Bursdagsgave til Mamma

Mamma er Mamma. Sånn er det med den saken, og Mamma har straks bursdag. Fnate har stålsatt seg på at han skal sende presang.

 

Han har også visst en god stund hva hun skal få, og det er noe av det beste Fnate kan tenke seg som er i pakka. - "Kun det beste er bra nok for Mamma" - sier han i det han står opp tidlig for å pakke inn. Pakka må nemlig sendes idag for å komme frem i tide.


Pappa er enig i at det er en ytterst flott pakke han har ordna og at den vil kle Mammas smukke former på en ypperlig måte.

 

Helge er ansvarlig for tapingen, ettersom han har det beste håndlaget og som kjent er litt av en perfeksjonist.

- "Viktig med dobbel runde så den ikke går opp selv om postbilen blir overfallt" - sier han. Til slutt er det tid for bånd. Tellef på hjelpe med å holde knuten mens Fnate trekker i trådene. Det blir litt vræling når Tellef setter fast snabelen i knuten, men det løser seg nokså fort.Til slutt er pakka klar. Fnate klapper av forventning til hvor ekstremt glad Mamma kommer til å bli. Pakken er perfekt til Sesongen og han har hatt den med seg helt i fra Asia.

Fytti katta. - "Det er nesten morsommere å gi bort enn å få" - sier Fnate.

- "IKKE SCHNAKK OM. Er du blitt sprø?" - jodler Helge.


Om man aldri legger seg er det umulig å bevise at lørdagen er over...

... var guttas teori.

 

De hadde denne digre boksen med sjokkis, og trengte mye mer tid enn noen skarve time på å tømme den. Det var da det slo Fnate at han aldri har oppleved at en dag har sluttet og en ny begynt, uten at han har sovet. Ergo er det overveiende sannsynlig at om de klarer å holde seg oppe, så vil lørdagen aldri slutte.

 

Tellef prøvde å tenke igjennom denne teorien, men Helge synes forslaget var et av de beste som noensinne var lansert.

- "Man skal aldri etterprøve en teori som passer bra" - sier Helge, før han river opp lokket. - "Geronimoooooo" - roper han og gafler i seg. Tellef skal til å protestere, men må bare hive seg over fatet. Gutta sitter fortsatt med tallerkenøyne og ser TV og spiser sjokolade da Pappa tasser i seng. Morgenen etter er de ikke fullt så våkne.Bare Staut tasser rundt og slikker opp sjokoladesmuler hist og pist.

 

Shoppus maximus

Etter en kort og varm natt på hotellet var både Fnate og Pappa klare for å ut. AC anlegget fungerte ikke og bare pumpet ut glovarm luft. Det var ekstremt varmt og morgenen etter hadde nok Pappa trodd at de ville stryke vannet fra minibaren fra regningen, men det foreslo de ikke. Men det var uansett ikke dette som var i fokus. Fokus var turens, i følge Fnate, egentlige formål - kjøpe lørdagsgodt. Fnate hoppet rett opp i jakkelomma og var klar.


Derfra guidet han Pappa. Han visste akkurat hvor han skulle. Ut døra og til venstre. Så til venstre ned en trapp og såååå. Han hopper ut av jakka og sprinter bortover mens han vinker på dem i butikken.

De har grenseløst mye sjokolade der. Butikken full. Fnate vet imidlertid at det er dem bak disken som er de beste. Det er bare at det er så innmari mange av dem. Han må rett og slett slenge av seg sekken og studere. Han studerer nøye og ekstremt lenge. Her skal ingenting overlates til tilfeldighetene. Fnate går nesten inn i transe og lar seg ikke affisere av køen han skaper.


Til slutt får han bestemt seg og roper på mannen bak disken.

- "Monsjør. Parlevo sjokkis! Silvople sekken full." - han slår om seg med plattfransk og organiserer alt. Han tømmer sekken for penger på disken og forklarer at han skal ha sjokkis for alt. Han vil ha det i en eske og ingen plass i esken kan være tom, ettersom han har en elg hjemme som vil bli fryktelig mistenksom.

Som sagt så gjort. Fnate kan trygt reise hjem og det sitter en forventninsfull gjeng i sofaen. Helge er den eneste som ikke sier noen ting.

Helge er skråsikker på at Fnate har snikspist av fatet.


Men Fnate er usedvanlig selvsikker og lener seg bare tilbake og lar Helge pakke ut.

 

Til slutt sitter alle der. Helt stille og i andakt over alt sammen. Helge kontrollteller 10 ganger men kan bare konkludere med at det ikke mangler så mye som en smule.Nå er det bare en ting som gjelder. Lørdagskos med sjokkis og film!

For en tuuuur...

Pappa skulle som sagt spise en ku på vei til Brussel, hvilket betød en betydelig omvei for Fnate - der han var på lørdagsgodisjakt. Første strekket var med SAS til Stockholm. Pappa hadde booka sånn PLUSS-billett, hvilket betød at Fnate kunne raide tralla som han ville. Det kosta visst bare 20 kroner med enn bak gardina også så da var det enkelt valg. Fnate fyller lommene fra tralla og setter seg så og titter ut vinduet mens han tømmer en brus. Fnate trivdes fint i PLUSS han. Pappa hadde for få måneder sagt at han aldri, aldri, aldri skulle kjøpe en billett i PLUSS. Det skulle ikke bli siste prinsippet han brøt på denne turen. 

 

Men så har Pappa sagt mye rart opp igjennom. Han skal aldri ditt og aldri datt. Alle disse svært dype og kompliserte tankene surrer rundt i knollen til Fnate der han sitter og koser seg med brusen sin.

Vel fremme i Stockholm skulle Fnate sjekke inn på flyplasshotellet mens Pappa reiser inn til byen og spiste Grand-Ku. Da Pappa kom tilbake hadde han også spist hest, men det er en annen historie. Det som teller er den Hollywood-treatment'en Fnate fikk da han sjekket inn på Fnatisson Blu på Fnatlanda. Noen har nemlig stukket til Fnate et svart VIP-kort, så når han tasset inn og sa han het Fnate ble det oppstyr. 

 

- "Han er her, han er her" - sa dama bak disken og så begynte de andre å ringe rundt. Fnate var ekstremt opprømt. Man kan si mye om Fnatingen, men Hollywood treatment liker han. Forrige opphold fikk han sjokolade på rommet. Han slikkert seg om munnen og jogger ned gangen med nøkkelen veivende over hodet. To damer står fortsatt og vasker døren på rommet da han kommer joggende. De hilser han velkommen inn. Han sprinter bort til desken og finner... frukt. FRUKT???? Hva skal Fnate med frukt????

Fnater trenger mye rart når de er ute på tur, men svært sjelden trenger de frukt. Her har Fnatisson mye å lære om "know your customer". 

 

Dagen etter bar det videre på ferden. Denne gangen bak gardina. Langt bak gardina. Så langt bak at Fnate var redd for gjengslagsmål og diverse. Han trives slett ikke der, og kom ikke ut av bagen. - "Det er sikkert bare masse frukt der." - grynter han til Pappa. Heldigvis var det mellomlanding i Købenfnat der de har kantine.

Han klaget sin nød til kantinedamene, som ga Pappa strenge blikk (mente ihvertfall Fnate). Men han fikk seg nå uansett brus. På kantina har de også sånt fint brusskap som Fnate kan sitte og vokte. Han blir veldig territorial av sånne og kan bli forferdelig sint om noen andre nærmer seg. 

 

Etter litt bar det videre på den siste flyturen ned til Brussel. Også den milevis bak gardina. Han er nesten fremme. Bare en liten togtur igjen...... så kan han sjekke inn på hotellet. Her har han ikke noe VIP kort, men de var allikevel kult og ga Fnate en brusbong mens Pappa sjekket inn. Det er andre boller enn appelsiner og druer.

Det er en nokså fornøyd Fnat som sitter på Le Meridien og venter på Colaen sin. Nå skal det bare soves, og så skal Fnate ut og handle.

 

Om han fant sjokoladebutikken? YESSIR. Følg med imorra.

Sjokkisjakta 2013...

Fnatingen er endelig på vei til Belgia for å kjøpe lørdagssjokkis.

- "Nåde den dimlingen om han smaker før han kommer hjem" - mumlet Helge bak et sammenbitt smil da de vinket farvel.

 

Fnate hørte det ikke sånn i farta. Nå er det SAS til Brussel via Stockholm og Køben. Pappa skal nemlig spise en liten ku i Stockholm på veien.

Etter mye om og men...

Gutta blir ikke enige. Tellef sverger til Stein-Fnat-Papir. Helge vil heller ha håndbak. Fnate vræler og Thuang blir helt hysterisk når folk krangler og lar det gå ut over Tellef.

 

Til slutt ser de ingen annen løsning enn å ringe Bestemor. Heldigvis har Pappa fått sånn Skype, så han kan ringe til Bestemor selv om hun er helt nede i Syden.


På forhånd hadde BSSW og FedEx mannen allerede argumentert for at det burde være en elefant som reiser. Så kom Mammaen til Sparkende Foting på banen og trakk frem at det burde være en som klarer å gjennomskue Pappas slue pek som reiser - slik at de ikke kommer hjem med en gulrot.

 

Bestemor var klar i sin tale. - "Det må bli Fnate. Det er tross alt han som er sjefen i huset til Pappa". Mens Tellef resignerer i aksept slenger Helge lua i bordet og sturer. Men Bestemor muntrer han opp raskt. Om 1 god uke er det hans tur igjen. Da skal de alle sammen til Moose i Wyoming, og gjett hvem som er sjef der.

 

Det avgjør saken. Fnate reiser, og de samler seg rundt valutaboksen for å samle lommepenger.


Med såpass mye kompetanse på bordet går det raskt og Fnate har en god stabel med klingende mynt å stappe i sekken.Og ikke nok med det. Da kom også Pappa bort med en pakke fra Pappaen til Sparkende Foting. Bare siden det ikke skal flyes BA, og Fnate kan risikere å savne det noe helt grusomt. FedEx mannen låner nemlig stolen til Fnate (på BA) og det er tungt å tenke på.

 

I morra efta begynner turen, og den går via Stockholm.

Hvem skal kjøpe lørdagsgodtet denne uka?

Gutta er vel hjemme og Tellef og Helge skal heller ikke opp til Bestemor. Grunnen er at Bestemor er i Syden, og ikke kommer hjem før gutta selv skal til Yellowstone. Det er under to uker til, og normalt hadde alle tre stått opp ned og ristet av forventning.

 

Men Charterturen stjal litt oppmerksomhet, og nå har Pappa plutselig dratt et annet ess opp av ermet.

 

- "En av dere kan få reise til Belgia og kjøpe lørdagsgodt på torsdag. Dere kan selv bestemme hvem" - sa Pappa nonchalant på vei ut døra i dag tidlig. Gutta ble sittende som spørsmålstegn i sofaen.


De får knapt summet seg, men snart går diskusjonen høyt. Tellef slår opp på interwebben og slår fast at Belgia er kjent for sin sjokolade. Det debatteres derfor heftig om hvem som skal bli med å shoppe.

Tellef foreslår at de skal ta Stein-Fnat-Papir om det igjen, men Helge gjennomskuer dem med det samme. Han har ryki på den smellen før. Thuang blir veldig oppskjørta og tar Tellef et riktig rufsetak, før de andre får forklart at det ikke var onskapsfullt ment.

Men spørsmålet gjenstår fremdeles. Hvem skal de sende ut på tur til Brussel?

Luftens helter!

Etter at Hawaii-mannen hadde blåst opp svømmevesten kunne gutta ta av. Helge får med det samme et glass av herligste nedfallsfrukt i hånda. Denne var laget av druer som hadde fallt nære stammen og derfor var de spesielt fruktige og gode. Han er i et ekstatisk humør allerede før flyet når marsjhøyde, og slipper en brakende rap for å vise at han liker frukten.


Når de kom opp fikk Pappa laksen sin. Det er et stamrituale med Pappa og Fnatnessclass hos SAS, at det alltid serveres laks. - "Den lastade vi specielt til din Pappa" - ertet propellen fra SAS Operations.

 

Gutta... De hadde ikke tid til å dvele ved dette. Spesielt ikke Helge. Ved første pling i setebeltelyset er han ute av setet og jogger bakover for å finne sin Amerikanske kompis Bull Moose. Fnate kommer løpende etter, mens Tellef synes det blir litt i meste laget. På rad 20 hadde Bull rigget seg til med ildvann og godt humør. Fnate drikker bare Cola, men lener seg inn for å bli med på ALLE bildene.


Etter litt tid hos Bull er det fotoposeringer rundt omkring i flyet. Fnate og Helge ble kjent med en hel del nye folk og fyrer og jenter. Pappa soset og fikk ikke foreviget poseringen sammen med Sophie fra Lufthansa, men kanskje Sophien kan sende bildet?

 

Derimot var det mange andre som skulle ha sitt. Fnate husker ikke alle, og Helge på sin side husker ABSOLUTT INGENTING etter det første glasset nedfallsfrukt. Men det var gøy å hilse på alle.

 

En, som het Seth husker de godt, for han lignet ganske mye på den såkalte Gnurrebukken som bor hjemme hos Mamma og Fnate's halvbror. De poserte villig sammen med Seth.Alt i alt tok charteren 3,5 timer, og inkluderte lavflygning over Lysefjorden og Stavanger. Den inkluderte også all den drikken Fnate og Tellef skulle kunne ønske seg. De var ikke i nærheten av å klare å tømme beholdningen av Cola. Helge og Bull Moose derimot... Når flyet landet var det ikke så mye som en antydning til nedfallsfrukt igjen på flyet. Alle flasker var håndvrengt og slikket på innsiden. Det preget også formen til Helge resten av den kvelden. Det bar rett opp på rommet, der han ble liggende med kalde omslag og hodet over kanten.

Morgenen etter er imidlertid alle i bedre form og kan nok en gang nyte utsikten fra rommet. Denne gangen er det over Kongens By - Købenfnat.

To av guttas første chartertur er over. Var det så ba som de hadde håpet? JA - Det var til og med bedre. Terningkast 6

Å fly charter...

...er ikke dumt. Alle ville hilse på Fnate, og en som kalte seg BSSW kom til og med til Fnate med pre-boarding Japp. Fnate tok den med seg i lomma.

Han møtte også den kjente elgen fra Atlanta, og elgen hadde svært mange gode historier fra Coca Cola fabrikken i byen. Elgen heter Bull Moose og er en elg etter øl. Der har han visse likhetstrekk med Helge, selv om Helge jo foretrekker nedfallsfrukt foran øl. 

 

Det ble tid til et kort toppmøte i kantina før selve flighten begynte. Bull Moose fikk øl og Fnate fikk Cola. 

I bakgrunnen stod kabinbesetningen og hoppet og en fra Fantobonus svarte på masse spørsmål fra forsamlingen. Han hadde masse veldig gode svar som:

- "Det titter vi på"

- "Det skal vi se på"

- "Det tenker vi på"

- "Det kan jeg ikke si noe om"

Og ikke minst - "Bare vent og se det kommer mye spennende."

 

Fnate var utrolig imponert og synes han fikk svært mye ut av dette møtet. 

 

Deretter var det tid for boarding. Her kom nok en spesialitet med charterturer - de demonstrerer mer nøye hvordan alt sikkerhetsutstyret virker. Som for eksempel hvordan man faktisk blåser opp redningsvestene. Uvurderlig kunnskap og takk til Hawaii-mannen.Flyturen kunne begynne - og hvordan den gikk - det får vi vite på Søndag. Gutta er nemlig fullstendig slått ut og har ikke noe mer å gi idag. 

Charter'n blir bare bedre og bedre

Første kvelden av charterfeberen var strålende. Det vil si, først måtte de møte opp på sånn velkomstmøte som det alltid er på charter. Der ble det  informert om alle utfluktene som skulle være, og det ble servert Sangria eller noe sånt. 

 

Det var ihvertfall en dame som bablet om noe, og så var det Sjonkel Rimova som grep mikrofonen og snakket om Harstad og dalstroka uttafor. Det ble mye klapping, og Helge prøvde gang på gang å starte en klappesalve og takke for talen. Uten at det hjalp.

Men omsider var det over og gutta kunne løpe ned på rommet der de charteransvarlige hadde vært innom med en stor sjokolade. 

Helge hadde derimot trukket vinerloddet i talen, og fikk for første gang i sitt liv registrere seg selv som representant for den nye reisenettsiden. Og ikke nok med det, han fikk være første registrerte medlem, og nettsiden åpner ikke engang før imorgen. Den heter www.bonusfeber.no og Fnate selv er fast skribent sammen med Pappa. Fnate skal også etter planen få sin egen personlige spalte. 

 

Men for Helge er det nå som gjelder. Han er medlem og han har skrevet et meget dypt innlegg allerede.

Nå skal han feire med hurrabrusbongen sin. 

De andre gutta og Pappa går heller og legger seg. Helge skal forsøke seg i 33 etg, men Pappa sier han lar døra stå åpen. Imorra skal det flyes charterfly, og så langt har charterferien vært tipp topp.

ventetiden er over...

Da har gutta kommet seg et skritt videre. Et godt skritt videre faktisk. De har sjekket inn på Oslo Plaza og det betyr at charterturen er igang. De nyter raskt utsikten fra 32 etasje......før Helge hopper ned og sprinter bort i minibaren. Det vasser han i nedfallsfrukt og brus.

Riktignok er det ikke så lett å fotografere Seg selv rett vei når man er gira nok.

 

De andre gutta gjør unna den værste putekrigen og madrasshoppingen. 

Så langt skjønner de lite av hvorfor mange er så negative til charter.

 

Tiden snegler seg av sted...

Gutta måtte være med Pappa på bortekontoret idag siden charterfeberen starter rett etter lunch. Spesielt Helge er ekstremt rastløs og smuglytter etter det minste tegn på at vi skal dra. 

Det burde være unødvendig å drøye ut så innmari.  Ha er sikker på at Bull Moose fra Atlanta har det likedan. 

Klare for chartertur med SAS

Det har vært usedvanlig travelt siden Fnate kom hjem fra Asia. Han har hatt 2 elefanter som skal omplasseres og så har både han og Pappa følt seg litt småtufse. Det skjer alltid samtidig. I dag fikk imidlertid Fnate adoptert ut den nest siste elefanten - Thong - til Sparkende Foting. Yuki er allerede nokså godt etablert hos Bestemor.

 

Hans egen elefant, Thuang, er litt mer forsiktig av seg. Det har tatt flere dager å lokke han ut av posen sin. Til slutt ble det handlet inn sukkererter, og da var isen brutt. En skrubbsulten Thuang elsker sukkererter.

Nå får imidlertid Thuang litt tid alene med sukkerertene for Fnate og gutta skal ut på tur. Det har blitt chartret et helt SAS MD80 jetfly, som skal kjøre sightseeing med gutta rundt i Norden. Alle tre gutta er klare som fyrstikker. Helge har hørt om uante mengder nedfallsfrukt og det kommer også en mengde andre fyrer som dem.

 

De er pakket og klare. Helge har med seg russerjakka si og Fnate har fyllt sekken med visittkort.Gutta er klare for tur. De drar imorgen og da er det først reception på Oslo Plaza der de treffer alle de andre, før det bærer avgårde.

 

Det skal legges til at hverken Fnate eller Helge har vært på vaskeekte chartertur i hele sitt liv, så de er ekstremt spent. Tellef var på Kypros med Saga solreiser i 83' og har dermed litt erfaring å bygge på. Men dette er ikke hverken Saga Solreiser eller Bongos Tryllereiser. Dette er noe helt, helt annet.

 

Det ryktes også at midtsetet kan bli okkupert av en nordlenning og en som heter Henri Ott.

Mye å vise de nye gutta.

De tre nyreddede elefantene var svært skeptiske til å legge ut på tur. De hadde ingen begreper om konseptet tur heller, utover en morgentur i skogen eller en tur bort for å hente bananer. Så på flyet til Hong Kong fikk de ikke slippe ut. Det var en kort stop-over i Hong Kong og på hotellet der fikk de slippe en liten tur ut. 

 

De tør bare så vidt myse ut av posene sine. Fnate tar dem med til vinduskarmen og lar dem titte ut. De gjør store øyne. - "Skal si Mekong elva fløyt tungt idag" - mumlet Thong. Det er jo ikke Mekongelven de ser, men Fnate synes ikke han behøver å si det sånn rett ut.Yuki, som er den tøffeste, blir med Fnate bort for å bli introdusert for konseptet minibar. Yuki faller umiddelbart for idéen med dette og slafser i seg sammen med Fnate. Det er første gangen smilet virkelig brer seg over trynet til Yuki. 

Så langt går det bra. Fnate slipper dem bare ut i små doser og ikke i sammenhenger der de kan bli veldig redde.

 

Nå er Fnate på vei hjem og i morra bærer det til Bestemor. 

 

 

Smugla inn på Emirates

Sist Fnate fløy Emirates fikk han egen kupe og minibar. Han klarte ikke snakke uten å rape på et døgn, og det gikk rykter om kondemnering av kupeen. 

 

Denne gangen var han derfor varsom. Pappa smuglet han inn og han satte opp et skjul med menyene. Det var ikke egen kupe denne gangen, men minibar var det. Franske bobler, Pepsi og vann fra Voss.Han føler at han er helt i skjul. Flyvertinna blunker lurt hver gang hun går forbi.

 

Vel fremme er Fnate i et episk humør igjen. Emirates er ikke dumt...

Yuki er redda av Bestemor

Igår fikk bare Fnate redda 2 av de 3 elefantene han hadde sett seg ut. Rett og slett fordi han ikke hadde ressurser nok til å ta seg av alle. Han hadde bare til en. Etter mye surving gikk Pappa med på å kausjonere for en til, mot at Fnate klarte å omplassere den i fosterfamilie når han kom hjem. Det gikk som en vind, og Sparkende Foting meldte seg som fosterfar etter få timer. 

 

Fnate var blid og glad, men det var selvfølgelig et stikk i hodet siden han hadde latt Yuki bli igjen. Uten at Fnate visste det hadde da Bestemor ringt til Pappa. Hun skjønte ikke hvorfor Fnate måtte sette igjen en Fnate. Pappa hadde forklart om forsørgeransvaret og alt som fulgte med. - "Hmh" - Hadde Bestemor sagt. 

 

Så, idag når Fnate og Pappa kom hjem fra en skikkelig lang dag lå det lapp fra hotellet på senga. En facimile til Elefant-shåppen c/o Fnate. Bestemor har vært i kontakt med hotellet og kausjonert for den siste elefanten, Yuki. Hun har garantert for gode forhold i Norge og tar på seg adoptivansvaret hjemme.- "JAAAAAAAAAAAAAAAH" - Brøler Fnate og sveiper med seg lappen i en sving, før han stormer mot døra. Helt alene ned til mannen på adopsjonssentralen.

Pappa prøver å få sagt at det nok er stengt nå, men fnate er allerede ute. Løpende nedover med lappen veivende over hodet.  "Stopp pressen...." - roper han nedover gangen. Pappa får etterhvert på igjen skoene og kommer etter. Da står Fnate og hopper og skramler utenfor et stengt adopsjonskontor mens han roper desperat på Yuki. Pappa prøver å hente han, men Fnate blånekter. Han vet råd. Han løper til Concierge desken og tar frem det ultimate våpen. Han løper rundt i ring, roper og veiver med armene over hodet. Til slutt orker de ikke mer, og tar han med bort til adopsjonssjappa og åpner opp. 

 

Kort tid etter kommer et riktig så stolt Fnat inn med Yuki på slep. 

Dette har han virkelig kjempa for idag, og han har all rett til å være stolt. De tre, Thong, Thuang og Yuki er fortsatt litt nærvøse, men de skal få det veldig fint i Norge. De bare vet det ikke enda. De to som kom igår har allede begynt å hviske til Yuki om Cola og Japp men ingen av dem vet jo helt hva det innebærer enda. De går en spennende fremtid i møte. 

Om noen vil sjekke ut mer om elefantprosjektet i Thailand kan de titte på www.elephantfamily.org eller www.fourseasons.com/thailand 

 

Fnate er vaffal stolt og fornøyd. 

Fnate på adopsjonskontoret.

Fnate har tidligere vært i kontakt med, og blogga om, elefantcampen i Nord Thailand. Der har Fnat Seasons en teltcamp som han før eller senere skal til. De driver også med rehabilitering av byelefanter. De har masse elefanter der oppe, og så adopterer de også bort noen småelefanter som går til inntekt for arbeidet. 

 

Fnate har mailet med dem og de hadde ordnet med å sette opp en avtale i Bangkok. Det var en høytidelig stund og Pappa hadde snakket med Fnate om at hvis han gjorde dette så var det det alle resten av reisepengene gikk til. Man må nemlig garantere at man kan ta vare på elefantene. Det er ikke noe bruk og kast her i gården. Dette er alvorlige greier. Vel nede spør Pappa concierge om hvor man henvender seg, og så blir han og Fnate geleidet til det spesielle området.

 

Fnate blir lamslått av hvor mange elefanter som trengte nødhjelp. Det var flere enn 5, altså mange. Pappa sa det var 8. Det er en mahout bak disken som har ansvaret for dem. Han henter frem en og en slik at de kan få hilse på hverandre. 

Det er voldsomt vanskelig for Fnate for han vil jo redde alle, men lommepengene hans strekker bare til å garantere for en eneste en. Etter betydelig om og men sitter han igjen med tre som han vil adoptere, men da sier mannen at det ikke går, siden Fnate ikke har grunker nok. 

Det er en fortvilt situasjon og Fnate tenker og tenker. Til slutt sier Pappa at han kan kausjonere for én ekstra elefant. Da kan Fnate redde to. Dog med forbehold om at han da må finne et alternativt hjem for en av dem. - "Den er grei!" - konkluderer Fnate

 

Han måtte si farvel til Yuki, men fikk reddet Phuang og Thong. Samtidig fikk han jo hjulpet til med å sponse innkjøp av bananer til de store elefantene i Chiang Rai. 

Fnate babler løs til dem om Norge, olje, Bestemor og Cola. De er forbløffet, men foreløpig for nervøse til å komme ut av posen sin. 

 

Nå gjelder det bare å finne et fosterhjem til Thong (venstre).

We have a special treat for you, sir Fnate...

Fnate er skikkelig superstjerne på Fnat Seasons i Mumbai. Alle vet hva han heter og hvilket værelse han bor på. I dag tassa han ned til Concierge desken for å poste et kort han hadde skrevet til Overkontrollmestersentralen hos SAS i Uppsala. Han følte at akkurat idag kunne de trenge det. Han leverte fra seg kortet og de sa bare at jada, det skal de fikse. Det blir 15 Rupi. Fnate hadde jo ikke kæsj, og ble litt villrådig og svett i panna. - "Skal vi sette det på rommet til deg og Pappa?" - spurte hun bak disken. Fnate nikket men husket ikke romnummeret. Passe langt opp og til venstre, er det han vet. - "Slappa Mr. Fnate. Vi vet da romnummeret deres."

 

Da han kom opp igjen gikk det et par minutter før det banket på døra og en fyr i sort dress kom inn. - "Mr. Fnate. We have a very special treat for you, Sir." - sa han. Han sa at siden Fnate var elefant og det var elefantgudfestival idag hadde de sauset sammen en spesialservice til han. Først fikk han et hefte om elefantguden.

Der stod det mye praktisk. Fnate nevner det gjerne igjen - Elefantguden Ganesh er guden for visdom og den som overkommer alle hindringer. Meget treffende synes Fnate. 

 

Så hoster dressmannen opp et digert fat med spesialsnop til Fnate. Fint pynta med sjokoladepulver og greier. Fnate slikker seg om munnen.

Han rekker bare et hastig - "Sjænk ju" - før han trykker greien inn i gapet. Pappa spør hva det er for noe, men Fnate er for opptatt med å tygge og gomle. Først da han er ferdig og har fått rapet godt kan han svare. - "Hakke peiling". 

 

I kveld bærer det videre til Fnatkok. En skikkelig rødøye tur med avgang 23.35 og ankomst 05.35. Det positive er at det ikke blir noe Singapore Gørls, og at hotellet har sagt at de skal prøve å ha rommet klart. 

Ut på tur aldri sur...

Fnate begynner å komme inn i det nå. I Østen kan man mange ting som man ikke kan ta seg råd til i vesten. Men man må også være litt mer om seg og for seg. Nå er jo det litt tryggere i India enn i for eksempel Filipinene, men uansett. 

 

Nå hadde Fnate vært nokså effektiv også. Han hadde gjort minibaren helt likvid før re-fill, og han hadde hoppet i senga så svetten silte. Da er de faste oppgavene som velferdsoffiser tross alt utført. Dessuten var han superlei av å bare sitte på hotellet. Her var ingen sinte muslimer på overflaten og tilsynelatende få gangstere. Så han tok saken i egne hender. Det er jo Fnat Seasons han er på og de kjenner han godt nok til at de ordner opp. Så når Fnate sa at han kjeda seg og hadde en pose full av husholdningspenger sa det at dette skulle de fikse.

 

Det er ikke værst med tanke på at Fnat Seasons i Mumbai tross alt ikke koster mer enn Thon Hotels på Trysilknuten.

 

5 minutter etterpå vrengte det en svart BMW opp foran døra og ut kom Rajesh. - "Hva vil du?" - spurte Rajesh. Fnate hoppet rett opp på midtarmlenet og begynte å gestikulere og vifte med Rupi. 

Så bar det avgårde. Først til Gandhi's hus, så til en park som het Hanging Gardens og mange rare steder. Gateway to India så han, og Taj hotellet som Pappa først hadde booket på. Han var kjempeglad for at det ble bytta til Fnat Seasons, for ved Taj var det kaos utenfor.

 

Det Fnate synes var finest var togstasjonen. De hadde plass til 28 tog der. Samtidig.Og så var det handling da. Når han kom hjem hadde han shoppa julegaver til nesten alle, og pengeposen hans var sørgelig tom. De siste grunkene ga han sjåføren. 

Pappa er nokså stolt over Fnaten sin!

Fnatingsbråten på vei til Ganeshfestival. Pappa irriterer (som vanlig)

Endelig var det helg i Asia også, og Fnate skulle dure videre fra Fnatonesia. Han hadde sett seg ut en festival som begynner på mandag. Pappa hadde også booket noe møter, så det passet i det store og det hele bra. Pappa hadde booka Fnat Seasons, og da bryr ikke Fnate seg så mye. Da vet han at det må bli nogenlunde bra. Hvor galt kan det liksom gå, når Varun Sharma (en brun utgave av Pappa), har sagt på TV at det er bra?

 

Pappa hadde insistert på å reise med Singapore Airlines. Fnate skjønner at det blir drøyt å fly via hång kång, så han krangler ikke lenge på den. Første hoppet fra Indonesia til Singapore gikk helt fint. Fnate fikk samplet flere sittosekker og fikk brus. Han hadde 3 timer i Singapore og der var det jo kantine. Han har vært der før, men nå som han skulle til skikkelig spesialland ville han spise seg opp litt på forhånd. Han gikk så klart for bobler. Ikke de lokale som Pappa suller meg, men Franske Perrier bobler. Kun det beste er godt nok. Til det velger han litt lokale tapaser. - "Alle tapasene dine er jo helt like, jo" - erter Pappa. - "Prikk like. Det er en helt lokal tradisjon" - sier Fnate, og gafler i seg nachosen. - "Singalesisk nacho?" - Smiler Pappa. Fnate bare nikker, før han henter fler. Det var en fin begynnelse, og strengt tatt en fin fortsettelse også. Pappa hadde sovet fryktelig dårlig i en hel uke, men når han kom opp i Singapore langturstolen sovnet han allerede før avgang. Det pleier Pappa IKKE gjøre. Det var den breieste stolen han noen gang hadde sett. Han, Pappa OG Bestemor kunne sittet ved siden av hverandre i stolen. Det var bare 4 totalt i bredden på en fransk dumbo. Men Pappa sovnet altså med bena i vinduskarmen. Han voknet ikke før en av disse ekstremt irriterende Singapore Girls kom og rufset han i håret oppe i lufta. - "This one has your name on it" - smilte hun. Pappa var så i ørska at han knapt kunne si takk, men Fnate så det med det samme. Singapore Girl av beste sort. Hun satte imidlertid fra seg glasset med Pappas navn på. Fnate var irritert og sørget for en illeluktende "due". Hun børstet seg på nesa og dro. 

Desverre kom hun tilbake og spurte hvor Pappa skulle bo i Mumbai og sånt. - "I TELT!" - forsøkte Fnate å rope, men Pappa var i forkant og sa Four Seasons. - "Åååååh, det er jo der vi bor også" - utbrøt Singapore Gørlen. Tilfeldig? Neppe! - Tenkte Fnatingen. Han kjente han ble mektig irritert. Uansett sovnet både han og Pappa ganske fort, og derfra skulle det kun gå oppover. 

 

Det er noe med Fnat Seasons. Fnate har testa noen av de hotteste hotellene i verden med Pappa nå, men på Fnat Seasons er det spesielt. Det er litt som å komme hjem. Slenge seg i senga, rygge ut en promp, fyre TV'en og så er man igang. 

 

Denne gangen hadde de forberedt seg spesielt på Fnate og hadde lagd klar en sjokko-shotte-konk. Man ble ikke dratt opp parvis. Det var bare til Fnatingen. Med en sånn komplimentary velkomst er det ikke mye sinne å spore. Med bulende munnviker tror egentlig Fnate han har løst verdensproblemene. - "Ingen går til krig om de har munnen full av sjokolade"

Odd Fnaten Tveit - Jakarta

Det er avreise om noen timer og Fnate gjør seg ferdig med dagens post, mens Pappa er nede i poolen og trener. Han sender reisebrev til venner og kjente fra hver by. Han sender ikke til alle fra hver eneste by, men han forsøker å få ut litt post over alt. Det er jo ikke alt som kommer frem heller.

Han liker egentlig godt å skrive brev og kort. Det han misliker er å kjøpe dem. Så denne gangen synes han at han var ekstra lur, og kjøpte kortene allerede på Gardermoen.

Selv syntes han det var særdeles elegant håndtert - "Om jeg får si det selv" - avslutter han. Men det er ikke den frasen han bruker mest her i byen. Det er nemlig:

 

Odd Fnaten Tveit - JAKARTA!

 

Nå bærer det straks videre til India. Pappa skal ha møte og Fnate skal observere feiringen av The Elephant God Festival. 

 

Sure fyrer i hvite laken

Fnate sitter og titter fortvilt ut av vinduet på rommet sitt. Her hadde han planlagt å gå på shoppingsenteret på andre siden av gata, men så går det ikke. Hvorfor? Jo, fordi gatene fylles opp av fyrer som har tatt på seg hvite laken og er sure. Forferdelig sure er de. 

 

Fnate var på vei ut sammen med Pappa da de på hotellet sa at det var enda finere å gå på kjøpesenteret senere. Fnate sa at han ville gå nå, men da sa de at kanskje Fnate allikevel skulle vurdere å gå senere. Da tok han hintet og tasset opp sammen med Pappa. Nå titter han heller ut av vinduet. Det kommer flere og flere lakengutter.

Det er jo forbaska også. - "Er det Ku Klux Klan?" - spør Fnate. Han har jo sett dem på film. De ser sånn ut. De er veldig sinte de også. - "Neeeeh" - sier Pappa. - "Det er nok bare noen som ikke vil at jenter skal ha stemmerett og at Pappabrus skal forbys og sånt

 

- "Har mamma stemmerett?" - spør Fnate forundret. Forundringen går imidlertid fort over da han kommer på at de nettopp har fyllt opp minibaren. Han begynner å grynte og peke og humpe rundt i Sittisokken til Pappa henter en brus til han.

 

Det er alltid greit å ha litt brus tilgjengelig når man sitter og ser på folk demonstrere mot fred i verden og sånt. Litt spennende er det jo også.

Krangel på kammerset!

I dag har vært en relativt intensiv dag for både Pappaer og velferdsoffiserer. Kl 05.45 sjekket de ut fra Manila Pen og ble kjørt til flyplassen. Fnate var nesten helt igjennom alle kontroller da han ble spurt om departure card. Han skulte stygt på Pappa, som trakk på skuldrene. Da bar det hele veien ut igjen for å få tak i det, før det bar tilbake i køene. Heldigvis hadde han god tid. 

 

Deretter bar det avgårde med Singapore Airlines til... Jepp - Singapore. Der hadde Pappa masse møter, mens Fnate satt og tittet på Marina Bay Sands - favoritthotellet til Samsonitemannen. Så bar det videre igjen. Denne gangen til Fnatkarta. Mye styr der også. Omsider var han fremme på hotellet. 

 

Pappa var oppesen etter å ha fått en gave fra Singapore Airlines. Hverken han eller Pappa har noensinne flydd dem før. Fnate kaller den for Sittosekk. Han hopper oppi, borrer seg godt til rette og begynner å peke og grynte. Han peker mot minibaren og mener at Pappa skal hente brus. - "Umulig å rusle når du er i Sittosekken" - sier han. Pappa henter brus. 

Pappa får derimot ikke klemt ut et fornuftig ord. Han har sett den peneste jenta ever! Og det værste var at de hadde klonet henne og stensilert opp i ørten eksemplarer. Hun hette Singapore Girl. Det var hun som ga Fnate Sittosekken. 

- "Fra nå skal vi bare fly Singapore Airlines" - sier Pappa. Blank i blikket. 

- "??????" - Fnate retter seg opp. - "Eeeehhh, nei. Vi skal fly Cathay." - retter han.

- "HÆÆ? De har ikke Singapore Girls på Cathay" - burer Pappa. 

- "De har ikke skap på Singapore" 

- "Du får ikke Sittosekk på Cathay"

- "Gjøkke no. Jeg har allerede sittosekk"

- "Pøh! Jeg vil ha Singapore Girl"

- "Jeg vil skap"

Stemningen surner raskt. Med store anstrengelser får fnate vridd Sittosekken og humpet avgårde. At brusen vælver får bare være akkurat nå. Singapore Girls du liksom.

Pappa hååååpløs

 

Spendinsula, bikkjer og livet på vingen

Fnate fikk survet seg igjennom både sikkerhetskontroll og passkontroll, og lot ingen anledning til å bebreide Pappa passere. Det som irriterte han mest var at Pappa var så innmari munter i en sådan stund. Rett etter at han får passet tilbake bøyer Pappa seg ned og peker på et skilt. "The Wing", står det der. Fnate er så nedfor at han bruker et par sekunder på å legge sammen 2 og 2. Så løfter han boardingkortet sitt. Der står det også "invitation to The Wing". Smilet brer seg, som i sakte film, over ansiktet til Fnate. Han skjærer til venstre og bortover mot "The Wing". Han har hørt om den. Det er en sagnomsust kantine. Ryktene har gått over de syv hav og dette er noe for Fnatingen. Han hadde bare hatt for mye jetlag til å koble det sammen. 

 

Personalet, som i motsetning til BA crewet, ikke er så kjent med Fnate ble tatt litt på senga. De så bare en liten elefant komme løpende mot kantina, med et boarding kort veivende over hodet, mens den ropte "SJOOOKOOOOLAAAAADEEEEEEE". Pappa måtte trå til før han slapp inn. 

 

På The Wing har de Al a Carte restaurangutang med konfektbuffét. Det visste Fnate. Han hadde hørt jungeltrommene hviske og nå var det hans tur. Som om ikke det var nok, så har de noen praktiske stoler der det både er plass til Pappaer og Fnater, uten at noens comfort ofres. Snakk om praktisk tiltak.


Da kunne Fnate leve med å sitte på fanget til Pappa på sete 49D i et par timer over til Manila. Fnate har aldri vært i Manila før, og etter å ha vært der noen timer frykter han at han ikke skal dit igjen med det første heller. 

 

Ikke det, altså. Pappa har bestilt et fint hotell. Så fint at det står fyrer med Fnatlashnikov maskingeværer utenfor inngangen. De løper rundt bilen med speil og sjekker bilen. Så, når man slipper ut av bilen kommer de med hunder som skal lukte på bagasjen og folk. Det går fint helt til de kommer til Fnate sin bag, da trekker hunden pusten en gang før den rygger klynkende tilbake og børster seg på snuten med poten sin. Det hjelper lite å være bombehund hvis Fnate har forspist seg på konfekt og er vrang i tromma. 

 

Pappa har booka på en hotellkjede der sjefen er Norsk. Fnate har selv vært med og drukket brus og diskutert løst og fast med han i Hång Kång. Så det skulle bare mangel at han ikke testet ett av hotellene hans snart. De hadde en veldig praktisk bruksanvisning her også. Der kan man lese seg opp litt.Han pløyer raskt igjennom mens Pappa er ute og spiser. Om Onkel F eller Kaptein Spendinsula leser, så mener Fnate at det gjerne kunne stått en innholdsfortegnelse over minibaren i denne katalogen. Likeledes kunne Fnate gjerne sett for seg en "elephants guide to the Peninsula", så han lettere kunne funnet veien til The Club alene. 

Men det er bra det som er også, altså. Fnate har absolutt sans for Pappas hotellvalg når han er i Asia. Dette er noe annet enn Holiday Inn Express i Walnut Creek (Valnøttsprekken) det. 

Jeg vil ikke sitte på vingen!!!!

Fnate vræla og bar seg i innsjekkingen i Hong Kong. Pappa prøvde å be han roe seg, og jenta som sjekket han inn forsøkte fortvilt forklare. - "Greit at vi reiser på økonomiklasse, pappa. Vi kan ikke alltid fly i fnatness class. Men jeg vil ikke sitte på vingen. Ikke tale om." - han tramper og protesterer. Men tilbake til dette senere. 

 

Fnate hadde et strålende opphold på Fnat Seasons i Hong Kong. Det var en skikkelig digg seng der, minibar med både Pepsi og Cola og fin utsikt. Fnate gjorde sitt beste for å gjøre minibaren helt likvid før han dro, uten helt å klare det. Før Pappa begynte slankingen fikk han litt hjelp fra den kanten. Nå står alt og faller på han selv, og som dere ser var det ganske mye å ta av. 

Han fant også denne røvern av en boks. Pappa pleier å gjemme sånt for at ikke Fnate skal strimle opp hele rommet, men han var ikke helt snar nok denne gangen. Fnate titter forbløffet på denne boksen av remedier, og Pappa kan nesten se hvordan idéene utformes oppi den lille knollen. Men som sagt... Vingen. Fnate sjekket til slutt ut av Fnat Seasons. Riktignok ikke før Pappa hadde engasjert hele concierge staben til å skrive ut ting, og til å sitte i uendelige telefonkøer hos Singapore Airlines for å bestille og avbestille og omrokkere billetter. Da det gikk opp for Pappa at man kan bruke concierge til alle de greiene var han omtrent like entusiastisk som Fnate ville vært foran en lastebil med Cola. 

 

Det var fremme ved innsjekk hos Cathay Pacific i Hong Kong at jenta først ga Pappa et boardingkort som det stod 49D ECONOMY på. Så bøyde hun seg ned til Fnate, smilte og ga han et likedan et. Bare at der stod det "Invitation to the Wing" (invitasjon til vingen). Fnate brast sammen. Skråsikker på at Pappa mente han skulle sitte ute på vingen og fryse på flyturen. 

 

Det krevde betydelig overtalelse for å få Fnate med seg etter dette. Han tasset mutt og misfornøyd bak Pappa, mens han slepte vingeinvitasjonen etter seg på gulvet. 

 

- "Opp med humøret, di padde!" - erter Pappa og skumper til Fnaten på vei mot sikkerhetskontrollen.

- "BLÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆH" - grynter Fnate. Det er ikke godt og si hvordan denne dagen ender. 

På'n igjen... Velferd kommer nå også i skap

Velferdsoffiseren har bare vært hjemme i 5 dager når plikten kaller på nytt. Det er ny langtur, og denne gangen bærer det østover. Det vil si, først skal han jo til London. Det er med British Airways og alt er som det skal være. Fnate får brusen sin, Purser'n slår av en prat før Fnate kan sulle med sitt i B-setet. En fin dag på jobben.

 

Men så blir det komplisert. Vel fremme i London durer Fnate avgårde mot Fnat-tracken da Pappa, i siste liten, får grabbet tak i han. - "Vi skal til Terminal 3" - sier Pappa til en forvirret Fnat. Fnate skjønner ingenting, men blir jo med på bussen til Terminal 3. Når han kommer ut av bussen kjenner han seg jo igjen. Her har han vært før. Spesielt i gamle dager da han fløy mye med SAS. Så Fnate spinner avgårde. Pappa klarer ikke holde følge, men har en anelse om hvor han har løpt. Til slutt finner Pappa en muggen Fnat utenfor SAS kantina. - "Jeg slipper ikke inn????" - burer han. - "Så så... Det er ikke så rart, for du skal fly Cathay" - sier Pappa og tar Fnate i hånda. 

Cathay meg her og Cathay meg der, tenker Fnate. Han vil på kantine. Det blir ingen velferd uten kantine. Pappa leter og leter etter Cathay kantina, men finner den ikke. Fnate blir surere og surere. Til slutt sier Pappa at vi bare må skjære igjennom. BA har også kantine på Terminal 3, og dit bærer det.

 

Der ser de med det samme hvordan underleppa til Fnate stikker unormalt langt frem og hvor sluke ørene hans er. - "Kom inn Fnate. Få i deg litt kake og brus" - sier de uten å blunke. Så dermed er Fnate plutselig på BA sin Superkantine igjen. Men i feil terminal, og Pappa påstår fremdeles at det ikke skal flyes BA. Akkurat nå bryr ikke Fnate seg så mye heller, for han er på kantina.

Etter litt kake bærer det mot flyet. Pappa er som vanlig en skroting og lager masse kø i boardingen, skaller hodet i bagasjehyllene og spenner bein på en kineser. Men Fnate tenker ikke så mye over det, for han er spent på dette Fnatay Spasific eller hva det nå var...

 

Og han blir IKKE skuffet. Det viser seg at de har forberedt seg godt på å imponere Fnater. De har til og med bygd et eget skap. De har riktignok ikke skuff, men de har boks og skap. Skapet passer perfekt for Fnate. Om Pappa blir vrien kan han bare lukke døra. Så enkelt som det. 

Det blir litt av en flytur, og Cathay kommer nok til å angre på den skapoppfinnelsen. Gang på gang er Fnate ute på raid. Pappa vokner først av at Fnate løper over han med en brus på slep, raskt etterfulgt av at skapdøra smelles igjen. Like etter kommer det en svett Hongkongneser flyende forbi på jakt. 

 

Litt etter smyges skapdøra opp på glipp. 

- "Er'n borte?" - hvisker Fnate, før han får kokos av Pappa. Senere gjentar det seg flere ganger, og man kan høre høylytt raping fra skapet. Raping er godkjent i Kina, så det er ingen fare med det heller. Men crewet er relativt lettet når Fnate omsider kræsjer i søvn. Det er digg dyne og både Fnate og Pappa sover som bare det.Om morran kommer de og vekker Fnate med en sånn Fransk røverbrus. Fnate er sliten og faktisk litt støl etter all raidingen så det passer bra å sløve'n med den brusen i vinduskarmen. Til slutt er han fremme i Hong Kong. Pappa har gått helt av hengslene og booka på selveste Fnat Seasons Hong Kong. Dermed røyk samtlige ukepenger på første dagen, denne turen også. Det nytter nok neppe å komme slepende med akkurat den hotellregningen til Pappas oppdragsgiver. Så den må han nok ta selv. Men før den sure svie, kan man alltids nyte den søte utsikten fra rommet.Det er gulv til tak vinduer på rommet, og Fnate sitter i vinduet og titter hele tiden. Kun avbrutt av raske turer til minibaren. 

Staut rigger seg for høstvær og lang tid alene

Fnate har aldri vært borte fra Staut så lenge som han skal nå. 12 dager skal Fnate være borte, og han synes det er skikkelig kontrabest å ikke kunne ta med Staut. Men han skjønner at det ville blitt vanskelig.

 

Han har forberedt Staut så godt han kan og sørget for at alt skal være klart. Det er ved til peisen, teppe på gulvet og masse mat i vinkemanndispenseren. Alt er på stell, og Fnate kan vinke til en logrende Staut.

Staut skjønner ikke et plukk av alt styret. Han vet at Fnate i blant drar sin kos, for så plutselig å komme tilbake. Sånn er det å være bikkje. Uproblematisk, tenker Staut mens han synger på en sang inni hodet sitt. "OoooOooooOooo... Vil du ha krabbeklo i undikkeeennn? OooooOoooooO En krabbekrabbeklo i undiken..."

hits