Kakene er trygge

Fungerende hverken mistet håret eller begynte å prate i gåter etter å ha spist de Russiske kakene. Etter en lang stund kan dermed Tellef erklære kakene for trygge.

 

Det vil si, han rakk - "kakene er tr..." - før Helge spratt frem med et tigerbrøl mot kakeboksen. Som i slow motion i et Amerikansk sportsdrama, kunne de se Helge seile grasiøst bortover i luften etter tigerspranget. Han har høyre arm strukket ut, og den treffer perfekt ned i åpningen på boksen. Kaka er ute i løpet av brøkdelen av et sekund.

 

- "Han skyter... OG scorer! Rakt upp i nättaket!" - jubler Helge med kakesmuler rundt det hele

 

Kort etter kommer de andre. Med den nyheten i havn blir Fnate ilsken og Pappa bare må sykle han opp til Bestemor.


Der spises det kake med begge hender. Pappa spør om han skal hjem idag. Det skal han bestemt ikke.

 

 

Vi erklærer herved kakeboksen for åpnet

Gutta satt ikke lenge og dvelet ved kakeboksen. Straks etter at Fnate hadde reist stimlet de rundt boksen og begynte strevet med å åpne den. De fikk det til slutt til ved at Isbjørnar holdt boksen og Helge dro i lokket.

 

Straks den er åpen er det Helge som er førstemann med hånda nedi kakefatet. God stemning

- "STOOOOOOOOOOOOOOOP" - roper plutselig Tellef. Akkurat da Helge hadde munnen på fullt gap og skulle stappe inn kaka.

 

- "Ååååh, hva er det nå da" - spør Helge mens han fortvilt titter på kaka han har drømt om i dagevis. Tellef forklarer at siden kaka er Russisk er det vanskelig å vite om KGB har noen lure-remedier oppi. Kanskje radiosendere eller tankestyrende pulver. Helge stirrer mutt på kaka, før han legger den tilbake i boksen. Tellef har et poeng, og de må finne ut av dette. De tenker.

 

- "Fungerendeeeeee, vil du ha kake?" - høres ganske snart etterpå. Fungerende er overrasket over å bli invitert på kake med slik smørblid entusiasme, men slår til.Så sitter de der da... Følger med på Fungerende mens han tygger og smaker. Helge slever fra begge munnvikene - "hvor lenge må vi vente???" - hvisker han utålmodig, og får et dult med albuen av Yuki - "hold tåta og smil din dimling".

 

Alle 4 sitter dermed der, med hver sine Colgate smil og ser Fungerende spise kake, for å kunne bekrefte at den er KGB-fri.

Det blir mye møter...

- "Nå må du stå opp Fnate!" - sier Pappa

- "NÆÆÆÆÆÆÆIIIII" - roper Fnate surt fra under vinterdyna si. Morgenstund er ikke noe for Fnate, med mindre det er helg. Da er han alltid oppe tidlig og plystrer rundt i kåken. På hverdager - not so much.

 

- "Men Fnate, Pappa har hjemmekontor og da må du også stå opp" - Sier Pappa. Han har litt ertende spydighet i stemmen. Selv med dyna godt trukket over hodet merker Fnate det.


- "Åååååååååh, jammen jeg vil ikke stå popp" - Prøver Fnate seg.

- "Men du pleier jo gjøre det hver dag ellers, når du har hjemmekontor og Pappa bortekontor. Du sier jo du står opp rett etter Pappa drar?" - Erter Pappa. Fnate grynter og tasser ut av senga og bort til kontorpulten, der Pappa skjenker oppi et glass Bris.

 

- "Grompf" - sier han bare og titter olmt opp på Pappa og slafser i seg litt bris. Så synker han gradvis ned og forsøker en siste lille strekk midt på kontorpulten.


- "Det blir travle dager til vanlig, tenker jeg, så du er bare liten slakk idag?" - sier Pappa. Fnate nikker.

- "Hva er det som drar mest?" - følger Pappa opp.

 

- "Blir mye møter" - mumler Fnate før han tar en liten 5-minutter midt på pulten.

 

Endelig hjemme... men...

Fnate traller omsider rundt i hjemkåken sin. Koser med Staut, sjekker ut skuffen sin, kjøleskapet alt sammen. Selv om det er kos hos Bestemor er det fint å være hjemme. Helge hadde nemlig vært med Pappa på kontoret i dag før han ble med til sitt hjem hos Bestemor. Det var stor oppstandelse over den store posen Helge hadde med. Den var nemlig full av en diger kakeboks.


Fnate slites mellom kakeboksen og Pappa. Til slutt faller valget på Pappa, og han blir med hjem.

 

Det er i og for seg bra, for posen til Helge rommer mer. Helge fikk en bonusavslutning idag. Han fikk være med i møte med den Norske oversjefadoren i Singapore Airlines. Der fikk Helge masse brosjyrer og ting, som han skal se på sammen med Tellef.

 

Fnate irriterer seg grusomt over Singapore Airlines på grunn av Singapore Gørls'en. De tar all oppmerksomheten som Pappa skulle brukt på han. Så det er nok best at Helge og Tellef vurderer katalogene i smug.

 

Slutten på en heftig reisemåned...

Helge sitter og slurper i seg en brus på flyplassen i Stavanger. Han og Fnat-Pappa passet på å sjekke ut fra flyplasshotellet kl 11:59, så de skulle være godt innenfor fristen. Pappa fikk påpakk av resepsjonen da han og Helge hadde sovet over frokosten. De hadde tross alt 21 ulike oster som nå stod uprøvd. Pappa lovet å ta grep neste gang. Nå er det bare å vente på halv-tre flyet hjem til Oslo. Helge har sete 27C - et taktisk valg i fht servering von hinten. Helge satt for seg selv. Det har vært en begivenhetsrik oktober. Helge har ikke en gang behøv reflektere over jakta. Og alle stedene han har vært denne måneden.

 

Denver, Jackson Hole, London, Moskva, Helsinki, Stavanger... Og så har han vært på bonuspoenghovedkvarteret i Colorado Springs... Gåtta baan...

 

- "Det blir vel deilig å komme hjem og skulle være hjemme litt nå?" - spør Pappa.

 

Helge klarer ikke helt svare. Selvfølgelig blir det deilig å sitte i sofan hos Bestemor, sove så lenge man vil, krangle med Tellef, erte Fungerende, snakke med gutta... Men det er nok litt vemodig også. Han har jo praktisk talt vært en verdensborger den siste måned. Han har vært på "de syv hav" og sett både ett og annet.

 

Helge har ganske enkelt klump i halsen. Pappa spør om han trenger en ekstra brus for å skylle den vekk, og det gjør han. 

 

Lønn skal brukes, ikke spares

Helge så aldri for seg å komme hjem med masse kroner i lomma etter Moskva jobben. Tvert om planla han å bruke alt sammen på noe fornuftig til hjemmet. Det klarte han også til de grader. Han sjoppet opp alle husholdningspengene i Moskva, og hjemme på Lillestrøm poserer han stolt med posen. Han gleder seg veldig til å vise Matmor.

Heldigvis vanker det en ørliten ekstrajobb i Stavanger denne helgen også, så det er ikke umulig at han kommer hjem med en liten slant i lomma også. Han er allerede installert på Rica flyplasshotellet og har begynt å likvidere minibaren.

- "starter alltid med svartbrusen!" - sier Helge fornøyd og begynner å laste ut første porsjon.

Sawaadikaaa....

- "Sawaadikaaaaaa, sawaadikaa, sawaadikaaaaaaaaaa...." - sa det sårt - igjen og igjen - når Pappa kom tilbake på hotellrommet etter møtene i Moskva. Pappa skjønte ikke mye, før han omsider tittet ned. 

 

Der stod Thuang og forsøkte fortvilt å si "hallo" på morsmålet sitt. Han hadde sneket seg med, ettersom han vagt husket hvor fint det var med minibar. Nå var han skremt nord og ned av alt det nye og Russiske. Helge var ikke til mye hjelp - Helge er mange ting, men han er ikke akkurat en omsorgselg.

Så denne blindpassasjeren må Pappa ta seg av. - "Sawaadikaa!" - sier Pappa mens han klemmer håndflatene mot hverandre og bukker. Da blir Thuang mye lettere til sinns og sviever avgårde for å vise det fanstiske kammeret han har funnet. Kjølekammeret, med masse brus. 

 

Det er åpenbart at Fnate må involveres mer i oppdragelsen av Thuang, så han blir mer trygg på seg selv, og ikke sniker seg med. Ihvertfall ikke til Russland. 

Skogenskonglojievskij - Eksperten

- "Rapport!" - sier Pappa da han vaser inn på rommet sent på kvelden. 

- "Helgskij rapporterer: Minibar var 100% likvid før påfyll, vaskedame skreket til og promperommet lukter død ku. Alt er utført til promp og prikke." - Rapporterer Helge selvsikkert fra rommet. 

 

Han har så kontroll og har vært så proaktiv på arbeidsoppgavene sina at han er helt avslappa. Han trenger ikke snu seg og stå giv akt en gang. Han kan faktisk svare med øynene lukket og ryggen til, og er ikke flau for å gjøre Pappa oppmerksom på det. Nå på kvelden bruker han bare resten av tiden til å lese seg opp på dagens nyheter. 

 

- "Noe annet nytt?" - spør Pappa da.

- "Были и называется она продается кола в супермаркете." - Svarer Helge. Pappa hever øynebrynene i forbauselse.

- "спасибо!" - svarer han bare. Imorgen er det ny dag. Men så langt er Skogenskonglojievskif helt klart "på ballen". 

Over-SASador-mesteren ordner opp for Helge

Helge hadde jo tatt det som en mann altså. Når han signerte opp for Moskva tur hadde han trodd det skulle bli som sist, da han reiste i British Airways First Class og bare veltet seg i nedfallsfrukt. SAS Economy var litt anderledes. Det var det, men han sa ingenting. Det behøvde han heller ikke, skulle det vise seg.

 

Først var det mellomlanding i Stockholm, der Helge ordnet seg med litt potetgull og briefet med den nye notisblokka si.

Deretter bar det nokså raskt ombord, og der startet Hollywood treatment'en. 

 

- "Är det du som heter Helge?" - spør crewet i det Helge romsterer seg på plass og borrer seg så godt som mulig ned i stolen. Helge bare nikker. - "Vi skal hilsa från över-SASadoren" - fortsetter hun da. Så blunker hun lurt og stikker til Helge en flaske nedfallsfrukt. Den han liker best - den som bobler.

Det stoppet imidlertid ikke der. Hun fyllte på med nedfallsfrukt og andre godsaker til Helge lå som et slakt i stolen. - "Jag er säker på att du orkar en til?" - sier hun bare. Og Helge orker. 

 

Nå ligger Helge på senga i Moskva og bare gurgler. Det var tidenes flytur for hans det. Snakker om Hollywood treatment. 

MOCKBA - Neste stopp

Da er det tid for den årlige turen til Moskva. Det er IKKE noe for Fnate. Til en Moskva tur trengs det en spesialist for å sørge for velferd, og spesialisten er Helge. Han har gjort dette før og er helt sikker i gamet. Det betyr at Fnate midlertidig flytter opp til Bestemor.

 

Det er lenge siden Fnate ikke har vært hjemme hos Pappa, så Pappa bekymrer seg litt for å sende han avgårde sånn. Det hadde han ikke behøvd. Fnate oppdager raskt at det har kommet en ny vinkemann fra M&M og skjærer avgårde. Han har ikke engang tid til å vinke, men veiver "Hadde" med hånda.


Helge - han har forberedet seg nøye. Akkurat som forrige gang. En av de viktigste tingene er å fore innsiden av capsen med aluminiumsfolie, for at ikke KGB skal kunne scanne hodet hans. Pappa tenker i sitt stille sinn at KGB nok ville hatt sin fulle hyre med å tolke alt som skramlet rundt inni den knollen. Men Helge er skråsikker på at det er dette som må til.

Han er så oppesen over dette oppdraget at han prompte inviterer til Moskva foredrag for Thuang og Staut, straks han kommer ned til Pappa. Han har slept frem en graf som han peker på mens han veiver med hendene og forteller... Moskva jakka er på.- "MOCKBA - PRIVJET - SPACIBA - DOSVEDANJA!!!" - Sier Helge med innlevelse og autoritet. Han har sett på sine forbilder i USA og mener det er viktig å ta "positiv kontroll over situasjonen". En setning han har fra Gorg Busk.

- "HELGESKOVIC SKOGENSKONGLOJEVKSIJ" - Fortsetter han. - "Nastrovje!"

 

Staut er målløs over å ha en sånn fagmann på besøk. Thuang ymter frempå med en liten "sawaadiikaa", men det er helt feil forum. Helge på sin side er spent på om han får sånn SuperDuper flytur hjem på fredag. Pappa sier at han nok ikke får den samme som sist, da han fløy første klasse med BA, men at det skal bli bra. Det lover han.

Terror ombord

Etter å, til personalets fortvilelse (de er jo ikke vant til Fnate), ha romstert rundt i alle skuffer og skap på KLM kantina i Amsterdam bar det ombord. Pappa hadde smilt unnskyldende til personalet og bedt dem ta en telefon til BA, der det sitter noen med større kompetanse på håndtering av Fnat. Fnate var virkelig i godlune. Dispensercola er tross alt den beste, ettersom man kan legge seg på rygg under den og justere spaken med bena.

 

Så kom han ombord. Han hadde hele rad 1. Maten kom. Det var noe sjøgrevling, men det brøy han seg ikke så mye om. Så var det hele 2 desserter - trodde Fnate OG Pappa.

Fnate kaster seg over den lyse først. Den var kjempegod, med sånne smule-ting i bunnen. Ha slipper en lystig rap før han hiver seg over den andre. - "Hva er det?" - spør Pappa, mens Fnate romsterer med lokket. - "sjokoladesmuler med krem og jordbær!" - smiler Fnate i det han får av lokket og heller innpå.

 

Så blir det helt stille. Boksen faller ned på bordet. Fnates øyne utvider seg i panikk. Han svelger med en forferdelig grimase før han setter i et vræææææææææææææææl. mens flyvertinna henter Cola å skylle med leser Pappa menykortet. Det så jo virkelig ut som det Fnate sa. Men i menykortet står det:

 

Rødbetsalat med rugbrødsmuler og dillkrem.

 

Pappa forsøker en liten smak, med samme reaksjon som Fnate. Horrible greier. Pappa bare håper at ikke Fnate får varige men av det hele. Og morgenen etter virker han fin igjen. Han skal opp til Bestemor nå. Bestemor har nemlig fått nok et olderbarn i dag, og da er det "viktig å vise ansikt, så man ikke blir glemt" - sier Fnate

Kongratulerer du har blitt oppgradert

Fnate var usedvanlig betutta etter at det gikk opp for han at han hadde misforstått søppelbrosjyren. Mat ble ikke plutselig miljøfarlig, og det var dermed unødvendig å kaste all maten i huset i full fart. Selv om Pappa forsøkte fortelle at han ikke var sint, ettersom Fnate hadde trodd han var flink, gikk det hardt inn på Fnate. 

 

Og noen ganger går Fnate over stokk og stein for å gjøre ting bra igjen. 

 

- "Vi har blitt spoppgradulert!" - jubler plutselig Fnate kvelden før avreise hjem til Oslo. - "Hm?" - kvekker Pappa til - "Hva mener du?"

- "Vi har blitt spoppgradert med KLM hjem fra Fnatserdam" - Sier Fnate og hopper ved siden av dataen.

Pappa blir veldig glad, ihvertfall på utsiden, og Fnate kjenner lettelsen senke seg og skuldrene. Han er virkelig tilgitt, tenker han. Han har gjort det godt igjen. Det er en god følelse det. 

 

Etter han har lagt seg spør Pappa om han tilfeldigvis hadde sett lommeboka til Pappa tidligere på dagen. - "Ja, den ligger til venstre nederst i høyre lomma på kofferten"

 

Med det får Fnate en kokos i knollen før han sovner. Det var nok ikke tilfeldig at Fnate visste nøyaktig hvor kortet til Pappa var. Men hva gjør vel det. Det er lenge til regningen kommer, og nå sitter Fnate på kantina. 

Miløfyrtårnet Fnate

- "Trallarallarallaraaaaa trallbombibombobomm..." - Fnate nynner liflig på kjøkkenet når Pappa kommer hjem fra kontoret. Det er en nokså uvanlig lyd, ettersom Fnate som regel pleier å ligge og dra seg i skuffen på det tidspunktet. Det pleier å bli stille når Pappa kommer inn. Så ligger Fnate der i skuffen og strilytter mens Pappa åpner kjøleskapet og setter inn dagens handel.

 

Fnate har blitt ekspert i å høre hva Pappa setter inn. Legges det inn en sjokolade er Fnate ute av skuffen som et olja lyn. Han har til og med lært seg å høre forskjell på ulike typer sjokolade. Troika har litt aluminiumsaktig knitring og et lett dunk. Japp er mer papiraktig i knitringen og har en dump klang mot hylla.

 

Men nå kom det altså nynning fra kjøleskapet når Pappa kom hjem, og Pappa fatter mistanke om at noe ikke er som det pleier. Da han runder hjørnet er Fnate i full gang med å tømme kjøleskapet.


Han snur seg stolt mot Pappa, som bare står og måper. - "Men i himmelska fridens namn..." - er alt Pappa får ut. Fnate forstår med en gang at Pappa er umåtelig fornøyd, så han setter opp sitt bredeste glis.

- "Da er det nesten klart til du kom hjem Pappa. Har bare litt pappabrus igjen." - Sier Fnate. Stolt som en hane.

- "... men..." - begynner Pappa.

- "Det stemmer Pappa. Jeg har pælma alt sammen for deg. Er ikke et salatblad igjen."

- "All yoghurten, smøret, pålegget... alt?" - spør Pappa

Fnate bare simulerer en trommesolo - "ba-dam-diiissshhh. Jepsi pepsi. Rubb og rake. Jeg er miljøfyrtårn".Pappa vet ikke helt hva han skal si, så Fnate løper og henter ROAF brosjyren han har hentet i posten. - "Se, her står det at det kommer nye grønne poser som man må kaste maten i nå og at man må det for atte mat er livsfarlig for miljøet. Miljøet Pappa. Det er dødsviktig. Etc etc også da!" - forteller Fnate - "Så da pælma jeg alt sammen nå, før det blir farlig for miljøet". Fnate er blid som ei lerke.

 

- "Mangler bare pappabrusen nå. Om du hjelper til er vi ferdige før barne-TV"

 

 

 

Gutta møter Superstjerne!

Som de VIP'ene de er ble avslutningen av turen plutselig utrolig mye bedre enn antatt. Fnate lå og snorket og ante fred og ingen fare, da det tikket inn en melding. 

 

"VIP invitasjon til House of Miles (poenghuset). Gjelder Fnate, Tellef og Helge"

 

Gutta måpet. House of Miles er hjem til en superkjendis i reisemiljøet. Sjefen for de største bladene og nettsidene om flyturer som finnes. - "De nettsidene er så store..." - begynner Tellef - "at de må publiseres i 1026*769 pixler". Alle måper av dette. Tellef har kontroll på alt.

 

Det var ikke så langt unna og gutta rakk det før BA flyet skulle hjem på Mandagen. Det var ikke en sjanse i havet at Pappa kunne snike seg unna den. Gutta skulle dit, åkke som. Pappa prøvde å åpne munnen, men før han fikk sagt noe avbrøt Fnate han. - "AH... De har ordna henting med bil også, Pappa. Og vi blir levert til British Airways på flyplassen etterpå" - sier Fnate. Dermed er det avgjort. 

 

Mandag morgen kom og gutta ble hentet. Ikke bare det, men de ble hentet på hotellet i drømmekjærra til Tellef. En bil Pappa ikke har klart å fikse som leiebil før - nemlig en Ford F-150. - "Det er ikke en ting som ikke er perfekt med denne kjærra" - utbryter Tellef før han hopper opp på dashbordet. Det er en solid kjøretur, men siden de har bråkebøtta fra Chicago til å underholde flyr (www.trommelyd.no) tiden unna. Etter hvert kommer de frem. De begynner å forstå omfanget allerede når de nærmer seg og titter på skiltene. Spenningen er til å ta og føle på, og Fnate får sin sedvanlige luftige mage. - "Heldigvis kan man åpne vinduene på Ford F150" - sier Tellef. Ingenting kan ødelegge stemningen nå. Ikke lenge etter ankommer de House of Miles, der mange arbeidere sitter med huet trødd inn i dataskjermer for å finne ut av hvordan folk og fnater skal kunne få det absolutt beste ut av skuffen eller stolen sin. Eller kanskje hvilket hotell som er det beste i verden? - "De har ansatt en som heter Freddie til å finne ut av det" - sier Tellef stolt. Han har alltid full kontroll på situasjonen. 

 

Fnate og Helge bare myser rundt om. Det er mye å titte på. 

Det er litt ventetid, og gutta blir vist rett inn i et kjøkken som er stupfullt av Cola før det bærer inn i konferanserommet der de blir spurt ut om hva de mener er viktigst på tur. De har plenty av ideer. Det meste handler om mengden brus tilgjengelig og fordelen av å ha 20 centimeter brede B-seter for elefanter og elger. 

 

Så kommer omsider sjefen sjøl for å hilse på Fnate. Alle gutta var invitert, men det var Fnate han ville hilse på. Fnate har ett av sine stoltere øyeblikk når han stilles opp for posering med selveste Randy Petersen. Mannen med de svarteste kortene av alle. De er så svarte at lyset ikke slipper ut, og ingen kan så mye om hvor man får mest brus og den fineste skuffen enn Randy. Dessuten digger både han og Fnate Jackson Hole.Etter litt småprat og ferdigslurping av brusen må imidlertid gutta til flyplassen. De skal reise hjem med British Airways og det er en svært opprømt gjeng som sitter i bilen. 

 

Men VIP-dagen slutter ikke der. På Admiral Klubben på flyplassen i Denver sitter Helge og mumler og ser i kartet. Nedfallsfrukten (den gode, som Helge vil ha) koster 12 dollar glasset. Han grunner og titter på det som er igjen av reisebudsjettet. Vil det holde? Han tviler. Reisekassa har blitt et sørgelig skue. Mens han sitter der kommer damene imdlertid og rufser han i håret. - "Ikke noe å tenke på, siden du reiser med British Airways er alt gratis". 

 

Ikke værst å være gutta i dag. 

Melding fra Agent Discus

Da Pappa kom inn etter 9 timer DJ-ing og påfølgende middag med journalister satt alle gutta rundt dataen. 

 

- "Jeg trodde dere streika?" - Sa Pappa forundret. De svarer ikke engang. De har nemlig fått ny melding fra Agent Discus - han som fant Ur-Elefnaten - om at han har oppdaget et gigantisk sjokoladedeponi. Bildebevis har de også fått.

Visstnok er det under en bro i en blåbuk-destinasjon nær deg. Gutta slikker seg om munnen der de sitter og ni-stirrer på all dokumentasjonen de har fått. Alle unntatt Fnate, som er så oppslukt at han glemmer å slikke seg om munnen, så det bare drypper små dråper av sikkel ned på tafsaturet. Her behøver de ikke være veldig nærvøse for sjokoladekrise. 

Fnate vil lære seg hva Pappa gjør

Mens Tellef og Helge nekter å komme ut av bag'en etter at de forlot Wyoming, Har Fnate et noe mer pragmatisk forhold til det hele. Han er deppa, men innser at sånn må det være. Dessuten har har assistenten til Pappa handla inn uhørte mengder brus. Så hvor galt kan det være?

 

Og så har han begynt å følge med på hva Pappa gjør når han jobber. Han studerer ivrig forberedelsene.

Han begynner nemlig å få en følelse av at han kan gjøre Pappas jobb. Han har begynt å se mønsteret i hva Pappa gjør nemlig. 

1) Pappa sier en hel masse vås

2) Så spiller han en låt

3) Så sier han enda mere vås

4) Så smiler han til tar mange i hånda og sier ytterligere vås

5) Så tar en pause og drikker brus.

 

- "Dette kan jeg klare" - tenker Fnate for seg selv - "Da kan jeg kjøpe så mye brus jeg order med pengene jeg tjener". 

Humøret kommer tilbake

De var en slukøra gjeng som kom tilbake til hotellet. Pappa erta dem også litt over at de var så redde for indianerne og at de rømte straks de så tipiene i Dubois. Det gjør jo ikke humøret bedre. Etter å ha vært ute og spist middag skjønner Pappa at han må gjøre noe, og han har et ess i ermet. Noe gutta ikke hadde oppdaget. 

 

- "Har dere sjekka sanden i det fatet jordbærene kom på igår?" - spør han nonchalant. Det har ikke gutta. Men de tasser motvillig ut av bag'en og sjekker. Da går det opp for dem. Det er sjokolade. Renspikka sjokolade. ALT ER SJOKOLADE.

 

- "Fnat Seasons skuffer aldri!" - utbryter Fnate. Humøret er på topp igjen. De setter seg foran peisen og med humøret kommer også diskusjonene. 

Når gutta kommer i godlune foran peisen i Wyoming eller på verandaen på Fnatheim løser de verdensproblemer. Spesielt om de har sjokolade til å smøre pratetøyet med.

 

- "De indianerne må bare sendes tilbake dit de kom fra. Vi kan ikke ha det sånn" - sier Helge. Tellef stemmer i - "USA har hatt et innvandringsproblem i flere hundre år. Det er håpløst". - "raaaaaap" - er det Fnate har å komme med. Han har akkurat hatt litt brus også. - "De må hjelpes der de kommer fra" - istemmer Helge.

 

- "Også budsjettkrisa. Skandale" - sier Tellef. I strålende humør nå. Glad for å kunne diskutere litt tunge politiske tema. - "Geronimo!!!" - sier Helge og klasker neven i krakken. - "En ting er at de stenger ned nasjonalparker, mattilsynet, metrologene, pentagon og at dollaren synker, børsene synker, ny finanskrise kan utløses, rentene stiger og folk ikke får lønn... Men vet du hva?" - Tellef er i fyr og flamme nå. 

 

- "Ikke schnakk om. Jeg har da aldri visst hva" - sier Helge bestemt.

 

Fnate sier ikke stort. Han bare titter fra den ene til den andre, med munnen full av sjokkis og sjokoladebrune munnviker. - "De stengte et monument for Andre Verdenskrig. I Normandie" - Sier Tellef med forferdelse i stemmen. - "Uforskammet!" - roper Helge så sjokoladesmulene spruter. 

 

Fnate ser bare på mens diskusjonen går videre med stadig større styrke. Det er kos foran peisen nå. - "Jeg har t-skjorte med Obama på" - prøver han seg på et tidspunkt. Fnate vil også si noe lurt. De to andre bare stirrer mutt på han. Fnate har munnen full av sjokkis. - "Han vil at folk skal bli friske og sånn. Selv om de ikke er rike... liksom?" - Fnate skjønner midtveis i setningen at det ikke blir godt mottatt. - "Han stengte et momument, Fnate" - Tellef rister oppgitt på hodet, og Fnate beslutter å heller fokusere på sjokoladespisingen og overlater politikken til glupingene. 

 

- "Benghazi!" - Sier Helge og veiver hendene over hodet. Vips så tar diskusjonen nok en intrikat vending. 

 

Men Fnate koser seg han også. Det er stas å kunne sitte å høre to slike intellektuelle kapasiteter løse verdensproblemer.

Shoshone...

Gutta hadde bestemt seg for denne langturen med bil. Tellef mente at byen Dubois skulle ha en helt spesielt utmerket Cola. Den tynne lufta og det tørre klimaet der oppe skulle gjøre den helt spesiell. 

 

Utfordringen var Indianere. For å komme dit måtte de kjøre i et par timer, og de skulle godt over 3000 meter over havet. Men det var ikke det værste. Det værste var at de måtte gjennom et fjellpass i Shoshone skogen. Alle som har fulgt med i Sølvpilen vet at Shoshone er indinaere, og ikke noe å spøke med. Bare ordet indianere får det til å gå kaldt nedover ryggen på dem. De vil slett ikke ende opp i suppegryta til disse gærningene.

 

- "Kunne de ikke heller holdt seg i India, istedenfor å komme drassende hit til Amerika" - blåser Fnate irritert ut. Det er irriterende å skulle måtte ta slike hensyn. Men avgårde skal de. Tellef har regnet seg frem til at om vi holder en viss hastighet så vil ikke hestene til indianerne kunne ta oss igjen. 

 

På veien treffer de en hel gjeng med bison. Helge bråsveiver ned ruta og roper ut om de har sett noe til indianerne. Bisonene bryr seg ikke i det hele tatt. Til slutt får han tørt svar fra en av dem at de ikke har lov til å svare på grunn av at Nasjonalparkene er stengt. 

Med andre ord er det bare å kjøre videre. Vel oppe i høyden kommer snøen. Helge bare mååååå ut og kjenne på den. Det er et spent øyeblikk og både Fnate og Tellef holder vakt. Motoren på bilen holdes igang i tilfelle indianerne kommer.

De nærmer seg mer og mer et typisk indianerlandskap. De blir mer og mer nervøse. Vil dette gå bra?

 

Men så... I det de skal kjøre inn i Dubois oppdager de at det er et bakhold. De har blitt lurt rett inn i en indianerlandsby.

 - "Snu snu snu!" - roper Tellef febrilsk og vil hoppe inn i bilen igjen. Det er bare sekunder om å gjøre, mener han. Glem brusen, nå er det liv og helse som gjelder.

 

Pappa er oppgitt, og etter noe forhandling får han lov å gå inn og kjøpe en kaffe mens gutta gjemmer seg i hanskerommet. Da han kommer ut i bilen igjen sitter det en gjeng og skjelver i hanskerommet. Det er så vidt de tør skule ut. Pappa prøver å forklare at hun i kaffesjappa på ingen måte lignet på Månestråle, men til ingen nytte. 

 

Gutta vil tilbake til tryggheten på rommet. De føler de har stirret døden i hvitøyet nå. 

Jammen jeg har ikke fått....

Prøver Helge seg til Pappa. Han er imidlertid en ekstremt dårlig løgner der han sitter med flekkete smekke foran peisen.

Årsaken til oppstyret er at Fnat Seasons har vært oppe til gutta med sjokolade trekte jordbær på staur, og i klagende stund var det bare 2 stk. 

Pappa tilbyr seg å ringe ned i resepsjonen og spør hvorfor de bare sendte opp to jordbær. 

- "Det er ikke såååå nøye" - mumler Helge.

 

Det ble imidlertid en festaften foran peisen og diskusjonene gikk høylytt. Pappa vil flytte hit og Fnate er i og for seg enig. Men betingelsen er at Bestemor og Fungerende flytter inn i nabohuset. Helges betingelse er at det skal være elgreservat der og Tellef vil ha bil med 3 koppholdere.

Utflukt

Gutta var redd det ikke ble rare utfluktene med tanke på at alle nasjonalparkene var stengt. Antageligvis ville det bare bli å kjøre ned til Jackson og se i butikker. Gutta var forberedt på det. Men da ventet på at valet-fyren på hotellet skulle hente bilen spurte Pappa hva han sjefsparkeringsfyren mente. Pappa mente at han allerede hadde kjørt hver eneste grusvei i mils omkrets. 

 

Overparkeringsfyren myste på Pappa. Så rettet han på kåbbåihatten  og smilte lurt. Han hentet et kart og pekte. - "Har du vær her?"

- "Wilderness står det der... Nei der har vi sannelig ikke vært." - må Pappa innrømme. - "Dra dit" - sa han så, og vips så kom bilen. Det var en fin bil. Tellef kommer nok tilbake med en utdypende test av den, men den var altså sølvgrå og hette Ford. Brillefin bil.

På vei mot Wildernessen passerte de et siste "tettsted" som het Kelly. Der hadde de en butikk. Utenfor butikken stod det greit forklart at når det var bison i oppkjørselen burde man holde seg i bilen eller i butikken. Utvalget i butikken var relativt enkelt, og var også skiltet. - "Alt man trenger" - sier Pappa. Øl, ved og postkasse.Så kom de inn i Wildernessen. Det var så fint der. Det var så innmari fint at alle fire i bilen bare gliste fra øre til øre. 

 

- "Jeg vil gifte meg og flytte hit" - Sier Pappa. Han mener det også. Fnate protesterer ikke. Det var faktisk så flott som de aldri har sett før. De flotteste stedene glemte de helt å ta bilder. Som på red rocks'en og lake'en og Creek'en og sånt. Det aller flotteste var en liten dal med masse hester. Pappa spurte om gutta ville ut og hilse på hesten. Det var betydelig skepsis og bare Fnate turte. Det var veldig fine hester. 

Siste stoppested denne gangen var oppå creek'en. Det var høyt oppe og ingen trær. Alt i alt kjørte de i circa 5 timer.

Til slutt bar det hjemover igjen. Det siste bildet var ikke Tellef med på ettersom han ville bruke tiden til å jobbe med bilomtalen sin. Men bak gutta ser dere Grand Teaton fjellene.

Rask oppsummert ga dagen:

- En gammel elg, som Helge så vidt fikk slått av en prat med.

- Masse småflokker med rådyr.

- En flokk bison

- Masse hester

- En hel del brus.

Yiiiihhaaaaaa

Helge voknet kl 04:03. - "Vi må dra!" - utbasunerte han og kl 04.04 stod han i døråpningen til rommet med jakka på. 

 

Helge gleder seg nok helt fryktelig til å komme tilbake til Moose og Teton og alle stedene i dalen. Pappa må virkelig sette seg ned med han og forklare at flyet ikke går før kl 11:15. Motvillig tasser han tilbake til senga, men får ikke sove. Når det omsider er tid for å gå på shuttlebussen til flyplassen i Denver er han helt fullstendig i hundre. Han henger mellom setene og roper - "fortere, fortere..." - til den stakkars tilårskomne sjåføren.Omsider kom alle seg på flyplassen og flyet nordover til Jackson Hole. Ved landing er Helge smørblidheten selv. Det er ikke ofte man ser Helges hvite tanngard, men når han setter seg inn i SUV'en og ser utover er det smil fra øre til øre. Han klarer ikke slutte å flire. Han er omtrent som Fnate da han fikk egen suite og minibar hos Emirates Airlines. - "Åka på snälla. Vi må komme oss igjennom Jackson før rushen" - han jager på. Rushtrafikken i Jackson kan jo være opptil 5 biler lang, og han kan skimte en bil der fremme allerede. Det første som må gjøres når de har kommet seg igjennom Jackson er å bunkre. Bunkringen skjer helst på Aspens Market. Der har de alle slag, for liten og for stor. Gutta bunkrer ulik brus og potetgull. Pappa bunkrer ost og rødvin. Og så er det jo den stekte sandwich'en da: brød, pastrami, Thousand Island og surkål. Helsekost!

- "The boys are back in town, boys are back in town..." - synges av full hals. Helge spiller luftgitar og stemningen er generelt skyhøy.

 

Den eneste lille streken i regningen kom da de sjekket inn på Fnat Seasons hotellet. De ble avspist med et ganske stusselig rom uten veranda. Det var ikke katastrofe, men Pappa så med det samme at gutta gikk litt mutte rundt og var i villrede. Det var ikke 100% som det pleier. - "Slapp av" - sa Pappa til slutt - "Jeg fikser dette. Vi kan ikke ha det sånn". Så gikk han ut og snakket med resepsjonen. - "Vi er helt fullbooket, desverre" - sa de. - "Det er mye mulig, men Fnaten min og gutta vil ha peis og veranda. Og det har de fortjent. Nemligbasta" - sa Pappa da. Minutter senere kom han opp med nøkkel til et nytt rom. Et sånt med peis og veranda. Da er alt som det skal være, og det er bare å fylle opp minibaren med all brusen... Makan.

Alt er plutselig i orden igjen. Det er til og med så varmt at de kan sitte ute med potetgullet sitt. 

Livet smiler til små fyrer!!!!

Såååå nære så nære

Helge som hadde planlagt tidenes flytur over til Denver hadde ikke helt tatt høyde for nedfallsfruktens effekt. Han fikk "rusk i geviret" lenge før avgang og var ikke å se under hele overfarten. Tellef hadde også overdrevet inntaket av kake. 

 

Fnate derimot. Han var i sitt ess. Han får tid til alt han skal. Først skal det, for første gang siden Juli, drikkes Cola. Pappa har holdt på med disse slankegreiene sine så Fnate har vært helt uthungra på sånt. Men på Club Kitchen har de og han forsyner seg til han henger med hodet over kanten av skuffen.

Deretter er det opp og kjøre setet opp og ned. Det er deilig å være tilbake i British Airways. Greit med skapet hos Cathay altså, men ingen ting slår skuff, Club Kitchen og dette betjeningspanelet.

 

Han kjører setet opp og ned en times tid. Det er herlig tidsfordriv. Til slutt må det soves. Fnate har alltid med en tøffel til å sove i. Normalt sitter han oppe i toppen av jumbojet'en og plasserer tøffelen i vinduskarmen. Nå flyr han en annen type fly og da er det skuffen som teller. 

Vel fremme lander de såpass sent at det ikke går å komme seg opp til Yellowstone samme dag. Pappa har fiksa en natt på Marriott hotell ved flyplassen i Denver. Det er en trist forsamling som omsider kræsjer i senga.

Helge er fremdeles helt kjørt i knollen, og Fnate spiste så mye scones med syltetøy og clotted cream før landing at han bare kan ligge helt stille på ryggen med ben og armer strukket ut.

 

Etter en natts søvn bærer det opp til Fnat Seasons Jackson Hole!

Helge ruler kantina

Turen er igang! Gutta har kommet seg til London og Superkantina. Fnate og Tellef løper som galninger mellom brusskap og kakebokser for å maksimere opplevelsen. Pappa har ingen anelse om hvor de er, men erfaringsmessig kommer personalet slepende på dem om det går over styr. De pleier også å bli trøtte og mette før flyet går, og da kommer de tilbake.

 

Helge hadde derimot sovet ut o bagen på starten av turen. Han visste nøyaktig hva han ville ha i Superkantina. Han ville ha boblende nedfallsfrukt. 

Han børner rett inn i Goldbar og forsyner seg. Alle får litt ekstra spillerom denne reisen, ettersom Yellowstone ratt er stengt. 

 

Helge foretrekker alltid Tettáááááánsjeeeeeer. Akkurat som jenta på Fnatheim. Snart bærer det videre til Denver. 

Turen har begynt...

Helge ligger bare og vralter seg i baggen mens Tellef og Fnate er klare for tur.

Neste stopp kantine og skuff på British Airways.

Meget alvorlig brev fra Bestemor

Gutta var egentlig klare for tur da Pappa kom inn fra jobben med et brev. Det var til gutta. Det var fra Bestemor. De ble svært opprømt og samlet seg i sofaen. Brevet var sånn sett til alle, unntatt Thuang.


De blir nødt til å rope på han når de ser innholdet i brevet. Helge tar seg, som vanlig, av konvolutten. Brevet var alvorlig. Bestemor hadde sett på bloggen hvordan Thuang hadde filleristet Tellef og sa at det var helt uhørt. Tellef er tross alt patriarken i gjengen og fortjener på ingen måte å bli behandlet sånn. Dette er en alvorlig sak.Thuang prøver febrilsk å forklare at elefanter ser på knuffing som kosing og at han ikke hadde peiling på at det ble tatt opp sånn. Imidlertid har den andre nykomlingen i gjengen, Staut tatt på seg ansvaret for å gjøre Thuang oppmerksom på Norske tradisjoner.


Dermed kan gutta trygt krabbe tilbake i bagen.

 

- "Je skær ha nedfallsfrukt i morra!" - proklamerer Helge. - "Slek mæ båbler". Han er usedvanlig oppesen etter finanssuksessen igår. Han har jo også blitt litt mer tøff i trynet etter møtet med Bull Moose.

 

Og så skal man ikke glemme at Helge skal til reservatet. Dette er hans tur. Han skal til Moose, WY!

 

  

2 dager til Jackson Hole

Gutta har fordøy det faktum at til og med Obama ikke klarer å stoppe teselskapet i Washington innen gutta skal på tur til Jackson Hole. Det betyr mest sannsynlig at det ikke blir noen tur inn i Yellowstone. Men de har snakket med hotellet, som prompte kom med en masse forslag til hva de kan gjøre. Pappa har også sagt at den lokale delikatessebutikken åpen og at de skal få raide den skikkelig allerede på vei til hotellet.

 

Hotellet har også minnet gutta på at de må fylle ut raideren sin. De gjør dette online. Praktisk. De er helt klare på at det mååååå stå sjokoladedekte jordbær på den.


Men Helge?

 

Helge er EKSTREMT avslappet. Han ligger bare blodfornøyd i sofaen, med hodet på boblejakka, mens de andre gutta pakker.Til slutt blir de nokså irriterte og Fnate tar tak i beinet hans og sleper han nedover. Det får være måte på.Helge slipper ut noen gutturale grynt før han helt kommer til seg selv. Da slapper han av igjen. Med et bredt glis peker han bare mot jakka og går og legger seg igjen. Gutta skjønner først ingenting. Men så begynner de å utforske jakka...

 

- "Åj" - er det eneste Fnate får ut av gapet.

 

Helges jakke er lastet med penger. Det er grenseløse mengder penger. Mer enn de noensinne har hatt i lommepenger før. Noensinne.

- "Helge din forvokste skromlegnork!!!!" - utbryter Tellef og løper over til Helge og gir han en skikkelig bamseklem. Fnate blir bare sittende og bla i alle pengene.

- "Hvordan har du fiksa dette?" - spør Tellef

 

En rødmende og glad Helge kan bare si som sant er, nemlig at han har spart. Og at Bestemor ga han et dugelig tilskudd så han ikke skulle stå der som en tomsing - slik han gjorde da de dro til Fnatheim ifjor. Den gangen hadde han bare pakket en tannpirker og en skrue.

 

Saft suse. Det skal soves to dager og så bærer det av gårde i BA til USA, med nedfallsfrukt, Club Kitchen, Cola og alt hva det medfører.

#Fnatoverflaten

Bak overflaten sitter egentlig bare gutta og sløver og ser på TV i dag. Ingen smidige selvportretter av Tellef. Ingen "friskus-Helge" som tar oppvasken og ingen ivrig Fnat på treningsbenken. Thuang er skral i tromma av uvant kosthold og Staut har vælva en blomst.

 

Sånn er det #bakfasaden i Casa Fnate. Strengt tatt er det jo som regel sånn foran fasaden egentlig.


Greia er at det er to ting som skjer idag:

 

1) De venter i ekstrem spenning på hva Mamma synes om gaven. Fnate har, i flg Pappas beregninger, spurt 1147 ganger om han har hørt noe fra Mamma.

2) USA har stengt Nasjonalparkene, og gutta skal til Yellowstone på lørdag.

 

De har sendt mail til Fnat Seasons i Jackson Hole om hva de skal finne på der da.

 

@Fnatoverfnaten

hits