo en bror..." - begynner Fnate.

- "Yeah maaaaaaan" - sløver Helge. Tellef bare gomler potetgull.

- "Han er hos Mamma. Jeg er ikke hos Mamma. Broren min har en annen Pappa. På en måte en halvbror. Han heter Leon. Mamma bor heller ikke sammen med Leon's Pappa. Eller min Pappa. Mamma forsørger Leon og er alenemamma. Pappa er eneforsørger for meg. Han er alenepappa. Jeg har ingen bror som er her. Betyr det at jeg er alenebror?" - Fnate babler i vei. Muligens litt påvirket av tåfisen til Helge.

- "YAMAN BANANA!" - utbryter Helge. Tellef gafler i seg resten av potetgullet.

Fnate mener det bør soves på saken.

Ingenting er som en real Cowboy-strekk for å løse opp i mentale floker.

 

Tellef spiser potetgull.

Bora Bora simulator!Da Pappa kom hjem fra kontoret idag var det glohett hjemme. Varmen slo imot straks han var innenfor døra. Vel vitende om at alle gutta var hjemme alene ante han det værste. - "Men i huleste, det må være minst 30 grader her" - brøler Pappa mens han kler av seg.

 

- "Niks. Ikke mer en 28,5" - hører han en ubekymret Tellef rope tilbake fra kjøkkenet. - "Nøyaktig samme som på Fnatheim" - legger han til. Når Pappa kommer inn på kjøkkenet blir han stående og måpe.

 

- "Vi har lagd Bora Bora simulator. Ikke forstyrr." - mumler Fnate og slurper i seg Cola.

De hadde strevet hele dagen med å få alle varmeovnene på full guffe og å rigge opp solstolen sin rett foran scenelysene til Pappa. De er strålende fornøyde med egen innsats.

 

- "Vi fant ut at det var første gang på over tre måneder at det var under en måned til vi skulle til Bora Bora igjen" - sier Tellef. Jaha??? Tenker Pappa. - "Det er 30 dager og det er flere enn 5 dager og da er det dødslenge og så ville Helge få litt brunfarge på kroppen. Så da lagde vi denna." - utdyper overkonstruktør Tellef.

 

Gutta har det utmerket der oppe.


Etter litt forhandlinger og fikk de lov til å sitte der mot at Pappa luftet ut litt av varmen. De kom ned når Colaen var tom.

Fnate shopper julegaver

Det begynner å fylle seg godt opp med julegaver i Casa Fnate. Pappa har stått for handlingen så langt. Fnate har primært kompisene sine og Bestemor som han velger til selv. men han liker å gi bort gaver så han har spart og spart til julegaver.

 

Måten han har skaffet penger på er ved å samle ukepengene sine, samt å slepe med seg det han finner av publikasjoner opp til Bestemor og Fungerende. Fungerende kjøper det meste for ei krone stykket. DN Lørdag går for 2 kroner. Iblant blir Pappa sur. Særlig når Fnate selger ting som Pappa ikke engang har lest. Men stort sett går det bra.

 

Pengene har han fyllt opp i snekkerbuksa si. I det siste har det skranglet når Fnate har beveget seg, så det var på tide å veksle inn i pakker. Fnate fant ikke alle pengene selv, og ba Pappa om hjelp. Pappa løser det ved å riste Fnate opp ned til det slutter å ramle ut penger.

Det ble en fin slump. Hele 8 kroner.
Fnate vil imidlertid ikke bruke alt. Han må ha litt på varastyr. Det gjenstår også å shoppe til gutta og til Bestemor. Etter harde forhandlinger med Pappa skiller Fnate seg av med 6 kroner i bytte med 6 pakker av varierende størrelse. Fnate ender med denne flotte stabelen av pakker.

Nå gjenstår bare å velge hvem som skal til hvem. De skal sendes til både fjern og nær.

 

I tillegg har han og Pappa fikset julegave til Flyprat julebordet.

Den kommer fra selveste Amerika, og mottakeren må nødvendigvis være i størrelse Large.

Åh, fytti katta - det er snart jul

I går kveld oppdaget Fnate at Pappa hadde begynt å handle julegaver. Fnate synes det er storveis, og satte seg rett opp i sammen med dem og koser seg. Ingenting er som å kjenne på pairet og sitte og lure på hva som kan være oppi, og hvem de er til.

 

Mens han sitter og justerer kommer han plutselig over denne røveren... Han blir taus. Det står merkelapp på, og den er til han. - "Mmmmeeee.. meg?" - mumler han først. Før virkeligheten går opp for han: - "Den er til meeeeeeeeg..... PAPPAAAAAAA, den er til meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeg!!!" 

I familien til Fnate (han og Pappa) har man ikke de vanlige reglene. Enkelte pakker får man lov til å kjenne på og riste på før julaften. Det er nemlig det som er koselig.

 

I hele dag har Fnate ristet, klemt, kost med, ristet mer, klemt igjen... Det er en forunderlig pakke. Men den er til han. Bare han.

Det er definitivt en hard pakke, men ikke beinhard.

Den skramler når han rister, men det er en rar skramling. Ikke som metall eller plast eller lego eller noe.

Den lukter for det meste julepapir.

 

For en pakke. For en fyr. For en Fnat. Livet smiler i Casa-Fnate

Codename Discus...

Fnate har flere agenter ute i felten. Alle sammen er hemmelige, så klart. Den mest offentlige er O'Neil, som er offiser i Stargate programmet. Han sender stadig subspace meldinger til Fnate om tilstanden på Atlantis.

 

En annen er Discus. Discus er topphemmelig, og kan derfor gå fritt ute blandt hvermansen. Det gjør han en hel masse av. Et av prosjektene Agent Discus har jobbet med for Fnate er Prosjekt Ur-Fnat. Fnate lettet litt på sløret om Ur-Fnatene tilbake i 2008. http://fnate.blogg.no/1213269747_urfnaten.html 

 

Senere har mystiske ledetråder dukket opp i flere amerikanske byer og på den Svenske landsbygda. http://fnate.blogg.no/1270047690_mysteriet_med_urfnate.html 

 

Det som har vært sikkert lenge er at de, i opprinnelig versjon, fikk en ublid skjebne etter å ha spist opp all brusen de fant i torva. Forøvrig har sporen vært vage. Men nå nylig fikk Fnate en kryptert melding av Agent Discus. Den inneholdt bare et bilde. Ett bilde som fikk Fnate til å sette pusten i halsen:

Pappa måtte pent ta med Fnate og bildet opp til Bestemor så han kunne vise det til Bestemor, Helge og Tellef. De har nå brukt 2 dager på å studere det.

 

For å være helt sikre på at det er ekte har de skjært av bunnen på 1,5 liters PepsiMax flasker og tittet på bildet igjennom disse. Det er et velkjent ninjatriks, sier Fnate. Selv ikke Helge, med sitt falkeblikk klarte å avsløre noe feil.

 

Men hvor er det Discus har tatt dette bildet???? Vil Fnate noensinne få vite?

Ønskelista klar

Julen nærmer seg og Fnate påpeker at det er viktig å gi folk tid til å sette av penger. Han forstår at alle vil gi han gaver og da må de få tid. Med andre ord var det viktig å nå Novemberlønna.

 

Han har jobbet beinhardt for å få den ferdig. Han har bladd i Luksusmagasinet Sky Mall og i diverse andre kataloger han har bestilt. Nå er alt klart:

Her kommer ønskene. De er ikke rangert. - "Man kan ikke rangere sånt" - sier Fnate. Hver gang han ser et ønske, så er det nettopp det han ønsker seg mest i verden. Helt til han oppdager et annet.

1. Cola

2. Lommepenger til Fnatheim tur i Januar

3. Japp

4. Kredittkort

5. Tapperhetsmedalje

6. Gullmynt

7. Turklær

8. Off-Road sykkel

9. Is

10. Telttur med pellefanter

11. Litt fred i verden

12. Litt mer fred i verden

13. Donald Blad

14. Togtur

15. En fungerende Mamma

16. Badebukse til Fnatheim

17. Andre Fnatheim ting

18. Snickers

19. SAS dumbojet til Helge's flyplass

20. Tur et sted

21. Legofly

22. R2D2 Robot

23. Soda Stream brusmaskin

24. Ny koffert

 

- "Så da er det bare å spare" - sier Fnate optimistisk.

hits