Lufting av Staut

Nå er ikke Staut noen stor tilhenger av turer ute i kulda, men nå hadde han sittet inne lenge. Han trives jo best foran peisen sin.

 

Men nå bar det ut. Staut var først motvillig, men ble litt mer positiv når han fikk skjerf så det ikke skulle trekke så kaldt i halsen.


Det ble etterhvert en ganske lang tur, for det var fint vær.

 

Siden Staut ikke har vært så fryktelig mye ute har det heller ikke vært så mange anledninger til å forberede han på møter med andre dyr. Når han underveis plutselig møtte på en stor flokk fugler ble han svært paff.

 

Fnate var svært spent på hva Staut skulle finne på. Staut stod helt stille, så ble han litt nærvøs og slapp en ufrivillig due som hadde vært innestengt siden i Februar. Den var så mannevond at det rykket i gassalarmen på Dyno industrier. Effekten var at fuglene enten besvimte eller dro, og kysten var klar.Det var en riktig fin dag på tur, og med opphisselsen over møtet med fuglene kom varmen i kroppen. Resten av turen gikk som en drøm.Litt sjokolade nå, så er dagen perfekt!

Shåv møst go on...

Turen til Fnate fortsetter. Han har fått utforsket reisetilbehøret sitt og fått de lommevarme nøttene.

 

Det meste er på stell og Fnate er i et strålende humør når han bestiller middag. Fnat Attendanten sa at siden det er første klasse kan han spise når han vil, men at det er fint om det skjer før Hamar.

 

- "Det skjer med det samme!" - sier Fnate. - "Jeg går for ALT på menyen. En av hver."

 

Dette var ikke et uventet valg, og Fnate kan sette seg opp på spisebenken. Første rett ut er Japp. To hærlige porsjonsbiter. Til dette velger Fnate Cola. Japp og Cola er trygg havn, og sørger for at han er god og sval i magen i tilfelle resten skulle smake vondt. Han har menyen klar i bakkant så han kan følge med på hva som er i vente.

 

Hovedretten var knallgod. Det eneste han reagerte på var at den ble servert med plasten på. Det passer ikke inn i Første Klasse, syns han. - "Reglement" - sier Fnat Attendanten.


Fnate klapper seg fornøyd på magen etter dette, men er klar for mer. "Rett fra kiosken" - konseptet her er virkelig av høy klasse.

 

Siste rett er Påskeegg. Han kjenner i og for seg innholdet i dette ettersom han fikk det i gave av kompisene sine.

- "Til å drikke går jeg for "røver'n" - gliser Fnate.
- "Et godt valg. I dag er, som du ser, røver'n en frekk liten Canadenser." - sier Fnat Attendanten. Fnate nikker. - "Det er en Canada Dry Ginger Ale. Den er en del av drikkekonseptet vårt - Langreist mat for langreist Fnat. Vil du smake først?" - fortsetter han.

 

Men Fnate trenger ikke smake først. Han legger i en rap, dunker seg på brystkassa og sier at det bare skal kjøres på. Det var ingen tabbe, for det smakte fortreffelig.Etter dette var Fnate så fornøyd og mett at han faktisk veltet.

 

Fnat Attendanten spurte om han ville utforske sengene. Det ville Fnate. Det var tre ulike senger. Det var Overkøye, Underkøye og Hengekøye. Han prøvde den siste først. Den var spennende, men ikke optimalt når man er ekstremt mett.Så han gikk for underkøya istedenfor. Den var strålende fin med deilig sengetøy og alt mulig.


- "Vil du vekkes til frokost?" ble han spurt helt til slutt.

- "Ikke schnakk om!" - svarer Fnate bak øyemaska.

 

Opp måtte han imidlertid til slutt. Det var mellomlanding i Trondheim. Det skal også byttes tog for den siste turen. Og hvilket tog... Det brummet så infernalsk grusomt at Fnate knapt tør tenke på hvor mange koppholdere de hadde foran i det lokomotivet, eller hvor mye det er oppstilt i. Det var et DI4. Bestefar hadde selvfølgelig visst alt dette, for han var lærer på Jernbaneskolen. Desverre døde han før Fnate ble født, men Pappa hadde noen fine turer sammen med han. Han fortalte Fnate at de hadde snakket om å reise Nordlandsbanen men at det aldri ble noe av. Med det synes Fnate det ble enda mer spennende med neste tur. - "For Bestefaaaaar!!!" - Roper han i det han spretter ombord i siste vogna. "Geronimoooo!!!" - fortsetter han, for å få de siste loppene ut av blodet.Det er ikke Første Klasse på denne ruta. Men Fnate fikk allikevel brus. Det trengtes for turen var 10 timer lang. Pappa hadde forhåndsbestilt frokost på toget, og den kom. Men ikke før ankomst i Bodø kl 17:30. Da var det ikke så akutt behov for frokost lenger. For Fnate var det ikke så farlig for Fnat Attendanten kom med så mye Villa han ville ha og det var Troika i veska.Nokså stor plass var det her også, og ledig nabosete såklart. Akkurat som i dumbojet er halvparten av setene mot kjøreretningen.


Mer enn nok tomleplass for en liten Fnat på tur. Men etter 10 timer var han allikevel ganske sliten og sov over besøket hos Fetter ATC i Bodø. Han sov også hele veien hjem til Oslo, men da fløy han.

 

Så hva er dommen til Fnate over denne turen på Første Klasse?

- "En soleklar terningkast 7. Det eneste som trekker ned er plasten på Japp serveringen. Fra nå av skal jeg bare reise sånn. Ihvertfall når vi skal langt, som USA i Juni!".

 

Snugg som en bugg i en rugg!

Fnates påskeferie på Første klasse var igang. Han hadde sittet på loungen i 5 timer (soffaen), mens Pappa serverte kjøleskaptemperert Bris og litt småsnacks. Han var i et aldeles strålende humør når han entret suiten sin på Lillestrøm.

 

Den spesialtilpassede Førsteklassen hadde Pappa gitt navnet JBV - GoPlusUltra.

 

Fnate fikk Suite 41, og ble sjekket inn av en egen agent. Agenten ga nøkkel og noe remedier til Fnates personlige Fnat Attendant (Pappa).

- "Good boarding" - sa Fnat Attendanten og ønsket Fnate velkommen ombord

- "Pallo" - Svarte Fnate.

 

Han hadde ganske mye håndbagasje, men det var null problem her. Det var flere rader med hattehylle, så han kunne enkelt velge den han ville og slenge alt oppi der uten klager av noe slag.


Som alltid på Første klasse var det seng. Her var den ferdig redd opp, det stod et velkommenskilt og det var lagt frem pysjamas.


Fnate testet pysjen med det samme og den passet 100% perfekt.


Før avgang var Fnat Attendanten raskt fremme med boblevann og lommevarme nøtter. En forskjell på vanlig fnatnessclass og First er at nøttene er varme. Så Pappa gikk med dem i lomma en times tid før avgang. Perfekt. Fnate vil også påpeke at han fikk boblene servert i lisensierte Cars glass. Man kan si mye om Fnate, men han har et blikk for detaljer og oppdager når noe er helt perfekt.Det var ikke lenge før Pappa ropte Boarding Complete. Så slang han armen i døra, rapporterte og sa at alt var greit.

 

Allerede ved Kløfta fikk Fnate utdelt Amenity kit'et sitt. Når man reiser foran gardina får man alltid en veske eller boks med ting i. Fnate synes alltid sånt er stas og normalt sett ser man en fontene av saker som flyr opp i været, når Fnate får sånne.

 

Nå føler han imidlertid at det er et spesielt høytidlige øyeblikk så han tar den først nøye i ettersyn. En klassisk røver dette her.


Så åpnes den for å kontrollere innholdet. Der er alt det som det skal være. Soveposer (sokker), øyeskygger, tannbørste, tannkrem og diverse sånne dameting.

- "Sånn som Mamma smører rundt og rundt i ansiktet" - proklamerer Fnate.- "Har du bestemt deg for hva du vil ha til middag, Sir?" - spør Fnat Attendanten så.

 

Det har Fnate i høyeste grad...

Fnate skal kjøre suite til Trondheim

Fnate ble frelst da han fløy Emirates fly i suite mellom Bangkok og Hong Kong. Siden da har han spurt Pappa hver dag om når han kan få reise sånn igjen. Pappa har hver gang måttet minne han på at vi skal spare i år så vi kan dra på elefantcampen neste år.

 

Men som for å gni det inn har det kommet store oppslag om Stein Erik Hagen som flyr sånn. Og seinere ble han nødt til å lese at Røkke sa at "Jeg reiser dyrt. Sånn er det bare". Fnate prøvde dette argumentet til Pappa, men det fungerte ekstremt dårlig.

 

Men det er jo litt synd på Fnate også, så Pappa bestemte seg for å lage "Første klasse suite" til Fnate. For å få til dette ble det booket togtur fra Lillestrøm til Bodø, hvorav første del foregår i egen suite opp til Torndheim. Andre kaller det kupe, men Fnate vet det er suite.

 

Pappa har lovet Fnate full pakke, og har dermed inntatt rollen som Fnat Attendant for turen. Allerede før reisen får Fnate tag til bagasjen sin. Fnate har vært hos Bestemor og fått en hel 5-er som lommepenger og vil derfor ikke sjekke inn bagasjen. Tag'en hans skal bety at det er godkjent suite-bagasje.


Han tar den på med det samme. Allerede nå, 5 timer før avreise, sitter han i "loungen" og har fått utdelt menyen for reisen. Alle på Første klasse får meny. Nå får Fnate den tidlig så han kan komme i modus, og planlegge hva han skal spise. I menyen er det de hærligste ting. Det er mye å velge mellom av både vått og tørt, så det var greit å få den i forkant.


Fnate vil faktisk si at det er et av de beste utvalgene han noensinne har sett på Første klasse. Visst har han sett eggerøre og gullbelagte vaktelegg på Første klasse før, men det er jo vondt. Her har de ekte Påskeegg. Storveis.


Temaet for maten er at den er sylfersk og konseptene heter "Rett fra kiosken" og "langreist mat for langreist fnat"


Så langt er Først Class opplevelsen til Fnate på høyde med det beste i utlandet.

 

Det er 5 timer igjen i "loungen" så han får plinge på litt mer brus.

 

- "PLIIIING! Pappaaaaaa.... Bruuuuuuus...." - roper han fra soffan. Dette blir en fennomenal tur. Nå er det bare å glede seg til man kommer ombord.

Fortsettelse kommer

Fnate tester Evergreen Airways

Fnate var for ikke lenge siden i Taiwan, og fikk for seg at han skulle prøve seg som reiselivsjournalist. Han skulle teste ut flyselskap.

 

Denne gangen var det Taiwanske Evergreen Airways. Fnate skulle fly fra Taipei til Hong Kong og Pappa hadde bestilt noe de kalte for Laurel klasse. Det er ikke godt å si helt hva det betød, men det det skulle han snart finne ut.

 

Først var det å kose seg i EVA kantina i Taipei. Den var helt ny og brillefin. Det var plenty av Cola og godteri. Pappa fikk med seg 30 kg håndbagasje så han var også glad.Så bar det ombord i flyet. Fnate skulle, selvfølgelig, fly dumbojet. Dumbojeten så sånn ut:Pappa synes den var litt gammeldags inni, og koste seg litt med at de hadde sånne store billedrørs TV'er som kom ned fra taket. De spilte også kjempefin musikk ombord før det tok av. Det var Taiwansk folkemusikk og ganske høyt. Han tok opp cameraet sitt og lagde en profesjonell video. Musikken var strålende og spilte i en halv time.

video:20130311 16

Fnate var henrykt. Så fikk Fnate dyne.


Det måtte imidlertid utforskes litt mer. Det var bare Pappa, Fnate og to til i andre etasje på dumbojet'en. De hadde en flyvertinne hver, så servicen var upåklagelig. Hun som trakk Fnate hadde mest å gjøre.

 

Ved siden av stolen var det skap. Masse skap, men ingen skuff. Det trekker ned og umuliggjør terningkast 6.


Det som imidlertid er mest krise er maten. Maten han fikk var fullstendig uspiselig. Han gnagde bittelitt på frukten, men det var ingen kake. Ingen sjokolade. Ikke så mye som en liten softis. Hva tenker de på?

Pappa synes det var ganske godt, men det hjelper ikke Fnate det minste. Det er kjipt å fly dumbo, og så måtte lande skrubbsulten.


Fnate hang litt med hodet etter den der. Heldigvis skulle han til British Airways etterpå. Der har de Club Kitchen.

 

Så hva er dommen? Det er en terningkast 4,2. Det trakk opp at han fikk egen flyvertinne. Det var også fint med dyne og tv i taket.

 

Desverre trakk det kraftig ned at han ikke fikk egen skuff, og ikke minst at maten smakte så aldeles grusomt.Stort hemmelighetskremmeri hos Bestemor

Igår, når Pappa besøkte Bestemor var det hektisk møtevirksomhet i stua. Pappa lurte på hva som foregikk, men da skvatt bare alle til og tittet opp i taket mens de plystret på Musevisa. Helt synkront, som for å ikke vekke noe oppmerksomhet.

Bestemor visste heller ikke hva som foregikk. Det er svært sjelden at de, spesielt Helge og Grisen, klarer å konsentrere seg så lenge. Så det var åpenbart noe i gjære.

 

Dagen etter hadde ting begynt å manifestere seg. Matmor hadde fortsatt ikke fått det med seg. Men det var et egg der.


"ÅPNES AV MATMOR" står det på lappen oppå egget. Pappa får lov til å titte.

 

Gutta har forberedt et Påskeegg til Fungerende. Det følger med et brev med forslag til en slags våpenhvile i bytte mot egget.


"Til Fungerende

God Påske. Vi tror ikke på full fred, men kanskje det kan gå et par uker uten at du vil skyte oss, eller på annen måte gjøre livet vårt surt. Det er sikret med gaffatape til Påske. Matmor passer på.

Tellef, Helge, iBjørnar, Grizen, Fernando, Ny-Elefanten ++"

 

Pappa synes de er ganske lure. Matmor og Fungerende har ikke funnet egget enda, så det blir spennende å se hva de mener om det.

 

Gutta krysser fingrene.

Det er noe i gjære...

Det skjer noe i Casa Fnate om dagen. Fnate er ikke noen djevel på kalender. Dagene kommer og dagene går. Han merker når det nærmer seg jul, Pappa minner han på bursdag og så kan han telle ned når det er mindre enn 5 dager til han skal noe.

 

Høytider setter han umåtelig pris på.

 

Denne gangen har ikke Pappa sagt stort. Fnate har slumret seg igjennom dagens hjemmekontor og det er mørkt da Pappa kommer hjem og vekker han. Det er en trøtt Fnat som klartrer ut av skuffen og tasser mot soffan mens han sleper på den store dyna/kosefilla si.

 

Midt i soffan står det en riktig røver, som Fnate kjenner igjen.


Et Påskeegg! Fnate slikker seg rundt munnen, men oppdager at det er tapet igjen med flere runder Gaffatape.

 

- "Pappa kjenner Fnaten sin" - sier Pappa. Det er nemlig ikke Påske før til uka.

Men Fnate fortjente å kunne begynne å glede seg.

 

Fnate synes det er ekstremt urimelig å tape igjen et Påskeegg så inderlig. - "Det kan da umulig være nødv..." - I et, meget sjeldent, selvransakende øyeblikk avbryter han seg selv. Selvfølgelig er det nødvendig. Tvingende nødvendig (og høyst urimelig).

There's a rat in the kitchen what am I gonna do...

"... There's a rat in the kitchen what am I gonna do?

 

I'm gonna fix dat rat, dat's what I'm gonna do. I'm gonna fix dat rat.."

 

Helge er svært oppesen når Bestemor tar han med seg opp til Tante B for å utforske rotteproblemet hennes. Han synger UB40 av full hals.


Imidlertid blir han snart overmannet. De tre rottene heter Ratos, Nonos og Deglingos, og har ingen planer om å la seg jage av en skrave elg. I flg Tante B er det heller ingen planer om å jage dem.

 

Det er en noe mer slukøret Helge som til syvende og sist må reddes ned av Bestemor. På vei hjem blir hun stoppet av noen ungdommer som spør - "er det elgen Helge?"

 

Det kan Bestemor bekrefte, og Helge føler seg straks litt bedre igjen. Fint å være kjendis.

National Elephants Day i Thailand

I dag, den 13 Mars, er det National Elephants Day i Thailand. Det er ganske fabelaktig å tenke på at det i det minste er noen land som tar elefanter på alvor. Her har virkelig Norge noe å lære.

 

Fnate startet feiringen ett eller annet sted mellom Shenzhen og Guangzhou på vei hjem idag.Den fortsatte til Fnate sovnet under teppet til Pappa. Sånn circa ved Ulan Fnator. Da hadde han drukket usedvanlige mengder Cola. Bildet viser de to siste boksene han fikk.

Hallo Fnatpei!!!

Det var en lettet Fnat som etterhvert drar fra kantina til "han skjeggete". I dag la også Virgin frem milliardtap, og Fnate var litt redd for at det kunne være en sammenheng mellom det og hans friske inntak av brus. 

 

Pappa beroliger han riktignok. Fnate skulle ut og kjøre dumbo fra Hång Kång til Fnatpei. Det var ikke lange turen, men han skal reise med selskapet til ei som jobbet i SAS før, nemlig EVA. I SAS kunne man spørre EVA, mens her flyr hun deg rundt omkring. 

 

Det var ei durabelig kjærre. - "Dumbo på Taiwanesisk er Combi" - legger flyeksperten Fnate ut. Pappa er skeptisk. Det var en fin tur med kjempestore stoler og en form for skuff i vinduskarmen. 

 
Fnate var sliten av alle turene og det samme var egentlig Pappa. Men noen ganger er det det som skal til. Og iblant... Bare i blant... Ligger det en gulrot i enden av veien. Riktignok oftest ikke like konkret som denne. Den var av marcipan og det var hotellet som hadde satt den frem til han. Fnate prøver den med det samme, og det er ingen tvil. Dette er Grønnsaker Fnating-Style

De hadde også en hengekøye hengende klar. Den var god, men Fnate liker best horisontale hengekøyer. 

Desverre rakk ikke han og Pappa se mye på denne turen til Fnatpei. Men det begge kan si var at det ikke var som ventet. Ikke overhodet. Mens han og Pappa trodde det ville være litt "Kina", så var det ikke det. Det var skikkelig moderne, ordna forhold, blide folk, rent og fint... En skikkelig fin by. 

 

Pappa spiste den beste burgeren han har spist i hele sitt liv. På hotellrestauranten, av alle ting. Pappa, som normalt hater kinamat-i-kina, storkoste seg med dumplingsene han fikk av dem han var i møte med. 

 

Fnate synes seff at dumplings er grevling, og truer Pappa med å rygge ut noen egne dumplings.

 

Men Fnate fikk på sin side en glitrende minibar. Før den lange hjemturen begynner, er det egentlig bare å avslutte med ett bilde som han tok i taxien:

FNATPEI 101

 

- "I'll be bakk" - jodler han til ei forskremt bærte i resepsjonen. Fnate likte "grønnsakene" her borte.

 

På hotellet har de farmers market i restaurangutangen på onsdager. Han har litt troa på å få prøvd ut det neste gang. 

Videre til Hång Kång

Fra Bangkok til Hång Kång fikk Fnate omsider prøve å fly superdumbo. Pappa hadde gledet seg til å overraske Fnate med egen minibar i setet, men dette skulle ikke gå 100% som ventet. 

 

Da man kom ombord og fant setet begynte man å sortere tingene sine. Fnate hadde bare hodet oppe av bagen og tittet forundret rundt i denne store balja av et fly. Mens Pappa holdt på med dette kom det en dame med Emirates drakt og tok Fnate og bagen og sa at "denne tar jeg". Så dro hun. Fnate vinket nervøst. Pappa trodde han hadde blitt slept til bagasjerommet og ventet en skyllebøtte uten like ved landing. 

 

Underveis hørte Pappa tidvis noen brutale rap bak seg, men tenkte bare det var en Kineser ombord. Men slik var det ikke. Fnate hadde fått egen kupé. Kupé 3K i Emirates dumbo. Der satt Fnate og banket innpå brus. Helt utenfor Pappas viten og kontroll. Først ved landing kom den en liten fyr sprintende bort til en forbløffet Pappa. Han hadde sett noe kjent i vinduet.

Løpeturen fikk han imidlertid til å hikke og rape igjen. - "Har du fått brus nå?" - erter Pappa. - "Raaaaap. BÅIIII, Ingen kommentar" - svarer Fnate. - "Hvor har du vært da?" - Prøver Pappa seg. - "Ingen kommentar" - sier Fnate uten å klare å skjule smilet sitt. 

 

- "Hmmm..." pønsker Pappa. - "Kan det ha vært en kupé der du hadde en egen minibar i vinduskarmen med motorisert lokk som du kunne kjøre opp og ned hele turen? Uten noen voksne til å passe på?" - Fortsetter Pappa. Fnate bare flirer og raper om hverandre, men vil ikke si noe. 

 

- "En sånn en?" - spør Pappa viser et bevisbilde han selv tok. Fnate bryter ut i krampelatter. Noe som gjør ganske vondt om magen er full av urapet brus.

Fnate orker bare ikke mer, og trygler Pappa om å holde lokket igjen mens det taxes inn til gaten. Han har aldri fått en sånn tilgang uten voksen kontroll før, og har hatt sitt livs flytur. - "Fra nå av skal vi aldri fly noe annet." - proklamerer Fnate. - "lev i håpet som katten i skåpet" - mumler Pappa.

 

- "Hva sa du?"

- "Ingenting. Jeg bare hosta"

 

Etter landing finner Pappa bagen sin igjen i suite 3K. Der er det også en bunnskrapt minibar. På vei ut mumles det noe om at minibaren i 3K må kondemneres. - "Var sånn da jeg kom" - forter Fnate seg å si, før Pappa åpner munnen. 

 

Det ble litt utpå kvelden innen Fnate fikk sjekka inn på stamplassen sin i Hång Kång. Det var stort sett bare å bikke, og sove til langt på dagen. Søndagen var imidlertid fridag og Fnate hadde investert husholdningspenger i et Octopus kort (han fikk nye etter å ha fått en lekse om forbruket sitt i Bangkok). 

 

Så bar det ut i båt til alle de hemmelige stedene han og Pappa har lært om av Onkel F. Onkel F føler det kanskje ikke alltid sånn, men Pappa og Fnate har ganske mye å takke han for. Og gjør det, selv om vi ikke alltid sier det høyt nok.

 

Et av stedene er Lamma. Det er ganske tydelige regler for å komme ut dit. Man må svinge Octopusen, men man må også kjøpe øl og sette seg ute bak på båten. Men når man kommer frem er det et perfekt sted.

Etter en liten rusletur får han bli med Pappa på ekte bar. Ikke hvilken som helst bar, men favorittbaren. Det er ikke så ofte Fnate er på voksenbar, så han er nokså høy på pæra. 

Desverre var bare ferien en dag. Idag, mandag, var det bare møter før det bærer videre til nok et nytt sted. Det blir, som vanlig, gjettekonkurranse på Facebook siden til Fnate om hvor. Hong Kong trodde han skulle blitt en vanskelig nøtt, men det tok 43 sekunder å få svaret.

 

Den neste her bør bli værre, og det kommer en mulighet til å gjette nå. Men for å klare det skal man være rimelig flink.

 

Fnate er nemlig ganske forferdet. Han skal ut og fly dumbjoet. So far so good.  Men nå sitter han på kantina. So far so good. Det er først nå det går opp for han at han er på kantina til "the bearded one". Han setter Colaen i vrangstrupen. - "Tenk om BA ser meg, Pappa???? Hva skal vi gjøre???" - utbryter han. 

 

Pappa ber han slappe av, for det er tross alt bare en par timers tur. I dumbo. Med gratis brus.

Men han er uansett bekymret. 

Raka Fnat

Fnate kunne ikke bare sitte og tromme på Colaboksene når han var i "The land åf the pellefnats". Det måtte uforskes, selv om tiden var knapp. Det er tross alt et land som har en egen "National Elephants Day". Noe å tenke på for kulturministeren?

 

Vel, vel. Ut på tur bar det. Pappa var fremdeles ikke enig med Fnate i at man alltid måtte bo på Four Seasons. - "Det er ikke bærekraftig" - sier Pappa. Fnate blir lekset opp og ned om "tæring etter næring" og alle sånne teite fraser som får det til å vrenge seg i Fnate. Det skjører i ørene hans. Pappa sier at han noen ganger føler seg som deltaker i filmen Exorsisten. Fnate vræler, holder seg for øra, roper "LALALALALALALALALALA" og løper rundt omkring når Pappa maser om disse tingene.

 

Men Fnate viser seg å få noen ess stukket opp i ermet, som så ofte før. Da de kommer ut av hotellet, oppdager Fnate noe. - "Pappaaaaaa... Ser det ikke kanskje ut som om det nettopp er dette hotellet Fnater skal bo på? Hæ hæ hæ hæ???" - gliser han. - "Hmrpf..." - grynter Pappa.

Med dette satt humøret til Fnate som ei kule. Det bar ut på tokt. Bangkok er en skikkelig storby. Det var jo SpuallaDumpur også, men Bangkok var liksom enda mer biler, mas, støy, lukter og folk. Voldsomt mye mer, faktisk. Såpass at Fnate blir nokså grønn i trynet. Det lukter nemlig nokså mye grevling. 

 

Syltet grevlingtartar - er det første som faller Fnate inn, og han blir småkvalm igjen.

Men det går etterhvert over. - "Det er litt som ens egen promp. Det lukter vondt først, og så blir det spennende etterhvert" - forklarer Fnate. Akkurat.

 

Etterpå finner han noen veldig store elefanter som har spist for mye blåbærsyltetøy og dermed fått alt for mye jern i blodet. I følge Pappa kommer de seg nok igjen snart. Fnate skal huske å være forsiktig med blåbærene neste gang han er hos Bestemor. 

Deretter er det shopping. Fnate shopper store flagg med elefant på, han shopper elefantgave til Bestemor og alle mulige ting. Det er elefantting over alt. Da han kommer tilbake til rommet er han blakk som ei kjærkerotte. Raka Fnat. 

 

Han har rett og slett ryki på en smell, blåst alle husholdningspengene og er grounded for resten av dagen. Det gjør imidlertid ikke Fnate så mye, siden senga kan hoppes i og minibaren er stup full. 

 

Da får det heller være at Pappa drar alene ut for å møte en flyprater som kaller seg for "Utflyttet", til Fly&Brus i Bangkok. 

 

I dag bærer det igjen videre, og Fnate skal for første gang i sitt liv kjøre SuperDumbofly. Det er jo ikke BA, men Pappa sier han er sikker på at Fnate ikke blir skuffet. 

... men så er vi kjempestore i Asia da...

Fnate er på turne, og er ikke lenge på hvert sted. Det vil si, Pappa er på turne og Fnates jobb er å sørge for at det er koselig. Inte desto mindre er han på turne i Asia. 

 

De fleste andre obskure (eller bare små) Norske firma og artister sier jo at; "... men så er vi dødsstore i Japan da..." Det er tydelig at noen har klart det for Telefonen til Fnate har vist Telenor hele tiden, og i SpuallaDumpur gikk mange rundt med Aker Solutions brikker rundt halsen. Nå er imidlertid sjappa til Fnate og Pappa hårfint mindre enn disse, og slett ikke så kjempestore. Spesielt ikke i SpuallaDumpur.

 

- "Men vi har det morrroereree!" - utbryter Fnate entusiastisk. Han har akkurat fått i seg en brus og titter ut av vinduet på flyplassen. Han skal til et land der den Asiatiske pellefanten blir dyrket som en gud. Alt handler om pellefanter der. Han gleder seg grusomt, og har aldri vært der før. (Dog med et lite unntak i 2007 da de tok fra Pappa og Fnate passet og de måtte sitte 12 timer på et hotell i i byen, før de fikk passet tilbake og dro hjem). 

 

Han skal fly Malaysia AirlinesDet var en helt grei flytur, men det er å komme frem han gleder seg til. Da skal han på Fnat Seasons. Der får han bare komme 2-3 ganger i året, for det er langt utenfor reisepolicy og Pappa må betale selv. Fnate har forsøkt, men han klarer aldri helt forstå hvorfor det må være sånn. 

 

På Fnat Seasons forstår de seg nemlig på elefanter som han. Allerede på flyplassen oppdager de han og kommer løpende bort. Han blir stappa inn i en bil med doble koppholdere og to flasker brus. De må ha fått med seg litt av hvert for også der hadde de rigget opp Fnates nye interesse - kontrollpaneler. RRRRRRRRRRR - Fnate prøvde alle knappene mellom brusslurpingen.

Vel fremme er det bare å spinne opp på rommet. Det har blitt sent, og mens Pappa vil ut og få noe å spise vil Fnate bare være på rommet. - "Jeg har masse jobb å gjøre..." - sier han. 

 

Det stemmer jo. Han må redigere minibaren, som er altfor full. Han må hoppe ferdig madrassen. Han må se litt TV så ikke dekoderen blir full, og så må han utforske fotvarmeren. Det er utmerket å være Fnat.

Han får se om han rekker å utforske byen litt imorra. Pappa skal ha mere møter, men man vet aldri. Han skal i det minste se etter elefantting.

Lang vei til SpuallaDumpur

Det skulle bli en lang reise. Den føltes også mye lenger etter at Fnate endte opp helt uten kake i superkantina. Det føltes rett og slett tungt. 

 

Men, så er det det da... Det er i motbakker det går oppover. Kakemangelen er rimelig kjapt glemt idet Fnate klatrer opp i dumbojeten og finner plass i skuffen sin, 62K. Han får til og med seg et par Cola som startkapital. Det er et ganske så fenomenalt utgangspunkt for en 11,5 timers tur til Hång Kång. 

Og som om ikke det var nok gjenoppdager han en gammel røver - kontrollpanelet. - "Gud hjelpe" - Pappa rister på hodet når Fnate begynner å trykke. Han trykker på en knapp, og sete kjører. Han trykker på en annen knapp og setet kjører i en annen retning. Fnate er forhekset. Trykker og trykker og trykker og trykker. Pappa vil til slutt sove, og insisterer på at Fnate må stoppe. Fnate surmuler litt, men lover å slutte. Pappa sovner.

 

RRRRRRRRR... - "Men i huleste!!!" - utbryter Pappa da han vokner av at setet hans plutselig durer og bretter seg igjen. - "Det var turbulens!!!" - utbryter Fnate, og Pappa sovner igjen. RRRRRRRRRRRRR... - "Fnate, kutt ut!!!" - vokner Pappa. - "Det var sånn da jeg kom, joooooooo" - Fnate forsvarer seg heftig. Det blir en stirrekrig, før Pappa omsider legger seg på nytt. 

 

RRRRRRRRRRRRRR.... - "Turbulens" - sier Fnate før Pappa rekker å si noe. Pappa gir opp. En god knappeseksjon er rett og slett umulig å holde seg unna for en liten Fnat. 

Imidlertid sliter jo Fnate ut seg selv og. Da de kommer frem til Hång Kång er det ikke mye guts igjen. Siste flyturen videre til SpuallDumpur var med Cathay Pacific og kjempefin. Men Fnate orket ikke gjøre noe. På flyplassen ble han hentet i en stor sort Mercedes med koppholdere bak. Han orket fremdeles ingenting. 

 

Det var bare en fandenivolsk stayer-evne og ren skjær vilje som holdt Fnate oppe. Han ville sjekke minibaren. Han VILLE SÅ INDERLIG.

 

Minibar var det, og han slepte seg de siste desimetrene dit før han besvimte på Cola boksene. Det var ingen krefter igjen. Pappa var tross alt stolt av han og hjalp han opp i senga, før han selv haltet opp til Skybaren for en liten Malariakur. 

Dagen etter vokner han, ikke spesielt duggfrisk. Pappa skal imidlertid i møter så han kan sove litt lenger. Men så bærer det ut i KLCC Park. Det er rimelig digre hus i SpuallaDumpur:

Det blir imidlertid en kort tur, før Fnate skal videre imorgen. Da med enda et nytt flyselskap. 

 

Og for dem som lurer - Fnate skal ikke på elefantcampen. Mest av alt fordi Pappa er en skroting og sier at han ikke har råd i år. Men, som sagt, også litt fordi Fnate har godtatt en trøstepremie. 

 

Dette er bare jobbtur, men Fnate får et hint av storhet. Imorgen sjekker han nemlig inn på et Fnat Seasons hotell. Men hvor?

TOPPSAK: Kakemangel i Superkantina.

- "Marie Antoinette, hvor er du når vi trenger deg?" - roper Fnate. Fnate roper ut i desperasjon ved kakedisken i Superkantina. Han har, i sedvanlig stil, truffet bakken løpende og er inne i kantina lenge før Pappa. Men mer om dette senere.

 

Fnate er igang med en veldig omfattende, og litt klønete tur. Han var oppe grytidlig for å dra på tur. Han trengte bare ristes litt, så var han klar. Pappa måtte dusje og styre, men ikke han. Første flyturen var en såkalt posisjoneringsflight. Det er noe man gjør for å spare penger. Normalt gjør ikke han og Pappa sånt, men denne gangen var det snakk om mye penger. Den turen gikk til Amsterdam. Han la ut et gjetteleksbilde på Facebook med spørsmålet "hvordan kom jeg meg hit?

 

Pappa var ganske imponert når en pilotinne far sør gjettet rett i løpet av få minutter. Bildet var dette:

Så langt var alt vel og bra. Fnate fikk en brus på BA-kantina på Schipol. Pappa var rar i tromma og tok derfor en Guinness. 

 

Men så gikk altså ferden til London og Superkantina. Det er jo den feteste plassen du kan tenke deg. Fnate elsker å være her. Det er meter på meter med Colaskap, alle er montert i hans høyde. Det er godteri og det er is og det er kake så langt øye kan se. 

 

Når han og Pappa tar rulletrappa opp begynner han som regel å sprelle i kofferten. På toppen åpner pappa glidelåsen og Fnate spinner ut. Han treffer gulvet med sprellende bein og sladder bare rundt den første kantinevakta. Han veiver med armene og mens kantinevaktene roper - "hei, stopp der...", tar Fnate en skarp venstre inn mot kjøkkenet. Pappa må imens utrede skandalene, forklare og vise boardingkort.

 

Så kommer Pappa etter Fnate. Normalt er det jubalong på kjøkkenet og kakebitene flyr i øst og vest. Denne gangen står bare Fnate på gulvet med armene slapt ned langs siden og måper. Han sier ingenting. Pappa følger nærvøst blikket hans. Kakeskapet er tomt. HEEEEELT tomt. Det er ingenting der.

- "men... men... Jeg skulle ha kake... åssåå... Det er ikke kake?" - Fnate skjelver i stemmen. 

 

Kunne dette virkelig stemme? Null kake i Superkantina. Fnate er utrøstelig. Er dette virkelig mulig?

 

Sånn gikk det lenge, mens han og Pappa lurte på hva de skulle gjøre nå. Dette er jo en skandale. 

 

Klappet og klart...

Først vil Helge takke flygeledermester "Rymle" for tipsene han la inn i et tidligere innlegg. Helge har sittet med bena på puffen og sett på TV i et par dager nå, og på magisk vis har de tekniske utfordringene lagt seg. Akkurat som flygeledermesteren forutså.

 

Som ved et trylleslag har alle flyene linet seg opp og det første er sendt avgårde. Først ut var Virgin Epileptic maskinen.Fnate på sin side har pakket ferdig til langturen sin som begynner altfor tidlig imorgen. Han har pakket alt han trenger. Sekken
er stappet med mynter, og så har han reiseforsikring, Eurobonuskort, pass, Golden Ticket og litt businessnisselesestoff.

Han har også blitt enig med Pappa vedrørende Elefantcampen i Thailand. Pappa har kontaktet dem, og det er bare for mye penger. Mer penger enn familien har råd til i sommer. Fnate aksepterer til slutt dette.

 

Imidlertid har han fått i land en avtale der Pappa lover at han skal få dra dit i løpet av de neste to årene. OG, han har fått til en kompensasjonstur nå i sommer. nemlig til miniatyrverden i Hamburg!!!!

 

- "Jeg brukte rødswix på bablesmella idag, og det virket" - sier Fnate etter forhandlingene. Tydelig fornøyd med resultatet.

Pakking før langtur

På mandag skal Fnate ut på riktig langtur. Han skal ut i virkelig ukjent mark, noe som blir veldig spennende. Selv ikke han og Pappa vet helt sikkert akkurat hvor de skal hele tiden.

 

Det som foreløpig er sikkert er at fotingene til Fnate skal treffe minst 5, maks 7 land. Han skal fly mellom 9 og 12 flyturer. Han skal fly med minst 3 flyselskap han aldri har prøvd før. Og så skal han til en av Pappas favorittbyer og han skal bli med Pappa og drikke brus på favorittbaren til Onkel F. Der skal han serveres av Terry.

 

Kort sagt - Fnate skal på jobb igjen! Et av de mest krevende oppdragene han har hatt som verlferdsoffiser.

 

Noe av det viktigste for en velferdsoffiser, som Fnate, foran en slik reise er å sørge for et husholdningsbudsjett. Dette budsjettet skal rekke til brus og sjokkis igjennom harde dager. Siden turen er så voldsom har Pappa latt han få tilgang til hele familiens valutabank. Han ser i andakt på før han gyver løs.Det er viktig at man får plukket det man trenger, og Pappa prøver (iflg Fnate) ofte å lure han. Fnate myser utover alt sammen. Han pleier ikke få rote i seddelmappa, og det bringer frem skepsisen. En sunn skepsis.Han tenker lenge, lenge. Usikker på hva han skal gå for. Men så kommer han på et gammelt ordtak. Smilet og selvsikkerheten kommer tilbake. - "Fly aldri tom for harde kontanter!" - sier han triumferende. Han har avslørt Pappas lurerier. Sedler er langt fra harde. Mynter er harde. Så han skyver vekk seddelmappa og hiver seg over myntbøtta.

 

Han skuffer det han mener han trenger ned i sekken.Fnate har pass, reiseforsikring, Eurobonuskort, BA Golden Ticket og harde kontanter. Da er det meste på stell.

hits