Pappaaaaaa, jeg protesterer!

Alt begynte bra den første dagen Fnate skulle ut på tur igjen etter sommeren. Fnate skulle fly med BA, som han liker. Han skulle ha sete 1A hele reisen, noe som pleier å være umåtelig suksess. Og så skulle han selvfølgelig på kantina og drikke brus. Da han fikk se flyet ble han imidlertid rimelig paff.

 

"Pappaaaaaa. Jeg legger inn protest!!!" - fortviler han. Det er det minste flyet han har sett, det er ingen Club Kitchen, ingen brus, ingen lenestol, ingen vinduskarm og ingen skuff.

Dette skal ihvertfall Bestemor få høre. Mamma også. Minst. Og ikke nok med det. Propellbladene begynte å sprute straks han kom opp i lufta. Fnate har fotobevis. Det var altså både ubehagelig, utrygt og man fikk ingen brus.

Etter den opplevelsen var liksom dagen ødelagt. Atpåtil var det noen som var frekke på flyforumet og mente at elefanter passet bedre i "the trunk". - "Ha, ha... Veldig morsomt".

Men... Selv om Pappa åpenbart ikke er til å stole på, og sete 1A tydeligvis ikke er en garantert suksess gir ikke Fnate seg. Han er profesjonell i rollen som veferdssjef. Han lider seg igjennom en minibarløs natt i Odense, og gafler seg igjennom minibaren på et strålende Radisson i Malmö. - "Det kan være tungt å stappe i seg alt i en minibar, men det er det som må til for at den skal være helt likvid når man reiser" - sier han mens kakesmulene triller ned på gulvet.

 

Etter Malmö reiser han tog, og humøret kommer mer og mer på plass igjen. Her sitter han på "Østgötapendlar'n" på vei fra Linköping til Norrköping. Det er tross alt både litt eksotisk og litt morro.

Etter 4 dager, når han drar hjem, er han god, trinn og blank og fin i pelsen. Så fin at han ikke en gang streiket da de ikke hadde kake på kantina på Arlanda. Han koset seg heller med å drikke brus og se på Pappa som var sur fordi de bare hadde laks og bananer.

 

Imorgen skal han lese seg videre opp på Fnater og Elefanter.  

Voknet opp som Glompf

"I dag er jeg en Glompf" - forklarte Fnate da han voknet idag. Pappa som er vandt med Fnates påfunn svarte bare "javel". -"Glompfer trenger spesielt mye oppmerksomhet og helst litt brus" - forklarte Fnate, før han tasset ut mot kjøleskapet. - "Det går kanskje over til imorgen?" - svarte Pappa. Men Fnate svarte ikke siden han var opptatt med å romstere i brusbeholdningen.

 

Fnate har vært lenge hos Bestemor, Helge og Tellef for å studere boka han fikk til bursdag. De er fremdeles ikke helt ferdige, men har jobbet hardt. Tellef har brukt lupe, Fnate har merket av viktige detaljer og Helge har sittet med bena i kors.

Men nå må Fnate bli med Pappa på en jobb tur, og så regner han med å kunne reise opp og ferdigstille studiene mot helgen. Igår ble han nemlig hentet hjem av Pappa. Så han var hjemme da han voknet som Glompf.

 

På eftan idag har han vært oppe hos Bestemor og solgt avis til Fungerende.

Og nå er det bare igjen å pakke. Imorgen skal Fnate kjøre "mini-BA" til noe som begynner på Å. Han og Pappa sjekket inn istad men har på nytt glemt om det er Ålborg eller Århus. Men det ryktes at det serveres is ombord, og begge håper de kan komme inn på kantina i Oslo.

 

Denne uken skal Fnate rekke innom både Ålborg (eller Århus), Skive, Odense, København, Malmø, Linköping, Norrköping og Stockholm. Steder Pappa skal på møter. Fnate blir travelt opptatt som velferdsoffiser.

Og Glompfen som ville ha oppmerksomhet og brus... For det første har han tømt skapet for brus. For det andre fikk han brev fra Richard Gustavsson (sjefen i SAS), om at Fnate var en av dem som hadde reist mest med SAS de siste årene. Så takket han Fnate. Fnate ble rimelig stolt. Hadde de bare hatt flyseter med skuff, så kanskje Fnate hadde reist enda mer med dem. Enn så lenge har han jo lagt ned veto mot annet enn BA på langturer. Noen ganger til Pappa's store fortvilelse.

En fenomenal søndag for Fnate...

Borte bra men borte best, pleier Fnate å si. Men iblandt er det trivelig hjemme også. Dette var en av de søndagene. Knallvær ute, frisk og rask og klar for oppdagelsesferd sammen med Pappa.

 

Fnate har jo full kontroll på plassen sin på sykkelen og så er det bare å legge i vei. Det første Fnate fant var noen skrekkelig digre fugler. Han må stoppe og titte en stund på  de. Noen kaster brødmat til dem og da blir det veldig spetakkel og best å dra videre. "Kanadagjess" - forteller Pappa at det er. I Desember skal Fnate til Kanada og spise en is.Den neste oppdagelsen er en fryktelig stor båt. "Ååååååå, SS Øyeren" - utbryter Fnate. "SS Øyeren? Du mener ikke MS Øyeren?" - Spør Pappa forundret. "Jooooooooooo, det er Slagskipet Øyeren. Det har deltatt i masse fylleslag og så har de reker og Arnhild har vafler. Nemlig, så!!!" - Fnate er skråsikker "For det har han kompisen din som er Kaptein og heter Wirrumsbråten sagt. Han er også proff sanger" - Fortsetter Fnate. "Kæppten, heter det i Amerika." - opplyser han til slutt.

 

"Hva vet du om fylleslag?" - lurer Pappa. "Det er sånn som Kaptein Wirrumsbråten er kaptein for det, Pappa. De drikker masse brus og synger sanger og sånt. Og litt sånn brus som Helge drikker. Hurrabrus."

Akkurat.Når ekspedisjonen har pågått en stund er det tid for pause. Pause foretaes alltid i nærheten av en kiosk og det er fast reglement at Fnate får velge en ting og Pappa en ting. Det var en knallfin ekspedisjon som varte i flere timer.

Vel hjemme ble det ikke dårligere. Fnate har nemlig fått en knallfin bursdagspresang av morra til Sparkende Foting. Nemlig en bok om Fnater og Elefanter. Det er fint å ligge og kule'n med bok og brus.

Det er en ganske omfattende bok så det tar tid å få med seg alle de intrikate detaljene. Han skal rett og slett ha den med en tur opp til Tellef og Helge så de får gått ende nøyere igjennom første bind i dette verket.Livet smiler til Fnatosaurusen, og i kveld skal han se film på iTunes.

Null hull (og null tenner)

Det var en uhyre skeptisk Fnat som blir slept inn til tannlegen. Han hadde vurdert alt. Ringe politiet, ringe Bestemor og å rømme til Afrika. Men Pappa virket stålsatt på å få vurdert gebisset til Fnate. Når han så skiltet om "Gass under trykk" ble han litt roligere. Det er jo sånn rompa hans er en gang i blandt også.

Vel inne trengs det både lokking og masing for å få han til å gape. Til slutt får tannlegen ta en titt og det tar ikke lang tid å avklare at her er alt i orden. Null hull, og null tenner. Det siste avklarer også en del ting, som f.eks hvorfor Fnater ikke liker gulrøtter og epler. Likeledes hvorfor det ikke gjør vondt om Fnate biter deg i fingeren, og hvorfor det plinger i porselenet etter at Fnate har spist Snickers.

 

Alt er med andre ord vel. Pappa, derimot må borre. Etterpå får Fnate bli med et sted han aldri har vært før, nemlig Storsenteret. Der får han trøstebrus og ser masse skrotinger.Men best er allikevel avslutningen på dagen. Treff med flygutta, der Fnate får den kule boka av Overkvalitetskontrollmesteren og morra til Sparkende Foting.

 

Den skal leses imorgen.

Krise. Fnate skal til tannlegen

Krisen utløstes umiddelbart når Pappa nevnte det. Pappa skulle til tannlegen og Fnate skulle være med og få en undersøkelse. Først tittet Fnate bare nærvøst opp på Pappa, med skjelvende underleppe. Usikker på om Pappa mente dette. Det gjorde han desverre.

 

Da gikk Fnate i klipping. "Det er helt urimelig. Jeg er Jostein Bever og superstjerner går ikke til tannlegen. De er nemlig superstjerner og har ikke hull" - proklamerer han bestemt.

"Basta, nemlig." - fortsetter han. Men Pappa må bare forklare at Fnate desverre må til tannlegen og få avklart om han i det hele tatt har tenner, og om det isåfall står greit til med dem. "Ååååååååååååååååååååååååååååååååååååå" - vræler Fnate og jumper ned fra pulten og setter seg bak jukkapalmen. Selveste sturekroken. Møkkadag, møkkapappa, møkkaalt.

 

Når Pappa hadde dusjet og ordnet seg var det imidlertid ingen Fnat å spore, og det måtte til en leteaksjon. Heldigvis er ikke Fnate så helt fenomenal til å gjemme seg.

Nå skal en ytterst motvillig Fnat opp til tannlegen og avklare statusen for tennene. Ikke en god dag i Casa Fnate
 

Fnate alias Jostein Bever med velykket bursdag

Igår hadde Fnate bursdag og det var stor suksess, og han har mer i vente. Selve festen var såpass bra at Pappa ikke engang fikk han med hjem. Pappa måtte derimot hente han hos gutta etter jobb idag. Gutta var som vanlig på anekset sitt. Det er relativt varmt så Helge har ordnet med en praktisk solskjerm.

Vel hjemme kan Fnate og Pappa holde bagen opp ned og riste ut pakkene. Han har fått ganske mye altså. Av Bestemor fikk han masse kule klær. Blandt annet noen vanvittig kule snekkerbukser. Han fikk også 5 dollar i lommepenger av Yellowstone-nissen, som kan komme godt med. Av Pappa fikk han et kort med kart over FNATHEIM og invitasjon tilbake 13-17 Januar 2013. Fra Lillehalvbror fikk han et langt brev med bilde av masse elefanter og en kryptisk melding om at Mamma jobber med gave.

 

"The truth is in the order" - sier Pappa om det. "The proof is in the pudding". Men Fnate stoler på Mamma.

Men straks etter possering hopper Fnate ned og løper rundt i stua i den nye buksa. Han er "Jostein Bever" og skal lage "Bever feber" i Lillestrøm! Buksa var fin altså.

Fnate vil se filmen "TED"

- "Pappaaaaaa. (Raaap) Jeg vil se filmen TED. JEg vil, jeg vil, jeg vil. Hallo forresten." - roper Fnate i det samme Pappa låser seg inn denne søndags kvelden. "HÆÆ?" - Mumler Pappa. Han skjønner ingenting.

 

Fnate har vært hjemme alene en helg for første gang på årevis. Pappa har nemlig vært på tur et sted der det er null interessante ting. Han har bodd på internatskole uten TV, mobildekning, internet, minibar eller kiosk. Da ser Fnate null grunn til å være med. Han er istedenfor hjemme alene.

 

Når Pappa kommer seg orntlig inn i leiligheten er det et kaos som møter. Skuffen til Fnate ser bomba ut, og selv halvt ligger han i stolen med skjorta  bretta opp etter å ha slurpet i seg kollosalt mye brus. Pappa spør forferdet om han har sittet og drukket brus og sett TV hele helgen. Fnate svarer med å rape til 5.

Og nå vil han altså på kino og se "TED". Etter å ha skrapt sammen Fnate og støvsugd han under armene tar Pappa en titt på traileren på nett og konklusjonen er umiddelbar. Fnate skal ikke se TED.

 

Det blir store protester, men til slutt er det bare å gi opp og tasse til skuffen sin. Heldigvis er det kun to dager til bursdag.

Ønskelista klar

Fnate har jobbet iherdig med ønskelista si etter at han ble minnet på hvor kort tid det er til han har bursdag. Han vet jo at mange han kjenner har spart penger over lang tid for å ha råd til fine presanger, så han vil gjøre det orntlig. Det er også bare 6 dager igjen, og det er ofte kø i butikken på lørdager.Problemet er bare at både han og Pappa har vært i særdeles dårlig form denne uka og i helgen skal Pappa bort. Fnate skal være hjemme ettersom stedet Pappa skal til hverken har kiosk, TV, minibar, club kitchen, internet eller noe annet.

 

Så nå kommer ønskelista i full fart. Han har ikke fått tid til å lage de sedvanlige flytdiagrammene sine for å sannsynlighetsberegne sukksessraten, men tar sjansen likevel.

 

ØNSKELISTE

1. Fred i verden + div ymse med mer (alltid lurt med et taktisk ønske først)

2. Japp

3. Flere Japp

4. Cola

5. Tur til Fnatheim litt brennkvikt.

6. Lommepeng til Yellowstone tur.

7. Mamma

8. Høstgenser

9. Bok om Fnater eller elefnater

10. At Pappa skjerper seg (lite sannsynlig, men han kaster det med)

11. Bilde av elefant

12. Ny bag eller koffert. Den han har er litt ødelagt.

 

Så er det bare å kaste seg tilbake i skuffen og strihåpe. Nå er det bare 4 dager til bursdag... Det er greit å vite når man ligger der og er småtufs i trynet og har surret seg inn i kosefille og vinterklær.

Har jeg bursdag???????

Fnate kommer fortvilt løpende bort til Pappa. - "Mamma'n til Sparkende Foting skreiv på bloggen at jeg har bursdag igjen. Jeg ønsker meg jo en dullion ting. Hvorfor har du ikke sagt noe?" - Han titter veldig bekymret opp på Pappa.

Pappa forklarer at det er mange dager til Fnate har bursdag og at han har vært så opptatt med tur og greier. Om tre dager er det 5 dager igjen. Siden Fnates maks tall er 5 må det brytes ned. Når Fnate har sovet tre ganger trenger han bare sove fem ganger før det er bursdag. 

 

Han prøver å sortere denne relativt kritiske informasjonen. Det blir imidlertid fort i overkant og han må legge seg med bena høyt.

Etter litt kommer Pappa med papir og penn så han kan skrive ønskeliste. Fnate vet akkurat hva han ønsker seg.

 

- "Det er bra det er noen som tar ansvar når ikke du følger med, Pappa" - mumler han mens han begynner å få bomull tilbake mellom øra. Takk sendes til morra til Sparkende Foting.

Det er vanlig å pusse opp litt hjemme i ferien

Det er siste feriedag før Fnate skal begynne med hjemmekontor igjen på mandag. Han har fått med seg at mange bruker ferien til å pusse opp, og han ville ikke være dårligere. Fnate hadde shoppet i San Fransisco og nå som den værste survingen over savnet av Fnatheim hadde gitt seg var det på tide å pakke ut og starte oppussingen.- "Godt verktøy er halve jobben" - sier Fnate. Han avviser Pappa som kommer med skrutrekker. Fnate går i skuffen og henter storverktøyet. Pappa lurer på om han er sikker på at han ikke vil skru fast skiltet sitt isteden, men Fnate er skråsikker. "Når jeg først gjør det vil jeg gjøre det skikkelig." - sier han og henter frem tape dispenseren. 

 

Han må også ha på skikkelig verneutstyr når storverktøyet skal til pers. Omsider har han fått utstyrt seg tilfredsstillende og setter igang med monteringen av ny dekor til skuffen sin. Fra før var det bare en liten papirlapp med "HBF VIA". som betyr Her bor Fnate. Voksne ingen adgang. 

Det nye skiltet har han plukket ut selv, og monteringen gikk som en drøm. Stolt kan han nyte verket sitt.

Det blei greit mye flottere på skuffen nå, ja. Nå gjenstår det bare å feire med brus.

 

Til slutt vil Fnate ønske Fru JcNorway gratulerer med dagen og lykke til videre med lille Sparkende Foting.

Savner FNATHEIM noe grusomt

Det er stusselig å komme hjem. Først så var det gøy, for Bestemor møtte på flyplassen og det var stor ståhei. Men når ståheien var over... Tellef og Helge levert... Da var det bare Fnate og Pappa igjen. Og ingen Fnatheim. Begge er utrøstelige.

 

Morgenen etter prøver Pappa å organisere en liten soloppgangsfest for Fnate igjen. Sånn som man hadde på FNATHEIM. Han vekker Fnate som kommer tassende ut fra skuffen sin. Slepende på kosefilla og litt ør i øya. Men det blir ikke det samme hjemme. Heldigvis har Fnate noen videoer fra Fnatheim som han kan se på.

Det går imidlertid ikke lenge før Fnate vræler og trenger kos og trøst. Det hjelper litt å bli minnet på at han skal til Yellowstone igjen i Oktober. Det er jo favorittsted nr 2.

 

- "og hvis vi er flinke å spare og ikke surrer bort alt, så kan vi klare en ny tur i Januar tror jeg." - Sier Pappa " Men da må vi være fryktelig flinke. Pante flasker og være flinke på jobben".

 

- "Sikker?" - Snufser Fnate. Pappa nikker.

- "Kan vi ha sånn solppgangsfest da? Med brus og sjokkis på verandaen?" Pappa nikker. Fnate tasser inn i skuffen sin og henter kalenderen.

Siste del av ekspedisjonen!

Den siste delen av ekspedisjonen var en lang biltur fra trehytta til Helge og ned til Santa Monica. Det ble nesten 7 timer i bil ettersom gutta til stadighet ville ut og ta bilder. Fnate prøvde så hardt han kunne å ta bilder selv med selvutløseren, men det var jaggu ikke enkelt siden gresset var litt høyt. Her får han det imidlertid greit til. Se holmen i bakgrunnen.

Midtveis trengte de også en matpause. Det var tid for sikringskost. Man kan ikke bare spise Snickers og brus. Man må ha litt sjokoladekjeks og brus også. Underveis i pick nicken kom det en annen bil på naboplassen. De ble ganske overrasket over gjengen som satt og gomlet.

Her er forøvrig kjærra. En Kia. Den gikk fremover og bakover og hadde imponerende 4 koppholdere foran, konkluderte Tellef. Terningkast 5. Tellef la også merke til at mange andre hadde spart for mye på leiebilbudsjettet og fikk biler som ikke engang hadde tak. Ikke rart de raste forbi oss i oppoverbakkene. De ville sikkert fort frem så de ble ferdige med den grusomme bilen. Alle gutta er enige i at de har gjort et fenomenalt bilvalg.

Så nærmer det seg ubønnhørlig slutten for denne ekspedisjonen. De ber om et gruppebilde helt til slutt. Big Sur i bakgrunnen.

- "Synes du det var verd det å bruke hele bonusen din på denne turen da?" - spør Pappa når han har Fnate for seg selv et øyeblikk. 

- "YESSSSSS!" - Sier Fnate som bare drømmer om å komme tilbake til FNATHEIM. - "Så du er fornøyd?"

- "TIPP TOPP TOMMEL OPP!!!!" - Fnate kunne ikke vært mer fornøydNå venter bare flyturen hjem etter en begivenhetsløs natt i Santa Monica. Helge har ringt til Matmor og fortalt at han ruger på en skikkelig bamseklem når han kommer hjem.

Det ble ikke Helges kveld igår...

... Selv om det begynte bra. Akkurat denne kvelden skulle nemlig gutta tilbringe i den hytta Helge valgte. Nemlig trehytta. En hytte bygget oppi et redwood tre. Perfekt for Helge! Den så fin ut utenfra, men enda bedre så Helge ut innenfra. En strålende utsikt hadde han.

 På baksiden hadde han også en veranda der han kunne sitte og titte på trær som var vesentlig større enn hans eget.
La oss også legge til at minibaren var complimentary. Så langt var alt vel. Fnate og Tellef mener den stod til en flat 6-er. Og i tillegg var den altså helt gratis. Men derfra var det nedoverbakke for Helge. Eplekjekk som han var fant han ut at de skulle spille Colaboksen peker på. Førstemann til tre tap måtte avsløre en hemmelighet. Helge veddet også likegodt på at han kom til å vinne første runde. Og hvis han ikke gjorde det skulle han fyre opp i peisen med promp.Han tapte så det suste, og fikk den første steinen. "Åååååååh" - stønner Helge og slenger lua i gulvet. Men det er bare å holde veddemålet. Pappa-Fnate hjelper til med fyrstikk mens Helge lader rompa.

Helge avslørte en skjult egenskap som kanonpromper, og det ble god kok i peisen med det samme. Selv Tellef hever overrasket på øynebrynene.

Nedturen skulle bare fortsette. Helge tapte tre strake sett i Colaboksen peker på.

Dermed må han også ut med en hemmelighet. Lua går irritert i gulvet igjen og han kaster seg ned på ryggen og gruffer seg. Tellef og Fnate maser om at han værsågod får komme med hemmeligheten. Helge kvier seg veldig. Men så forteller han omsider.

 

- "Husker dere at jeg ikke var der da Pappa vekket dere over Hudson Bay på vei hit?" - spør han omsider. Begge gutta nikker. - "Det var fordi jeg listet meg til doen. Jeg hadde spist noe av den Heston Blummenthal maten på flyet og ruget på en grufull promp, som ikke tålte almenn oppmerksomhet." - fortsetter Helge.

 

Tellef og Fnate titter på hverandre. - "Den må ha vært grusom?" - sier Fnate, som ikke er nervøs for å prompe i det offentlige rom. - "Den var av en annen verden. Og dere husker at Jan Thomas satt rett bak oss? Og dere leste i Dagladet at Jan Thomas har vært på sykehus og ikke kunnet holde på maten siden han landet i LA?". Gutta bare nikker.

 

- "Vel, det er nemlig min skyld. Når jeg skulle passere Jan Thomas snublet jeg i en tøffel, gikk på trynet og prompen glapp med et brak rett foran han." - sier Helge med senket nebb. "Saft suse" - sier Tellef. Men legger raskt armen rundt Helge. Det kunne tross alt skjedd den beste. "Og akkurat denne gangen gjorde det det" - fortsetter Fnate, og jekker brusen. "Dessuten er han på bedringens vei." - Avslutter Tellef. Med det følte Helge seg straks litt lettere og de kan sette seg foran peisen og kose seg med Cola hele natta. 

Morgenen etter lukter hele gjengen kraftig av bål, og Helge får tittet enda litt mer på det store redwood treet. Det hadde sannelig vært noe å hatt i hagen hos Matmor.Og så bærer det videre ut på veien på Big Sur...

hits