Gjemmekontor trening

I ettermiddag skal Tellef og Helge opp til Bestemor igjen. Etter all planleggingen med Bora Bora tur, visum også videre bestemte Fnate seg for å lære dem om hjemmekontor.

 

Presis kl 8 labbet de ut av senga. Logget på kontormaskinen. Hentet dyna. Labbet ut i stua. Satte på TV og la seg til.

"Noen ganger må man svare på en mail helt på morran også, så folk skjønner at du jobber." - kan Fnate fortelle.

Han er en veteran i faget. Resten av dagen har de tenkt å se på TV og surfe litt på internet og blogge litt. Det likte forresten idéen om å innføre visumplikt på besøk i Casa-Fnate for å spe på Bora Bora budsjettet.

 

"Sånn er det på lønnstrinn 3" - smiler Hegel fra kontoret sitt.

Bora Bora - reisekassa er ikke helt full...

Helge og Tellef overnatter hos Fnate etter visumhjelpen. De har også med seg sin Canarifant og det går mye greiere når de er to. Da kan de leke litt med hverandre og trenger ikke oppmerksomhet hele tiden.

Det gir de andre gutta tid til å booke ferdig Bora Bora turen sin. Det er veldig stas. Men når de er ferdige og oppdager hva som er igjen av reisekassa er det mindre stas. Det er en krone. Det blir ikke mye roomservice og brus i kano av dette.


Her trengs det seriøs action.

 

Det første de gjør er å lage en "Bora Bora Foundation", og Pappa er rask med å bidra med en dollar.

Men man kan vel trygt si at de fortsatt har en vei å gå før de kan velte seg i Cola i pålehytta si.


Visum hjelp

I dag hadde Fnate en ganske slitsom vertikal dag på hjemmekontoret. Rett etter påske skal nemlig Fnate på svipptur til Guangzhou i Kina for å lete etter fabrikker som lager falske JAPP. Det er en kort avstikker på knapt et døgn ettersom hoveddelen av turen er i Hong Kong. Men Pappa skulle intervjues av noen Kinesere i Guanzhou og da kunne Fnate benytte sjansen til å lete etter fabrikker.

 

Problemet er at Fnate må ha visum i passet sitt for å komme til Kina. Og da trengs det en søknad som er nesten umulig å finne ut av. Han klager sin nød, da Tellef forteller Bestemor at han er ganske god på sånt. Han tar med Helge og blir med til Fnate for å hjelpe. Fnate hadde ikke kommet langt. Bare navn, og så skulle det velges "M" eller "F" like etter. "Menneske eller Fnat" - tenker Fnate. "Den var enkel!". Men så ble det værre.

 

Heldigvis viste det seg at Tellef har greie på mer enn motoriserte kjøretøy. Han guider lett Fnate igjennom søknadssidene.Han stiller alle de vanskelige spørsmålene så Fnate forstår. Helge hjelper til med å slå opp i passet. "Har noen kalt deg noe annet enn Fnate" - kan Tellef spørre. "Mamma kalte meg for dutten" svarer Fnate. "Da fører du det opp der" - fortsetter Tellef. Plutselig ble en uoverkommelig oppgave som en lek.

 

"Hvor ble du født?"

"Veldig usikker..."

"Da skriver du det der"

"Passnummer??? Helge..."

"Passnummer 2" - Svarer Helge. Glad for å kunne hjelpe.

"Passtype? Er du diplomat eller har du ordinært pass" - fortsetter Tellef i stort tempo.

"Detta passet er ekstraordinært" - utbryter Helge i triumf.

"Da velger du other, og fører opp ekstraordinært der"

 

Men det er flere sider og spørsmålene blir mer og mer infløkte. Hva er for eksempel formålet med turen? Jo, det er å finne JAPP-fabrikk.Lenger nede hadde imidlertid Fnate allerede fyllt ut på forhånd. Han trodde han hadde funnet noen enkle. Men jaggu var det bra han hadde med Tellef.

 

"Hvorfor har du svart ja på alle disse?" - spør Tellef oppgitt. Fnate mumler bare at han generelt er en positiv fyr og at de fleste blir glade når man svarer ja.Da Tellef opplyser at Fnate nettopp har bekreftet at han er kriminell, har seriøse mentale problemer og har minglet med syke dyr skjønner han at han har vært litt rask. Skal si det var en god idé å invitere ned Tellef.

 

Til slutt er det bare personalia igjen. Der hadde også Fnate fyllt ut litt. Tellef ser oppgitt på han. "Familiemedlems navn; Mamma?????" sier han strengt. "MAMMA????". Men Fnate står på sitt. Mamma er Mamma. Det fins bare en Mamma. Så det får stå i fred. Han får støtte av Helge som sier at han aldri har hørt om noen som har fler enn en Mamma.Pappa som har hørt hvor lur Tellef er spør til slutt om han ikke burde bli med til Hong Kong. Han kunne sagtens vært til hjelp. Timelønn skal han også få. Tellef er ikke sen om å takke ja.

Likviditetsbudsjett og likviditet

Fnate har fått blod på tann og kjører på med mer økonomikurs for folk flest. Et annet ord Fnate bruker mye er likviditet. Det er veldig viktig å være likvid.

 

Likviditeten avgjøres i følge Fnate ca den 20-ende hver måned. Ihvertfall for folk flest. For Fnate skjer det litt mer støtvis og det gjør det svært mye vanskeligere å oppnå. Men det er enklest å forklare den vanlige måten.

 

Som regel får man lønn den 20-ende hver måned. Da kommer det inn penger på konto.

Så går dagene, og man bruker av pengen. De man har brukt forsvinner ut til venstre.

Oftest går dagene enda videre og da forsvinner det jaggu enda mer penger. Disse forsvinner videre ut til venstre ettersom man kjøper sjokolader, brus og andre nødvendigheter.

Så nærmer man seg den 20-ende og ny lønning. Det er da man kommer til det kritiske punktet. For å være likvid må kontoen være fullstendig tom før den 20-ende. Ellers får ikke den nye lønningen plass. Det er derfor det er så utrolig viktig å være likvid.

 

Ofte må man ty til livsunødvendigheter for å oppnå full likviditet før den 20-ende. Er man bevisst på dette vil alle pengene ha forsvunnet ut til venstre og man er mett og god. I eksempelet nedenfor er Fnate 100% likvid.
...Og kan bli og glad se neste pengebunke trille inn på konto.

Med faste utbetalinger er dette enkelt. Fnate får penger inn i ny og ne, ettersom det er ukepenger og der han selger Dagens Næringsliv til Fungerende. Årlig får han også bonus, og da er det ofte krevende å bestandig være likvid.

 

Men få klarer det så godt som Fnate

Totalkapitalmetoden - en liten forklaring

I forrige blogginnlegg kom det opp et av Fnates uendelig mange faguttrykk. Som nevnt er han jo velferdsoffiser i et betydelig konsulentfirma og omgir seg derfor med et mangfold av avanserte ord og uttrykk.

 

Tydeligvis var det ikke alle som forstod dette med Totalkapitalmetoden, så Fnate bestemmer seg for å utdype litt hva han mener. Noe måtte han uansett gjøre ettersom Pappa kom tidlig fra kontoret og forstyrret han i hjemmekontoret. Et horisontalt sådant.

 

Totalkapitalmetoden brukes når man har en mengde kapital. Man tar først den totale mengden kapital. Her representert ved en drøy neve dollar.

Når man har samlet sammen den totale mengden kapital, er metoden å gå på internet. For eksempel på www.fourseasons.com og se seg om til men finner et sted med brus som passer til den totale mengden kapital.

På dette tidspunktet er det viktig å krysse fingrene og håpe at ikke Pappa blir så altfor sinna, men at han ser at dette vil bringe mer velferd. Så trykker man "Make a reservation". Etterpå kan man sjekke at raideren ligger i bookingen, slik at alt er i orden.

Når man har kommet til dette punktet, og stappet pengene i USB trakta er den totale kapitalen borte. Null og niks er igjen. Det er kun støv og god samvittighet tilbake.
Til sist er det en viktig siste detalj i denne metoden. Det er å passe på å gjemme seg bak jukkapalmen akkurat når Pappa oppdager hva som har skjedd, og så holde seg der de første minuttene. Dette krever en del presisjon og trening.

 

Kort fortalt er det altså dette som er Totalkapitalmetoden. En metode som sørger for at det aldri hoper seg opp sparepenger på kontoen.

Hotelltrening for Canarifanten

Fnate kom seg til slutt på tur til Stockholm. Med vinterdyna si og med Canarifanten. Det var egentlig aldri noen diskusjon. Etter en fin tur på kantina i Oslo og en svipptur i Gøteborg var han fremme i Stockholm. Han forsøkte seg litt med at han ville ha smusstillegg for å ikke bo på Sheraton, men da sa Pappa stopp. "Den må du lenger ut på landet med" - sa han bare. Fnate innså den. Man kan ikke få smusstillegg for å bo på Radisson Blu Royal Viking.

 

Pappa skulle rett ut og spise en ku så Fnate pakket raskt ut og startet med å vise Canarifanten alle fordelene med Fnates jobb. Fnate er tross alt velferdsoffiser i et betydelig (iflg Fnate) konsulentfirma.

 

Han rigget opp den medbrakte dyna si (med ku-mønster) og lærte først opp i bruk av hotell TV. Til Fnates irritasjon kunne Canarifanten opplyse at de hadde TV på hotellet i Tenerife også.

Deretter bærer det til tørrvareavdelingen. Den må inspiseres grundig, og evt prøvesmakes, forteller Fnate. Canarifanten gjør store øyne. Sånn var det ikke i Tenerife. For ordens skyld prøvesmaker de ganske mye før de tørste og fine konkluderer med at dette var i orden."Tørsten slukker man i minibaren" - fortsetter Fnate. Canarifanten er henrykt. Han har bare hørt om minibar før. Minibaren er godtkjent og Fnate gir den et terningkast 4. Den er jo ikke full akkurat, men det er helt klart akseptebelt i dagens marked.Til slutt testet de soveposene. Hotellet hadde lagt frem to greie soveposer. De testet begge og ga dem terningkast 5. Fluffy og fine, men ikke så gode som hos British Airways. De er litt trekkfulle ved bena.Men siden de ikke er vant til campingliv byttet de raskt ut soveposene med den gode senga og medbrakt dyne.

 

"På toppnivå i konsulentbransjen er det små detaljer som skiller" - forteller Fnate ivrig. Canarifanten har omsider oppdaget hvilken ekstremt viktig toppleder han bor sammen med og bare lytter. Suger til seg alle de høytravende meldingene Fnate kommer med. Og det er ikke få nå som han har noen som lytter.

 

"Totalkapitalmetoden" - Sier for eksempel Fnate med viktig stemme. "oj oj oj..." - mumler Canarifanten, full av beundring.

 

Det var enkelt og greit en lykkelig Fnate som skulle hjem dagen etter. Det hadde vært en utmerket tur."Jeg drar ingen steder uten dyna!!!"

Fnate var irritert. Pappa hadde akkurat informert om at vi måtte ha en rask tur til Gøteborg og Stockholm med en overnatting. Det var greit nok, men da Pappa fortsatt med at vi ikke skulle bo på Sheraton måpet han bare. Da Pappa la til at vi skulle med 06.40 flyet ble han sinna.

 

"Det skjer ikke før det snør i Sommarland" - kommenterte han snurt.

 

En rask tur på yr.no avslørte desverre at det så absolutt var snø i Sommarland i Bø. Fnate ble svært forundret over dette. "Jeg drar ihvertfall ingen steder uten dyna" - Fnate var bestemt. Noe måtte han også få av forhandlingene."Greeeeeeeeeit" - sa Pappa. Han innså at det ikke blir en liten bag med Fnat, tannbørste, pc og et skift allikevel. Det blir full oppakning med trillekoffert.

 

Men Fnate er fornøyd. Kantina er nemlig åpen når han kommer imorgen.

Lørdagsidyll

Lørdagen er her, Pappa har sovet lenge og Fnate er i knallhumør. Det meste er på plass i dag. Først og fremst har Pappa vært ute og kjøpt lørdagsgodt helt uoppfordret. Spennende ser det også ut. Fnate har klemt og luktet og gleder seg veldig.

Oppe hos Bestemor er det også idyll. Helge leker med den lille Canarifanten og trives veldig i farsrollen. Tellef som er medfar titter mest på, men koser seg han også. "Det er fint å ha noen å passe på" - sier Tellef, og lar det henge i luften om han mener Helge eller Canarifanten.

Selv om Pappa har funnet på noe så utgjort som å sette bevegelsessensor og kamera på sjokoladeskuffen, så klarer ikke det å dempe Fnates gode humør. Her er han knipset natt til lørdag. Sjokoladen var imidlertid så god at den var verd skjennepreken dagen etter. "Kost vs nytte" - mumler Fnate om den saken.

Fnate utforsker også farsrollen litt med sin Canarifant, men han er ikke like komfortabel i rollen som Helge. Han irriterer seg over at den er lite beskjeden og ikke særlig takknemlig. Om Fnate gir den brus drikker den opp brusen uten et ord, og blir bare stående og stirre på Fnate. Fnate blir usikker og gir den litt mer. Slitsomme greier.

 

Fnate har blitt så usikker på den at den må bo i en egen skuff i stua. Derfra titter den ut.Fnate er med jevne mellomrom borte og dytter den litt på nesa, men er usikker på om den kan bo hos han.

 

Fnate skal snart opp til Bestemor og diskutere dette.

Blindpassasjerer på vei hjem også...

Da var Helge og Tellef kommet hjem. Desverre en hel uke for tidlig, ettersom Pappa hadde blitt litt lurt av et reiseselskap. Men nok om det. Fnate var sporenstreks med opp for å høre hvordan det hadde vært.

 

"Seeee så brun jeg har blitt!!!" - Var det første Helge ropte. Han kom Fnate i møte. Fnate måtte innrømme at Helge var usedvanlig brun etter sydenturen. Her sitter han og Tellef på plass i godstolen igjen.

Men om man titter litt nærmere oppdager man "blindpassasjerene". Det er strengt tatt en fyr som sjarmerte seg innpå Bestemor. Hun tenkte at Helge og Tellef ville like en fyr å passe på. En som minnet litt på Sities elefanten de har adoptert i Kenya. Det slo ikke feil.

 

Men allerede før de reiste hjem krevde fyren familiegjenforening med bror sin. Ergo endte de opp som to stykker. Fnate har sagt ja til å passe broren litt. Han er skeptisk, men det går nok over.

Men den lille elefanten virker jo bare snill. Om enn litt vilter. Så vi får se.

Sårry daaaaa...

Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa.  Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Joda, det skal jeg det. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa. Jeg skal aldri mer prompe på tannbørsten til Pappa.

Den falske JAPP'en

Fnate og Pappa kjørte videre fra Karlstad og WRC sirkuset i retning Stockholm. Fnate hadde fått los og skulle til Sheraton. Selv om han egentlig har mistet ansvaret som kartleser, etter litt for mange brusholdeplasser fulgte han nøye med. "Pling" sa det hver gang vi nærmet oss en bensinstasjon.

 

"Pling" sa det så, og Fnate så skiltet i veikanten.Det var ingen bønn. Fnate ville ha lunch, og han ville ha det nå. Det bar inn på stasjonen og rett til hylla der de har Ramlösa brus. Den er god. Så skulle Pappa til å betale da Fnate oppdaget noe rart.

 

JAPP... Midt i Sverige. Favorittsjokkisen her?????

 

Han kastet seg over den og insisterte på at den måtte med. Vel ute i bilen skal han til å gi den en god klem. Men...

Han titter forskrekket opp på Pappa. Det er noe rart med den. Den ser ikke ut som den skal og så står det Marabou på den. Det er jo feil.

 

"Det må være onkel F som har laget en fake i Kina" - Roper Fnate ut i fortvilelse."Eller kanskje har han laget en fake-Japp-fabrikk på brygga hjemme for å redusere adkomsten?"

 

 Det er ikke annet å gjøre enn å ta med eksemplaret hjem og undersøke. Vel hjemme har han brukt morgenen til å undersøke den nøye. Så nøye at munnvikene er brune og tromma laus.

Det viser seg fort at den helt klart ikke er som den skal. "Her er det noe muffens" - konkluderer Fnate. Om det er Onkel F som har laget fake i Kina vet ikke Fnate, men for sikkerhets skyld har han booket tur til Kina for å finne det ut.

 

"Man kan tulle med mye, men ikke Japp" - avslutter Fnate

Fnate får Rom & Cola

Forrige natt bodde Fnate på Scandic i Trollhättan. Det var stort sett en miserabel affære. Kalde rom, trekkfulle vinduer og tom minibar. Det eneste positive var at man kunne handle brus i lobbyen, men der var det kronglete å komme seg alene for en liten Fnat.

 

Men siden det var en sånn "mamma" med lyst hår i resepsjonen, så Pappa var uvanlig villig til å bli med ned og handle. Fnate mistenker at hun var mer lys en lur ettersom hun brukte en halvtime på utsjekk dagen etter, men Pappa lot ikke til å plages av dette. 

 

Imidlertid lovet Pappa at neste natt skulle han få Rom&Cola. Slik ble det også. Da Fnate kom til Elite Stadshotellet i Karlstad var det helt andre boller. Det var et fint rom

Fnate kunne sitte i senga og se på TV. Og så var det masse rally kjendiser rundt om på hotellet, siden det var WRC Rally. Hadde Tellef vært her hadde nok han kjent igjen alle sammen. Han som er så interessert i bil og koppholdere og sånn.

 

Ikke bare hadde de rom. De hadde saktens også Cola. Eller ihvertfall en variant av Cola, som Fnate fint kunne vende seg til.

Livet smilte igjen, og en god natt senere er Fnate på vei til et av favoritthotellene sine, nemlig Sheraton Stockholm. 

Fnate på minitur i Praha

Mandagen var første dagen av Fnates rundreise og den begynte i Praha. Fnate hadde ingen veldige oppgaver som velferdsoffiser akkurat der, og kunne nyte livet. Han og Pappa hadde bare noen timer fra han landet med rødsnuta til han dro igjen med en dansk propelldings.

 

Da han ventet på propellasjonen på flyplassen på kvelden kom han forøvrig over morsomt. Air France hadde stilt ut flysetene sine. Det er de nye økonomi ekstra setene, eller Premium Voyageur, de bruker på langflyene sine. Fnate skal sitte i akkurat sånn sete fra Fnat Angeles til Tahiti når han skal til Bora Bora i sommer.

 

Han syns det var skikkelig kult gjort at de visst han skulle til Praha og satt setene der så han kunne prøve. Han prøvesitter til spent og skuler opp mot platået der det er plass til colabokser. Det er desverre ingen der nå.

Men stolene var fenomenale å sitte i til å være en form for økonomiklasse.

 

Vel fremme i København der det skulle slumres måtte Pappa ned å spise litt mat. Da han kom opp var det full tjohei i rommet. Fnate fant akkurat sånn stol som han har hjemme, han hadde skrapet tom minibaren, fått på TV'en og borret seg en behagelig rompegrop i stolen.

Akkurat som hjemme, og livet smiler. 

 

Nå skal det snart hentes en leiebil og så skal han være kartleser på vei mot en real festivalby. Så skal han videre med fly i kveld. 

Nå skal det reises igjen

Fnate har vært hjemme i to uker, og omsider skal han ut på tur igjen. Som Myggen skrev, så må han tjene lommepenger til Bora Bora turen og da må det jobbes.

 

Imorgen legger Fnate ut med rødsnutefly, så for andre gang på rad kan han ikke besøke kantina. Men denne gangen er han ikke sint på Pappa, for det gikk ikke an å fly dit med SAS. Og BA aksepterer han også at det ikke kan bestilles enveisbilletter med. Dessuten skal han et sted han ikke har vært før.

 

Alt i alt skal Fnate, før han igjen kommer hjem neste søndag, innom 3 land. Han skal besøke 7 byer. Han skal fly med både Norwegian, SAS og Cimber. Han skal være kartleser i leiebil og 3 av byene har han aldri vært i før. Så han er både spent og oppspilt.

Han skal også bo på to av favoritthotellene sine i Skandinavia så mye stemmer. Da kan en rødsnutetur aksepteres.

 

Det er fint å skulle på tur igjen. Eller som Fnate sier "det er en fenomenalt å dure rundt fra kantine til kantine og tømme minibarer. Og i tillegg få betalt for det."

Lørdagsgodisen er i boks!

Etter dramaet forrige helg, da Pappa rett og slett ikke kjøpte godteri, har denne uken i stor grad dreid seg om lørdagsgodt. Fnate har fundert opp og ned på hva han ville ha etter at Pappa krøp til korset og sa at han kunne få det han ville.

 

En stund dreide det seg om Twinkie, og da måtte Pappa reist til USA for å hente til han. Det hadde blitt mye styr, om enn fullt mulig. Imidlertid kunne FedEx mannen fortelle at det smakte litt som plast. Og plast er ikke noe godt. Så anbefalte FruJcNorway at Fnate skulle dra på butikken selv. Det var et strålende forslag.

 

Unødvendig å nevne at Fnate stod opp svært tidlig på lørdag. Han fungerte som "slumre-fnat" for Pappa. Hvert femte minutt vekket han Pappa og spurte om vi skulle gå snart. Til slutt ga han opp og kledde på seg og ventet.

Det var cue-et som skulle til. Pappa redigerte tennene, trødde innpå litt kaffe og salte opp han også. Så la familien i vei ut for å kjøpe godteri.

 

Det var mange ting i butikken. Fnate som trodde Hudson News var den eneste ekte delikatessebutikken ble faktisk overrasket over hvor mye Meny hadde. Han tok seg god tid og romsterte godt rundt i sjokoladehylla. Men til syvende og sist var det vel ingen tvil om hva det ble. Det ble en diiiiger JAPP.

Vel hjemme spinner han rett opp i godstolen sin, river av lua og gir Jappen en dugelig klem.

 

Si "YES" så skjer det noe - flirer Fnatingen fornøyd.

Twinkie eller Japp?

Etter enigheten om at Fnate skal få lørdagsgodt og den værste jubelen har lagt seg kommer spørsmålet om hva han skal velge.

 

Det naturlige førstevalget er jo JAPP. En dugelig KingSize JAPP. Fnate var derfor veldig aktiv på Facebook sidene til JAPP. Det er viktig å gjøre forundersøkelser, nemlig. Men med undersøkelser kommer også tvilen. Når tilgangen for en periode er begrenset blir man mer nøye på å velge helt rett.

 

På Amerikanske filmer har han iblandt sett at de maser om TWINKIE. Alle vil ha TWINKIE. Fnate har aldri smakt, men han mistenker at de har på delikatessebutikken i Amerika, nemlig Hudson News. Pappa har sagt at han har fritt valg, siden det er så lite digg å spore nå... Hm... Wikipedia neste.

Fordelen med TWINKIE er at det er spennende, og at det åpenbart er populært. Ulempen er at Pappa må reise til USA for å kjøpe den til han, og det er ikke lenge til Lørdag.

 

Fordelen med JÅPP er åt den er god og åt Fnåte får vånn i munnen åv å tenke på den.

 

Såpåss mye vånn åt å-en uten prikk over hår druknå i sikkel og må hå påuse til imorgen.

hits