Business Karusell i Brussel

Det var et besynderlig dårlig hotellopphold Fnate hadde i Belgia. En skåltom minibar legger liksom en demper på alt.

 

På vei hjem kom det imidlertid en opptur. Nemlig en karusell i avgangshallen. Og ikke bare en vanlig karusell, men en karusell som var helt i Fnates ånd. En Business Classusell, rett og slett.

 

Fnate kjørte rundt og rundt mens Pappa tok bilde. Rundt om stod folk og tittet. Fnate regnet med at de var misunnelige siden han hadde kapret karusellen.

Det var en finfin karusell. Fnate tar den gjerne oftere.

Krise på Atlantico (HLK)

Mange vil sikkert tro at Helge og Tellef har sett for mye på nyhetene, og har jukset til en ulykke på flyplassen for å tiltrekke seg SAS-ruter. Men så er ikke tilfelle. Tro det eller ei, men denne ulykken skjedde dagen før SAS uhellet i København.

 

Speedbird1 var helt på utur og kjørte rett av banen. Det skulle senere vise seg at dette skyldtes av kompasset ble holdt opp ned.

Helge må raskt organisere Canarifanten for å slepe kjærra tilbake.

 

Desverre skulle det vise seg at det har smelt vingen i trappa og har fått problemer med nesehjulet. Den eneste løsningen er å sette det på en henger og slepe bort til BA-hangaren.

- "Utrolig forbaska" - sier Helge. De er nødt til å få det opp å kjøre før juletrafikken.

No comment...

Fnate er inspirert av serien "no comment" som iblandt gikk på Euronews. Visning av hendelser der kommentarer er overflødig.

 

Hva han måtte stå ut med i helgen, på tur med Pappa, behøver ingen kommentar. Skulle man sagt noe ville hjerteløst og uansvarlig kommet høyt på lista. Skamme seg, Pappa.

Walker kjeksene hadde han forøvrig snausa i BA kantina. De var forresten også så gode at han spiste dem opp med det samme.

Men de er ikke så lette å få opp når man har såpass mykt håndlag som Fnate. Grrrrr.....

Mye bedre feriesystem dette, Pappa. Hvorfor gjør vi ikke sånn?

Fnate sitter og ser på TV. På Turistguidene - Thailand.

 

Han er henrykt. Først blir de møtt på flyplassen og får kjøre stilig buss inn til hotellet. Alle får sitte sammen. - "Sånn er det aldri med oss..." - sier Fnate.

Og ikke nok med det. På bussen er det til og med egen guide som forteller alt mulig om hva som skal foregå. - "Det er til og med informasjonsmøte med Sangria og orkester på hotellet..." - Fnate er helt målløsSånn er det ikke engang på Fnatheim. Fnate ble riktignok hentet i båt på flyplassen der, men de andre på flyet var ikke med den båten. Det var også ei dame som fulgte oss, men hun hadde ikke mikrofon.

 

Og velkomstmøte med Sangria og orkester var det aldeles ikke.

 

Fnate mener at sånn tur "bare mååååååå vi på". - "Det derre der, det er luksus-life, det" - sier han. Pappa, den skrotingen sier han skal tenke på det.

FNATES FLYSKOLE: Utvidet avdeling

Det har vært mye informasjon om flybransjen i avisene i det siste. Spesielt om SAS.

 

Siden Fnate innser at ikke alle har den samme dype kunnskapen som han om flybransjen, vil han drive litt opplysningsservice. Han vil også benytte sjansen til å minne om at han kjenner en som driver flyplass, nemlig Helge. Det er to vesentlige ting Fnate vil forklare for de uvitende. Nemlig CASK og RASK.

 

Det er skrevet mye om at SAS har for høy CASK i forhold til Norwegian og om at forholdet mellom CASK og RASK er viktig. Det er her det trengs info for at folk skal forstå.

 

Hva er CASK?

Dette er en forkortelse for Cake per Average Seat Kilometer. Altså, hvor mye kake man får per kilometer flydd i et helt gjennomsnittlig sete. Det er mer CASK i business class og man kan også få kake på kantina før turen.

 

CASK måles i gram. Det står skrevet at SAS sin CASK ligger på omlag 0,7, mens Norwegian sin CASK ligger på under 0,5. Media later som om SAS sin CASK må ned. Det er helt feil. Det er tvert imot svært bra at SAS har høy CASK, ettersom kake er godt. Derimot kommer det et vesentlig punkt inn her, nemlig RASK.Så hva er RASK?

Vel, det er nok en forkortelse. Nemlig Royalists per Average Seat Kilometer. Royalister er folk med blått blod, og hvor mange finnes det så av dem på hvert sete? Det er det som beskrives i RASK.

 

Royalister liker kake veldig godt. Et perleeksempel her er Marie Antionette. Det var kona til Ludvig den 16'ende av Fnatkrike på slutten av 1700-og-dårlig-høst. Det var hun som satte bøndene på plass da de maste og gnålet om mer korn. Dette var jo et urimelig krav, ettersom korn er vondt. Så hun sa det som det var: "Om folk ikke har korn, kan de vel spise kake". Bøndene ble dritsure og resten er historie.

 

Siden har Royalister verden over spist uhorvelige mengder kake.

 

Noen av dere begynner sikkert å gjette sammenhengen? Fnate vil allikevel forklare;

 

Hva er sammenhengen mellom RASK og CASK?

Som en kommenterte på Facebook, da Fnate forklarte CASK; "Men Fnate, med en CASK på 0,73 vil det bygge seg opp 6,5 kilo kake mellom København og Bangkok. Det er mye kake".

 

- "Det er helt sant" - sier Fnate. Og det er her RASK'en kommer inn. Selv ikke en Fnat i godslag klarer 6,5 kg kake mellom København og Bangkok. Muligens også derfor SAS legger ned denne ruta halve året. Men Royalister tar såpass med kake uten å blunke. De spiser, i Marie Antoinette's ånd, utrolige mengder kake.

 

Det er altså derfor forholdet mellom RASK og CASK er så viktig. Høy CASK er bra for alle. Men det er altså viktig at man har en vel så høy RASK, slik at man får tatt unna alle kakene som hoper seg opp. Eller for å si det sånn:

 

"Det er alle SAS passasjerers rett og plikt å spise opp alle kakene man blir servert. Men samtidig skal det finnes et nettverk av Royalister som kan spise opp kakene for dem som ikke innehar de nødvendige evner"

Stor stas da SAS var reddet og Fnate kom med kake

Det var stor stas hos Bestemor da SAS ble reddet idag. Helge, som tross alt driver flyplass, så med stor lettelse på dette. Nå har de ingen SAS ruter til Atlantico (HLK), men siden SAS har varslet 30 nye ruter i 2013 ser han nå muligheter.

 

Fnate skulle komme opp og feire de gode nyhetene. Han hadde med kakene han hadde knabba på BA kantina i London. Nemlig Walker Shortbread kaker. Derfor står det en oppskjørta gjeng og venter.

Nå blir det spennende å se om det kommer noen nye SAS ruter nettopp hit. Først trenger de en ny SAS maskin. -  "De gamle har for høy CRASK" - sier Tellef - "vi trenger ei SAS-kjærre med doble midtganger, fire motorer og ekstra koppholdere" - fortsetter han.

 

Vi får se hva tiden bringer. Foreløpig har de to BA-maskiner; Speedbird1 og Speedbird2, samt en Virgin maskin.

Hjemmekontoret flyttet til London

Etter en lang rundreise i Stockholm, Trondheim, Bergen og Stavanger skulle Fnate og Pappa hjem. Pappa hadde utsatt bestilling av hjemreisen, noe som skulle straffe seg. Det kostet plutselig kjempemye og Pappa rev seg i håret.

 

Men Fnate gjorde det eneste naturlige. Han sjekket på ba.com mens Pappa var på badet. - "Pappaaaaaaa, jeg har finni billett" - Roper en entusiastisk Fnat. "Mmmmmmm..." - svarer Pappa fra promperommet. Det ble veldig stille, og det vet jo Pappa at er et fryktelig dårlig tegn. Han gjør seg fort ferdig og lister seg ut. Der ser han ryggen på laptoppen, en åpen lommebok og hører taster som flyr.

 

Så titter det en Fnat frem og oppdager Pappa. - "Det var sånn da jeg kom!" - Forter Fnate seg å si. Det som var sånn når Fnate kom, var en flybillett hjem til Oslo fra Stavanger... Via London. Pappa bare måper, og Fnate ser veldig forventningsfull ut. Det ble litt tenking og så sa Pappa at det var greit. Han kunne heller ta hjemmekontor på kantina i London.

 

- "Men du må love at det ikke plutselig ikke er sånn når du kommer så veldig ofte" - sier Pappa.

- "JAaaaaAAAAAaaaaaAAAAAaaaaAAAAAaaaaAAAAaaaaAAAAa..." - roper Fnate fornøyd mens han hopper rundt i senga.

 

Dermed kan Fnate sjekke inn hos en litt overrasket jente på flyplassen i Stavanger. - "Skal dere videre fra London til Oslo?" - spør hun forundret. - "Jeg skal drikke Cola" - Svarer Fnate. Nå var det bare å vente på boarding.Så spinner han inn på Superkantina og velter innpå Cola. Han vet akkurat hvor alt er.

Så er det tid for å bikke litt. Fnate har fast plass i Superkantina. Han ligger alltid der og burer litt for å la kakene og Colaen synke.

Nå fløy han og Pappa for en gangs skyld i economiklasse med BA. Det gikk også fint. Fnate hadde sikret seteraden rett bak business class på begge turene, og der er det sånt lite "B-sete" for elefanter. Også fikk Pappa gratis kyllingwraps som var superduper gode.

 

- "også får man gratis brus. Så mye brus man vil. Man kan bare få mer!" - legger Fnate entusiastisk til. Fnate hadde det travelt med å jogge ned midtgangen til galley bak for å nappe damene i skjørtet og be om brus. Så jogget han tilbake til setet med lasten. Det gjentok seg til landing.

Er det der Ole B??????

Fnate henger med hodet. Pappa hadde sagt at de skulle til Bergen og se Ole B. Fnate var svært skuffa. "Det kan da ikke være Ole Brum?" - sier Fnate.

 

Det er det ikke heller, kan Pappa fortelle. Det er nemlig Ole Bull. Fnate ser muggent opp på Pappa. "Han spilte sanger og sånt?" - Pappa forsøker redde situasjonen. Fnate er IKKE imponert.

 

- "Jeg vil ikke møte sånn Ole B........" vræler Fnate. Det er bare å dra videre. Pappa minner han på den voldsomme omveien hjem som Fnate har fått gjennomslag for imorgen. Da blir han blidere.

 

- "Bull???" - mumler Fnate etterhvert. "Han ble neppe en hit i America?". 

 

- "Neppe" - sier Pappa. 
 

 

Klein minibar i Trondheim

Så har Fnate forflyttet seg fra Stockholm til Trondheim. Denne gangen med en direkte SAS rute som ikke hadde vært testet før. Det brydde selvfølgelig Fnate midt i ryggen, men han var fornøyd med å fly SAS. Han var også fornøyd med potetgullet i kantina på Arlanda.

 

Men så kom han til Trondheim. Han sjekket inn på et nytt og fresht Radisson hotell på flyplassen. Alt så bra ut helt til han tittet i minibaren.

Altså, joda... Det var brus og sjokkis der. Men se for en elendig plassutnyttelse. Det er jo plass til så uendelig mye mer.

 

Fnate blir oppgitt. Her trengs det full skjerpings. Terningkast 2.

 

Imorgen skal han til Bergen og Stavanger. Spørsmålet nå er hvordan man skal fly hjem på fredag. I utgangspunktet har Pappa planlagt å booke SAS igjen. 

 

Men så har Fnate sjekket at det går an å fly British Airways fra Stavanger til Oslo også. Riktignok via London. Hm...

På tur til Sverige

Fnate skal ut på tur igjen. Han sier det er for å støtte SAS i kampen mot rødsnutene. Imidlertid gafler han i seg så grenseløst med potetgull i kantina på Gardermoen at Pappa er sterkt i tvil om hvor lønnsomt dette er for SAS. 

 

Resultatet er at Fnate blir skurrete i rompa allerede før avgang. Han er matt i trynet og må stikke hodet ut og trekke pusten før avgang. Litt trang i øya.- "Det er altfor mye fokus på avstand mellom øya" - grynter Fnate.

 

Heldigvis går sånt over og Fnate kan sette seg og nye utsikten fra hotellrommet. Det er gulv-til-tak vinduer, så det er tydelig at de har rettet seg inn mot nettopp små elefanter. Minibaren er også bra. 

Hverken han eller Pappa skjønner hvorfor de ikke har bodd her før. Dette var jo fenomenalt. 

 

- "Her skal vi bo igjen!" . sier Fnate, før han labber for å hente mer brus.¨

 

Men hvor i verden er det Fnatingen er?

Klar for valgvake!!!

Men først en liten oppsummering av Finlandsturen. Gutta kjørte på med SPA hele helgen på Hilton. De lå jo så godt til at det var vrient å ikke kose seg. Den første dagen prøvde de imidlertid å presse bananen. Selv om de nærmest lå oppå minibaren la de ut penger fra firmakassa og ba rengjøringspersonalet om å hoste opp brus og sjokkis. Men til ingen nytte. Fnate måte flau trekke tilbudet etter å ha blitt orientert av rengjøringspersonalet at dette ikke ble omfattet av selskapets reisepolicy.

 

Fnate synes dette var fryktelig flaut og blir aldri tatt opp igjen. Isteden holder Tellef han i bena så han kan heise opp en Cola selv.

Etter at det formelle var over og de skulle hjem bar det, som vanlig, til Moomin butikken. Fnate blåste raskt ukepengene på en kjøleskapmagnet. Tellef prøvde å ringe Matmor. Han ville nemlig handle til familien og lurte på hva familien trengte. Matmor fikk han imidlertid ikke tak i, så da måtte han handle etter beste evne. Det ble to Moomin pepperkakeformer og et Moomin munnspill til Onkel Helge (ikke elgen). Onkel Helges munnspill hadde nemlig gått istykker.

 

Matmor var uendelig stolt da han kom og viste frem hva han hadde tjent inn til familien. Stoltest var han nok imidlertid selv.Men nå er det altså valgvake som gjelder. Fnate har sovet lenge og har rigget seg til. Pappa kjøpte også, som lovet, med seg Coca Cola og Snickers til han. På Amerikansk valgvake blir det liksom feil med Japp.

Han har både Obama trøye som han har fått av Pappa. Romney trøya har han fått av ei Amerikansk dame. Flagget har han hatt i flere år. Han gleder seg voldsomt til det setter igang.

 

- "Hvem heier du på da?" - spurte Bestemor idag.

Fnate skjønte ikke helt spørsmålet. - "vinneren så klart?" - svarte han. Noe annet ville jo vært kjempedumt.

Fra gulltur med NSB og rett på SPA i Finland

Ikke før hadde gutta kommet hjem fra Fredrikstad før de fikk tilbud om å bli med som velferdssjefer til Finland. Gutta sa de måtte tenke på det, men så løp de veivende mot skuffen til Fnate for å hente sekken. Deretter bar det bort til valutaskuffen til jobben der de skuffet Euromynter opp i sekken. Da sekken var full strevet de tilbake til Pappa og sa at de ble med. - "Den er grei" - utbrøt Fnate svett.

 

De fløy SAS/Blue1 bortover til Finland og det var ikke så mye å si om det. Bortsett fra at Muffinsen de solgte ombord hette Muffinsin. Men de brukte ikke noe av kontantene på det. Kontantene spare til Moomin butikken. 

 

Vel fremme på Hilton Helsinki Vantaa lå spaartiklene fremme. Pappa hjalp dem opp til TV'en med spasengene der de la seg til.
Fjenkontrollen kan ligge imellom dem, noe som er meget praktisk. En annen ting Fnate vil trekke frem med dette hotellet, som Fnate jo har bodd på flere ganger, er at alt er veldig sentralt. 

 

Man kan ligge i spasenga og zappe på TV'n. Så... Når man blir sulten, tørst eller bare litt fysen så er minibaren rett under. Og den er som regel helt full. - "Meeeeeget praktisk innretning" - sier Fnate. Tellef kunne ikke vært mer enig.
Fnate heiser opp en Cola og jekker den. Han vinker på Pappa som henter en liten pute han kan lene seg på, før Pappa skjærer avgårde i møter. 

 

- "Fin jobb du har, Fnate" - sier Tellef. - "Joda, men det er jo en del stress" - utdyper Fnate voksent. Tellef skjønner jo det. Alle vet at det blåser på toppene.

Om de klarer å drikke tom minibaren, så er det kantine borti gangen. Tre dager skal de være her. 

hits