Fnate har snart bursdag...

I dag hoppet Fnate tidlig ut av skuffen, duret ut døra og spant forbi kontorpulten. Han fikk en lei slædd på parketten når han skulle runde hjørnet ut mot kjøkkenet, og holt på å gå rett i kjøkkenbordet, men klarte seg akkurat. Bort til kjøleskapet og fanget en sjokkis.

 

"?", tenkte Pappa. Men han feiret selvfølgelig at det både var helg, og en dag mindre til bursdagen. Han spiste sjokkisen og så satte han seg for be om fine presanger. Det kan liksom ikke skade. "Plis, plis, plis, pliiiiiiis" mumler han.Bursdag er store ting for en liten fyr, og han har ønskelista klar:

 

1. Hawaii-skjorte

2. Et ekte Eurobonus kort som det står Fnate på.

3. Cola

4. At SAS skal begynne å dele ut gratis Cola til elefanter.

5. At Pappa skal slutte å dumme seg ut med å blande ting som LAS og LAX, eller 318 og 747.

6. At Bestemor og Fungerende har det bra

7. Japp og Troika

8. Ny fotball

9. Tur til Amerika

10. Shoppingtur til Strømstad

Fnate at the museum...

Årsaken til Fnates London tur var først og fremst at Pappa kjedet seg og ville ha en bukse. Men Fnate fikk en peng (han valgte heldigvis rett) og fikk velge en ting å gjøre. Etter mye om og men ble det British Museum. Pappa ble overrasket, men det viste seg at det skyldtes at det var gratis. Da kunne Fnate bruke pengen på digg.

Først et lite treningsfoto fra kantina. Frokosten til Pappa til venstre. Frokosten til Fnate til høyreVel fremme på museumet var det mye rart å se. Den første var vanskelig for Fnate å fotografere, så Pappa måtte holde han.

 

Dette var det første utkastet til dyrearten HEST. Unødvendig å si at denne er svært gammel. Denne dævva da den ikke kunne spise. Senere oppfant man underkjeven og da ble det med ett lettere å få hestene til å overleve.Litt lenger inn fant han forgjengeren til Jernjomfruen. Fnate som har sett mye detektime vet at jernjomfruen var brukt til torturering og sånt. Torturering var sånn som munkene gjorde under den Spanske Inspeksjon i 1400-og-tøydott. De måtte nemlig ofte skremme helt vanlige jomfruer til å si hvor de hadde gjemt pærene.

Men dette er altså betongjomfruen. Hun ble desverre ikke hverken skremmende eller særlig praktisk. Derfor ble hun erstattet av jernjomfruen noe senere.Noe annet som var veldig spesielt i gamle dager var at man ikke hadde hverken TV, internet, Widerøe eller vekkerklokker. Det gjorde at man måtte finne på andre ting. En populær lek var å forsove seg. Her er vinnerne, som forsov seg grundig.Alt i alt et helt greit museum, men ikke noe å hoppe i taket for. Fnate visste det meste fra før. Tid for selvutløser.Etterpå måtte han pent bli med Pappa på pub. Pappa var møkklei av potteskår og ville ha en halfpint. Den tok Fnate også et fint bilde av. Pappa sa den var kjempegod. Fnate syntes den luktet grevling.Til slutt ville han ta bilde av Pappas favorittavdeling i Super-kantina. Et helt rom fullt av sånn brus som Pappa liker. Pappa sier han sliter like mye med å mestre dette rommet som Fnate sliter med alle kakene de har.

Men Pappa er mye greiere å ha med å gjøre etter han har vært der en tur.


Svipptur på museum i London på fredag

Fredag var en dag som begynte både tidlig og bra for Fnate. At den ikke skulle ende så bra for landet visste vi heldigvis ingenting om da vi sjekket inn på BA-kantina på Gardermoen.

 

Heldige Fnate har venner i Viasat som hadde vært der på forhånd og sjekket at brusautomatene var fulle.

 

Pappa fant plassen sin og Fnate hopper rett opp og maser om å få gå til brusautomaten. Glad og optimistisk var han. Når han er det kl 06.30 skjønner nok Pappa at han har en plan.Men hvor galt kan det gå, tenker Pappa. Og Fnate løper av sted. Det blir veldig stille, noe som sjelden er et godt tegn. Men Fnate har vært matnyttig og har lagt seg på rygg under Pepsi automaten og forsøkt å få betjeningen til å hjelpe han med å skyve på spaken.Heldigvis ble vi heller ikke denne gangen båret skrikende og sprellende ut, men fikk fortsette oppholdet. Selve London besøket har Fnate skrevet et eget innlegg om, og det kommer i morgen.

 

Men til sist... Hverken Fnate eller Pappa visste noe om hvordan dagen skulle ende. Men det hadde seg også sånn, heldigvis, at Fnate ei heller visst at den i det hele tatt endte. Fnate hadde nemlig en re-match med Super-kantina i London. Han bestilte kake, og fikk et monster av en kake.Det sier seg selv at ingen Fnat kan spise mer enn sin egen vekt i kake. Men han gjorde et iherdig forsøk, og endte på ryggen som vanlig. Skal han aldri få has på denne kantina?

 

Ny sjanse i September...

En trist lørdag for Fnate og Norge

Fnate syns fryktelig synd på alle de som var involvert i kaoset på fredag.Fnate var på vei hjem fra London da det skjedde, og hadde nok en gang besvimt av en overdose kake. Dermed fikk Pappa litt tid til å planlegge hvordan han skulle forklare for Fnatingen. Pappa synes det er viktig at han får forklart nogenlunde hva som har skjedd, selv om han er liten. Han skjønner jo at noe er galt.

 

Pappa sa at det var som om noen forsøkte å gi Fnate en på snørra for å få han til å begynne å like Solo bedre enn Cola. Bare fordi han som slo likte Solo best selv.

 

Dette forstod Fnate, og ble både trist og sur og sa at han aldri mer skulle drikke Solo. 

 

Etter å ha sittet og buret litt, sa Fnate at han likte jo Solo også. Begge deler er tross alt brus, og brus er digg. Måtte han virkelig slutte å drikke Solo, nå? Fnate pønsket videre.

 

Etter en stund kom han til Pappa og fortalte hva han hadde bestemt seg for:

1. Det gjør vondt å få en på snørra.

2. Men en tulting som gir folk en på snørra skal ikke få Fnate til å slutte å like en type brus. Brus er digg, og Fnate vil fortsette å drikke den brusen han til en hver tid vil ha.

3. Fnate skal forsøke å unngå å få flere på snørra.

Minitur til London imorra. Hva skal Fnate se?

Fnate skøt gullfuglen uten engang å ha holdt i buen. Pappa klarte nemlig å glemme igjen favorittbuksa si på hotellet i Ukraina på Søndag. Så igår bestemte pappa seg for at de skulle ta seg en liten guttetur til London for å kjøpe ny. Han og Fnate drar imorgen tidlig med BA, og kommer tilbake samme kveld.

Fnate får først velge seg en reisepeng fra valutaskrinet. Viktig å velge riktig her ettersom Pappa har en absurd idé om at Fnate må ta konsekvensen av valgene sine. Han har gått på leie smeller før:Pappa skal som sagt kjøpe olabukse. Fnate skal også få velge en ting å gjøre han også. Vi skal tross alt bare være der noen timer så vi rekker ikke mye. Fnate titter og stirrer, men det er ikke lett å vite hva man vil mest.

Livet er fullt av vanskelige valg...

Fnate vil vise Roald Amundsen sjøveien til Alaska

Den andre delen av prosjekt Sandnessjøen var noe mer fysisk krevende enn den forrige.

 

Fnate har jo tidligere fulgt i Amundsens fotspor helt til Nome i Alaska, der de har en stor statue av Roald Amundsen (men ikke stort annet). Han og pappa hadde 9 timer i Nome, og på den tiden rakk de både å bli jaget av fulle eskimoer og å ta bilde av Amundsen statuen på "torget". Etter det ble de invitert inn på en pub i en brakke, siden de var norske, og Pappa lovet at han kunne drikke som gutta på Berserk. Det var de forrige Nordmennene de hadde møtt. På denne puben var vi i storparten av de 9 timene.

 

Men Fnate har ofte med seg bildet på tur, og det står stort sett ved siden av han når han sover. Det var en fin tur, nemlig. Så det står der også når han voknet denne dagen i Sandnessjøen.Prosjektet var at Fnate ville ta med Amundsen opp til en av de Syv Søstre fjellene og vise han sjøveien til Nome, som han jo hadde seilt for leeeeenge siden. Fnate tenkte at han sikkert hadde savnet den og ville se den igjen. Pappa syntes det var en fin tanke, og hadde pakket gode sko, og turtøy.

 

Onkel skulle vise vei, da han er sånn supertrent fyr som har syklet Trondheim-Dovre minst to ganger. Det ble en stri tørn for fjellet er nesten 1000 meter høyt, og "starter på bunnen" som Fnate sier. Underveis passerte vi et fossefall. Fnate var ikke det minste sliten.Selv Pappa later som han er eplekjekk og stirrer døden i hvitøyet.Der oppe var sidevinden såpass sterk at Fnate ikke lenger kunne sitte uten sterk sidestøtte. Og selv da ble han en gang fullstendig tatt av vinden så Pappa måtte løpe og redde han. Selv mente Fnate i ettertid at han hadde STÅLKONTROLL hele tiden. Men at sidevinden var sterk ser vi allerede her (og vi hadde langt igjen):Reisen gikk videre oppover. Som en sann viking stirret Fnate staut ut av Pappas lomme mens vi spiste høydemeter. Iblandt stoppet vi og spiste nøtter. Foruten å smake vondt passerte de rett igjennom Fnates fordøyelse. "klonk"..... "klonk".

 

Til sist nådde han målet. Det er en fabelaktig stolt fnating som kan pakke ut Amundsen og vise han Nordvestpassasjen igjen.Hvilket fjell, hvilken Fnat, hvilke NORSKE HELTER...

Fnate forsøker å kjøpe avlat, men ender opp med kollekt...

Fnates opprinnelige formål med Norge rundt billetten var å besøke Onkel og Tante i Sandnessjøen. Så kjøpte altså Pappa en Norge Rundt billett isteden "for å spare penger". Men formålet var altså Onkel og Tante. Fnate hadde nemlig to prosjekter der, og det første var å kjøpe avlat. Onkel har nemlig en helt spesiell kontakt med "han i toppetasjen".

 

Fnate hadde på forhånd fått stikke labben ned i den lille familien sin beholdning av gull-dollar. De er vel ikke egentlig av gull, men det er definitivt dollar.Han tok med en av dem, og reiste. Onkel var derimot slett ikke imponert over prosjektet hans, og rev raskt ned forhåpningene til Fnate. Onkel kunne fortelle at det desverre ikke var mulig å kjøpe tilgivelse for planlagte fremtidige skurkestreker.

 

Fnate syntes dette var en usedvanlig vanskelig og lite pragmatisk holdning, men kom ingen vei og løp vrælende til sengs. Han var fremdeles veldig sur når pappa kom for å legge seg. Han hadde okupert senga, og ba pappa finne seg et annet sted å sove.Men som vanlig endte Fnate opp i tøffelen sin. Det er problemet med å være liten, når pappa er stor.Morgenen etter tok han og pappa en prat. Det ble enighet om å gjøre et forsøk. Fnate kunne dra til gudstjenesten den dagen og gi gull-dollaren sin i kollekt. Så kunne han stri-ønske seg tilgivelse for et noe mer begrenset utvalg skurestreker, og heller legge til noe som Onkel skulle kunne like.

 

Han bestemte seg for å be om tilgivelse for knabbing av 1 Cola (med opsjon på 1 til), og å ønske seg at øya Dønna forsvinner så Onkel lettere ser midnattsola.  Her sitter han på kirkebenken og venter på å gi offer.Det ble vistnok noe oppstandelse da kirketjeneren skulle telle opp kollekten, men Onkel la 2 + 2 sammen og oppklarte situasjonen.

 

Selv Onkel syntes nok tanken var god, for det endte med at han ga Fnate et rutekart for ferga til Dønna. Så sa han at når Dønna ikke lenger stod på rutekartet, så ville også Fnate ha fått lov til å knabbe Cola.

 

Fnate titter VELDIG på rutekartet sitt.

Fnate på Norge Rundt tur med Widerøe!

Pappa hadde kjøpt Norge Rundt billett til Fnate som en overraskelse, mot at Fnate skrev en skikkelig Trip Report. Det lovet Fnate å gjøre. Men han ble underveis inspirert av Tromsøiske forkortelser, så Trip Reporten hans heter derfor:

 

TR om NR

 

Fnate håper han ikke blir steinet med adekvate bergarter.

 

Reiserute:

Oslo - Brønnøysund - Sandnessjøen - Bodø - Svolvær - Tromsø - Lakselv - Mehamn - Båtsfjord - Vadsø - Vardø - Kirkenes - Vadsø - Tromsø - Stokkmarknes - Bodø - Mo i Rana - Brønnøysund - Oslo

Fnate syns alltid det hører med med et skikkelig bilde av flyet. Det er ikke så lett for en bitteliten fyr, men på Svolvær lot det seg gjøre. Fnate knipser ivei fra lav høyde. Han fløy med en... FLYVEMASKIN. Men ingen dumbojet desverre.Den var hvit og grønn, hadde propeller og var full av folk inni. Den gikk oppover, nedover og ikke minst bortover. Men altså ingen dumbojet, og det der det Fnate liker best. Men det var kult allikevel.

Inni flyet så det sånn ut. Det var bare en klasse, nemlig Fnate sin.Det ble tid til en rask knoketest som var bestått med glansbilder og bruskorker i taket.Fnate tok i det hele tatt oppgaven meget høytidelig og ville også både prøvesmake, og ta nærbilder av maten sånn som han har sett andre gjøre.Det var vann og polargrevling. Vannet smakte som vanlig ingenting. polargrevlingen smakte omtrent som "prompen til ei ku som har blitt matet jevnlig med selvdød grevling", kunne Fnate uttale. Pappa var tilbøyelig til å være enig. Terningkast 1.

Ut av vinduet så det stort sett sånn ut: (Til de av dere som ikke er så kjent i Finmark, så er det dere ser her en elv)Videre vil Fnate dra frem Vadsø der han fikk treffe selveste Widerøe mannen. Det var et høydepunkt, og Fnate har tatt bilde av seg selv utenfor kontoret til Widerøe mannen

På hjemveien skjedde det han hadde hatt følelsen av hele veien. De endte opp med å ville ha han som ekstra pilot. Han kunne vanskelig si nei, og etter å ha hatt en sniktitt oppi pilotkoffertene skjønte han umiddelbart hvorfor Widerøe pilotene er så glade.Alt i alt en fin tur. Var det verd pengene? Ja, ihvertfall pengene til pappa. Vil han gjøre det igjen til neste år? Helt klart, om pappa spanderer.

 

Det kommer oppdateringer fra Fnates små utflukter litt senere, men først må Fnate nalle.

Fnate som Fly-Spotter og filosof

Fototreningen i Vaasa var tydeligvis spennende for når han kom til flyplassen ville han prøve mer. Først skulle pappa på død og liv ta bilde av han.Men etterpå knipset han selv i sekken, og ble veldig fornøyd med bildet sitt av flyet han skulle fly.Men vel fremme på kantina i Stockholm der de for anledningen serverte "Pork of Loin":

Begynte han å sammenligne bildene av flyet. Hvordan kunne det ha seg at man hadde god plass inni et fly som var vesentlig mindre enn en selv. Man ser tydelig av første bilde at Fnate er mye større enn flyet. Men allikevel satt han godt inne. Det ble liflig diskusjon rundt bordet mens Pappa spiste litt "loin".Kiitos honOULU

Etter et fabelaktig døgn i honOULU var det bare å si "kiitos ja näkemiin" til byen og hoppe på toget til Vaasa. Gutta hadde booket plass i toppetasjen og det var først og fremst Helges idé. Han elsker å sitte og titte ut av vinduet.Han liker å titte både på natur og på andre tog.Sånn satt han hele veien på det første toget til Seinäjoki. Fnate og Tellef, som fremdeles hadde harde kontanter igjen, fikk slept med seg Pappa til restaurantvogna. De bunkret opp godt for den 5 timer lange togreisen til Vaasa.Det kom godt med for det var en lang tur. Den siste biten var også med et fryktelig gammelt og bråkete tog.Og det var bare Tellef som turte stikke hodet opp av sekken.Vaasa var det ikke så mye å si om. Helge syntes det lignet litt på Drammen i regn. Men Fnate fikk øvd seg litt på fotografering, og fikk blandt annet dokumentert jernbanen.Alle konkluderte med at de neppe blir nedrent av tog her i Vaasa.

honOULU musikkfestival

Høydepunktet på honOULU turen var definitivt musikkfestivalen. Fnate hadde aldri vært på festival før, eller konsert i det store og det hele. Han fikk festival-armbånd, akkurat sånn som andre får, og har proklammert at han aldri skal ta det av. Vi får nå se på det., sa Pappa.Fnate har lagt ut video fra den kuleste konserten på Facebook siden sin. Skikkelig kult!

Tur til honOulu

JIPPI, det er offisielt sommerferie. Fnate og gutta har jo gledet seg veldig til turen, og hadde pakket alt mellom himmel og jord som de skulle ha med. Det ble en fyldig koffert. De hadde også planlagt å blogge fra turen, men da trengte de litt hjelp fra Pappa. Og Pappa hadde desverre klart å dra på seg en prolaps i ryggen og var ikke særlig i form. Så det ble litt anderledes enn planlagt. Men på tur dro vi og her sitter tre trøtte karer i kantina og leser om oksen fra Grimstad:På selve flyturene hadde Pappa dummet seg ut og booket kjipe seter. Flyene var stup fulle og trange. Selv i Fnatness Class fra Køben til Helsinki hadde pappa klart å booke sete 1A som er en to-seter. Maten var rå fisk og flyet var kjempeforsinket. Så det ble liksom ikke så mange Kodak øyeblikk ut av dette. Men det er uansett to forventningsfulle fyrer i sekken da vi nærmer oss.Et par timer senere enn planlagt kom de altså frem til målet. Selveste honOULU. Fnate hadde trodd at det skulle være litt mer vulkaner, men bortsett fra det var det alt de hadde forventet. En fantastisk utsikt fra rommet:En kjempeflott minibar:Og en veldig god seng som "bohemen" Helge raskt fant seg til rette i.Siden Pappa var rar i ryggen og beina fikk de ikke utforsket så mye som planlagt. Det ble prøvd en liten tur ut med sekken, remedier og kamera uten særlig suksess. Pappa var redd for at gutta skulle bli veldig skuffa over dette, og et lite sekund var de nok det. Men det er ikke mye en parasoll-brus i lobbybaren og Pringels+TV på senga ikke kan kurere.Men litt skulle det allikevel vise seg at de fikk oppleve allikevel. Og det er viktig å gi gutta kredit for en fabelaktig booking.

Best å rømme skuta midlertidig

Pappa sjekket en siste gang igjennom billettene gutta har booket til honOULU på mandag. Det viste seg at Fnate hadde booket flyet som går 07:10 om morgenen.

 

07:10???????????????????? Det ble oppstandelse i heimen og pappa slo seg ille vrang. I tillegg vil gutta innom kantina og drikke brus først.

 

De fant det best å rømme til Bestemor for et par dager til Pappa har roet seg. Bestemor røyk uklar med geitene i Geiranger og var heldigvis hjemme før tiden.Hos Bestemor har de fått noen bøker om Mamma Mø. Det er fint å lese på til "regnværet" der hjemme har roet seg.

hits