SAS generator

Fnate er hjemme igjen.

 

Men med en hel dag hjemme får han virkelig tid til å tenke. Det han tenker på i dag er at det jaggu meg er lenge siden sist han fløy internasjonalt med SAS. Men den neste måneden har han plutselig intet mindre enn 6 flyvninger bestilt med dem. Når Pappa kommer hjem har han bestemt seg for at han må øve.

 

Pappa må spille rollen som Crew.

 

Fnate tasser høytidelig opp på kjøkkenbordet og klæsser rompa bestemt, men vennlig i bordplaten. Da ingenting skjer veiver han iherdig med armene, før Pappa forstår. Han vil så klart bli tilbudt dagens aviser. Pappa tilbyr et utvalg, og Fnate velger New York Times. Han setter seg og leser litt i denne.

Han leser og leser. Det vil si, han strimyser på bildene og ser viktig ut.

 

- "Skal det være noe å drikke på?" - spør Pappa

- "Ikke enda, jeg må sette meg litt grundig inn i setejusteringen først. Har De en katalog over setet?"

- "Jada, det har jeg"

Fnate studerer alle de kjekke funksjonene så grundig som mulig. Det er mye å sette seg inn i på en vaskeekte SAS flight.

- "Nu kan jeg ta noget at drikke" - utbryter Fnate når han er fornøyd.

 

Rask kommer det glass og serviett på bordet

- "Hva skal det være da, ærede sølvmedlem?" - spør Pappa høflig.

- "COLA!!!!"

 

Dette blir raskt servert

Fnate gafler i seg all brusen. Etterpå føler han rett og slett for en liten høneblund. Han strekker seg godt ut, slipper en Cola-rap og dunker seg på brystkassa.

 

Så er det på med øyeskyggen og full strekk.

Jo... Han smaker litt på det. Blir ikke verst å ta en flytur med SAS igjen. Første er om 1,6 uker.

I traktene til Onkel F

Det er med en skeptisk mine Fnate tasser inn i gemakkene til den skumle, men også spennende Onkel F. Det var Onkel F som i sin tid var mistenkt for å piratkopiere Japp i Kina. Fnate reiste da til Kina, men uten å finne bevis.

 

Onkel F gjør også andre grusomme ting, som for eksempel å fly KLM. Masse KLM. 

 

Nå skulle Fnate igjen fly KLM selv, og Pappa hadde slått til på et tilbud ved innsjekk. Så nå satt Fnate i kantina til selveste Onkel F, selv om Fnate ikke har Råkkestjerne-kort hos KLM. 

 

Blant annet sitter han og leser seg opp på nyheter på telefonen sin, og super litt brus.

Men Pappa legger merke til at han svært ofte bare "må vekk et ærend". Imidlertid har Pappa blitt ganske god på å legge sammen 2+2, og Fnate var selvfølgelig og romsterte i kake- og sukkertøyavdelingen.

Det er virkelig en helt utmerket avdeling. Det er ingenting å si på den. La det være klinkende klart. 

 

Det eneste man må passe på er BA spioner i forkledning. De bør ikke se Fnate her. Så Fnate ser på kakene med det ene øyet, mens han bruker det andre til å speide. Han lytter etter folk som sier - "Jolly good, chaps. Smashing good lounge, this". Eller folk som drikker te. Eller folk med sixpence og skinnlapper på albuene. Kommer det slike gjemmer han seg raskt under en kaffekopp. 

 

Det er viktig at det er kaffekopp og ikke tekopp. Slikt må observeres på forhånd. 

 

Folk som holder fest i te-avdelingen skal man uansett holde en fornuftig avstand til. Men mer om det en annen gang. 

Smelly Belly

Fnate spiste aldeles for mange Jelly Belly igår, og idag er han Smelly Belly. Det tyter ut de grusomste promper, og kan kunne rett og slett ikke slippes ut av sekken under flyturen ned til Amsterdam. 

 

Pappa var på sin side så trøtt at han sov, og ved ankomst grep han sekken med Fnaten i og strenet avgårde. Kofferten glemte han ombord i flyet og måtte gå tilbake og hente. Det var imidlertid ikke det eneste som ble glemt. Den nye boka ligger fremdeles i flyet. Fnate er oppgitt.

 

Men sånn er det med Pappa, og når leiebilen hentes er magen litt mer i ordning. Fnate setter seg derfor til rette og er kartleser

Fnate skal først til Waalwijk... Der har de visstnok fått minibar...

Plutselig råkkestjerne, plutselig ikke

Før reiste Fnate og Pappa mye rundt i Fnatinavia, og etter å ha vært på spesialsuppebolletur i fjor fikk Fnate Rockestjernekort hos Radisson. 

 

Men i det siste har han reist mindre der, og mer andre rare plasser. Asia og Fnatmerika og sånt. Alt har liksom blitt anderledes. Fra å ha vært råkkestjerne hos SAS og Radisson har Fnate blitt råkkestjerne hos BA og Fnat Seasons. Det er jo fint. Samma greia, de bare prater et annet språk.

 

Men når Pappa plutselig booker seg og Fnatingen inn på Radisson Gardermoen med poeng, for å kunne stå opp bittelitt senere før flyet imorra, er Fnatingen i hundre. Han er helt klar. Han hopper i lobbyen, griper nøkkelen og springer opp trappene til rommet. Adrenalinet er bare for voldsomt til å ta heis. 

 

Men... Når Pappa kommer inn på rommet sitter Fnate der på et tomt bord og skjønner ingenting. 

- "jammen jammen jammen..." - mumler han. Ikke er det jordbær, ikke er det sjokkis, ikke er det kake og det er ihvertfall ikke popkorn dyppet i honning og sjokkis.

 

- "I går hadde vi jo alle slag og bordet fullt og jeg kunne såve åsså atte åsså da..." - Det er slett ikke det samme å komme til et sted man er vant med å være råkkestjerne uten lenger å være det. Å sitte å se på ting man ikke kan så mye som riste på uten å få regning er liksom ikke det man er vant med. 

Heldigvis sier Pappa at han kan få ta det han vil. Han må bare bestemme seg først. Men det er liksom ikke det samme. 

 

I går kom han hjem til soverommet, og så hadde de fyllt det opp med alle slag. Potetgull og popkorn og skåler og glass. Brev til Fnate, et kort han kunne sende videre. Alle mulige ting. Men nå blir det ikke helt det samme. Fnate surver.

 

Til slutt tar pappa Jelly Belly boksen og deiser i hodet på han og ber han ta seg sammen. Med Jelly i "belly-en" blir humøret straks bedre. Men det er klart anderledes. 

 

Imorra skal han til Nederland med KLM og leiebil. Før var Pappa råkkestjerne der. Pappa tror nedturen nå kan bli omtrent like stor som Fnate sin. 

Et hjemme bortefra hjemme

Dere kan bare gjette... Selv om Fnate har en uke på tur er han endelig en natt hjemme uten å være hjemme. 

 

Hvor ellers har de det digge sengetøyet med små firkanta ruter på, der Fnate kan ligge i åkken vinkel han vil, og bare føle seg bra?

Og som klarer å overraske han med nytt komplismentary godteri hver gang. Hele tiden noe nytt. I dag var det popkorn dyppet i honning og skjokolade...

...som kjenner Fnate godt nok til å vite at om ikke Pappa også får noe nattagodt, så blir det krangel og dårlig stemning... Det kan jo ikke bli noe annet, med tanke på hvor han er:Hvor ellers kan Fnate bare trekke et fremlagt pledd over seg og ligge med hele hodet oppi godteskåla og kose seg, mens Pappa runder av for kvelden?

Er det rart Fnate bare vil bo hos disse folkene?

Elephant & Castle...

Jobben som velferdsoffiser har både oppturer og nedturer. I går var først en solid opptur, ettersom Fnate og Pappa fikk masse tid sammen på kantina i Oslo. Men så kommer, som så ofte, den sure svie. 

 

Fnate skulle overnatte på flyplassen i London, for det var så dyrt inne i byen. Og når Pappa skal drive å spare går det sjelden bra. Ei heller nå... Flyplasshotellet i London er det jaggu ikke lett å være velferdsoffiser. Bare se hva han har å jobbe med. 

Det blir litt som å forsøke å fly til månen med et papirfly, så han jager Pappa ned i lobbyen for å handle mer forsyninger. Det er sannelig et slit slit noen ganger. Det er ikke rare greiene Pappa kommer med heller, men litt er det. 

 

Og bra er det... Det trengs nemlig, når Pappa blir liggende og sende meldinger før han sovner. Da trenger Fnate litt greier for å få tiden til å gå. 

Når Pappa omsider er klar for å sove har Fnate "romstert" bort hele beholdningen og raper fornøyd før han legger seg han også. 

 

Så kommer det oppturer igjen. Det er møter i London, og Fnate tar den beste t-banelinjen i hele verden - den til Elephant & Castle (elefant & slott). Riktignok ikke heeeelt frem, men et godt stykke. Og en dag... En dag... Da skal han helt frem. Møtet går sin gang og Fnate super brus. Etter møtet må han jogge avgårde med Pappa for å rekke skobutikken. - "Kirkesko?????" - utbryter Fnate da han kommer frem. Men Pappa er ubøyelig. Det er sånne sko han vil ha. Bena blir målt, og minst ti ulike bredder, høyder og dybder av sko blir testet. Fargerprøver blir snap'et til Norge og snart tytes det ut med sko. Fnate skjønner ingenting av dette. 

 

Han vil nemlig ikke ha sko. Sko er gugge. 

 

Det han derimot vil er å gå på kantina. Og på kantina skal han. Neste stopp er Edinburgh. Der skal Pappa jobbe litt om kvelden, så han kan ikke ha seg bobler. Men Fnate kan, og går for en Highland Springs 2014, mens Pappa bestiller Superkantinas spesialmat - burger. 

I følge Pappa er ikke burgeren heeeelt den samme etter hestekjøttskandalen, men den er grei. Det er skikkelig rent kjøtt og ikke så usunt som det kan virke. 

 

Fnate gir beng og trekker på skuldrene. Han skal bort og raide boksene med sjokoladekjeks. 

 

Neste stopp - Edinburgh

Sommerfnater i magan...

Imorra skal Fnate ut på tur igjen. Ikke noe veldig langtur, men han gleder seg allikevel. Og når en liten fyr gleder seg så får han sommerfugler i magen.

 

Da er det fint å ha fått film av Agent Discus. Den heter British Airways, a very British airline. Fnate har sett den flere enn 5 ganger, og han oppdager stadig nye detaljer. Kort sagt er det en ekstremt interessant film.

Dette er en av svært få ting Pappa kan sette på som holder Fnate 100% oppdatt og dedikert i en hel time. Han er klistret til skjermen og sier ikke et ord mens det foregår.

Han håper virkelig at han får fatt i en oppfølger en dag.

 

Men for nå duger denne, og det er en fin avveksling fra å sitte og vri seg i stolen mens sommerfuglene herjer i magen.

Hjemmehelg...

Da har Fnate vært hjemme nesten en uke... Han kom hjem fra Junaiten på mandag kveld og hadde en fenomenal tur.

 

BA byttet til en ny flytype mellom London og Oslo. Disse flyene brukes normalt bare til Midtøsten, og har en helt spesiell funksjon som er ideell for elefanter og elger. Altså, gutta foretrekker normalt skuff. De har også testet skap, boks og smalt B-sete. Men på dette flyet hadde de rett og slett en egen kabin. Den var litt mindre enn hva Fnate hadde hos Emirates (noe som gikk helt over styr), men allikevel svært komfortabel. Fnate og Helge finner seg meget godt til rette.

Ved landing gjør de det raskt klart at de aldri skal fly på noen som helst annen måte. Pappa bare nikker. Han har hørt dette før, og regner med at Fnate raskt glemmer.

 

Nå er det lørdag, og Fnate venter på lørdagsgodt. Han har lyst på mange forskjellige ting, men klarer ikke bestemme seg. Han vil ha Topp-Ris, han vil ha Japp, han vil ha Cola, han vil ha trekubber (sånne puncheboller med marcipan utenpå og brune ting inni), han vil ha Gullbrød... Men han må velge en ting. I henhold til Pappas regime er det godteri maks en gang i uken, og det er bare en ting.

 

Frustrerende, ja. Men Fnate merker hvordan han gleder seg så mye mer til hver gang.

 

For å få tiden til å gå jobber han med dekorasjon av Pappas koffert. Dette skulle ha vært gjort for lenge siden, men han har slitt sånn med å få tak i klistremerker fra Skjåk camping, og Larkollen Camping. Så til slutt shoppet han litt i Wyoming. Ikke perfekt, men helt klart en begynnelse.

Utifra forutsetningene er han godt fornøyd med resultatet. Han skal fortsette senere.

 

Det fineste med kofferten til han og Pappa er at den bare har to hjul. Dermed kan Fnate trygt sitte ved siden av den uten å måtte være redd for at den brått skal rulle over han.

 

Men nå... Ut og shoppe lørdagsgodt.

Takk til NFL og tom minibar

Humøret til Helge steg etterhvert. Ikke til de helt store høyder, men omtrent til samme nivå som Fnate. Etter å ha tatt Fnates hint passe også Pappa på å ikke lagre boblende nedfallsfrukt eller druesmudi altfor lett tilgjengelig. 

 

Etter et par nokså enkle justeringer sluttet også Helge å få disse mystiske opp- og nedturene. Det er pussig hvordan ting henger sammen. 

 

Dette betyr at harmonien igjen råder mellom gutta, og humøret har faktisk begynt å stige igjen etter at de gjenoppdaget Amerikans Fotball. 

Det hjalp ytterligere når Helge fikk svinge innom lobbyen og kjøpe seg en pratisk liten NFL bag.

Noen som aner hvilket NFL team han holder med?

Det er ikke like stas i Denver

Normalt er gutta med Pappa på jobb i Denver FØR de drar til Yellowstone. Da har de det å se frem til. Denne gangen var det motsatt. 

 

Da er det forferdelig kjedelig å sitte og kuke og sture på hotellrommet mens Pappa jobber. Ikke akkurat er det Fnat Seasons de er på heller, men et utslitt Marriott hotell. 

 

Spesielt Helge har gått helt i dørken og nekter å forlate senga. 


Fnate visker imidlertid til Pappa at Helge muligens var oppe en tur i natt, og at Helge muligens listet seg bort til kjøleskapet. Pappa bør muligens vurdere å sjekke vinflaska i kjøleskapet også.

 

Pappa og Fnate konkluderer at det nok ikke utelukkende er brakkesyke som er årsaken til Helges fullstendige nedsmelting. Hvitvinen i flaska er nå helt blank og lukter mistenkelig av kloret vann. 

 

Fnate påpeker for Pappa at det trengs solid lederskap for å holde orden i rekkene blant vikinger når det ikke er mye som foregår. Pappa angrer med det samme på at han fortalte Fnate og Helge at vi er "Odins Ulver - ute på tokt". 

 

På søndag bærer det hjemover. 

Fnat på fottur

Dag tre i Wyoming skulle by på fottur. Bjørnespray ble kjøpt inn, sekken ble fyllt og det var klart til å gå da Helge satte seg på bakbena. Om en prost skulle prioriteres foran han selv i forsetet kunne det være. 

 

Han var ikke til å rikke. Da ville han heller sitte foran peisen og se Amerikansk Fotball på TV. Til slutt ristet bare Pappa på hodet, stakk til han litt potetgull og lot han sitte.

Fnate hang derimot med. Han fant seg en utmerket utkikkspost i sekken, der han fikk med seg alt. Det betød også at alle fikk med seg han, noe han visste ville irritere prosten. Det var det minste han kunne gjøre for Helge.

Fnate trodde imidlertid det skulle bli som en liten tur til butikken. Lite visste han at Pappa hadde planlagt en tur på mange timer. 

 

Altså, det var jo mye fint å se. Som for eksempel et fjell

Han fikk til og med se et vaskeekte rådyr. Han huker seg ned bak en kvist og passer nøye på å ikke prompe. Her må det holdes heeeeelt stille. Et magisk øyeblikk for en Fnat.

Men det kunne ikke stikkes under en stol at det ble en drøy tur. Det var nærmest umulige hindre som måtte passeres.Fnate var sliten og lei. Subbet og survet. 

 

Men vel fremme ve Bearpaw lake, etter å ha fått litt brus og litt snop så var det ikke så værst å sitte på fanget og skryte av alle bedriftene sine. 

- "Sååå du hvordan jeg sklei elegant under den stokken, Pappa?"

 

Fnate er i ekstase. Han har ikke fått med seg at det må gåes tilbake også. 

Alle prompers mor

Det er første hele dagen på utforskning i Yellowstone, og gutta er veldig klare. Det blir imidlertid litt oppstandelse da prosten får passasjersetet foran. Det har alltid vært gutta sitt. De kan ikke forstå hvorfor de skal sitte bak. Pappa maser om at de er yngst men, spesielt Helge, klarer ikke se logikken i dette. Han er SUR.

Men det løsner litt etter hvert. Når man passerer Moose og når den ene etter den andre av gutta sine kjente steder kommer, så kommer også humøret. De elsker disse fjellene. Pastoren forsøker spørre Pappa hva som er så spesielt her, og gutta gliser når de hører at han ikke kan svare. Det er ikke så lett. Det er bare sånn at "her er man hjemme". Litt sånn Setesdal-Pluss!

 

Gutta ser utover kongeriket

Før det er tid for lunch

Prosten var skeptisk, og gutta hoppet mer rundt i bilen enn vanlig bare for å irritere. 

 

Men målet for turen var Yellowstone sin prompegenerator. Fnate kan komme hit og lade seg opp med illeluktende promper. Det lukter ille her, og Fnate trenger bare finne den rette kilden, så er han klar. 

Du kan si hva du vil, men Fnate er til lading. Ferdig snakka.

Complimentary hos Fnat Seasons

Helge begynner virkelig å vokne til liv før siste flytur til Jackson. Han er oppe og gnir seg i øya, og myser ut stort sett hele tiden. Han kjenner det krible i alle kroppens nerver nå. Han skal på tokt... han skal til... Moose!

 

Desverre ble det lenge å vente, for flyet virka ikke så det måtte ventes på nytt fly. Men til slutt kom de frem. 

 

Pappa... vel, pappa tullet til som vanlig. Gutta løp bort til hun Russiske jenta i Avis bilutleie desken for å hente bilen. Fnate ville ha en med minst 3 koppholdere. Imidlertid stod det en nokså betutta gjeng der når Pappa omsider kom bort.

 

- "De finner ingen bestilling, Pappa..."

- "Tullball" - sier Pappa og rekker henne bestillingen. Hun leser nøye og bekrefter så til Pappa at det er booket en bil... I Jackson, Mississippi. Det er ikke første gang dette skjer. I fjor vår booket Pappa bil til feil sydenøy. Heldigvis lot det seg løse, mot et ikke ubetydelig mellomlegg. 

 

Snart var de fremme, og nå har Fnate blitt så stamgjest på Fnat Seasons at han fikk Hollywood treatment her også. På rommet stod det alle slag. Jordbær i sjokolade, kåbbåisnacks og både rød og hvit nedfallsfrukt.I tillegg var det et stort og langt brev som de ikke orket lese, men de fikk med seg det viktigste:

 

1) Det var complimentary OG

2) Det måtte spises opp i dag, ellers forsvant det.

 

Det var bare en ting å gjøre - invitere onkel prost til fest på verandaen. Men først skulle Pappa slite han ut litt med å dra han ut på skogstur. Det vil si, Pappa fant en benk, mens onkel prost løp rundt med kamera. Men etterpå ble det fest og jordbærene og druesmudien forsvant som dugg for solen.

Den lange veien til Yellowstone

Det er en lang tur til Yellowstone, og denne gangen skulle de reise sammen med både Pappa og Onkel Prost. Helge, som både hadde gruet seg til economyklasse, OG var nærvøs for å reise sammen med en Prost røyk på en smell tidlig. 

 

Han skalv i beina og var ustø allerede på Gardermoen. Det bar opp i loungen, der Pappa ikke hadde lagt merke til at det nå fantes boblende nedfallsfrukt. Det hadde imidlertid Helge, og han bestemte seg for å smyge seg bort og ta en liten klunk for å komme til mots. En klunk ble til to... tre... 4... og snart fant Pappa Helge hengende over stolryggen. Han måtte ganske enkelt parkeres i bagen. Men motet, understreket han, det var nå tilbake på topp. 

 

Fnate derimot visste å kose seg. Han er ikke kompis med Prosten. Prosten mener nemlig at Fnate ikke har sjel, og han hører ikke hva Fnate sier. Dermed må Pappa viderefortelle alt Fnate har på hjertet, og det er svært irriterende. Men Fnate vil ikke la det ødelegge en fin flytur.

Han får plenty av brus... Han får sove i en nesten ny tøffel nede i skuffen sin...

Og ikke minst får han tatt "Selfie"

Alt til Onkel Prost's store fortvilelse. Han mener at Fnate er en bamse, og at det er pinlig når han er ute i det fri. Fnate er derfor mest mulig ute av skuffen... Om ikke annet, så bare for å bekrefte at han har like stor rett til å være der som Prosten selv.

 

Pappa har på sin side fått med en liste med ting han skal krangle med prosten om. Da prosten mente man ikke skulle kunne ha vareprøver før ekteskap satte Pappas stilguide foten ned. Tross alt! - sa hun. Fnate aner ikke hva det snakkes om, men tenker det er lurest å støtte Pappa.

 

Morgenen etter er det siste flytur opp til Yellowstone. Helge har så smått begynt å komme til seg selv igjen og stikker det trøtte trynet sitt opp av bagen. 

Bare en halvannen times flytur til nå... Så er de fremme i Moose.

Kan passasjer Helge...

I morra reiser gutta på den årlige turen til Yellowstone. Det er jo selvfølgelig Helge sin måte å rømme fra elgjakta på.

 

Unikt av året er at de skal ha med onkelen sin. Onkel Prest!

 

Siden han er en prest og en plage hadde han liten forståelse for Fnate sine høylytte krav om sete med skuff. Faktisk er han så salig at han ikke hører hva Fnate sier. Det finnes noen slike mennesker. Ikke mange, men noen. Han er en av dem.

 

- "Han hører bare englene synge og sånt" - forklarer Pappa overbærende

- "Jeg vil ha skuff, pappa. Skuff!!!!" - Fnate gir seg ende over, men må pent finne seg i at det bookes billetter bak i balja. Det er ikke måte på hvilke prøvelser han må igjennom denne høsten. Det er som elefanten i ørkenen. 40 dager på snø og vann. Men innerst inne vet han at British Airways aldri vil finne på å sende en Fnat rundt uten skuff.

 

Mulig Pappa og onkel må sitte igjen bak der, men han tror at han selv vil komme foran gardina. Så han har egentlig vært rolig som skjæra på tunet.

 

Helge derimot... Ikke fullt så rolig. Han har sittet og spilt inn falske meldinger "fra kabinpersonalet" på kassetter. Så skal han løpe inn i Club Kitchen og si at han ble ropt opp. Om de ikke tror han skal han spille av kassetten og si - "jeg hørte denne. Her er beviset" - og rekke dem høretelefonene til Walkman'en. En skuddsikker plan.

video:20140930 17

Denne sier:

"Dette er kabinservice ansvarlig. Kan passasjer Helge Helgesen vennligst gjøre seg til kjenne i Club Kitchen for umiddelbar sjokoladepåfyll!"

Med beviset på kassett kan dette umulig feile, tenker han. Reise i økonomiklasse er straks mer fristende.

Men Fnate vet bedre. Han har allerede sett på appen sin. Det står ikke økonomiklasse lenger. Det står "skuff"... Er det rart han er lojal?

 

 

hits