Ferieplanleggingen utsatt pga nedfall

Gutta reiste opp til Bestemor for å feire morsdag, noe som skulle vise seg å være helt unødvendig. Det var nemlig ikke morsdag i det hele tatt. Morsdag var den 9 Februar, men Bestemor var veldig glad for pakken.

 

Fnate ser seg fortvilet rundt og drar Pappa i buksebeinet mens han hvisker intenst - "Hvor er kakene???? Det pleier alltid være kake på morsdag." - Han er nokså fortvilet, men aksepterer til slutt at de har gått på en smell av episke proporsjoner. Det er ingen kake, og det kommer ikke til å bli kake. Det er bare å se det i øynene.

 

Helge derimot, han er fornøyd som rakker'n der han sitter og ser på det Bestemor har pakket ut. Boblende nedfallsfrukt av beste slag. Akkurat den samme som på Superkantina i London.Den ble raskt åpnet. Pappa får følelsen av å sitte og vente på et fly bare av lukta. Bestemor gleder seg, og Helge får lov til å ta første slurken. Den er fin som snus.Det blir en veldig hyggelig ikke-morsdags feiring. Særlig for Helge, som blir liggende hele kvelden og slurpe i seg de siste dråpene.

 

Det betyr også at han blir urøddig nok til at den store sommerferiediskusjonen må utsettes til han er i et bedre slag.

Bestemorsdag i dag

I dag er det egentlig morsdag. Mor betyr mamma og gutta har jo ingen slike. Ihvertfall ingen som praktiserer i rollen. Men på sett og vis har de det jo allikevel. De har jo den beste moren av dem alle, nemlig Bestemor!!! Altså er det Bestemorsdag. Gutta står opp grytidlig (før lunch) og begynner å planlegge gave. De vurderte lenge å gi bort punchebolla si, men endte med å spise den opp i prosessen med å pakke den inn.

 

- "Det var et uhell" - oppsummerer Fnate - "ingen kunne vite at den var så grusomt god". Det nikkes intenst rundt pakkebordet mens de tygger i seg punchebolla.

 

Dermed kommer spørsmålet - hva nå? Gode råd er dyre, med mindre de kan finne noe hos Pappa. Fnate åpner kjøleskapet og voila. Der er det sånne ting som voksne liker. Det er faktisk akkurat sånn boblende nedfallsfrukt som Helge drikker på Superkantina i London. Det avgjør saken, og gutta forter seg å pakke inn før Pappa får brutt inn.De er nesten klare når Pappa oppdager det. - "Øøøøøøøøyyyy!" - roper han. Det oppstår korte tumulter men etter litt forhandling, roping og veiving med armene kommer det til enighet. Gutta kan gi bort gaven, men den må åpnes på stedet. Ellers bærer bare Bestemor den rett ned i den mørke kjelleren sin og setter den der sammen med alt det andre der nede, og ingen får noensinne se den igjen.

 

Det er en avtale gutta kan godta, og dermed kan de gjøre seg ferdige. Alle bidrar. Staut bretter og holder papiret nede. Thuang og Ny-fyren taper og Fnate har overoppsyn.Dette kan bli en fin søndag.

HVAAA??? Er ikke evolusjon bare en teori????

Fnate er forskrekket. Fnate har blitt satt til å følge med på nyinnspillingen av Pappas favorittserie fra barndommen - nemlig Cosmos. Fnate er henrykt over programmet og sitter klistret foran TV'en. Hver gang. Reprise eller ikke.

 

Han er omtrent like henrykt som Mammaen hans var da Pappa, med penn og papir forklarte at det var forskjell på planeter og stjerner.

 

Men så kommer det et utsagn som setter Fnate helt ut: - "Her kan dere se at evolusjon ikke bare er en teori, blant mange, men fakta" - sier de i serien.

 

Fnate bor jo "halve året" i Unaiten, og vet utmerket godt at evolusjon kun er en teori som må likebehandles med alle andre teorier. Som for eksempel at noen knipset fingrene og sa - "BZÅINK" - og lagde alle menneskene, fnatene, fosilene og fyllte kjøleskapet med brus. Alt er jo tross alt like sannsynlig. Fnate har lærte dette etter utallige diskusjoner der borte.

 

Han må ringe Helge igjen. Helge er Fnates foretrukne diskusjonspartner innen eksistensielle og politiske spørsmål. - "Uhørt!" - roper Helge ut i røret. Han vil umiddlebart ned og se reprisen av denne episoden. Som sagt så gjort, og gutta benker seg foran skjermen.

Helge myser skeptisk på skjermen og følger med på alle den pikante propagandaen. - "noter ned hvis de nevner Obamacare" - mumler han til Fnate, som nikker heftig.


 

Filmkveld i Casa Fnate

Etter 3 magre dager med småkrangling og jevnlige turer for å sture bak jukkapalmen har stemningen kommet seg i heimen til Fnate. Årsaken til sturingen er "den månedlige"... den månedlige fakturaen fra American Express. Den dytter liksom alle Fnate krumspring den siste måneden helt opp i dagen. Denne måneden kom for eksempel Rolls Royca turen på regningen og pappa var ikke blid.

 

Helgens store opptur var derimot en hemmelig telefonkode, som Fnate fikk i en subspace melding fra en agent ute i felten. Med denne koden fikk han en hel gratis Cola på Narvesen!!! Tusen Takk

 

Og på 3 dager er mye glemt og Pappa foreslår filmkveld. Fnate er med og begynner å romstere etter filmer.Fnate velger til slutt en thriller av den harde sorten. Kill Buljo 2!

 

Snurr film.-.

Korrespondanse!!!!

Fnate hadde hjemmekontor sammen med Pappa idag. Årsaken var først og fremst at det kom noen for å rense avsuget på promperommet, men også fordi Pappa skulle sitte i fred og designe en messestand. Pappa har trylle rundt med ord som 'tisch', 'wand', 'barhocker' und 'stuhle'. - "Aller anfang ist schwer. Das ist ein lebensmittelgeschäft" - Pappa blir veldig entusiastisk ved pulten sin.

 

- "Do you walk to school or do you carry your lunch" - mumler Fnate. Han synes alt unntatt 'kühlschränk'en' som Pappa tegnet inn er helt meningsløst.

- "Was ist los?" - spør Pappa

- "Ingenting. Jeg bare hosta" - svarer Fnate.

 

Fnate går heller igjennom dagens korrespondanse. Det er mye rart. Som vanlig er det stort sett til Pappa. Brev fra Hilton. Gullkort fra Marriott, som er litt fint, for det betyr kantine, og ellers mye regninger som Fnate grøsser litt av. Hver gang Pappa får regning fra American Express avsløres for alvor alt Fnate har bestilt i rollen som velferdsoffiser. Det er alltid tunge dager.

 

Men... sååå... Brev til Fnate. Fra Kenya.Det var frankert med triple peanøttklistremerker og en avokado. En uhyre spesiell kombinasjon. Dette kan bare bety en ting. Brev fra elefantherberget.

 

Det var det. Det var brev fra selveste Daphne Sheldrick som takket for at Fnatingen hadde støttet dem så mye og så lenge.Fnate liker sånne brev. Han rister konvolutten godt i tilfelle det fulgte med en sjokolade også. Det gjorde det ikke, men uansett er det lørdag i morgen. Det betyr lørdagsgodt.

 

I tillegg er det bare nøyaktig 3 uker til Fnate skal ned og besøke alle gutta på herberget.

Fnate blir varm og god i kinnene og krever at det reises opp til Bestemor

Nytten av velferdsoffiser

Fnate har sagt det før og sier det igjen. Det er smart for Pappaer å ha med velferdsoffiser på tur. Det kan virke trivielt når de hopper i senger og tømmer minibarer. Men det er jo bare på overflaten. Egentlig så fikser de velferd.

 

Nå var jo dette en kort tur, uten overnatting. Fnate var en stund i tvil om hva han da skulle ha som ansvar, men ble raskt overbevist når Pappa hadde tipset om at det kunne være å shoppe pakker til de som er hjemme. Han hadde ønskelista med på tur, og shoppet i vei i Dublin. Så langt, så vel.

 

Men så skjedde det... Flyet fra Dublin til Købenahavn var forsinket 70 minutter. Fra før hadde Pappa booket med bare 30 minutter connection i Køben, så dette betød at man ikke rakk siste flyet hjem. Det gikk mot en natt i Køben. Pappa var deppa, og da vokner Fnate til liv igjen.

 

- "Dette er en jobb for velferdsoffiseren" - sier han og skjærer av gårde. Minutter senere kommer han tilbake med denne, og Pappa blir straks gladere.


Deretter går ting slag i slag...

 

Ombord får Pappa Hollywood treatment som ingen andre. Men best av alt... Når Fnate lander i København, står Osloflyet og venter. Pappa blir målløs... (Det blir også de 150 andre passasjerene, som har ventet i 40 minutter på at Pappa og en bonde fra Nord Norge). Fnate bare trekker på skuldrene, og får en skikkelig kokos av Pappa.

 

Fnate er best, nemlig. Sånn er det.

 

Vel hjemme står det en gjeng og venter på pakker. De er svært spent og da hjelper det ikke at klokka er 02 om natten. De vil ha pakke, og de vil ha den nå.Fnate klarte ikke finne Dum Dum Boys kassett til Staut, men han kjøpte en stor pakke eksotiske kjeks til Staut og Thuang. De er ekstremt fornøyd.Men den mest fornøyde er ny-fyren. Han har fått den første pakka i hele sitt liv. Og han fikk akkurat det han ønsket seg - sjokolade. Han vil rett opp til Bestemor og dele med hu og Fungerende. Pappa sier at det nok kan ordnes noe på fredag.Gutta er rett og slett svært fornøyd med Fnate sin shopping. Den mest fornøyde er imidlertid Fnate. I dag har han utført et godt stykker arbeid.

Travel dag for liten Fnat

Idag skal Fnate på dagstur, ja. Han må tidlig opp. Klokka ringer 05:30, og på så tidlige dager har Fnate hyrt inn Pappa som assistent. Det er ikke tale om at Fnate vokner, så Pappa løfter han ut av senga.

 

KL 05:32:Og opp i bagen. Fnate småslumrer fortsatt ved avgang, og legger seg med fotingene ut av bagen for å få litt trekk på dem. De lukter hyssing etter en lang natt i en varm skuff.

 

KL 06:15 - avgang fra Casa Fnate

Det blir flytog opp til Gardermoen, der det akkurat er tid for en liten frokost på kantina. Litt skuff i dag, ettersom de ikke hadde potetgull, som er standardfrokosten. Men en Fnat så bereist så er man vant med å ta skuffelser på strak arm. 

 

Han rekker å lese seg litt opp i Coka Cola nyheter og diverse. 

 

KL 07:23 - SAS Knatina:

Fnate har bare 14 tilmålte minutter der før det bærer videre ombord. Første mellomlanding er Arlanda. Han spenner seg godt fast og legger sekken pent ved føttene.

 

KL 08:32 - Et sted over Østfold

De kommer raskt rundt med mat, men maten er fullstendig uspiselig for en Fnat. Han er glad han spiste en sjokoladekjeks i kantina. Her er hverken sjokolade eller gummibjørner til frokost. Hva tenkte de på? Bare ost, skinke og varme rundstykker. Så er det en boks med noe rart som ser ut som gjæret kumelk. 

 

KL 08:50 - Over Vänern

Mellomlanding i Stockholm. Flyet er litt forsinket, så det blir ikke tid til kantine. Men Fnate, som er seasoned traveller, lar seg ikke berøre nevneverdig. Han tasser til gate 67 og sikrer seg et glass brus mens det ventes på neste fly. Det blir bare 8-9 minutter å vente. Pappa har myrvann.

 

Kl 09:46 - ved gate F65

Flyet videre til Døbblin er akkurat samme fly som Fnate kom inn med, men det er ikke samme crew. Åpenbart skjønte Overpropellmesteren at det forrige crewet serverte håpløs mat, og byttet før Fnate skulle videre. 

 

Denne gangen var det helt anderledes. De kom heller og spurte hva Fnate ville ha. Fnate spurte om sjokkis, og da kom de med 4 ulike som han kunne velge mellom. Han var på nippet til å si "alle", men en erfaren fyr vet å oppføre seg. Han valgte en sjokoladebolle. Til det fikk han en boks med Fnatløsa brus.

 

Kl 10:42 - Nesten tilbake i Norge igjen.

Etter måltidet kom de og lagde klar sengen til Fnate. Siden han fløy i PLUS kabinen ordnet de full seng til han, med skikkelig dyne og greier. Det ble ikke spart på noe. Fnate sovnet med det samme.

 

Kl 11:50 - Over Nordsjøen

Nå sov Fnate som en stein. Som regel vokner han og Pappa over Cardiff. Men da flyr de andre veien og det plinger i setebelteskiltet. Da er det normalt bare å komme seg ut av senga og opp i sittende. Nå sov Fnate over hele Cardiff... OG omegn. Han voknet ikke før Irskekysten.

 

Kl 11:13 (lokal tid) - utenfor Irland

Det plinger i skiltet, blåser ganske mye og Fnate får av seg dyna. Klart for landing i Døbblin.

 

Det er ganske travle dager for en liten fyr. Og dagen er ikke halvveis engang. Men nå har Fnate litt pause mens Pappa er i møter. Etterpå er det shopping og hjemtur.

 

Fnate hørte såvidt at Pappa lovet taxisjåføren å feire med en øl hvis møtene gikk bra. Om de gikk dårlig lovet han å heller drukne sorgene i en øl. Men det angår egentlig ikke Fnate. Han har pause frem til kl 17:00

 

På dagstur, og handlelista må lages

Imorra tidlig skal Fnate på dagstur til Døbblin. Det er jobbtur sammen med Pappa, som skal i et møte. Fnates jobb på sånne turer er ikke å tømme minibarer og hoppe i senga, slik som vanlig, men å sørge for generell velferd på kantiner og ombord. Se til at alle er på tå hev.

 

Og så må det shoppes litt da. Ikke tax-free, siden han er borte mindre enn 24 timer. Men litt ymse kan han kjøpe, og Pappa har gitt han et bra husholdningsbudsjett.

 

Så da setter han seg sammen med gutta og skriver ned ønsker for hva de vil ha.Ny-fyren ønsker seg sjokolade. Han har allerede sukkererter og vil derfor ha noe å dele. Thuang er veldig usikker, siden han aldri har ønsket seg noe før. Fnate vil ha mye av alt (som vanlig).

 

Staut... Han vil ha den siste kassetten til Dum Dum Boys.

Agent Discus må læres opp i moral...

Idag fikk Fnate epost av Agent Discus. Det pleier å gjelde nye oppdagelser innen fnater's opprinnelse, men ikke denne gangen. Denne gangen var det en preken om moral og dobbeltmoral. Ikke at han beskylte Fnate for noe, men han la frem dobbeltmoral som noe negativt.

 

Fnate blir først litt paff, og må ringe sin kumpan innen avanserte sjelelige og politiske spørsmål - Helge. Helge er en utmerket diskusjonspartner.


Fnate får raskt gehør for tankene sine.

 

- "Dobbeltmoral er også moral, Fnate" - drønner Helge. Han blir, som vanlig, svært oppskjørtet når han diskuterer.

- "Men kan dobbeltmoralen bli like høy?" - kontrer Fnate usikkert.

- "Såklart, kamerater!!!" - Helge kommer nesten igjennom røret. - "Moral er der du sier at du har, mens dobbeltmoral er det du egentlig har. Det er to sider av samme sak"

- "Og ikke nok med det!!!" - konkluderer Fnate, fornøyd.
Det er som han trodde.

 

Å si at dobbeltmoral er dumt blir like teit som å mene det er feil av miljøværnere å valfarte til Antarktis og Svalbard for å se hva de skal beskytte mot turister. Nei, full skjerpings og fokuser på det du er best på.

Heston Fnatenthal...

Hverken Pappa eller Fnate liker egentlig maten til Heston Blumenthal. Han var kokk for BA sin pysjamasklasse under OL i London, og den maten smakte helt hinsides grevling. Fnate synes jo i prinsippet at alt annet enn is og sjokkis smaker promp, men her mente også Pappa at alt var fisefint og uspiselig.

 

 

I går kveld kom det program med han på TV. Fnate fikk brekninger bare ved synet, og skulle til å zappe videre da han så det magiske ordet...

... sjokolade! Han har laget et helt program om sjokolade. Bare sjokolade. Han fyller blomsterpotter med sjokoladepulver, han lager kuler og kaker. Med bare sjokolade.


Fnate blir bare sittende som paralysert og se på. Munnen er åpen og siklet renner, uten at han merker det. Pappa må sitte med klut og tørke av Fnate med jevne mellomrom.

 

Her tror man at folk er helt skrotinger, og så plutselig snur de på helen og viser de flotteste ting.

Fredagskos for ny-fyren

Han har fremdeles ikke noe navn, og vil ikke si hva han het frem til han ble forlatt i snøfonna. Men en ting hadde blitt lagt merke til, og det var at han elsket sukkererter. Det er imidlertid ikke en egenskap som blir oppfordret i kåken til Fnate.

 

Men igår hadde Pappa kjøpt inn en pose, som han diskret la i sofaen. Nyfyren er ikke så rent lite fornøyd, og gomler hele kveldenEn dag må han imidlertid begynne å tenke på hva han vil med livet sitt, hva han vil hete og hvor han vil bo. Men først... Først må sukkerertene spises helt opp.

Gold Upgrade for Fnat *2 (GUF2)

I dag, 13 Mars, er det den internasjonale elefantdagen - National Elephants Day - i Thailand og dalstrøka deromkring.

 

Det måtte bety noe. Fnate hadde sovet dårlig hele natta også, i frykt for gjengslagsmål og alle andre grusomheter som han forsøkte overbevise Pappa om at foregikk bak i økonomiklassen ned til Afrika. Så i dag tidlig tok Fnate saken i egne hender. Han ringte til BA.

 

- "Daddy have booka tur without skuff. Vræl" - begynte han. Pappa hørte akkurat at han fikk kontakt med en hyggelig Norsk dame.


Da Pappa kom hjem var Fnate svært fornøyd. Dama hadde med det samme skjønt at Fnate ikke kunne være uten skuff. Hun klarte ikke oppgradere Fnate på turen ned til Nairobi, men det er også på dagtid.

 

Men så sa hun at Pappa hadde noe som hette en GUF2 kupong liggende som hun kunne bruke. Da kunne alle oppgraderes til skuff på vei hjem. Fnate slo til.

 

Nå skal Fnate oppom Bestemor, Fungerende og Tellef med nyhetene.

Jaaaaaaaaa, jeg skal til Fnatfrika!!!! (men... så var det Pappa da...)

- "Da er det i boks Fnate. Du skal få besøke elefantene i barnehagen den 15 April, og før det skal vi bli med Fungerende et par dager på Safari i Masai Mara. Tellef kan og bli med" - sier Pappa, liksom litt tilfeldig når han kommer hjem.

- "Skal vi??????" - Fnate har, vekselvis ligget og sittet, og bladd i katalogene han fikk på konferansen i hele dag. Det er elefanter på nesten hver eneste side.


Han er over seg av glede. Han har vært i Afrika - The motherland of all fnats - to ganger da han var nesten nyfødt. Da var han ikke ute så mye, siden han var så liten. Dessuten var det SørAfrika, og i følge andre teller ikke det.

 

 

- "Jeg skal til Fnatfrikaaaaaa, jeg skal til Fnatfrika..... Jaaaaaaaa. Jeg må ta med katalogene opp til Tellef så vi kan diskutere." - Fnate danser rundt på bordet og er ekstremt fornøyd. - "Skal vi fly sånn pysjamas klasse åsså, Pappa??? Hæ hæ hæ hæ????" - spør han mens han hopper rundt omkring.

 

- "Nææææhhhiiiihh..." - Pappa drar på det - "men vi skal fly BA da."

- "Null problem. Jeg kan kose meg i skuff jeg. Å raide Club Kitchen og sånt." - flirer Fnate. Pappa svarer ikke. - "Vi skal fly med skuff, Pappa???"

 

- "Æææææh... Vi skal fly BA da? BA er BA?" - prøver Pappa seg spakt. Det blir helt stille i stua. Fnate setter seg ned og stirrer på Pappa.

- "Skal vi reise som innsjekket bagasje?" - spør han

- "Neida, vi skal fly Premium økonomi da. Litt best det også? Også skal du jo på kantina. Superkantina." - begynner Pappa. Fnate må jo medgi at han skal det. Drikke brus og greier.

- "Og så skal vi på de fjongeste teltet i parken!" - legger Pappa optimistisk til.

 

 

- "Telt? Skal vi reise i økonomiklasse og bo i telt???? Pappaaaaaa????"

 

Hva slags Pappa er det Fnate har? Fnate blir rett og slett litt matt. Her skal han være fnatantrop, og så ender han opp bak i økonomiklasse og i telt.

Fnate har vært på konferanse...

Midt på natta, mens Pappa og Fnate var i Fnat Angeles, ringte det en PR fyr fra Danmark. Pappa glemte det helt, frem til han tilfeldig hørte igjennom telefonsvareren igjen. Han fant ikke noe særlig til tlf nummer, men et firmanavn. Med litt Googling og "2+2", kalkulerte Pappa seg frem til at de skulle inviteres til en workshop om Kenya.

 

 

Det passet jo helt supert, siden elefantbarnehjemmet ligger i Kenya og Fnate og Pappa planlegger første turen dit for å hilse på elefantene som Fnate forstrer. Pappa melder på både seg og Fnaten, og i dag var dagen. Det skulle vise seg at det nok slett ikke var dette, PR-mannen hadde tenkt å invitere til. Og ikke lenge etter ankomst finner Pappa det greit å takke høflig for seg.

 

 

- "Før banketten????? De har kake, jooooo" - hvisker Fnate intenst mellom tennene. Det er hans første konferanse og han vil ikke gå glipp av det beste. Men han skjønner jo selv at dette ble helt feil. Dog får man med seg litt godsaker selv om det ikke ble kake. Når han kommer hjem kan han derfor slenge seg på sofaen og bla. Han fikk med seg et blad med masse flotte hoteller. Han fikk med seg sitt livs første konferansebadge, med en kjempeflott lenke. Og så fikk han med en katalog med bilder av elefanter.


- "Meget fin konferanse" - rapporterer han til de andre gutta i heimen. Han er svært fornøyd med utbyttet.

 

 

Men det som virkelig bidrar til Fnates strålende humør er at han fikk mail fra selveste elefantbarnhjemmets direksjon, som ønsket han hjertelig velkommen ned for å studere forholdene.

 

 

Nå skal bare kalenderne koordineres, og så skal Fnate på sin første ferd som Filantropiker.

Jeg har gått glipp av lørdagsgodt, Pappa

Fnate var dypt ulykkelig når han omsider ble henta hjem til Pappa og det ikke lå sjokkis i kjøleskapet.

 

- "Jeg var hos Bestemor på lørdag og der fikk vi ikke lørdagsgodt også atte åsså så er det ikke noe her. Da er jeg i minus på lørdagsgodt..." - leppene til Fnate dirrer, før han bryter ut i et fortvilt rop - "... og det er URETTFERDIIIIIIG!!!! Vrææææææææl"Pappa hadde strengt tatt noe vanskelig for å tro på at de ikke hadde fått det de trengte hos Bestemor, men siden Fnate reagerte så voldsom ringte Pappa til Bestemor for å spørre. Bestemor kunne bare bekrefte at de hadde fått mye rart, men ingenting som spesifikt ble notert som lørdagsgodt. Når Pappa la på satt Fnate allerede klar i en sko. Butikken neste.Fnate brukte ikke lang tid på å bestemme seg, og kort tid etter kommer han svett og bestemt inni stua igjen.


Det ble en Troika, og Fnate er fornøyd som et stykke brød. Det er viktig å stå på krava, ellers så blir foreldre late og uoppmerksomme.

 

Og om du lurer på hvorfor han ikke valgte Japp, så skyldes det at Fetter Ku hadde et uhell med gjæret nedfallsjapp i helgen. Han ble svært dårlig.

Man skal sannelig være forsiktig, og Fnate kommer ikke unna at han tar en viss risiko hver gang han leter under sofaputene etter gjenglemt snop.

Staut oppdager meningen med livet.

Pappa skulle egentlig vært oppe hos Bestemor idag. Der skulle han spise søndagsmiddag og hente Fnaten sin. Men Pappa ble dårlig i magen og i frykt for at det var noe smittsomt, så ble han hjemme. Utpå dagen ble han imidlertid nokså frisk, og dermed også fryktelig sulten.

 

Gutta var også sultne og ventet spent når Pappa dro ut for å handle. Ikke at de ventet noe voldsomme ting, for Pappa er jo så sunn av seg når han er hjemme.

 

Men allerede når Pappa kommer inn i stua sniker det seg en uvant lukt inn i neseborene. Staut får sjokk. Øynene buler og han begynner å skjelve. Det lukter... Det lukter fantastiske ting. Han blir bare stående og hoppe og riste av forventning. Han vet ikke hva det er han lukter, bare at det er det beste som har skjedd noensinne.

 

Forventningen tar såpass proporsjoner at han ender opp med å besvime før kilden til lukten engang er åpenbart.

Etter litt rask klapping og risting kommer han til seg selv igjen, og esken kan åpnes. Staut speider utover. Dette må helt bestemt være pizza. Han har hørt Fnate snakke om det. Fnate synes det smaker selvdød grevling, men det lukter jo ikke sånn. Ikke i det hele tatt. Det lukter skikkelig bikkjemat. Det gjør det.

 

Bikkjemat... Det er livretten til Staut. Åj åj åj åj åjHan gafler i seg. Det er de brune tingene på toppen som er noe å samle på, så han spiser ovenfra og ned. Det er greit nok for de to andre, som synes osten var grei. Pappa fikk bunnen.

 

Det eneste kravet som stilles er at det må spares litt Coca Cola til Fnate. Det ville være usportslig å ha en større Colaflaske en hva som har vært i hus på 10 år, og så skulle ikke han få smake en gang.

Vi vil redde elefanter og sånt

Fnate reiste rett og slett opp til Bestemor igår, for å ta helgen der og diskutere planene sine med gutta.

 

Han vil forøvrig rette en foreløpig takk til to som nok ikke leser bloggen så ofte, men som har hjulpet med litt tips og råd. De har kodenavnene imm og LNv22. Takk til dere. Kan hende vi spør mer.

 

Det som Fnate har bestemt seg for at han vil bruke mesteparten av arvesølvet på er å redde foreldreløse elefanter og andre dyr som er i nød. Han og Tellef fant ut at nettopp 8 Mars er en fin dag å lansere det på, så de har pynta ei sleiv med en fin plakat.Fnate kommer til å bruke nesten hele sin arv, og så har han tenkt å bruke halvparten av Pappas. Pappa har også lovet å spytte i en stor del av kommende bonuser.

 

Det gjenstår litt arbeid å i å finne ut akkurat hvordan det skal organiseres, og der skal det forhøres med litt fnatvokater og lignende.

 

1) Skal han rett og slett bare dele ut penger og kanskje reise til organisasjonene og skrive om det så andre også kan hjelpe.

2) Skal han starte en egen organisasjon?

3) Skal han starte sin egen stiftelse?

 

Det er ikke helt klart, men han håper å være igang før Påske, og håper å besøke de første elefantene da så han kan dele ut litt.

 

Om det er noen lesere som har noen tips og råd, så kan de gjerne ta kontakt. Helst via Facebook.

Hemmelighetskremmeri...

Når Pappa kom hjem fra jobb i dag lød det ikke snorking fra hjemmekontoret. Tvert om var det lystig pludring og babling fra stua, der hele gjengen satt og rattet på Fnates mobil.


De hadde beskyttet spareegget og forvaltningskapitalen med HMS brannmannhjelmen til Fnate, mens de surfet intenst på nett.

 

 

- "Vi har funnet ut av forvaltningen!" - Roper Fnate stolt.

- "Hva skal dere gjøre da?" - Spør Pappa spent.

- "Det er spittelitt hemmelig enda, men vi har snakka med Fnatvokat idag" - Sier Fnate stolt.

 

 

Så stolt at han vrenger seg i stolen og ikke holder mer enn 2 minutter før han viske det til Pappa. Pappa er riktig fornøyd med Fnaten sin.

 

 

- "Det kommer til å koste mye mer enn din forvaltningskapital. Hvor mye må vi spytte i?" - spør Pappa

- "En formue!!!!" - jubler Fnate, og hermer etter Helge, mens han banker neven i sofaputa.

 


 

Tusen takk Bestemor

Pappa kom omsider hjem fra jobben. Fnate hadde hatt hjemmekontor hele dagen og var hadde fremdeles ikke avsluttet når Pappa kom inn på "kontoret" hans. Det måtte vekking til.


Han skvetter til når Pappa dytter han på knollen.

 

- "Åååh, håi... Jeg må ha duppa av litt." - kommer det grøtet fra Fnate. - "Jeg var midt i en gjennomgang av en del viktige papirer".

 

Så setter han seg opp og drar en episk gjesp før han setter på seg HMS-hjelmen og slipper en god morgenpromp (I flg Pappan til Fetter Ku betyr HMS et Hersens Mas om Sikkerhet). Han blir mistenksom når Pappa bare sitter og ser på han.

 

- "Ta en titt i spareegget ditt" - sier Pappa. Fnate ser usikkert opp på Pappa mens han romsterer litt med lokket og titter målløs oppi. Det er fullt av papir.

- "Fnat Suse..." - Er det eneste Fnate får seg til å si. Pappa bare nikker. - "Jepp, Fnate. Saft så innmari suse".

 

- "Må jeg begynne å forvalte med en gang, eller kan jeg vente til etter barne-TV?" - spør han alvorlig. Pappa sier at det er helt greit. Fnate tar med seg egget ut i stua og forklarer de andre hva som har foregått og at nå er det alvor. Han foreslår at de veksler på å forvalte frem til de bestemmer seg for hvordan de skal bruke forvaltningskapitalen. Alle nikker. Staut er så rørt at han må løpe og tisse litt på en blomst.

Men dette har han å si til Bestemor: - "Tusen, tusen, tusen takk. Jeg skal vise meg ansvaret verdig og bestemme meg for noe som kommer til å gjøre deg stolt!!!!"

Hilsen Fnate


 

 

Fnate må lære seg å forvalte

Det var en fin tur hjem fra California. Han møtte en fin fyr utenfor leiligheten i Carlsbad mens Pappa var inne og sjekket inn. Fnate har sjelden møtt noen som var så enkle å snakke med. Han hadde ingen motforestillinger til Fnates fortellinger og var rett og slett en fenomenal lytter.


Fnate skulle gjerne kjent flere slike.

 

Men nå er han altså hjemme, og her begynner det snart å komme utfordringer hans vei. Han har visst det en stund, men det er litt som med tannlegebesøk. Man skyver det foran seg, og forsøker å glemme. Men så plutselig en dag svir det i tanna. For Fnate står den dagen for døra.

 

Han står i stolen og forteller gutta om Amerikaturen han har vært på da Pappa minner han på det.


Og hva er det det snakk om?

 

Jo, Fnate skal få forskudd på arv. Pappa skal få forskudd av sin Mamma, og da skal Fnate som eneste i direkte avstamning også få sin rettmessige andel. Det betyr mer penger i Fnates sparebøsse enn han noen gang har hatt. Den kommer til å bli stappfull.

 

Ved første snakk var Fnate henrykt og sa han skulle dra rett til Fnatheim og at alle gutta skulle få være med.


Men så kommer Pappa med disse vrange greiene sine... Forklaringer og utdypninger. Fnate hater det, for når man må tenke igjennom ting blir alt så komplisert.

 

Pappa sier at Fnate selv skal få bestemme akkurat hva han vil gjøre med pengene. MEN... at han må tenke igjennom hva slags penger det er. Det er penger som Bestemor og Bestefar har brukt hele livet sitt på å spare opp. De har lagt opp dresser, lært opp lokomotivførere, solgt bøker og delt ut Pepsodent på Romsås igjennom et langt liv. Jobbet og slitt. Spinket og spart.

 

Så når Bestemor (Bestefaren til Fnate døde før Fnate ble født) har bestemt seg for å dele ut en andel av disse så følger det et stort ansvar med.

 

Hvar gang Fnate hører ordet ansvar vrir han seg i stolen. Han forsøker til og med å spille død. Han hater ansvar. Hater det som pesten.

 

Ikke funket det å spille død heller, for Pappa gjennomskuer det og Staut kommer og slikker han under fotingene. Det kiler noe infernalsk og Fnate holder ikke lenger enn 5 sekunder før han bryter ut i et brøl, og ruller rundt på sofaen.- "Men...", sier Pappa - "Jeg skal ikke legge meg opp i hva du velger å bruke pengene til. Jeg vil bare at du tenker nøye igjennom hva du vil gjøre med dem. Hvordan du vil forvalte dem."

 

- "Forvalte??? Hva er det? Jeg har da aldri forvalta noe før?" - mumler Fnate skeptisk. Han frykter allerede at 'å forvalte' er et minst like grusomt ord som 'ansvar', 'prioritere' eller 'tæring etter næring'. Innerst inne vet han hva det betyr. Det betyr å ivareta noe. Å gjør noe lurt. Å gjøre lure ting er nesten alltid helt forferdelig kjedelig.

 

Han kaster et trist blikk på bildene av Fnatheim, men han har allerede skjønt at samvittigheten og fornuften har fått overtaket. Han kan ikke bruke disse pengene på tur dit. Han må pønske ut noe lurt. Noe bærekraftig... Han grøsser ved tanken på det ordet.

 

Er det mulig å gjøre noe som både er bærekraftig OG gøy???? Finnes det sånne ting?

 

Ferien fortsetter...

- "Pappaaaaaaa... Hvorfor har Sophie i AT&T butikken fått mitt telefonnummer?" - Fnate roper irritert ut mens han sitter og romsterer med telefonen sin, og tekstmeldingene tikker inn fra Sophie. Pappa spretter, uforskammet optimistisk opp fra sofaen og kommer bort til Fnate for å lese teksmeldingene. Visst er det fra Sophie, men det var bare for å få en rangering av kundeservicen sin. Fnate blir lettet, mens Pappa ble litt mer... vel... mutt.

 

Uansett var det tid for å dra på Fnatkvariumet. Det skulle være et digert Fnatkvarium i La Jolla, og Fnate er veldig entusiastisk til det hele. 

Først vanket det en brus i kafeen ute før han og Pappa løste billett og gikk inn. Det var nok noe mindre enn reklamen hadde gitt inntrykk av, men det var masse fisker der. Det var til og med en dykker inne i et akvarium. Fnate lurer fælt på hvor de fanget han og hva han hadde gjort galt. 

 

Det som imidlertid var mest overraskende for Fnate var sjøhester. Altså... Han kjenner til hester. Fullblods arabere, Falabella, Shire, Fjording og Apostelens Hest. Fnate kan dem alle. Men sjøhester har han aldri hørt om. Han blir sittende i det uendelige og stirre på disse raringene. 


Hva driver de med hele dagen? De snurrer halen rundt en gren og bare står der. Fnate har aldri sett noe lignende.

 

Det gjelder også bilen. Han har allerede ringt til Tellef for å skryte av den. Den har doble neonbelyste (!) koppholdere...

Den er oppstilt i 260!!!

Den har laksetrapp på panseret...

Og ser bare helt sjef ut. Tellef - her skulle du vært!!!

Det blir masse kjøring på lørdagen før han og Pappa rundet av på verandaen med bok og brus. Men i dag, søndag, skal Fnate hjem igjen. 

 

Det føles som om han har vært borte i en evighet. Det er noe med Fnate og Pappa når de er i Amerika. Det føles ikke som om man er på tur. Over alt ellers føler man virkelig at man er på tur, og man får i blant panikk og vil hjem (som da vi var i Asia sist). Men her tenker man ikke i de baner. 

 

Her kunne vi rett og slett bodd, det er bare at det hadde blitt fryktelig langt opp til Bestemor og Fungerende med avis på søndagene. Så hjem må man. Fnate nyter de siste minuttene på verandaen før snuta rettes nordover mot Los Angeles flyplass og superdumboen til BA.

- "Hvorfor kan vi ikke få i pose og sekk, Pappa?" 

Fnate fått kontantkort og telefon!!

For en fenomenal feriedag. Det begynte med at Fnate ringte resepsjonen og spesialdesignet en dugelig muffin til seg selv som frokost. De spurte hva Pappaen hans ville ha, men da ble han svar skyldig. Han tenkte så det knaket før han sa at Pappa sikkert ville ha noe frukt eller noe annet vondt. Ikke lenge etter var de der med alt sammen. Muffinsen til Fnate smakte eksepsjonelt bra. 

Så bærer det ut på tur. Til Fnates store overraskelse sier Pappa at det først og fremst skal shoppes en skikkelig telefon til Fnate. Med kontantkort og det hele. Fnate har hatt telefon før, men han har bare kunnet ringe 110, 112 og 113 med dem. Det sluttet fort å være morro. Men at han skulle få full pakke. Det var nesten i overkant. Først kjørte Pappa til eplebutikken. Der var det masse folk i blå drakter som spurte Fnate hva han ville ha. 

 

- "Telephone" - svarte Fnate

- "Sort, hvit eller gullfarget?" - spurte de så.

- "Hvit" - svarte Fnate. Han var aldri i tvil. 

 

Så bar det videre til neste kjøpesenter og AT&T butikken. Der fikk Pappa hjelp av ei jente han syntes var umåtelig søt. Fnate begynte å gremme seg med det samme. Dette var jo hans dag. Det var han som skal ha oppmerksomhet. For å toppe det hele viser det seg at AT&T jenta har fått noe på øyet, og trenger Pappas hjelp til å få det bort. Minuttene går og Fnate føler seg veldig glemt. Han må til slutt slå i bordet for å få tilbake fokus. Men til slutt... til slutt... står han der med telefonnummeret sitt. Det begynner på +1 (760)... Retningsnummer til Encinita. Nemlig. Det er en stor dag og etter at Pappa har snudd seg 11 ganger bærer det endelig tilbake til leiligheten.

Det kreves nokså mye romstering for å få en helt ny telefon igang. Det skal pakkes ut og monteres over en lav sko. Men med topp motivasjon er det ikke noe problem.Det mest kompliserte er faktisk å få inn SIM-kortet. Fnate har aldri gjort sånn før. Fnate har fått ett med ubegrenset data, så han kan blogge så mye han vil når han er i Unaiten. Men det er knøttlite og Fnate kan ikke begripe at man får plass til ubegrenset data inni det lille kortet. Skal si verden går fremover. 

Nå er det bare å la den lade litt mens han pønsker ut hva han vil resten av dagen. Han har både fått kart over Fnat Seasons området og over hva som er i nabolaget. 

Det er imidlertid begrenset hva man kan finne på inne på Fnat Seasons, og sånn sett er dette ikke det beste Fnat Seasons hotellet han har vært på. 

 

Men rundt om er det jo mye spennende, og det tyder på at det blir tur på Fnatkvariumet i La Jolla.

Et Fnatkvarium viser først og fremst levende versjoner av business class maten til SAS. Enkelte mener at Fnatkvarium er ondskapsfullt, siden de stenger fisker inne. Fnate var derfor veldig i tvil. 

 

Men Pappa sier at selv om det er ondskapsfullt, og at fiskene blir syke og gale i knollen av å bo i Fnatkvarium, så er det allikevel bra. De få fiskene som holdes fanget gjør at millioner av barn og elefanter får vite at de finnes og at de må passes på. Så for hver fisk i et Fnatkvarium så reddes tusener av fisk og dyr i sjøen. Det avgjør saken og sekunder senere sitter Fnate allerede klar i setet sitt på Mustangen og trommer med fingrene. - "Pappaaaaaaaaaaa.... Kooooooommmm daaaaaa"Pappa er så innmari treig. 

Endelig ferie og "hjemme" på Fnat Seasons

Fnate har omsider fått sendt hjem Pappas kollegaer, og etter at han og Pappa fikk tatt en skikkelig burn-out på Ocean Drive ble kursen satt mot Four Seasons i Carlsbad. Pappa koste seg over å kunne ligge i 120 km/t, og trøkke gassen i bånn - høre et brøl og så bli skviset bak i setet. Fnate syntes ikke det var så værst han heller, der han satt og forsøkte prompe i retning av de som ble forbikjørt. 

 

 

Han puster bare lettet ut når han kjenner lukta av Fnat Seasons rommet og ser den digge senga. Men helt ferdig er han ikke. Siden dette er privat residens avdelingen er kjøleskapet tomt. Mens Pappa tasser ut til restauranten ved siden av må Fnate gjøre en siste innsats for å fylle opp kjøleskapet med diverse ymse.

 

Det bestilles en menge brus av ulike slag, og så er det bare å sette seg og vente.

 

OPPDATERING: Pappa var ikke rent lite stolt når han kom tilbake og Fnate kunne possere med alt han hadde bestilt og fått levert. Du snakker om å ha velferdsoffiser.Imorra skal han og Pappa på tidevannsFnatkvarium.

 

hits