Cruisefnaten

Da har Fnate kommet seg hjem fra Cruise!! Pappa drar opp til Bestemor for å hente, og Fnate og Helge har lagt alt på utstilling.


De har shoppa alt fra cruisebåtmodeller til kaker og godteri. Til og med gaver til alle de andre har de faktisk kjøpt. Det er en sliten og fornøyd Fnate som omsider kan slenge seg ned i sofaen. Han koser seg stort med å fortelle de andre om opplevelsene sine.


Hjemme har det imidlertid dukket opp uventede protester...

 

Thuang har sittet og sett på TV, og er skråsikker på å ha oppdaget at det er noe som heter Thuangstrøye. Det er en veldig irritert Thuang som fotfølger Pappa rundt for å spør hvorfor han ikke har fått sånn.- "De hadde ikke kalt det Thuangstrøye om ikke jeg skulle fått... du må jobbe mer så du får råd til Thuangstrøye til meeeeeeeeg"

 

Han håper på snarlig støtte fra andre

Lommepengesystem...

Det gikk helt i ball for Fnate med all organiseringen av lommepenger. Noen ganger kan det bli så mye av det gode at man blir stressa. Da blir det ikke like stas. Når Pappa kom hjem hadde ikke Fnate klart å sortere ut en eneste mynt. Det var bare alt for mange.

 

Da skar Pappa igjennom og sa at han måtte få seg et system, med merking og organisering. Da ble det straks lettere å se for seg hva han trengte til de ulike tingene.a) han trenger en med spillepenger utreise. Der må det være kronestykker til spilleautomater og enarma banditt

b) han trenger generelle lommepenger. Spesielt for shopping på Karstadt

c) han trenger spillerpenger til hjemreisen. Der må det også være kronestykker.

 

Med dette systemet går han optimistisk tilbake til sofaen og begynner å skuffe innpå penger.Han fyller på til han blir flau...

 

...så titter han seg over skuldra... og fyller litt til.

 

Og bittelitt til sånn helt til slutt... lukker pengepungen... åpner den og stapper oppi en mynt til...

 

Så er han ferdig og lar Pappa ta tilbake pengeskrinet sitt. Nå er Fnate klar for Color Fnatasi. Helt 100% klar.

Fnate skal på cruise

Fnate skal på cruise!!! Vaskeekte cruise.

 

Bestemor så hvordan han og Fungerende gikk og subbet etter at Lørenskog tapte håkkifinalene og skjønte at noe måtte gjøres. Det ble cruise til Kiel.

 

Det er ikke første gang Bestemor har med barnebarn til Kiel, men det er aller første gang hun har med Fnate. Fnate gleder seg voldsomt og suser rett hjem for å begynne å pakke. Turen er ikke før på onsdag, men er store ting. Selv Pappa er jo spent på å skulle sende Fnate avgårde på den måten, og mener han må få med litt lommepenger.

 

Han trenger både mynter til spilleautomatene om bord. Og så må han jo ha penger til å handle på butikken i Kiel. Han koser seg foran pengeboksen sammen med Staut.Pappa er opptatt av at han får med rikelig. Det er jo skummelt å skulle sende han ut sånn, og da er det viktig at han har nok lommepenger.

 

Fnate bare gleder seg villt til å kjøre Color Fantasy og være på tur med Bestemor og Fungerende... uten Pappa

Et liv som medgangssupporter

Fnate er medganssupporter og stolt av det. Det er ingen vits i å heie på de som kommer sist, syns han.

 

Livet som medgangssupporter er til tider tyngre enn man skulle tro. For eksempel måtte han, for et par år siden døpe om en skiløper til Morten Johnsrud Northug... så Northug kunne fortsette å vinne.

 

Nå sitter han og gjør opp regnskapet så langt i ishockey finalene. Han har bare sett de to siste matchene (av 5) og status er sånn:

Den første så han alene - Lørenskog vant

Den neste så han med Helge - Lørenskog tapte. (selv om de hadde masse god Cola, pølser og Elgedosis)

I tillegg har han sett en semifinale alene, og den vant Lørenskog

 

Da er det enkelt å konkludere - Helge må hjem.

 

Helge... han er ikke medgangssupporter. Han har alltid vært Lørenskogfan og blir eitrande sint når de taper. Han har sånn sett vært ganske mye sint opp igjennom.

 

Og en ting har han, som stamsupporter, lært seg: Seiere nytes best på forskudd.

 

Derfor måtte Pappa innom polet på vei opp til Bestemor, for å kjøpe Champagne. Den skulle drikkes opp før kveldens kamp mellom Lørenskog og Oilers begynner.Han raper fornøyd og må nyse av hvordan det kiler i nesa når man raper champagne. Den som ikke kjenner følelsen har ikke nytt seire på forskudd ofte nok.

 

Og nå kan Helge sjangle glad inn til TV'en. Kampen begynner om 15 minutter og seieren er ferdig feiret.

Tid for messe

både Pappa og Fnate er grusomt travle med å organisere årets virkelig store messe i Tyskland. For tredje år på rad er Fnate sitt mål å få en kunde på Bora Bora. Så han vil forberede seg godt i år, og forsøke å ha noen alternativ. Rarotonga er ett. Men også Maldivene og Costa Rica er innafor.

 

Mens Pappa river seg i håret og skriver lister over alt som må med, bjeffer med Tyske snekkere og overleverandører og pakker paller, øver Fnate seg på språk.

 

Det er viktig å kunne føre seg. Det første han mener å trenge å forklare er at han er "formann i borettslaget".

 

Et åpenbart og internasjonalt anerkjent ordspråk for at man er best... altså uten å si det helt direkte. Fiffig.

 

Han bruker Google translate til dette, og skriver ut huskelapper å øve med. Engelsk er viktig:

Han må også lære den på Tysk. Messa er jo i TysklandFor sikkerhets skyld tar han den på Svensk ogsåDette blir bra. Dette blir veldig, veldig bra
 

Lykkelig liten fyr

Det er en usedvanlig lykkelig liten fyr som spasserer opp i skuffen sin for å legge seg i dag. Han babler som en foss og det tar lang tid før han sovner. Lørenskog har slått Oilers 4-1, og han er svært oppskjørta. Det er 2-2 i finaler

 

- "Fungerende var med å starte klubben, Pappa" - babler han

- "Jada, Fnate"

- "Pappa... 4-1 liksom... DÆNG... åjåjåj

 

Til slutt sovner han og Pappa slår av lyset.

 

Men ikke lenge etter våkner Pappa av at det prates som en foss nedi skuffen. Det er Fnate som drømmer og prater i søvne. Han drømmer han er kommentator på returmatchen i Stavanger på onsdag."Det er Frøstabraaten... over blålinja... til Thoresen... og Bongo... DER!!! Der satt'n. Rett i kassa, igjen... Bongo trør'n rett opp i krysset så malinga preller av. Dermed er det 10-0, mine damer og herrer... 10-0. Smak på den. 10 er altså masse mer enn 5. Hvor mye mer er det vanskelig å vite, men det er mye... og det er 2-sifra. Åj åj åj... Hvem er det som er formannen i borettslaget nå, Ole Eskil? Over til deg, Dahlstrøm."

 

Så blir det stille litt igjen...

3-1 etter 2 omganger

Jadda... Lørenskog herjer med Siddis-gutta med innlånt jålenavn fra Edmonton... Vasker gølvet med dem!!

 

Det er 3-1 etter to omganger.Fnate føler seg nå relativt sikker på å få rett i 10-0 til Lørenskog etter 3 omganger.

Tidenes beste salat!

Da Fnate var oppe hos Bestemor i dag hadde hun lagd salat...

 

Bare ordet "salat" gir Fnate frysninger og det snører seg sammen i magen. Salat er beint fram forferdelige greier.

 

- "Gulrotsalat" - Sa Bestemor... så kom hun med denne:- "åj..." - er omtrent det eneste Fnate får gispet frem. Det var en helt utmerket salat, og han går rett og slett for salat til både forrett, hovedrett og dessert. Det er den beste salaten han har smakt.

 

Når han omsider kommer hjem klarer han ikke sitte oppe i sofaen engang. Så han bare ligger der og blubber med Colaen sin.Cola er bra for magen

 

- "Fordi jeg fortjener det..." - raper han

 

Paskasjølavobbia

Jaddaaaa! Walgreens

Noen ganger skjønner Pappa at han har vært teit. 

 

Han kommer ganske raskt tilbake med godis til skapet, og slenger en sjokkis bort til Fnate.- "Ikke morsomt" - mumler Fnate

 

- "Men dette kommer du til å synes er morsomt." - sa Pappa og slang nonchalant bort litt ekstra husholdningspenger til Fnate og pekte på bæreposen sin.

 

Fnate behøver ikke lese engang, for å kjenne igjen logoen - WALGREENS

 

- "Åh, fytti katta!" - utbryter Fnate og hiver seg ned på gulvet klar til å dra. Walgreens er mekke for duppedittentusiaster. Er du i marka for ting som durer og gjør merkelige ting er Walgreens helt supert. 

 

Skal du ha kvalitet går du til Walgreens. Det vet alle. Og avdelingen midt i bykjernen i Springfield er en paradeavdeling. Med skuddsikre inngangsdører og alt. Fnate går helt bananas i duppedittavdelingen, og kjøper gaver til alle der hjemme. De lekreste gaver. Han sørger for at han kun har 1 Cent igjen av budsjettet, når han er ferdig. Den gir han i tips til dama bak disken. Den ene vurderer han å gi til Mia. Det er en vegglampe som hun kan skru fast over senga si. Den har bevegelsesdetektor og lager flombelysning hver gang hun snur seg. På den måten tenker han at hun vil være god og trøtt når hun kommer på besøk, og helst bare vil sovne. 

 

Men han er ikke sikker på om det er der den hører hjemme. De andre sier jo seg selv.

Eeeeeeeehhhh...

Fremme i Springfield er det første Fnate gjør å løpe til minibaren for å sjekke innholdet.

 

Etter senere tids skuffelser, vil han ikke finne seg i tullball. Som ventet er det rene U-landet.- "chop, chop, chop" - sier han bare og peker på døra. 

 

Det nytter ikke at Pappa så mye som prøver å ytre protester engang. Det er bare å henge i skøyta og gå ut og handle ting til kjøleskapet. 

 

Pappa går til slutt, og Fnate setter seg oppgitt i vinduskarmen. Noen ganger må man bare vise hvem som er sjef, tenker han. Men at det skal behøve å være så fryktelig tungt alt sammen...

Reddet av BA - igjen

Det var en usedvanlig skeptisk Fnat som satt og tittet ut på dumbojet'en før avgang. Der stod den liksom... stor og blank og fin. Han vet akkurat hvor 62K stolen er, og han er dreven nok til å se på vinduene at de har den mest moderne førsteklassen. Men han skal ikke noen av delene. 

 

Han skal nesten heeeeeelt bakerst. Han prøver å gjøre seg så liten som mulig og unngår øyekontakt mens han spasserer bakover i flyet. Deretter sikrer han hjelmen på hodet og pakker seg inn i alt mykt han kan finne. 

Som for å demonstrere for Pappa hvor intenst han misliker dette prosjektet med dannelsesreise. Hele greia er ganske enkelt en uting, syns Fnate. 

 

Men igjen så er det BA, og ikke Pappa som redder han til slutt. Det skal jo ikke egentlig være sånn? Man skal jo kunne stole på at Pappaen sin tar vare på en? Ikke sant?

 

Etter 1,5 time i økonomiklasse syntes altså BA at han hadde blitt dannet nok. Kabinsjefen kom bak til han og Pappa og sa (som sant var, synes Fnate) at - "dere kan jo ikke sitte her. Jeg kommer og henter dere om noen minutter"

 

Det var en gråtkvalt Fnat som strakk ut hånda og ble leid frem til der han egentlig hører hjemme. Han fikk en liten kabin sammen med Pappa...og en hel masse Cola. Så mye Cola han bare orket. Det fantes ingen stopp på hvor mye Cola han fikk, og det endte med at han våknet opp, med kraftig sukkersjokk, blant en mengde tomme brusbokserMen sånn er det. Etter traumatiske opplevelser trenger man en utladning. 


Han håper bare at Pappa synes dette var nok dannelse for en stund... 6-7 års tid, kanskje...

Hmmmm...

Fnate er skeptisk. I formiddag ble det bråbestemt at han og Pappa må på en kort jobbtur til Boston i morgen. Den triste bestillingen han nylig oppdaget er frisk i minnet, og selv Fnate vet at det ikke er billig å booke Fnatnessclass dagen før avreise. Han vet at dette kommer til å gå rett sør.

 

Så han sitter faktisk bare stumt og følger med på bestillingen. World Traveller...

 

- "Men jeg vil fly dumbjoet vaffal!!!" - sier han

- "Klart du skal få fly dumbojet. Vi er jo ikke helt tullinger" - svarer Pappa

 

Så setter Fnate seg ned for at Pappa skal vise han hvor i dumbojet'en han skal sitte.

 

- "Der omtrent" - sier han. Fnate titter stumt på det heleHan trodde det var frakt baki der. Hester og pappesker og sånt.Det er bare å gå og begynne å sjekke inn. Det er forferdelig mange seter her. Alt strider liksom imot.


 

- "Økonomiklasse er best på TV" - surver han - "Jeg skal i hvert fall ha med brannmannhjelmen min!!!"

 

Pappa forsøker å trøste med at sjansene jo burde være gode for Hollywood-behandling baki der. Med tanke på at om man reiser på turistklasse så må man reise 1000 ganger fra Oslo til London eller 200 ganger til USA på et år for å få sånn råkkestjerne kort som Fnate har. - "Hvor mange andre baki der tror du har sånn? Hvem tror du får den lille brusen som finnes?" - lokker Pappa.

 

Fnate ser i og for seg den, og må tenke litt på den. Det kan være muligheter her...

 

Men han synes uansett det er håpløst at man ikke bare kunne gått for et pose&sekk konsept. Fnate synes det funker mye bedre.

Eeeeh... PAPPA???

Fnate sitter og plystrer og suller i sofaen. Det er en fin morgen. Pappan til Bull Winckel har tipset om en mulig direkterute fra Norge til Jackson Hole og han ser det plinger British Airways Appen.

 

Pappa har bestilt noe... Han nynner og traller... Boston... Skal vi seeeeee...

 

- Dumbojet - check...

- World Traveller... merkelig... ja, det er vel meg det da, som er det (tenker han) - check


Inn for å velge 62K...

 

Eeeeeeeeehh...- "PAPPAAAAAA?????"

 

Her har noe gått grådig feil. 50G?

 

Tipp topp påskeegg

Etter at Bestemor reparerte Påskeegget til Fnate, og lærte han hvordan man måtte behandle dem gikk det over all forventning.

 

Fnate har lært at egget behøver påpass og omtanke, og så må det ikke åpnes oftere enn en gang hver dag. På den andre siden har det heller aldri blitt tomt.Fnate lurer rett og slett på om det har blitt et helårsegg. Hver dag er egget fullt.

 

Det er fine dager i Casa Fnatstadbraathen

Å kaka, kake, kaker...

Fnate sliter med å bare skulle romstere med påsekegget sitt en gang hver dag. Det er mildt sagt en prøvelse i tålmodighet og avholdenhet.

 

Heldigvis var det fremdeles noe igjen av kaka i kjøleskapet.Men dessverre varer jo ikke den evig heller, og han må ta den tunge turen opp til Bestemor med tom kakeboks.

 

Heldigvis har han booka tur til Junaiten for seg, Tellef og Helge i sommer. Alle får ta med seg en venn, og det ville ikke forundre Fnate mye som det ble Bestemor og Fungerende. Selv tar han med Pappa.

hits