Apache eller Taliban?

Gutta kom seg greit over til Fønisk i Arizona. Det var stappfullt på alle flyene og de hadde jo ikke skuff. Så dermed holdt de seg stort sett oppi bager og kofferter. Og vel fremme var det bare å besvime i seng. De bodde første natta på et Fnat-Carlton hotell som ble pusset opp like før andre verdenskrig, så de sov godt. Og lenge. 

 

Det var nemlig søndagen det skulle skje. De skulle ut i Apache indianer land. De er ekstremt spente når pappa svinger bilen inn på Apache Trail. En gammel indianervei. 

 

Fnate oppdager gamle Westernbygg med det samme. Det er ganske tøffe ting. 

Og det varer ikke lenge før de kan løpe ut av bilen for å posere foran skiltet...Nå er de for alvor i Apacheland, og det bryter ut heftige diskusjoner om hvem som hadde vinni av Apache indianere og Taliban. Pappa må be de roe seg, men det holder bare noen sekunder av gangen.

 

Helge er skråsikker på Taliban siden de har maskingevær. Men han møter hard motbør fra de andre. Tellef er teknisk og forklarer at Kalasjnikov maskingeværene er notorisk upresise. Og Fnate, han har sett en indianer skyte hull i en pære 200 meter unna... med pil og bue. Diskusjonen tar aldri slutt, men Helge kommer mer og mer på vikende front. 

 

Til slutt må det stoppes for å kjøpe is, før de rett og slett blir uvenner. Is fikser opp i det meste. Sånn er det bare. Det er tross alt 108 grader ute. 108 grader mer mye. Det vet gutta.Med sånne temperaturer er det ikke rart om man blir litt heit i bomullen.

 

Apacher eller ikke, det er virkelig pent her. Det er nesten Jackson Hole nivå på disse greiene her

...og lange flotte veier som er så rette at Fnate får lov til å styre bilen selv et øyeblikkTil slutt... etter 5 timer i bilen kommer de endelig frem til Base Camp på Fnat Seasons. Det er noe annet det. 

 

Der står de klar og venter når gutta hopper spente ut av bilen. Hotellsjefen ønsker dem velkommen og spør om ikke det stemmer at de har bodd mye på Fnat Seasons. Det stemmer, bekrefter Fnate. 

 

Så får de brusbonger, og gratis internet og treningstimer om de vil. Helt gratis. Helge vurderer Yoga-time, men har ikke bestemt seg. En fin leilighet får de også. Med velkomstgave bestående av potetgull (som Fnate dog mistenker at Pappa snek inn til dem), kaker, frukt og en skikkelig god mongojuice. 

 

Det er bra storveis å sette seg på verandaen på en Fnat Seasons igjen. Pappa mistenker at det neppe er siste gangen man kommer hit. En sånn terasse... En sånn velkomst... En sånn utsikt. 

 

Men kanskje ikke midt i Juli når det føles som å sitte nede i en gryte. Normalt er ikke 42-43 grader såååå galt, men her føles det som om det fysisk svir av hårene på armen. Og det blir aldri kjølig. Ikke engang midt på natta. 

 

Men gutta... de slafser i seg kaker og brus. Null stress

Krise avverget

Det første som skjedde i dag var at Fnate satte seg for å gå igjennom dagens korrespondanse. Det er ikke så ofte det er korrespondanse til Fnate selv, så når det endelig var det ble han bra spent.

 

Og nå er det Golden Tickets... 2 Golden Tickets. Første gangen han fikk en var han i fyr og flamme. Han var sikkert på at han skulle til sjokoladefabrikken, men det skulle han jo ikke. Golden Tickets var faktisk en betydelig skuffelse.

 

Hele poenget med dem er at Fnate kan gi dem bort til British Airways crewet om han mener han får spesielt god service. Det er jo hyggelig, så klart. Men Fnate liker nå aller best de gangene han kan veksle inn ting i brus eller andre goder.

 

Og akkurat det... har Pappa satt foten helt ned. Fnate får ikke lov å forsøke å veksle gullbillettene i goder med crewet.

 

Så her sitter han da. Med to stykker. Bare sånn for å gni det inn.Men det er ikke lenge han kan sitte og surmule over dette. Imorra skal nemlig gutta på tur.

 

De skal fly SAS sin oljerute til selveste Houston.

 

Det var bare et problem. Når Pappa begynte å pakke, viste det seg at han skulle ha med seg så gruelig mye datautstyr at det begynte bli fullt. BA er kule med håndbagasje. Men nå skal de fly SAS, og SAS er gruelig strenge.

 

Til slutt sa Pappa at - "beklager, men Helge må bli hjemme. Det er bare ikke plass. Vi blir stoppet i gaten"

 

Det blir stille et par sekunder før Helge bryter ut i brøl-gråt. MAKAN, liksom. skal ikke han få være med, bare fordi han er stor? De to andre argumenterer heftig for Helge. Dette går bare ikke an. Her har en fyr gått i flere uker og trodd han skulle til Junaiten og så blir han avvist dagen før.

 

Det bryter mot alle moralske prinsipper.

 

Selv Pappa skjønner det, og det blir foretatt betydelige om-pakkinger. Sko blir fjernet. Pakkemateriale blir fjernet. Antall skift blir redusert. Og hvis Helge kan ta til takke med en form for "økonomiklasse" så kan han til slutt bli med.

 

Han prøver ut passformen.Det funker bedre enn fryktet.

 

Det testes med lokket på. Fnate og Tellef skal reise i døffelbag'en til høyre.- "Ja, det er innafor" - høres det halvkvalt fra Helge

- "Husk å ikke prompe når lokket er på da. Den er tett" - svarer Fnate.

 

Så gikk det i orden og de skal alle gutta på Fnat Seasons i Scottsdale til slutt. Men det er jo bra kjipt at man skal måtte gå igjennom sånne prøvelser og at tårene må trille før man får bli med.

 

SAS - kanskje en ide å være litt kulere med elefanter og elger på tur?

Pannefnater

I dag var det Tellef sin tur til å velge middag. Han savnet Bestemor litt. Det er jo en hel uke siden han dra hjemmefra, så han vil ha noe som er typisk for Bestemor.

 

Han vil ha pannefnater. Og pannefnater ble det.Til Pannefnater må man ha blåbærsyltetøy. Men Bestemor pleier alltid ha det i en skål, så det er ikke godt å vite hvilket det er man skal ha. Men gutta spurte i butikken og de sa at det aller, aller beste var villblåbær fra Maine.

 

- "Maine er i USA der har jeg kontor nesten vaffal etc åjåjåj!" - utbryter Fnate, og det blir ingen tvil om hvilket de skal velge.Fnate er småskpetisk til denne maten, men Tellef gyver rett på.

 

Helge er mest opptatt av systetøyet og gir seg til å slafse i seg med fingrene. Det var noe av det beste blåbærsyltetøyet han har smakt.Så sitter de der rundt bordet, da. Diskuterer Bestemor, Fungerende og Niklas som er på tur i Lofoten. De var så skråsikre på at det var null problem med hotell at de endte opp på en internatskole uten hverken TV eller minibar. Når selv iPad'en streika var gode råd dyre. Heldigvis var Nøffju tilgjengelig på telefon og redda dagen.

 

- "Tror aldri vi skal dra til Lofoten?" - mumler Fnate.

- "RAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAP!" - svarer Helge.

 

Tellef har munnen full av pannefnater

På Taliban jakt

Det er ikke så mange dagene siden lokalavisa - Romerikes Blad - kunne varsle om Taliban på Losby Gods. Da var det masse politi der, og generelt svært usikre fohold. Men nå er det visstnok ikke en eneste Taliban der oppe.

 

For de fleste vil dette bare bety at alt er tilbake ved det normale.

 

Ikke for Fnate.

 

Han har ikke sett en reportasje om hjemreisende Taliban, og det kan bare bety en ting. At de har rømt og at CIA forsøker å dekke over det. Fnate blir hysterisk når han tenker på det og etter å ha mast i dagevis gir Pappa opp.

 

Han tar seg fri fra jobben for å bli med Fnate ut i skogen og lete etter Taliban.

 

Fnate leter og leter... og leter og leter... OG leter enda mer. Han passer hele tiden på å holde seg litt i skjul av vegetasjonen. Man kan aldri vite hva Taliban finner på om de ser han først.Etter en stund blir han sulten, og heldigvis har Pappa med niste. Fnate synes det smaker kokt måke, men han tror det egentlig er svinekjøtt involvert. Svinekjøtt virker som hvitløk på Taliban.- "Det beste man kan gjøre når man er i Arabia er å henge svinekoteletter rundt halsen. Gjerne ha et par i baklomma også. Kjipt å bli skutt i rompa" - forteller han entusiastisk, mens han tygger og gumler. Han er litt sur for at Pappa glemte brusen i bilen.

 

Så bærer det videre. En sump er et praktisk sted å se etter Taliban, mener Fnate.

Men det ender bare med at en hylende Fnate kommer løpende i sikksakk opp til Pappa. Myggen sværmer rundt rompa hans og han veiver febrilsk med armene og skriker.

 

Kort sagt er det en noe skuffa Fnat som subber bortover veien igjen mot Losby, mens han sparker i grusen og grynter.

 

- "Se der..." - sier Pappa og peker.

 

Fnate skuler snurt bort.

 

- "Åj åj åj åjååååååååjjjj... Taliban bæsj" - roper Fnate.Det er soleklar Talibanavføring. Dette er spiker'n i kista

 

- Vi må hjem og ringe CIA" - sier Fnate ekstatisk.

- "Det er 18 års grense på å ringe CIA, Fnate. Men jeg kan gjøre det mens du dusjer" - Svarer Pappa, like entusiastisk.

- "Åh, fytti katta!!!!"

 

Dette var en fenomenal oppdagelse. Fnate klarer nesten ikke vente til de blir arrestert. Han forstår det når Pappa sier at det ikke er sikkert de går ut offentlig med det. Men det kommer nok noen hint så Fnate skal forstå hvem som egentlig sørget for at de ble tatt.

 

Man kan tross alt ikke ha fullt av Taliban i skogen. De hadde kommet til å spise opp alle blåbærene og vært generelt ufine.

 

 

Hvor skal ekspedisjonen gå?

Sommeren begynner å falle mer og mer på plass. Men det er fortsatt den store ekspedisjonsturen igjen. Altså - Fnate sin tur.

 

Det er jo mange ting som kunne vært gjort, men det er det å få det til for ikke så mye penger. Fnate og Pappa (mest Pappa) har jo bestemt at det faktisk skal spares i år. Så Stillehavet utgår. Costa Rica utgår også. Så det må være noen steder der det kan brukes poeng og hvor Fnates egen reisekasse strekker til.

 

Han har solgt aviser i hele vinter nå, så han har jo faktisk en ikke ubetydelig mengde grunker. Så han slipper å ta ferien på Hønefoss.

Men spørsmålet er hvor... Det er en del steder som dukker sånn nogenlunde greit opp:

 

1. Sør Afrika? Fnate har funnet et fint hotel i Durban. Men kan hende det er kaldt der?

2. Miami? Fnate likte seg egentlig nokså godt i Miami

3. Fnat Foundland? Ganske eksotisk

4. Fnatstralia? Grusomt langt å reise, men han kan faktisk komme seg dit på poeng

 

Det blir ikke lett å velge.

 

Helge gir beng. Han er sikker på at det dukker opp noe fint, og dessuten ser han hockey på TVDet er Zuccharello sin All Star match mot Stavanger Oilers.

 

Oilers er erkefiendene til Helges favoritter - Lørenskog Håkky - så det er stor for han å se Zuccha og de andre Rangers gutta vaske gølvet med Siddisene. Dette skulle Fungerende sett også.

Niklas på tur

Gutta sitter hjemme hos Fnate og ser på kåbbåifilmer på dataen. Pappa skal absolutt se på TV istedenfor John Wayne filmene til Fnate, og da har de ikke noe valg.John Wayne er HELT "formann i borettslaget", og dessuten skal jo gutta til ville westen om en drøy uke. Det er greit å forberede seg.

 

I motsetning til Pappa er John Wayne en mester med kvinnene. En mester.Det er store ting. Men så blir de avbrutt av en tekstmelding fra selveste prostosaurusboligen i Fnatnessjøen. Der har Niklas kommet seg nesten helt opp til Lofoten.Der sitter han, med ryggen mot Dønna. Den første skikkelige utflukten siden han ble adoptert inn i familien som ung gutt.

 

Dette er store ting altså.

Sommer, Taliban og privatjet

Sommerferiefordelingen ble raskt avgjort da Niklas rakte hånda i været og sa at han gjerne ville til Lofoten. Diskusjonene bråstoppet. Alle visste hva dette betød. Det er ikke tale om at Niklas passer i andre transportmidler enn en bil. Han er stor som en fyr og tåler for øvrig ikke varmen særlig godt. De unnet han da også en tur, så det ble raskt avgjort. Med andre ord ble Helge og Tellef med Fnate til Junaiten.

 

Fungerende utbrøt imidlertid et høyt - "HÆÆÆÆÆÆÆ? Det droget der i bilen helt til Lofoten? Det kommer ikke på tale. Da blir det han eller deg!" - kranglet han med Bestemor. Men hun var ikke til å rokke, og alle som har prøvd diskutere med en dame vet at det kun er et tidsspørsmål før man taper.

 

- "Greit! Da blir det deg og Niklas! God tur..." - sier Bestemor til slutt. Fungerende snøfter, men skjønner jo at han har tapt. Niklas skal på sin første sommerferie, og det til selveste Lofoten.

 

Etter dette dramaet blir Helge og Tellef med ned til Fnate. Niklas skal nemlig dra nå allerede. De blir sittende rundt kjøkkenbordet og diskutere.

 

- "Jeg skal på forretningsreise til Bergen imorra" - forteller Fnate - "privatjet og greier"

- "Må man ikke døpe båt for å fly privatjet?" - spør Tellef

- "Null problem, jeg har en båt i skuffen. En brigg. Jeg har døpt den to ganger for å være sikker" - Utdyper Fnate. Han gleder seg veldig til å fly til Bergen etter at det ble klart at man bare kunne fly privatjet dit.

- "Jeg har med godteri!" - utbryter Helge, og romsterer i lommene. Det er litt klønete å få frem, så han må ta av jakken. Før han slenger en pose på bordet foran to forventningsfulle karer.

 

- "Det ser ut som en bæsj"

- "Det er sjokoladepudding"

- "Sikker?"

 

Helge hadde funnet den på kjøkkenbenken hos Bestemor og var på vei til å fylle jakkelommene, da Bestemor oppdaget han og i det minste fikk det opp i poser. Helge var litt snurt for han mente det ville vært plass til mye mer i lommene uten den dumme posen. 

 

Dagens største nyhet er imidlertid at Fnate og Pappa ble snytt for den planlagte rusleturen på Losby Gods i dag.

 

- "Taliban har kommet dit. Det har blitt dødsfarlig der" - forklarer Fnate. 

 

Helge gir seg ende over. De funderer på om de skulle mate Helge med ertesuppe, og så bære han forsiktig opp dit mens det putrer og gjærer i magen. Helt inn på Losby gods, før de bråkiler han og løper ut. 

 

Den prompen ville sannsynligvis løst ganske mange verdensproblemer. Kanskje til og med fred i mitdøsten. 

 

Det er ikke lenge før sjokoladepuddingen er spist opp.

 

- "PAPPAAAAAAAAA!" - roper Fnate. De trenger mer sjokolade. Heldigvis har Pappa noe på varastyr.

 De lurer på hva mer de skal gjøre i sommer. Pappa skal på countryfestival på Seljord, men der får de visst ikke bli med.

 

Det må da være mer å finne på? De har plenty med tid.

Hvem skal på tur?

Det nærmer seg sommerferie, og gutta har en del planer. Blant annet skal alle sammen til Berlin sammen med både Pappa, Bestemor og Fungerende. Men før det er det to turer på gang. Den ene er med Bestemor og Fungerende til Lofoten. Den andre går med Pappa til Houston, Phoenix og Seattle.

 

De hadde samlet seg hos Bestemor for å diskutere hvem som skulle hvor. Egentlig hadde Fnate med Monsterboka si, men den beslagla Isbjørnar og konkluderte med at de ikke fikk lov å lese sånn monsterlektyre uten voksne i nærheten.Så de må diskutere uten å ha bok, og de blir ikke så lett enige. Denne gangen har nemlig til og med Niklas lyst til å være med på tur. Det kompliserer jo alt en del.

 

Det ender med at de må gå hvert til sitt for å tenke. Tellef og Helge går ut og luker i kjøkkenhagen for å samle tankene.Fnate beslutter å gå i fryseren til Pappa for å lete etter is.Det nytter nemlig ikke å tenke i det uendelige. De må bestemme seg i morgen.

Kontorarbeid

Pappa og Fnate måtte tidlig opp, for Pappa skulle holde presentasjon i Wilmington. En morratrening for en bønsj selgere, og det hadde blitt laget Power Point... Pappa lager aldri Power Point. 

 

Om morran fikk han derfor spader og skar avgårde til Staples, før morratreningen, for å kjøpe whiteboard. Det er mye morsommere med tush, utestemme og whiteboard, synes Pappa. 

 

Fnate hadde gått bittelitt sur på at det var så mye fokus på Pappa, så han krevde en neve dollar selv når de kom frem til Staples.

 

- "Hva skal du?" - spør Pappa

- "Handle, så klart. Jeg har en del viktig kontorarbeid i kveld"

- "Du? Hva da?" - spør Pappa.

- "Kontorering, så klart!!! Hva ellers gjør man på kontor?" - Fnate blir småirritert. Han liker ikke å bli det, men det er vanskelig å ikke bli litt matt i møte med uvitenhet og ignoranse. 

 

Uansett så får han penger og går og handler for seg selv på Staples butikken i Delaware.

Han får stablet oppi kofferten og er både lydig og stille mens Pappa holder trening. Han er lun som en fiskepinne under hele flighten ned til Miami. Han følger pent med mens Pappa henter leiebil med 500 hester. Kollegaen til Pappa blir faktisk bilsyk på under 5 minutter mens Pappa kjører racerbilen. Men Fnate holder bomullen på plass. 

 

Vel fremme, derimot, må han sette foten ned. 

 

- "Jeg trenger fred til å kontorere!" 

 

Han er klar på at han trenger Fnate-tid og helst ikke vil bli forstyrret. Så Pappa lusker stille ut og treffer kollegaen i loungen, mens Fnate setter seg til rette.

 

Han har booket rom med det fete kontoret. Hjørnekontor, må vite. Man er da fnat? 

 

Flapper opp Macbooken...

...og pakker ut dagens shopping fra Staples

Den handler om illeluktende monsterpromper og sånt. 

 

Det er mye å gjøre og så lite tid. 

Cathay Pacific

Fnate booket billett fra Fnat Angeles til New York midt i snøstormen i vinter. Det kostet 43 kroner og noen (les: mange) poeng, men Pappa fikk sove og Fnate fikk både brus og is.

 

Cathay Pacific gjør nøyaktig det samme mellom Vancouver og New York. Full seng. Ikke noe tull. Og man kan få det i bytte med et ikke ubetydelig antall poeng. Eller dollar. Fnate styrer, heldigvis, ikke dollarkassa til sjappa. Men han har tilgang til bonuspoengkontoene. 

 

Flyturen var over 5 timer (5:10) så Fnate var innafor med å mene at seng var en absolutt nødvendighet. 5 timer er kravet for at Fnate skal kunne kreve seng. Dog med et par unntak, som f.eks Kanariøyene. 

 

Men Fnate romsterte i poengbunken og fant altså en løsning. Han skal ha sitt livs første trans-kontinentale-rød-øye-flytur. Han skal se om det er så ille som folk maser om. 

 

Han varmer opp i kakefatet på kantina. 

Fortsetter litt i brusskapet...

Så langt synes han all skrikingen om red-eye flights har vært litt overdrevet. Han skal vurdere videre når han trekker dyna over hodet og drar den første snorken...

Trøttefnaten

Klokka var 07 og klokka ringte på nattbordet. 

 

- "God morgen, Fnate. Er du våken?" 

 

......

 

Pappa rister litt i Fnaten sin, som demonstrativt spenner seg ut over senga for å bli vanskeligere å løfte. 

- "åj åj åj... Hvor best er du i dag da, Fnate?"

- "TREDJEBEST!!!" - Grynter Fnate surt, og sklir inn under dyna.

 

- "Det er ikke særlig best?" - mumler Pappa ertende. Men får ikke noe svar

 

Fnate mener nemlig at det å være best er en tilstand. En tilstand han alltid har. Det bare varierer hvilken grad av best han er. Tredjebest er jo ikke særlig best, men det er fremdeles best, sånn Fnate ser det. 

 

Enkelte ganger kan man for eksempel være nestbest, som ikke er så værst. Eller rett og slett superbest, men det er det nesten bare han og Northug som er. Unntatt i sjakk da. Der er Fnate kontrabest. Han mener selv han ville tapt mot Magnus Karlsen over halvparten av gangene. 

 

Ganske mye over halvparten av gangen, pleier Pappa og erte da. Men da blir Fnate dritsur. Så Pappa gjør ikke det i dag. 

 

I dag har Fnate et "tredjebest-øyeblikk", og da er det viktig at han får være i fred med seg selv og får sortert tankene. 

 

Til slutt pleier han å komme på fine ting igjen. Som denne turen til Vancouver. Den har søren i meg vært bra altså. Selv om han og Pappa har vært skikkelig dårlige. "Manneinfluensa" har de hatt. Noe som egentlig betyr forkjølelse, men som altså rammer gutter svært mye hardere enn jenter. For gutter så er forkjølelse sammenlignbart med å føde. Sånn mer eller mindre. 

 

Pappa slår opp telefonen ved siden av Fnate. Med bilde fra søndagskvelden på verandaen nedi Vancouver. Da han og Pappa kurerte seg selv med medisin fra superdelikatessebutikken.Fnate sier ingenting, men det synes at humøret bedres. Det var en av de beste kveldene på lenge. Han og Pappa drømmer om en sånn skikkelig terrasse.

 

Han er på vei mot noksåbest-humør. Det blir nok ikke en så gal dag allikevel. 

 

Neste stopp Kelowna.

Krise i knollen

Som vanlig bar det ut på tur. Lang tur denne gangen. Masse skulle bli skikkelig gøy også. Fnate skulle fly BA i Råkkestjerneklasse til New York. Og så skulle han fly sengeklasse med Cathay Pacific videre til Vancouver i Canada. Med andre ord, masse flying og masse kake. Trodde han...

 

Men... Dagen før voknet han og Pappa med tidenes bomullsknoll. Det rant av dysa, skurret i halsen og inni hodet bare dunket det. Men på tur måtte han. Om Pappa noen gang trengte velferdsoffiser så var det nå. 

 

Man skulle tro at Fnatingen hadde gått over seg på Superduperkantina i London. Men den rakk han ikke engang pga forsinkelse. Så kom han ombord i Råkkestjerneavdelingen helt foran i BA dumbojet'en til New York, bare for å oppdage en familie som var omtrent så nyfrelste som Tom Cruise da han stod og hoppet i sofaen til David Letterman og bable om Fnatingtologikirken. De nyfrelse hadde en liten baby og likte å titte på skyene mens de pratet høyt med babyen. 

 

Fnate var for trøtt og syk til å bry seg, og bare kravlet sur opp i bagen og gråt. Pappa kalte opp betjeningen og spurte om de kunne ordne en seng et annet sted i flyet. Samme søren hvor, bare det var mørkt, stille og ingen "Scientologer". De skjønte tegninga med det samme og minutter senere ble Pappa og en skautrøtt Fnat eskortert bak til en egen rad i businessclass. Begge bare sovnet og sov hele veien til New York. Så var det bare å vente 4 timer på flyet til Vancouver, og så sove videre til Vancouver. 

 

Det var rart når det pratet Kinesisk på flyet til Vancouver. Det var også rart å komme rett til stamhotellet Fnate og Pappa har i Hång Kång, bare at det var i Vancouver. Fnate var faktisk et øyeblikk redd for at Pappa skulle begynne å tekste med en jente hjemme og skjære sporenstreks hjem, sånn som han pleier i Asia.

 

Men så trøtte som Fnate og Pappa var når de kom frem kl 2 om natta så var det ingenting å bekymre seg for. Det var bare å slenge seg ut på hver sin side av senga. Med beina og armer ut til siden... og besvime. Det var godt utpå morran når Fnate gned søvnene rundt i (ikke ut av. det var ikke mulig) øya og myste etter minibaren. Den skuffet ikke.

Ei heller varmtforbaren...

I normal form hadde han romstert rundt og satt alt på hodet, men ikke idag. Han bare grabber en sjokkis, og koker en koppe kaffe til Pappa og subber tilbake under dyna. Der blir han og Pappa det meste av dagen, faktisk. 

Det er først utpå dagen at han og Pappa finner ut hva de har fått. De husker vagt at noen snakket om at de hadde blitt oppgradert, men makan...

 

Midt inni byen har han og Pappa veranda med møblement og havutsikt. Hva er sjansen for det? Midt i en storby? 

 

Vi skal så klart aldri bo på noe annet en Shangri-La igjen. Noensinne. 

Det er bare en ting å gjøre. Gå ut og kjøpe en skikkelig god brus til Fnate og en skikkelig god vin til Pappa. Og så sette seg på verandaen med en dårlig bok og lese til man sovner (eller til brusen er tom). 

 

I morra er det nemlig jobb igjen. 

Syk men glad

Pappa våkna forkjøla i dag, og da Fnate hørte det ble han som vanlig bråsjuk selv. Han og Pappa er uvanlig synkrone sånn sett. Resultatet var i hvert fall at Pappa ringte inn hjemmekontor og slo av vekkingen.

 

Det å være syk er ikke bare dumt, når man er Fnat. Når man er syk får man nemlig ekstra omsorg og Bamse Mums til lunch. Man kan leve med litt rusk i dysa og bomull i hue når man kan trø innpå Bamse Mums.

Dessuten har Pappa fått så ørene flagret av Mia per SMS. Pappa trodde han hadde vært flink til å shoppe, men ikke engang sokkene ble godkjent.

 

- "Jeg skjønner hva du prøver på, men du nailer det bare ikke." - svarer Mia, til Pappa's irritasjon. Fnate hygger seg med sånt. Alle som kan sette Pappa på plass fortjener stjerne i Fnates bok.

- "sokkene ligner på jakka di"

- "jammen jakka mi er jo kul?"

- "nei"

 

Fnate lo så han rullet rundt i sofaen, og ender opp med å få tidene kokos i knollen av Pappa.

 

I morra skal han imidlertid ut på tur igjen. Denne gangen til Vancouver via London og New York. Så han må egentlig bare ta seg i nakken og begynne å pakke.

Tid for SUPERKANTINA igjen

- "Åj åj åj åj åj..." - Fnate har begynte å mumle spent for seg selv for timer siden

 

Han har ikke vært på Superkantina siden tidlig i April, og nå skal han endelig hit igjen. Det har medført at minuttene virkelig har sneglet seg avsted denne dagen. Virkelig. Men så sitter han der med sekken og venter på at Pappa henter boardingkort. 

 

Forventningene er til å ta og føle på. Terminalen er så stor og han er bare en liten Fnat.Sikkerhetskontrollen går som en vind. Pappa skal shoppe bittelitt og Fnate står, ekstremt utålmodig, og venter på han. 

 

- "Kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå, kan vi gå????"

 

Men så står han i bunnen av trappa.

Pappa kommer med formanende ord. Råd om å oppføre seg greit. Bare ta ett stykke kake om gangen. Ikke jage vekk andre fra kakefatet. Det er mer der det kommer fra. 

 

Sånne ting. Og ting som å ta seg tid til å vise frem billetten sin på normalt vis, så ikke Pappa må stå en halvtime og forklare at fyren som løp inn ikke er en sikkerhetsrisiko.

 

- "jada jada jada... KAN VI GÅ NÅÅÅÅ?" 

 

Han er rolig opp trappa... nesten rundt hjørnet... Så ser han kantina... Da slipper armene sekken... Bena begynner å spinne...

Vips så er han borte. Litt senere kommer Pappa inn i kantina. 

 

- "Jeg skulle bare holde av stamplassen, Pappa" - sier Fnate troskyldig. Men han har smuler i munnvikene.

 

Så venter en liten prat og en påminnelse om at han skal tilbake om bare tre dager. Fnate trommer med fingrene til Pappa er ferdig.

Så spinner han avgårde med armene veivende over hodet. I sikksakk mellom dresskledde ben, og med tendenser til lei slædd når han vrenger til venstre etter kaffeautomatene og Chesterfield sofaen. 

 

- "Hello! I like Kake. I am Fnating. NÅRVEI best. Have you hørt om Northug?" - Pappa kan høre at han får venner ved kakedisken. Det er mye bedre enn når han blir territorial og jager dem bort. 

 

Greit, greit... men...

Fnate er på tur igjen... Det var greit å spise vafler i kantina på Gardermoen. 

 

Han foretrekker jo så klart kake, men etter at alle sandkasseselskapene nå ikke besøker ruteinnviklingsavdelingen på Gardermoen lenger, så skjønner han at de har et digert overskuddslager av vafler. 

 

Så han spiser dem villig opp. Han skal ikke være vanskelig. 

Det var greit å sitte på rad 16D til London. Han fikk brus, selv om barna på rad 14, 15, 16, 17 og 19 gråt hele veien til London. Han klarte seg. 

 

Det var greit å kjøre T-bane. Må man så må man. Fnate skulle til London og treffe en plateprodusent som produserte 80-talls hit'er når Pappa var liten. Han bor i Queens Park og da må man kjøre T-bane. Pappa sier det ville være fint om han sa at Pappa og Fnate sin sjappe er best. Så da stiller Fnate opp. 

Men... MEN!!!!...

 

Det er ikke greit at når møtet er gjort, alle er fornøyde og det er feiret med lunch... Så klarer ikke Pappa engang hoste opp et sete på den lange togturen til Derby. Fnate må sitte på klappsete sammen med Pappa, og der er det ikke mye plasse. 

 

DET ER HELLER IKKE GREIT...

 

At det ikke engang er kjøleskap på hotellrommet, sånn at brusen til Fnate må balanseres på vinduskarmen utenfor. 

 

Skjerpings, Pappa!

 
First Class simulator

Fnate ligger og kroer seg i senga, når Pappa kommer hjem. Han bare gliser og vralter rundt i den og strekker på armene.

 

- "Har du det fint?" - spør Pappa blid

- "Snug like a bug in a rug!" - svarer Fnatingen.

 

Han storkoser seg i sengetøyet sitt, som ser nesten helt ut som det i BA sin første klasse.

- "Vil du ha litt førsteklasses mat også da, kanskje?" - spør Pappa.

 

Det vil Fnate helt klart ha. Han strekker bare armene i været så Pappa, aller vennligst, kan bære han ut på kjøkkenet, der det venter favorittkaka.

Det har vært en optimal helg, rett og slett.

 

På lørdag var han hos Bestemor med den Polske plumbo'en fra 1989.

Selv ikke Helge kan helt artsbestemme den, men Bestemor vet råd. Det er plommebrennevin!

 

Helge blir ekstremt entusiastisk og melder seg prompte som øverprøvesmaker

Han gafler i seg og det brenner så liflig og godt i bomullen hans, før han til syvende og sist må kaste inn håndkleet og gi resten til Bestemor.

 

Han er skakk som en palme i tyfon, men i et strålende humør

- "Den er schuuuuuper!" - skråler han, og ingen kan forstå hvorfor de ble så sure i Østblokken på slutten av 80-tallet.

hits